Предимства и недостатъци на хималайската сол

Обновена: 29.02.2024|
Солта и здравето на сърцето.

Какво е хапване без сол, която да допълни вкуса? Всяка истинска домакиня борави с тази подправка и я използва практично и умно. Солта е сред основните и най-използвани съставки в света. Тя е изключително ценена в повечето култури още от далечни векове. Едно от чудесата на природата, което дълго време е било известно като „панацея“.

Универсалното лекарство е било особено популярно заради множеството ползи, които има. Днес обаче, нещата стоят по различен начин. За разлика от обикновената сол, хималайската е наричана „бяло злато“. Днес тя е предпочитана като здравословната алтернатива на обикновената сол. Вижте кои са нейните предимствата и има ли негативни влияния върху нас?

 

Какво представлява хималайската сол?

Рафинираната сол е по-известна като натриев хлорид и се състои единствено от него. В нея липсват минералите и природните елементи, които са изключително полезни за организма. Тя се използва като овкусител и консервант за храни, както и за други цели в промишлеността, селското стопанство, поддържането на пътища и пречистването на води.

Хималайската сол е смятана за най-чистата сол, защото е богата на редица минерали и дава енергия. Тя химически е по-добра от трапезната сол, но в нейния състав има до 98% натриев хлорид и около 2% полезни вещества като калий, калций и магнезий. Именно това й придава светлорозов оттенък.

malinovi 01 400
malinovi 01 600
malinovi 01 400
malinovi 01 600

Микроелементите в нея, освен натриевия хлорид, са в ограничено количество. Поради тази причина само чрез солта е трудно да се набавят останалите необходими количества полезни вещества ( калий, магнезий, калций), за да имат полза за здравето. При наличие на минерални дефицити, не бива да разчитате да ги набавите от този вид сол.

Често се смята, че благодарение на по-малкото количество натрий, организмът задържа по-ниски количества вода. Използването й е предпочитано заради вкуса и избягването на различните добавки, които се намират в обикновена сол.

 

Негативни последици

 

Красива дама, държаща прибори и показваша чувство на глад.

 

Знаете ли, че в повечето случаи приемаме много повече сол с готовите храни, като колбаси, сирена и консервирани меса, отколкото при овкусяване? Прекомерната употреба на сол води след себе си много негативни последствия. Едно от тях и често посочвано като най-вредно е хипертонията. Това е болестно състояние, при което се поддържа постоянно високо кръвно налягане.

При повишен прием на обикновена или хималайската сол се усилва жаждата и се увеличава приемът на вода. Често натрият е причина за задържане на вода в организма, това увеличава работата на бъбреците и може да ги претовари. Другият проблем е изпълването с вода на мускулните клетки. Това води до увеличаване на размерите и теглото им. Задържането на вода се отразява негативно на няколко нива и е причина за създаване на целулит и високото кръвно налягане.

Не само бъбреците, но и цялото тяло се включва в борбата за изкарване на излишното/ голямо количество натриев хлорид. В последствие той се отлага в ставите, органите и кръвоносните съдове. Така се увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците.

Повишеният прием създава риск от развитие на диабет, на сърдечно-съдови заболявания и дори понякога на туморни образувания.

 

Ползи за организма от консумацията на хималайска сол

Консумацията на хималайска сол се свързва с подобряването на метаболизма при храносмилане. Тя помага за детоксикацията на организма, укрепва имунната система и повишава хидратацията на клетките, успокоява кръвообращението и поддържа здравето на мозъчните клетки.

 

Какво се случва, ако не приемаме достатъчно от сол?

Няма как организмите да живеят без тази съставка. В тъканите и телесните течности се съдържа известно количество сол. Тя е едно от жизненоважните вещества и влиза в състава на кръвта и лимфата.

Солта е от основно значение за редица клетъчни процеси и нейният недостиг може да се отрази зле на тях. Това ще доведе до нарушаване на процесите на провеждане на нервните импулси. Регулацията на телесни течности е свързана с концентрацията на натриевите йони в кръвта.

 

Употреба на „бялото злато“

 

Зеленчуци, повечето от които богати на мазнини. Две ръце, които режат авокадо.

 

Добивът на хималайска сол става чрез изкопаване и сушене на слънце. Смята се, че именно чрез това сушене, солта събира енергия. Това е причината и поради която хималайската сол се използва и в различни сфери. Някои хора я превръщат в заместител на солите за вана, а други я купуват под формата на свещи и лампи.  Въпреки това нейната употреба остава най-широко разпространение в кулинарията.

Хималайската сол не е толкова фина, колкото готварската. Именно на това се дължи и по-соления й вкус, и че човек може да използва по-малко от нея, за да овкуси достатъчно своята храна. Тя спокойно може да бъде заместител на готварската сол.

Автор: Станислава Йорданова

Категории: Здраве|Публикувана: 26.06.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2f6b508a5c163717254545b21a5bcf51?s=96&d=mm&r=g

Станислава Йорданова е завършила журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет. Има стотици написани статии в сферата на здравословното хранене, физически упражнения, спорт и лайфстайл.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Райна Борисова 24.06.2022 at 17:31 - Отговор

    Защо няма хималайска сол в магазина ви? Искам да поръчам.

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 17:35 | Публикувана: 26 юни 2019 в 11:44 | Категория: Здраве