Т-клетъчен имунитет – как ни помага да се предпазим от ковид?

Обновена: 31.01.2024|

Т-клетъчен имунитет е нещо, за което все повече учени говорят. В последните години сме чували много за важността на антителата и как те могат да ни помогнат да разберем нашата имунна система и ролята й срещу ковид.

Вирусът, който покоси милиони хора по света, доведе до пандемия, чиито последици, здравни и икономически, продължават и днес.

В следващите редове ще разгледаме какво представлява Т-клетъчен имунитет и защо е толкова важен.

 

omega3 400
kurk 600

 

Какво представлява човешката имунна система?

Преди да си поговорим за Т-клетъчен имунитет, ще обясним накратко какво е имунната система.

omega3 400
kurk 600

Тя представлява голяма мрежа от органи и системи, бели кръвни клетки, протеини (антитела) и химикали. Всички компоненти работят заедно, като по този начин ни предпазват от чужди нашественици (бактерии, вируси, паразити и гъбички), причиняващи инфекции и заболявания.

Човешката имунна система функционира, за да ни поддържа здрави. Когато тя работи правилно, може да разбере кои клетки са наши и кои – чужди за тялото. След това активира, мобилизира, атакува и убива чужди микроби нашественици.

Когато обаче тя е нарушена, често се развива здравословен проблем, като например инфекция. Освен това понякога имунната система предприема атака, когато няма нашественик, водейки до проблеми като автоимунни заболявания и алергични реакции.

 

Т-клетъчен имунитет – какво представлява?

Т-клетъчен имунитет може да бъде описан като паметта на клетките, в която остава шифровано наставление как да се противодейства на инфекцията.

Докато антителата несъмнено са жизненоважна част от този сложен пъзел, учените също изследват ролята на Т-клетките. Но какво точно представляват те?

Т клетките са белите кръвни клетки, които работят по няколко различни начина, за да ни помогнат да се предпазим от коронавирус.

Тези имунни клетки се различават от останалите видове лимфоцити по наличието на специфичен рецептор на повърхността им, известен като Т-клетъчен рецептор (TCR). Съкращението „T“ идва от тимусната жлеза, отговорна за съзряването им.

Необходими са още изследвания, за да се разбере напълно връзката между нашите Т-клетки и имунитета срещу ковид. Скорошни открития обаче показват, че именно тези клетки могат да ни осигурят дългосрочна защита срещу болестта.

Така нареченият Т-клетъчен имунитет също може да помогне в обяснението защо някои хора се възстановяват относително бързо от ковид, но други продължават да страдат от хронични последици месеци след инфекцията.

 

Т-клетъчен имунитет и Т-клетки – защо са толкова важни?

 

Т-клетъчен имунитет. Вирус Епщайн-Бар.Вирусен гастроентерит. Ковид след ваксинация.

 

За да може имунната система да се бори с всякакъв вид нашественици, като например вирус, имаме нужда от един вид бели кръвни клетки – В-лимфоцити. Те произвеждат антитела и подобни по вид бели кръвни клетки, наречени Т-лимфоцити.

Т-клетките могат да играят различни роли, действайки като:

  • Kлетки убийци (Т-килъри) – наричат ги още цитотоксични лимфоцити, защото директно разрушават клетките, които са били заразени с вирус или друг вид патоген. Когато се сблъскат с компрометирани от вирус клетки, Т-килърите проникват в заразените структури и изпомпват токсини, за да ги унищожат отвътре навън. Клетките се свиват и постепенно се унищожават, елиминирайки вирусните частици, намиращи се в тях.
  • Клетки помощници (Т-хелпери) – те подпомагат други В-лимфоцити в производството на антитела.
  • Регулаторни клетки (Т-супресори) – имат потискащ ефект върху Т-килърите и Т-хелперите.
  • Клетки на паметта – остават в кръвообращението дълго време след инфекцията и при повторна среща с вредителя осигуряват бърз имунен отговор.

Накратко казано, нашият Т-клетъчен имунитет се придържа към своето кредо: заразените с вирус клетки трябва да умрат, за да могат останалите телесни структури да имат по-добър шанс да живеят.

 

Т-клетъчен имунитет – какво ни казва той?

А сега нека проследим какво могат да ни кажат Т-клетките за нашия имунитет срещу ковид и дали е различно от това, което може да ни разкрие тестът за антитела.

От началото на световната пандемия има много дискусии за това как точно да бъде тестван имунитетът срещу коронавирус Sars-CoV-2.

Първо се считаше, че тестването на антителата ще бъде решаващо, защото ще определи на индивидуално ниво дали човек е бил заразен или не, както и дали е имунизиран. Зад тази идея обаче има няколко проблема.

1. Тестове за антитела

Тестовете за антитела, разработени в началото на пандемията, не работят много добре и отнемат време. Освен това се оказва, че антителата вероятно намаляват доста бързо. Това обаче  не означава, че оздравял човек не притежава никаква защита.

Въпреки че тестът може да покаже изчерпване на антителата, организмът „помни“ прекараната инфекция. Това се случва благодарение на Т-клетките, съхраняващи паметта за вече отминалото заразяване.

 

2. Клетъчен имунитет при други коронавирусни инфекции

При други коронавирусни инфекции, като например SARS и MERS, хипотезата винаги е била, че човешкият Т-клетъчен имунитет предлага много по-трайна защита.

Изследователи от Сингапур изследват пациенти, които са имали SARS преди 17 години. Те откриват, че пациентите все още имат много силен Т-клетъчен отговор към вируса дори след толкова време.

Това предполага, че отговорите на Т-клетките могат да бъдат доста дълготрайни и че могат да предложат по-категоричен начин в установяването на това кой е бил заразен и кой не. Ключовото послание тук е, че Т-клетъчният имунитет най-вероятно се отличава с много сериозна дълготрайност.

 

 

Какво друго могат да ни кажат последните изследвания за Т-клетъчен имунитет в контекста на Covid 19?

 

Т-клетъчен имунитет. Лаймска болест. Автоимунни заболявания. Най-честите лабораторни изследвания.

 

Високите нива на Т-клетки от обикновени коронавирусни настинки могат да осигурят защита срещу коронавирус, установи проучване на Imperial College в Лондон. То може да ни даде нов поглед върху влиянието на Т-клетъчния имунитет срещу вируса.

Имунитетът срещу коронавирус е сложен за дефиниране. Въпреки че има доказателства, че антителата намаляват шест месеца след ваксинация, се смята, че Т-клетките също имат жизненоважна роля в осигуряването на защита.

 

Могат ли т. нар. „Т клетки“ да осигурят защита срещу ковид?

Проучването в Лондон, за което споменахме по-горе, започва през септември 2020 г. То разглежда нивата на кръстосано реактивни Т-клетки, генерирани от предишни обикновени настинки.

В проучването са изследвани 52 случая на домакинства с положителни случаи за ковид малко след контакт, за да се провери дали са продължили да развиват инфекцията.

Половината от домакинствата, които не са развили инфекцията, се оказва че имат значително по-високи нива на Т-клетки, отколкото заразените хора.

Д-р Риа Кунду, авторът на изследването, споделя, че високите нива на съществуващи Т-клетки, произведени от тялото при зараза с други човешки коронавируси (например обикновена настинка), могат да предпазят от инфекция с ковид.

Вътрешните протеини на вируса SARS-CoV-2, срещу които са насочени Т-клетките, могат да дадат предложат алтернативна цел за производителите на ваксини, споделят авторите на изследването.

 

Ролята на Т-клетъчния имунитет срещу новите щамове

 

Т-клетъчен имунитет. Омикрон.

 

Настоящите ваксини срещу коронавирус са насочени към шиповия (спайк) протеин, който мутира редовно, създавайки варианти като Omicron.

Омикрон е нов вариант на ковид, който се разпространява по целия свят. Именно мутацията на спайк протеина намалява ефективността на ваксините срещу симптоматична инфекция.

Вътрешните протеини, насочени към защитните Т-клетки, които идентифицирахме, мутират много по-малко“, казва професор Аджит Лалвани, съавтор на цитираното изследване.

„Следователно, те са силно запазени в различните варианти на SARS-CoV-2, включително Omicron. Новите ваксини, включващи тези запазени вътрешни протеини, биха предизвикали широко защитни Т-клетъчни отговори. Те биха предпазвали от настоящи и бъдещи варианти на SARS-CoV-2„, допълва още специалистът.

 

 

Т-клетъчен имунитет срещу Omicron

Първата пептидна ваксина е предназначена да предизвика Т-клетъчен имунитет срещу SARS-CoV-2. За разлика от и-РНК ваксините, които внасят в човека фрагмент от РНК на вируса и водят до производство на антитела, пептидният продукт се състои от различни вирусни частици, способни да провокират имунен отговор. Като цяло ваксината изгражда защита срещу редица заразни вирусни варианти, включително Omicron.

И точно това експертите се надяват сега да се случи при ваксинирани хора, чиито антитела може да се понижат срещу Omicron. Т-клетките не могат напълно да предотвратят инфекцията сами, така че все още се нуждаем от другите стратегии, които да използваме, за да държим вируса на разстояние.

Но подкрепени от ваксини или от вече минали инфекции, тези елитни убийци биха могли да помогнат за поддържане на фронта срещу хоспитализации и смъртни случаи. В тях би могла да се открие предпазната мрежа, която може да ни спести някои от най-лошите последици от коронавируса.

Ако такава ваксина премине успешно клиничните изпитвания, може да предложи така необходимата възможност за имунизация за пациенти с дефицит на В-клетки.

Това се дължи на факта, че В-клетките не изграждат достатъчно силна имунна защита след съществуващите досега ваксини срещу ковид.

Ако се използва като бустерна доза сред общата популация, може също да увеличи силата на имунния отговор.

Различните видове клетки на имунната система подпомагат за изчистване на инфекциите, предпазвайки хората от развитие на тежко заболяване или смърт.

 

С каква храна можем да засилим имунната система?

Здравословната и балансирана диета играе жизненоважна роля за поддържане на човешкия имунитет.
 
Следните храни могат да помогнат за укрепване на имунната система:
 
  • Боровинки: те съдържат вид флавоноид, наречен антоцианин, чиито антиоксидантни свойства могат да помогнат за засилване на имунитета
  • Тъмен шоколад: той е богат на антиоксиданта теобромин, който защитава клетките на тялото от свободните радикали
  • Куркума: тази жълта подправка има силата да подобри имунния отговор и има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти
  • Мазна риба: храни като сьомга и сардини са богат източник на омега-3 мастни киселини, които са ключови за човешкото здраве
  • Броколи: те са чудесен източник на витамин С и мощни антиоксиданти като сулфорафан, а това ги прави отлична храна за имунитет
  • Джинджифил: той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и чудесен за предотвратяване и лечение на настинки

 

Какво представлява имунната система?

Тя представлява голяма мрежа от органи и системи, бели кръвни клетки, протеини (антитела) и химикали. Всички компоненти работят заедно, като по този начин ни предпазват от чужди нашественици, причиняващи инфекции и заболявания.

Какво е Т-клетъчен имунитет?

Т-клетъчен имунитет може да бъде описан като паметта на клетките, в която остава шифровано наставление как да се противодейства на инфекцията.

Кои храни повишават имунитета?

Боровинки, тъмен шоколад, броколи и куркума са сред храните, повлияващи благотворно имунитета. Мазната риба като сьомга, скумрия и сардини е богата на ценни омега-3 мастни киселини, които също са ключови за имунната система.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.02.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 31 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 февруари 2022 в 11:06 | Категория: Здраве