Синдром на сухото око

Обновена: 07.03.2024|
Синдром на сухото око.

Състоянието, при което сълзите не осигуряват адекватна хидратация и защита на очите, е известно като синдром на сухото око. Според последни статистики един на всеки шест души в Европа и САЩ и един на всеки трима в Азия страда от симптоми, типични за това състояние.

Причината е, че мобилният телефон, таблетът, лаптопът, климатиците и редица още съвременни удобства са част от всекидневието ни, но те са и фактори, провокиращи синдром на сухото око. Тук предлагаме полезна информация за този здравословен проблем.

 

Как очите стават сухи?

Слъзните жлези непрекъснато произвеждат течност, в чийто състав участват вода, липиди и слуз. Това са сълзите, които при мигане на клепачите се разстилат около очите, образувайки многослоен филм.

Функциите му са няколко – този филм хидратира и подхранва очите, почиства ги и действа като бариера срещу микробите. Когато количеството на сълзите е недостатъчно или е нарушено качеството им, слъзният филм не може да изпълнява нормално ролята си и очите стават сухи.

omega3 400
hialur 600
omega3 400
hialur 600

 

Кои фактори водят до изсушаване на очите?

 

Синдром на сухото око. Валин. Преддиабет. Синдром на Сьогрен. Омега-3 за зрението. Лоши навици, увреждане на очите и зрението.

 

Част от тях са свързани с организма на пациента:

 • Възраст. Сред засегнатите от синдром на сухото око най-голям е броят на хората, преминали петото десетилетие.
 • Пол. Жените са по-уязвими от мъжете. Оплакванията от очна сухота са по-чести по време на бременност, в периода на менопаузата и климактериума.
 • Хронични заболявания. По-уязвими са страдащите от: диабет, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, синдром на Сьорген (увреждане на жлезите, продуциращи слюнка и сълзи), ревматоиден артрит и други ревматични заболявания.
 • Очни проблеми. Лазерни операции , запушване на слъзните канали, както и възпаление на ръба на клепача са фактори, провокиращи синдром на сухото око.
 • Продължително лечение с някои медикаменти. Най-често проблеми възникват след прием на орални контрацептиви, антихипертензивни таблетки (диуретици, бета-блокери), антихистамини, аналгетици, естрогени, цитостатици, антиаритмици, антимигренозни, антихолинергични и психотропни средства.

Начинът на живот е от съществено значение. Сухота в очите възниква при:

 • Продължително стоене пред ярки екрани, особено след напрегнато взиране в компютри, телефони и таблети
 • Рядко мигане
 • Дългосрочно използване на контактни лещи
 • Пребиваване в прашна среда
 • Работа в помещение с изсушен въздух от климатици или други средства за отопление
 • Тютюнопушене, независимо дали е активно или пасивно
 • Непълноценно хранене, което води до недостиг на витамин А и Омега-3 мастни киселини

 

Какви са симптомите при синдром на сухото око?

Характерни за това състояние са две привидно изключващи се оплаквания – обилно сълзене на очите и сухота в тях.

Повечето пациенти, които търсят лекарска помощ, защото очите им сълзят, остават изненадани, когато чуят диагнозата „сухо око“. Всъщност сълзенето е свързано със сухотата.

То е като изливане на вода, чието предназначение е да потуши огъня върху повърхността на очите.

Други симптоми при синдром на сухото око са зачервяване на склерите и замъгляване на зрението. При пострадалите броят на миганията намалява от нормалните 15 до 5 и по-малко пъти в минута. В резултат – сълзите се изпаряват бързо и това засилва изсъхването на очната повърхност.

Засегнатите участъци от нея лесно се дразнят и възпаляват, а в по-късния период на болестта клетките на роговицата умират и започват да се отделят. Появяват се симптоми като парене и смъдене. Губейки своята влажност, окото става уязвимо за различни инфекции.

При липса на лечение понякога се формират драскотини по роговичния слой на окото. По рядко може да се образува белег в роговицата и дори да се стигне до загуба на зрението.

Състоянието затруднява ежедневните дейности на пациентите като четене, шофиране, работа на компютър и други.

 

Диагностика на сухото око

 

Синдром на сухото око. Витамин А. Хипофиза. Конюнктивит. Ечемик на окото. Очно здраве, компреси, очи.

 

Диагнозата на синдром на сухото око се поставя след общ очен преглед. Данните се допълват от т.нар. тест на Ширмер. Чрез него се установява количеството на сълзите, като се ползват специални, маркирани ленти от филтърна хартия, които се поставят върху вътрешната повърхност на долния клепач.

Сухотата на очната повърхност може да се определи и чрез накапване на органично съединение – флуоресцеин. Това багрило се разпръсква по цялата очна повърхност, смесвайки се със сълзите, след мигане. Чрез този тест се измерва времето от последното мигане до появата на първите прекъсвания в слъзния очен филм.

При необходимост се правят допълнителни изследвания с очен компютърен томограф или очен ядрено-магнитен резонанс.

 

Възможности за лечение на синдром на сухото око

Основната цел на терапията е да елиминира, ако е възможно, причината за сухото око. Най-често се прилагат т.нар. изкуствени сълзи под формата на капки или гелове. Те образуват гладък слъзен слой и осигуряват комфорт на пациента.

За предпочитане са продукти, които не съдържат консерванти и не причиняват допълнително дразнене. На хората с по-изразен синдром на сухото око се предписват капки, съдържащи хиалуронова киселина във високи концентрации.

Друг начин за лечение е поставянето на топли компреси, с цел да се отворят каналите на жлезите, продуциращи сълзи и да се запази влажността на очната повърхност. За да е ефективен топлият компрес, той трябва да се задържа върху клепачите в рамките на 5 минути и това да се прави 2 пъти дневно.

Днес има устройства, които автоматично затоплят и масажират клепачите.

Ако зачервяването и паренето на очите не изчезват, се преминава към терапия със стероидни медикаменти. Те обаче не бива да се ползват дългосрочно поради възможни странични ефекти.

В случаите на инфекция се добавят антибиотици. Може също да се ползва т.нар. автоложен серум. Това са специални капки за очи, приготвени от собствената кръв на пациента. В тежките, усложнени случаи се прибягва до различни хирургични интервенции.

 

7 предложения за предпазване от синдром на сухото око

 

Хранене в полза на очите. Синдром на сухото око.

 

 1. Хранете се здравословно, като поставяте в менюто си акцент на храни, съдържащи омега-3 мастни киселини. Множество изследвания са доказали, че тези мастни киселини намаляват очното възпаление. Може да си ги осигурите чрез консумация на ленено, соево или рапично масло, както и на яйца, орехи, бадеми, лешници, риба тон, скумрия, сьомга и други морски дарове.
 2. Приемайте поне 2 литра вода на ден.
 3. Избягвайте употребата на тютюневи изделия и проветрявайте често помещението, в което пребивавате. Грижете се въздухът, сред който живеете, да е влажен и свеж.
 4. Когато сте на улицата или сред природата, носете качествени предпазни очила, за да не допускате дразнене на очите слънчеви лъчи, прах или силен вятър.
 5. При употреба на сешоар, внимавайте да не насочвате въздуха директно към лицето си.
 6. Ако приемате медикаменти по различни причини и усетите симптоми, свързани със сухота в очите, консултирайте незабавно се с лекуващия ви лекар. Той ще съобрази терапията със състоянието ви.
 7. При дейности с компютър използвайте защитни очила срещу лъчи, отблясъци и интензивна светлина на екрана. Постарайте се мониторът да е под нивото на очите ви. Ако е над тях, ще ги отваряте повече и това ще увеличи сухотата им. Когато с часове работите на компютър, разумно е да правите 20-секундни почивки на всеки 20 минути, като гледате настрани и мигате често.

Древните римляни са казвали: „Нищо не изсъхва по-бързо от сълзите“. Добре е да имаме предвид тази сентенция, не само в преносния, но и в съвсем буквалния й смисъл.

Какво е синдром на сухото око?

Състоянието, при което сълзите не осигуряват адекватна хидратация и защита на очите, е известно като синдром на сухото око.

Кои фактори водят до изсушаване на очите?

Част от тях са свързани с пациента – пол, възраст, очни проблеми и хронични заболявания. Други фактори се отнасят до начина на живот – продължително стоене пред ярки екрани, прашна среда, рядко мигане и др.

Какви са симптомите при синдром на сухо око?

Характерни за това състояние са две привидно изключващи се оплаквания – обилно сълзене на очите и сухота в тях.

Какви са възможностите за лечение на синдром на сухото око?

Основната цел на терапията е да елиминира, ако е възможно, причината за сухото око. Най-често се прилагат т.нар. изкуствени сълзи под формата на капки или гелове. Друг начин за лечение са топли компреси, а при по-тежки случаи се добавят и антибиотици.

Как да се предпазим от синдром на сухото око?

За превенция на синдром на сухото око от значение са здравословното хранене, избягване на тютюнев дим, добра хидратация, използване на защитни очила.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:53 | Публикувана: 23 ноември 2022 в 11:48 | Категория: Здраве