Наричат кокосовото масло едно от чудесата на природата – и с право!

То намира приложение в много сфери от живота, но най-често го свързваме с хранително-вкусовата промишленост и козметиката.

А днес фокусът ни попада върху ползите му за кожата и това как може да ни бъде полезно кокосовото масло на плажа – любимото място на толкова много хора през лятото!

Кокосово масло – как, какво, защо

Кокосовото масло, както предполага името му, се извлича от кокосовите орехи и по-точно, от изсушената вътрешност на плода. Най-често се получава чрез технология, известна като горещо пресоване. По-рядко се използва студено пресоване.

Вторият метод щади повече плода и се запазват повечето от полезните му свойства, но за сметка на това се извлича далеч по-малко от маслото. Общото количество е около 10% от съдържанието и в такъв случай маслото носи името “virgin coconut oil”. Заради технологията на производство и количеството си, то е в пъти по-скъпо.

Заради природата на кокосовото дърво, по-голямата част от кокосовото масло идва основно от Филипините, Индия, Шри Ланка и Тайланд. Там климатът позволява развитието на кокосовото дърво и пълноценното му израстване. Разгледайте висококачествено студено пресовано кокосово масло от Филипините ТУК.

Преди няколко десетилетия кокосовото масло е било изключително популярно и широко разпространено. През 80-те години интересът към него рязко спада заради установяването на високо съдържание на наситени мазнини и разпространяване на информацията за тях. В наши дни обаче интересът към него отново се възражда – особено покрай сферите на традиционната индийска медицина и широкото му разпространение в козметичната индустрия.

Специфики на кокосовото масло

Кокосов орех, разчупен на няколко парчета, в ръцете на жена.

Повече от 20% от кокосовото масло се състои от наситени мазнини, но в него намираме още и така полезните за организма витамини Е и К и минерали като желязо. Витамин Е е важен антиоксидант и отговаря за това тялото да е здраво и да не развие анемия. Витамин К, от друга страна, помага на организма да се възстанови от наранявания от различен тип и вид.

Любопитно е, че за разлика от много други природни масла, кокосовото масло е твърдо. Причината се крие в това, че температурата му на топене е около 24-25 градуса. Затова и не се притеснявайте, ако на стайна температура то се втвърди, особено в по-студените месеци от годината. За сметка на това, през летните дни особено на плажа, кокосовото масло  се топи.

Благодарение на витамините и минералите в съставка си, кокосовото масло намира заслужено място в гpижaтa зa ĸocaтa и ĸoжaтa. Освен това сред качествата му се нареждат способностите му да нaмaлявa cтpeca, да пoддъpжa нивaтa нa xoлecтepoлa в норма и да влияе добре на имyнитeтa.

На тези от вас, които се борят с килограмите, кокосотово масло пoдпoмaгa изгарянето нa мазнините чрез подпомагане на xpaнocмилaнeто и пoдoбpявaне на oбмянaтa нa вeщecтвaтa.

Кокосовото масло в козметиката

Кокосовото масло има изключително много полезни качества за кожата.

На първо място то я омекотява и я хидратира – две качества, които го правят любим продукт на много хора, които държат на красотата и еластичността на епидермиса. Тези качества са високо ценени, особено през лятото, когато слънчевите лъчи поразяват най-силно. Именно поради тази причина кокосовото масло се включва в състава на различни масажни продукти.

Освен това, кокосовото масло се използва широко и при направата на различни козметични продукти с есенции. Тъй като има силни антибактериални качества, продуктът много често се среща и в състава на много сапуни и почистващи кожата продукти.

Не може да не отбележим и полезните свойства на кокосовото масло за косата. То я подхранва по естествен път и е особено полезно при изтощен косъм, подлаган на боядисване и топлинна обработка. Твърди се, че кокосовото масло помага и срещу пърхот и се препоръчва да го масажирате в скалпа по няколко минути на седмица.

Как да използваме кокосовото масло на плажа?

Млада жена гледа към гърба си, където има нарисувано слънце от слънцезащитен продукт.

След като описахме ползите за кожата от кокосовото масло, естествено е то да намери място на плажа и в грижата за епидермиса след часовете ежедневно излагане под слънчевите лъчи през лятото.

Кокосовото масло има слънцезащитни свойства (SPF 2-8), и то силно изявени. Затова и може да ви предпази ефективно от слънчеви изгаряния по кожата, която вече има известен загар. Продуктът може да помогне много на кожата и след плажа. Той се усвоява бързо – много важен фактор при грижата за епидермиса. Кокосовото масло се отличава и с това, че самата му консистенция не е твърде мазна. Затова и стои леко и приятно върху кожата след плаж.

Освен това, кокосовото масло влияе добре в случай, че сте прекалили с излагането на слънце. Антибактериалното му действие помага на кожата да се възстанови по-бързо и да предотврати негативни последствия за епидермиса след излагането на вредните UV лъчи.

Сред плюсовете на кокосовото масло е още това, че предпазва от появяването на петънца и сенки – независимо дали произходът им е от възрастта или от излагане на слънце. Това важи с особена сила за хората с много суха кожа. А когато неприятното лющене започне… кокосовото масло ще помогне на кожата ви да се възстанови по-бързо и безболезнено!

Желателно е кокосовото масло да се нанася върху леко влажна кожа – така запазват оптимално количество вода в нея.

Освен на кожата, кокосовото масло на плажа помага и на косата. Втрито в косъма и скалпа, маслото ефективно предпазва от изгаряне и увреждане косъма и скалпа от слънчевите лъчи. А най-хубавото е, че може да се използва както върху суха, така и върху влажна коса.

Автор: Васи Дюлгерова