Ковид след ваксинация – случва се, но протича леко

Обновена: 08.01.2024|

Възможно ли е да се заразим с ковид след ваксинация, какви са симптомите и как протича?

„Независимо от пробивите в имунната защита, ваксините предпазват от досега известните варианти на вируса SARSCoV2 – алфа, бета, гама, делта и ламбда, причиняващи COVID-19“, се казва в публикувани наскоро съобщения от центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

И тъй като пандемията се задържа, учените са обезпокоени, че новите мутации на вируса вероятно ще бъдат по-заразни от първоизточника, открит в Ухан.

„Изключително прилепчив е вариантът делта“, се отбелязва в редица научни публикации. Според изследователите засега въпросният вариант е регистриран в над 80 държави. Той вероятно ще господства в Европа.

 

До каква степен сме застрашени от ковид след ваксинация?

Анализи на Националния център по заразни и паразитни болести сочат нарастване на новозаразените пациенти с COVID-19 в България. При това вирусът делта е установен в 63% от направените проби.

Множество проучвания доказват, че причинителят, наречен делта или индийски вирус, се размножава по-бързо в човешкото тяло от оригиналния вариант и рядко води до загуба на вкус и обоняние.

Заразата се проявява с главоболие, висока температура и стомашно-чревни проблеми. Медици предупреждават, че при леко протичане индийският вариант може да остане неразпознат. Затова при новите условия, за постигане на колективен имунитет, трябва да се ваксинира напълно не 70%, а над 80% от населението.

Според експертите да си ваксиниран напълно означава да са изминали поне 20 дни от еднократно поставена ваксина или от втората инжекция при ваксинация с две дози.

В случай на заболяване или приемане на лекарства, които отслабват имунната система, пациентът е по-малко защитен, дори след двуседмичен срок от последното ваксиниране.

Заразяване с COVID-19 не е изключено и в деня на ваксинацията. Също – в периода между двете дози, когато организмът все още не е формирал отбраната си.

От съществено значение са и процедурите, свързани с разработване, доставяне и съхранение на ваксината. Дори ако всичко това е безупречно, негативно влияние може да окажат индивидуалните особености на имунната система.

 

Ковид след ваксинация – как протича и  как да се предпазим от многократни инфекции?

 

Ковид след ваксинация. Шарка. Ваксини - видове и същност.

 

 

По тези и други актуални въпроси потърсихме мнението на доайена на родната вирусология, световноизвестният специалист в областта на антивирусните средства акад. Ангел Гълъбов.

Акад. Гълъбов, чести ли са пробивите в защитата, осигурена от ваксините срещу COVID-19?

–Не, малък процент от хората, които са напълно ваксинирани, могат да се заразят при условие, че са изложени на опасния вирус. Но те боледуват от COVID-19 в лека форма. След ваксинация не се стига до усложнено протичане и смърт.

Колко пъти може човек да се зарази с ковид след ваксинация?

– Няма отговор на този въпрос. Зависи от имунитета. В САЩ сега се предприема ваксинация с т.нар. трета игла, осем месеца след предишната, независимо каква ваксина е ползвана.

– Защо е необходима тази т.нар. трета игла?

– Счита се, че имунитетът спада с времето. Той се състои от два компонента: антитела срещу вируса, които навлизат в кръвния ток и клетъчен имунитет. И докато намаляването на антителата в кръвта е основна мярка, която в момента използваме, други елементи на имунната система, като В-клетките и Т-клетките, са по-трудни за измерване.

Но нали клетъчната памет за срещата с вируса се запазва?

–Запазва се, но е спорно за колко време. Има различни концепции. Едни приемат, че може би защитата е за една година както се случва при грипа. Има и други виждания.

Може би третото ваксиниране ще е предназначено за хората, които често се сблъскват с вируса (медиците, учителите, работещите на места, където се събират много хора) или за по-уязвимите (страдащите от имунен дефицит, от хронични заболявания). В тази връзка има ли значение възрастта?

– Годините са съществен фактор. При малките деца имунната система още се формира и укрепва. А в напреднала възраст тя върви към регрес. Тези групи от населението са много уязвими.

Дошла ли е в България четвъртата вълна на COVID-19 ?

– Тя вече показва известни признаци, но това понятие е относително. Може би нямаше да има четвърта вълна, ако не беше се получил индийския вариант на вируса SARSCoV2. Засега у нас най-много заразени с въпросния щам има в София, Бургас и Варна.

Той засяга деца, ученици и хора в активна възраст, което е изненадващо, тъй като класическият вирус нападаше по-рядко младите.

Как да се подготвим, за да дадем отпор на вируса?

–Първо, всеки трябва да се ваксинира. Това е най-важното. Правилно е да укрепите имунната си система чрез здравословно хранене с достатъчно витамини, микроелементи и други полезни съставки.

Редовна физическа активност и нормализиране на телесното тегло; пълноценен сън; ограничаване на стреса и вредните навици.

„Здравословният стил на живот ще намали риска от хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови увреждания, диабет, онкологични и други.“

Естествено, не бива да се пренебрегват вече утвърдените профилактични правила.

 

Навици срещу COVID-19

 

Ковид след ваксинация. Шлемове за лице. Най-честите лабораторни изследвания. Микоплазмена пневмония. Как да предпазим детето от вируси.Повторното носене на еднократна защитна маска.

 

В подкрепа на казаното от акад. Ангел Гълъбов припомняме най-важните мерки срещу COVID-19.

За да няма повторение на заразата, хората, които са ваксинирани, особено страдащите от някакво хронично заболяване или приемащите медикаменти, способни да отслабват имунната им система, трябва да продължат да спазват всички изисквания, задължителни за неваксинираните.

На закрито, в обществения транспорт, на публични места и в районите с голям брой случаи на COVID-19 е правилно да се носят маски.

Разумно е да избягваме престой в непроветрени помещения и да поддържаме дистанция помежду си от най-малко 1,5 метра. Не бива да забравяме, че има случаи на разпространение на SARSCoV2 от напълно безсимптомни хора.

Измиването на ръцете е задължително:

  • преди всяко хранене или приготвяне на ястия
  • преди докосване на лицето
  • след сваляне на маска
  • след посещение на тоалетна, докосване на кранове, дръжки на врати, ключове за осветление
  • след докосване на телефони, клавиатури, плотове, бюра и други замърсени повърхности
  • след галене на домашни любимци

Ако веднага не може да се ползват сапун и вода, ръцете трябва да се дезинфекцират с разтвор, съдържащ минимум 60% спирт.

Много важно е всеки да следи здравословното си състояние и при висока температура, стомашно-чревни проблеми и други симптоми на COVID-19 незабавно да се консултира с лекар.

Постарайте се да не приемате като тежко бреме посочените профилактични мерки. Убедете се в тяхната необходимост. Превърнете ги в навици и ще се почувствате по-добре, ще бъдете по-спокойни и ще си гарантирате повече здраве.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.08.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 24 август 2021 в 13:28 | Категория: Здраве