Тестостерон и ендометриоза – каква е връзката?

Обновена: 26.03.2024|
Противозачатъчните. Тестостерон и ендометриоза, връзка.

Ендометриозата засяга 10% от жените в репродуктивна възраст. Тя е болезнено състояние, при което тъкан, подобна на ендометриума, расте извън матката върху други органи, като яйчниците, фалопиевите тръби, червата и външните стени на матката. Средно са необходими между 7 и 10 десет години, за да се получи тази диагноза.

Освен че не се открива лесно, заболяването е и трудно за лечение. За щастие, нови проучвания откриват връзка между нивата на тестостерон и ендометриоза. Тя се развива при жени с дефицит на хормона. Междувременно СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници) пък се наблюдава при жени с излишък на тестостерон.

Днес ще ви разкажем подробно как може да повлияе хормона в лечението на ендометриоза.

 

 

Ендометриоза – какво представлява?

Името на това състояние идва от думата „ендометриум“, което е тъканта, която покрива матката. По време на редовния менструален цикъл на жената тази тъкан се натрупва и се отделя, ако тя не забременее.

Жените с ендометриоза развиват тъкан, която изглежда и действа като ендометриалната, но извън матката, обикновено върху други репродуктивни органи вътре в таза или в коремната кухина.

Всеки месец тази неправилно разположена тъкан реагира на хормоналните промени в менструалния цикъл, като се натрупва и разрушава точно както ендометриума, което води до кървене вътре в таза. Това пък води до образуване на възпаление, подуване и ранички на нормалната тъкан около ендометриозните лезии.

Когато яйчникът функционира например, кръвта може да се вгради в нормалната тъкан на яйчниците, образувайки „кръвен мехур“, заобиколен от фиброзна киста, наречена ендометриум.

 

Влиянието на хормоналния дисбаланс, започнал още в утробата

 

Тестостерон и ендометриоза, връзката.

 

В сравнение с жените без заболяването, тези, които имат ендометриоза, е по-вероятно да са се развили в утробите на майките си с ниски нива на тестостерон. Според проучванията дефицитът на тестостерон при развиващ се плод от женски пол води до непрекъснато ниски нива на тестостерон в яйчниците спрямо нивата на естрадиол при жените.

С други думи ниските нива или липсата на тестостерон в утробата може да постави началния хормонален етап за по-късното развитие на ендометриоза. Този дисбаланс има различни ефекти, които благоприятстват растежа на лезиите.

Тестостеронът обикновено е супресор на имунитета, а също и инхибитор на възпалението. Същевременно имунната система и възпалителната реакция са много активни при ендометриозата.

 

Тестостерон и ендометриоза – по-подробно за връзката

 

Тестостерон и ендометриоза, връзка.

 

Първоначално тестостеронът не е бил изследван за влиянието си в развитието на ендометриоза, главно защото е бил пренебрегнат. Когато мислите за женско заболяване, мъжкият хормон не е първото нещо, което ви идва на ум.

Изследователите са подтикнати да проследят ролята на тестостерона след публикуването на анализ на дълбока инфилтрираща ендометриоза (ДИЕ), който предполага връзка между заболяването, пренаталната експозиция на хормони и късата аногенитално разстояние. Други проучвания също отбелязват силна връзка с този тип анатомична аномалия и ендометриозата.

Терминът аногенитално разстояние се отнася до разстоянието между ануса и гениталиите. Това е анатомично измерване, за което е доказано, че е тясно свързано с пренаталните нива на тестостерон. Доказано е, че жените с ендометриоза имат късо аногенитално разстояние, което е показател за нисък пренатален тестостерон.

Един от основните симптоми на ендометриозата е силната болка, която също може да се обясни с нисък тестостерон. Нивата на пренатална експозиция на хормони може да повлияе на чувствителността към болка.

При жените тестостеронът намалява усещането за болка, а естрадиолът я увеличава.

 

Връзката между тестостерон и ендометриоза помага за по-добра диагностика на заболяването

 

Тестостерон и ендометриоза, симптоми и лечение.

 

Видяхме, че ниският пренатален тестостерон и ендометриоза имат връзка, но тя не е достатъчна, за да се заключи, че това е основната причина за заболяването. За щастие това откритие може да се превърне във важна предпоставка, която лекарите да използват, за да диагностицират ендометриоза по-рано.

Междувременно жените с това състояние показват и други симптоми, които са свързани с по-нисък тестостерон в сравнение с естроген, като по-бързо стареене на яйчниците, по-нисък индекс на телесна маса и ранна менопауза.

Вече потенциално биха могли да се разгледат набор от предсказващи фактори, като аногенитално разстояние и нивата на различни хормони. Ако една жена има подобна на тази при ендометриоза силна болка или обилно кървене, може да се събере информация за тези фактори и да се даде по-добра представа за това колко вероятно е пациентката да страда от ендометриоза.

 

Новите открития следват нови начини за лечение на ендометриоза

 

Тестостерон и ендометриоза, връзка.

 

Досега жените се лекуват от тежки дефицити на тестостерон със синтетични тестостеронови продукти, като тестостерон енантат, андрогени и анаболен стероид, които обикновено се използват при мъже.

Страничните ефекти (окосмяване по лицето, понижен глас, намаляване на гърдите) правят лечението трудно поносимо за дамите.

Хората с медицински състояния, свързани с повишена активност на ароматаза, като ендометриоза, изискват особено внимание, когато става въпрос за андрогенна терапия. Това е така, защото има потенциал за превръщане на тестостерона в естрадиол в ендометриозните лезии.

За целта ароматазните инхибитори, като анастрозол или летрозол, предотвратяват превръщането на тестостерона в естрадиол. Доказана е и тяхната ефективност да намаляват болката и размера на ендометриозните лезии, но употребата им също е ограничена от нежелани ефекти като горещи вълни, вагинална атрофия и намалена костна плътност.

В момента изследователите работят по нови начини за постигане на ефектите на по-високия тестостерон, без да генерират сериозни андрогенни странични ефекти. Дотогава се разчита на конвенционалните лечения, които включват:

Хистеректомията е драстичен вариант за лечение на ендометриоза, но понякога се използва, ако всички други лечения са неуспешни и симптомите на състоянието са постоянни и тежки.

Последиците обаче са необратими – пациентката не може да има деца, предизвика се хирургична менопауза, която идва с дългосрочни хормонални проблеми, които ще трябва да бъдат лекувани дълги години с хормонална заместваща терапия. Може би връзката между тестостерон и ендометриоза ще сведе до минимум използването на това оперативно решение.

Обикновено се фокусираме върху естрогена като женски хормон и тестостерона като мъжки, но в действителност и двата са критично важни и за двата пола.

Ето защо по-доброто им разбиране ще помогне и за по-добро здраве за всички. В случая с откриването на връзката между тестостерон и ендометриоза е направена първата крачка към пълното разгадаване на състоянието.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 26.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 март 2024 в 17:41 | Публикувана: 26 януари 2022 в 13:28 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве