Къде е връзката между солта и здравето на сърцето?

Обновена: 01.04.2024|
Симптоми на високо кръвно налягане. Сърдечносъдовите заболявания. Трайно отслабване. Солта и здравето на сърцето.

Човешкият организъм се нуждае от малко сол, за да бъде здрав и силен, но почти всеки е склонен да прекалява с тази подправка. Високият прием на сол повишава кръвното налягане, което може да доведе до инфаркт и инсулт.

Така че независимо дали страдате от високо кръвно или искате да го предотвратите, намаляването на солта ще ви помогне, както и ще намали риска от сърдечни заболявания.

Днес ще си говорим именно за връзката между солта и здравето на сърцето. Ще разгледаме какво точно е нейното влияние, както и начини да намалите консумацията й за здраве и дълголетие.

 

Как солта влияе на нашето здраве?

На първо място, солта осигурява на тялото важни електролити, които регулират мускулните контракции, баланса на течностите и нервните импулси. Но човешкият организъм може да свърши всичко това с малки количества сол – само около 1-2 грама на ден.

Солта е всъщност натриев хлорид и именно натрият в него е този, който може да навреди на здравето. Допълнителният натрий вкарва вода в кръвоносните съдове, увеличавайки общия обем кръв в тях.

Именно това кара кръвното налягане да се увеличава.

С течение на времето високото кръвно налягане може да разтегне или да нарани стените на кръвоносните съдове, както и да ускори натрупването на плака, която може да блокира притока на кръв.

Високото налягане изморява органите, и най-вече сърцето, като го принуждава да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта през тялото. Отделно допълнителната вода в тялото може да доведе до подуване и наддаване на тегло.

Прекаляването със сол може да повлияе и на други медицински състояния като диабет, бъбречни заболявания, остеопороза, рак на стомаха и дори главоболие. Днес обаче ще наблегнем на връзката между солта и здравето на сърцето.

 

Солта и сърдечно-съдовите заболявания

 

Солта и здравето на сърцето. Съдови усложнения при диабет. Кървене след менопауза.Гладолечение. Магнезий - ползи. жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

Трябва да следите нивото на натрий в кръвта си, особено ако имате високо кръвно налягане, сърдечно заболяване или сте изложени на риск от развиване на такова.

Почти всеки с високо кръвно налягане трябва да бъде на диета с ниско съдържание на натрий (сол). Това означава ограничаване на дневния прием на натрий на 2300 мг максимум.

Намаляването на кръвното налягане е важен фактор за понижаване на риска от сърдечни заболявания.

Лекарите препоръчват и хората със сърдечна недостатъчност да поддържат диета с ниско съдържание на натрий.

Твърде много сол може да доведе до натрупване на течност около сърцето и белите дробове, което претоварва сърцето. На такива хора се препоръчват до 2000 мг натрий на ден.

Всичко обаче трябва да бъде обсъдено със специалист.

 

Препоръчителен дневен прием на сол за здрави хора според възрастта

Възрастните трябва да приемат не повече от 6 г сол на ден (1 ч. л.), а децата – много по-малко.

Повечето хора обаче приемат много повече. Наистина трудно е да разберем колко сол приемаме, защото често тя се крие в храните, които консумираме без да се замислим, като хляб, зърнени закуски, сосове, сирене и преработено месо. Всъщност три четвърти от солта, която ядем, е именно приета по този начин, а не допълнително добавена от нас.

Разгледайте препоръчителният прием на сол и натрий според възрастта:

Възраст Сол Натрий
1-3 години 2 г 0,8 г
4-6 години 3 г 1,2 г
7-10 години 5 г 2 г
11 и по-големи + възрастни 6 г 2,5 г

 

Повечето хора знаят, че храни като чипс или печени ядки са с високо съдържание на сол, но може да се изненадате колко много сол приемате без да знаете.

Количеството сол варира при различните марки, така че проверката на етикетите може да ви помогне да изберете по-здравословни варианти за вашата диета, за да се придържате към препоръчителния прием.

 

Трябва ли да приемате повече сол след тренировка?

Солта се изхвърля от тялото по два начина – чрез урината и чрез изпотяване, но това не означава, че трябва да добавяте допълнително сол към диетата си всеки път, когато тренирате (а такова вярване все още е популярно в някои среди).

Това е и причината някои спортни напитки да се рекламират като добър начин за възстановяване на загубени соли след тренировка.

Запомнете! При обичайни обстоятелства спортните напитки, съдържащи електролити, не са необходими за рехидратация. Чешмяна вода и здравословна диета ще ви помогнат да замените всички хранителни вещества, загубени по време на каквато и да е дейност.

Ако мислите за започване на нов и по-тежък режим на упражнения, е добре да поговорите със специалист за това как може да повлияе на вашето здраве и хранителни нужди.

Спортните напитки могат да се използват за рехидратиране, ако сте тренирали непрекъснато в продължение на 90 минути или повече. Дори тогава трябва да помислите за връзката между солта и здравето на сърцето.

 

Полезни съвети как да намалите солта за здраво сърце

 

Солта и здравето на сърцето.

 

Ако намалите консумацията на сол, със сигурност ще намалите и риска от сърдечно-съдови заболявания. С други думи, чрез подходяща диета ще скъсате връзката между прекаляването със солта и здравето на сърцето.

Ето няколко съвета как да го постигнете:

Четете етикетите

Когато пазарувате, винаги проверявайте етикетите, за да видите колко сол има в продуктите. Например 2 г на едно хранене са доста, но 0,3 г трябва са добро количество.

Имайте предвид, че понякога върху етикета фигурира натрий вместо сол. За да определите количеството сол, умножете натрия с 2,5.

 

Избягвайте готовите сосове

Повечето готови сосове са много солени, като соев сос, горчица, сос Уорчестър, различни дресинги за салати и кетчуп. Потърсете варианти с ниско съдържание на сол, а най-добре приготвяйте сосовете вкъщи, за да добавите колкото сол пожелаете. Не забравяйте за връзката между солта и здравето на сърцето!

 

Намалете солените храни

Избягвайте храни с много високо съдържание на сол като бекон, шунка и колбаси, готови сандвичи и салати, готови супи, панирани продукти, чипс и осолени ядки. Знаем, че понякога ще се изкушите и ще хапнете и от тях, но съобразете консумацията с безсолни храни следващите дни.

 

Използвайте други подправки вместо сол

Когато готвите, опитайте да добавите повече подправки и билки към храната си и използвайте по-малко сол. Експериментирайте с различни вкусове. Използвайте силни аромати като лимон, лют червен пипер, джинджифил, чесън, черен пипер, канела и пресни или сушени билки като босилек и кориандър.

Приготвяйте свои маринати и сосове, за да овкусите ястията си. Солта не е всичко. Яжте по-малко готови и преработени храни. Наблягайте на пресни храни и гответе сами, когато е възможно.

 

Дайте време на вкусовите си рецептори да се приспособят

Отначало, когато намалите солта, вероятно ще усетите разликата. Бъдете търпеливи и си дайте време. Вкусовите ви рецептори ще се приспособят – точно както когато спрете да добавяте захар към кафето си например.

В рамките на няколко седмици ще започнете да усещате естествените вкусове на храните, без да добавяте много сол.

 

Добра новина за тези, които си мислят, че не могат да живеят без сол – вкусът към солените храни се научава, а не е вроден.

Напълно възможно е да „научите“ вкусовите си рецептори да харесват храни с по-малко сол в тях, просто както казахме, ще отнеме време.

И един допълнителен съвет: не забравяйте, че всичките видове сол са еднакви. Някои хора смятат, че морската сол или хималайската сол е по-здравословна от обикновената готварска сол. Що се отнася до натрия в тях, те влияят на кръвното налягане по един и същи начин. Така че няма никакво значение каква сол ще изберете.

Надяваме се, че ви убедихме за силната връзка между солта и здравето на сърцето, а и не само. Прекомерният прием на натрий може да окаже негативно влияние върху целия организъм, така че помислете колко сол ядете всеки ден и се придържайте към препоръчителните количества.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 15.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 16:08 | Публикувана: 15 юни 2021 в 09:57 | Категория: Здраве