Палмово масло – какви са вредите от него?

Обновена: 09.05.2024|
Палмово масло.

Палмово масло е една от най-разпространените съставки в съвременната световна хранителна индустрия.

Въпреки че може да е многофункционално и икономически привлекателно, производството му е подложено на щателна проверка поради значителните последици, които може да има за околната среда и здравето.

В тази статия ще проучим неговото производство, приложение и рисковете от употребата му.

Какво е палмово масло?

Палмовото масло е вид ядивно растително масло. Поради своята гъвкавост и рентабилност, то е едно от най-широко използваните растителни масла в света. Палмовото масло съдържа балансирана комбинация между наситени и ненаситени мазнини. То е червеникаво или оранжево на цвят, с полутвърда текстура при стайна температура.

Специфичният състав на палмовото масло го прави подходящо за различни кулинарни и индустриални цели.

 

От какво се прави палмово масло?

 

Палмово масло.

 

Палмовото масло се произвежда от плодовете на маслодайната палма, научно известна като Elaeis guineensis.

Тя е родом от Западна и Югозападна Африка, но днес се отглежда предимно в страни като Индонезия и Малайзия, които са големи световни производители.

Палмово масло се извлича от месестата част на плода, която съдържа баланс на наситени и ненаситени мазнини. Това е най-широко използваният тип палмово масло. Има различни приложения – за готвене, обработка на храни и промишлени цели.

Може да се извлече и от палмовите ядки (семена) в плода. Този вид има различен състав на мастни киселини, който се състои основно от наситени мазнини. Често се използва в хранителни продукти, козметика и перилни препарати.

След това извлечените масла се използват за различни цели в хранително-вкусовата промишленост, козметиката, продуктите за лична хигиена и дори индустриални приложения.

 

Как се прави палмово масло?

 

Палмово масло.

 

Производството на палмово масло включва няколко стъпки.

Първо зрелите китки от маслодайна палма се берат от палмовите дървета ръчно или с помощта на машини. След това гроздовете плодове се транспортират до съоръжение за преработка, където преминават процес на вършитба. По време на нея плодните чепки се разделят механично на отделни плодове (палмов плод) и празни чепки (външните части на чепката).

Плодовете на палмата се подлагат на процес на стерилизация при висока температура, за да се деактивират ензимите и да се предотврати развалянето на плодовете. Стерилизираните плодове се пресоват механично за извличане на сурово палмово масло.

Маслото се отделя от месестата част на плода, докато палмовите ядки се отделят от палмовия плод.

Суровото палмово масло съдържа примеси, така че се подлага на процес на избистряне, при който се отделя от водата и твърдите частици.

Обработва се допълнително чрез рафиниране, за да се отстранят всички останали примеси, като свободни мастни киселини, и да се подобри стабилността му при съхранение.

 

Приложения

Палмовото масло има широк спектър от приложения в различни индустрии. Ще разгледаме някои от основните.

Хранително-вкусова промишленост

 

Палмово масло.

 

Палмова мазнина се използва най-много в хранително-вкусовата промишленост. Намира се в множество преработени храни, включително печива, маргарин и леки закуски. Освен това е популярно олио за готвене и разпространена съставка за направата на разнообразни сладкарски изделия.

Използва се в различни продукти за мазане, съдържащи фъстъчено масло, шоколад и други.

Алтернативи на палмовото масло могат да бъдат зехтин, кокосово масло, масло от Гхи, от ший и различни растителни масла.

 

 

Козметика

Палмовото масло и неговите производни, като масло от палмови ядки, се използват като емолиенти в лосиони, кремове и други продукти за грижа за кожата. Те помагат за овлажняване и омекотяване и я правят гладка и еластична.

Глицеринът, който се извлича от маслото, се използва в овлажнители и други продукти за грижа за кожата.

Стеариновата киселина също се извлича от палмово масло и служи за стабилизиране и сгъстяване на различни козметични продукти.

Домакински продукти

Активните вещества на основата на палмово масло се използват в различни почистващи продукти – перилни, универсални почистващи препарати, течности за миене на съдове и други.

Органичният продукт е често срещана съставка и в производството на сапуни. В някои свещи той се използва за стабилизиране на восъка и подобряване на качеството на горене.

Съставките, получени от палмовото масло, се прилагат в производството на освежители за въздух, лепила, полиращи средства и бои.

Индустриални приложения

Палмовото масло е суровина за производството на биогорива, например биодизел – възобновяема и екологична алтернатива на изкопаемите горива.

 

Вреди за здравето

 

Вредно палмово масло в шоколад.

 

Прекалената употреба на хранителни продукти с палмово масло може да се отрази негативно на здравето ни.

Риск от здравословни проблеми

В сравнение с други течни масла, палмовото масло е с относително високо съдържание на наситени мазнини. Палмовото масло е около 49% наситени мазнини, докато зехтинът например е по-малко от половината от този процент. Наситените мазнини са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и хронични здравословни състояния

Насърчава метастазите

Метастазите са сложен биологичен процес, включващ разпространението на ракови клетки от първичен тумор към други части на тялото. То се влияе от генетични, клетъчни и фактори на околната среда.

Голяма част от смъртните случаи от рак са свързани именно с метастази. При този процес раковите клетки се отделят от основната туморна маса и навлязат в кръвта или лимфните потоци, което им позволява да пътуват и да растат в тумори в други части на тялото.

Някои проучвания показват, че палмитинова киселина, която се открива в палмовото масло и е често срещана съставка в сладкиши, бисквити и шоколад, може да увеличи метастазите и съответно разпространението на рака.

Възпалителен отговор

Някои изследвания показват, че високата консумация на палмово масло може да допринесе за хронично възпаление.

Възпалението е известен фактор за развитието на различни заболявания, включително рак и сърдечно-съдови проблеми.

Въздействие върху местните общности

Плантациите с палмово масло често изместват местните общности, които са живели в тези райони от поколения. Това не само нарушава техния начин на живот, но може да доведе до социални и здравни проблеми за тези общности.

 

Екологични вреди

Производството на палмово масло може да доведе до:

  • Обезлесяване. Това е едно от най-значимите въздействия върху околната среда от производството на палмово масло. Големи площи от девствени тропически дъждовни гори са изсечени, за да направят място за насаждения с маслена палма. Това обезлесяване води до загуба на местообитания за много уникални и застрашени видове, включително орангутани, тигри и носорози.
  • Загуба на биоразнообразие. Загубата на местна флора и фауна нарушава деликатния баланс на екосистемите, което може да има дългосрочни негативни последици за планетата.
  • Въглеродни емисии. Процесът на разчистване на земята, отводняване на торфища и отглеждане на маслени палми допринася за значителни въглеродни емисии. Въглеродът, изпуснат в атмосферата, изостря изменението на климата, като допълнително засилва екологичните проблеми.
  • Замърсяване на водата. Прекомерната употреба на торове и пестициди в плантациите с палмово масло може да доведе до замърсяване на водните източници. Това засяга сериозно животинските обитатели на водите, както и човешките популации, които разчитат на тези водни източници.

 

В отговор на опасенията за околната среда са създадени различни организации и програми за сертифициране, като Кръглата маса за устойчиво палмово масло (RSPO), за насърчаване на устойчивото производство на палмово масло.

Избирайки продукти, произведени със сертифицирано устойчиво палмово масло и подкрепяйки усилията за опазване, потребителите могат да играят роля в смекчаването на вредните ефекти от него.

 

Заключение

Палмовото масло е универсален продукт с широко приложение, но производството му може да бъде свързано с негативни последици за здравето и околната среда.

Често то става причина за обезлесяване, загуба на биоразнообразие и отделяне на въглеродни емисии. Освен това не може да се пренебрегне приносът му към развиването на здравословни проблеми при прекалено честа употреба.

Повишената осведоменост и съзнателният избор да избягваме палмовото масло или да купуваме само такова, което е произведено по устойчив начин, могат да помогнат за защитата на екосистемите на нашата планета и на собственото ни благополучие.

 

Често задавани въпроси

Какво е палмовото масло?

Палмовото масло е вид ядивно растително масло - едно от най-широко използваните растителни в света поради своята гъвкавост и рентабилност.

От какво се получава палмовото масло?

То се произвежда от плодовете на маслодайната палма, научно известна като Elaeis guineensis. Извлича се от месестата част на плода или палмовите ядки (семена) в него.

Какви приложения има палмовото масло?

Използва се най-вече в хранително-вкусовата промишленост, но и за направата на козметика, домакински продукти и биогорива.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 13.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Борис 09.05.2024 at 9:55 - Отговор

    Бихте ли обяснили какъв е смисълът и отговаря ли на фактите твърдението Ви, че „Палмовото масло е източник на трансмазнини, които са свързани с множество здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.“ Благодаря предварително.

Оставете коментар

Обновена: 9 май 2024 в 12:20 | Публикувана: 13 ноември 2023 в 14:56 | Категория: Хранене и видове храни