Обилно сълзене на очите – кога сигнализира за болест?

Обновена: 15.01.2024|

Интензивното отделяне на сълзи е естествено при силни емоции, в студено и ветровито време, попадане на чуждо тяло в окото или влияние на други неблагоприятни фактори. Но, когато е често и постоянно, обилно сълзене на очите може да бъде симптом на заболяване.

Това налага проблемът да бъде изследван и отстранен навреме. Ето подробностите.

 

Какво са сълзите?

Сълзите представляват прозрачна течност, която се отделя от специални жлези в очите. Състоят се състоят от вода, соли, мукополизахариди, липиди, протеини, (включително ензима лизоцим, който е антимикробен протеин), както и други съединения.

omega3 400
omega3 600

Сълзите имат овлажняваща, защитна и смазваща функция. Съществена е ролята им и при разпределението на хранителните вещества, необходими за различните структури на зрителния орган.

omega3 400
omega3 600

Приема се, че нормално на ден се отделят от 0,5 до 1,2 мл сълзи. Това количество остава незабелязано, защото се излива в носната кухина през анатомична структура, наречена назолакримален канал. При обилно сълзене обаче оттичането се затруднява. Прозрачната солена течност излиза от обичайния си път и се търкулва по бузите. Състоянието е известно като епифора.

 

Чести причини за обилно сълзене на очите

 1. Силни емоции. Щастие, гордост, тъга, страх, гняв, съчувствие, смирение, и т.н. вълнения често се съпровождат от появата на сълзи.
 2. Промени в околната среда. Силен вятър, студ, промени в атмосферното налягане и влажността могат да провокират интензивно сълзене.
 3. Травми. Удар, нараняване или натиск върху окото също водят до свръхпродукция на сълзи.
 4. Неправилно ползване на контактни лещи. Проблеми с носенето или грижата за контактните лещи са фактори, които дразнят очите и провокират обилно сълзене на очите.
 5. Злоупотреба с лекарства и разкрасяващи средства. Някои медикаменти, гримове, както и продукти за поддържане на кожата около очите, могат да причинят повишено производство на сълзи.
 6. Дълъг престой пред компютри. При фокусиране върху текста и образите на екрана, човек често забравя да мига, което води до изсушаване и раздразнение на очите.
 7. Сухи очи. В такива случаи организмът се опитва чрез обилно сълзене да компенсира липсата на достатъчно смазваща течност.
 8. Възпалителни и инфекциозни заболявания на очите. Конюнктивит (вирусно или бактериално възпаление на конюнктивата ), ерозии на роговицата (повърхностни увреждания), кератит (възпаление на роговицата) и много други заболявания протичат с усилено отделяне на сълзи.
 9. Очна аура. При някои хора мигрената протича с аура – предупредителни сигнали, които предшестват главоболието. Сред тези знаци са: временно обилно сълзене на очите, размазване на зрението и други очни нарушения.
 10. Алергии. Реакциите към прах, полени, различни отделяния от животни и т.н. алергени са свързани с дразнене на очите и увеличена продукция на сълзи.

 

Начини за диагностика

 

Сълзене, капки за очи.

 

С помощта на специална апаратура се изследва състоянието на конюнктивата и роговицата, определя се вътреочното налягане.

При съмнение за запушване на слъзните канали се проверява тяхната проходимост. За целта в очите се капва оцветен разтвор и се отчита времето, за което капката преминава през носната кухина (мястото, където носните пътища и дренажните очни канали се свързват с горната част на гърлото).

В други случаи се прилага тестът на Шример – с помощта на абсорбираща лента, поставена за около 5 минути под долния клепач, се определя количеството на образуваните сълзи.

 

Как се лекува сълзенето?

Преди всичко трябва да се открие и отстрани причината, довела до обилно сълзене на очите.

Според фактора, провокирал болестното състояние, се предписват различни медикаменти – антибиотици, съдосвиващи капки, антихистамини (ако има алергия) и други. При сухи очи се препоръчват т.нар. изкуствени сълзи (лекарствени препарати за овлажняване на очите).

Към медикаментите не бива да се посяга самоволно. Част от тях, ако се употребяват неправилно, имат странични ефекти, особено в напреднала възраст.

Не е разумно наведнъж да се ползват повече от три лечебни продукта. Най-добре е те да се прилагат през 10-15 минути.

Ако причината за усиленото сълзене е свързана с нарушения в дренажната система на окото или с други структурни проблеми, препоръчва се хирургично лечение.

 

Алтернативни средства срещу обилно сълзене на очите

 

Масаж на очите против сълзене.

 

Някои методи за домашно лечение окават ефект при обилно сълзене на очите, нека разгледаме най-популярните от тях:

 • Сода за хляб. Смесете 250 мл вода с една четвърт чаена лъжичка сода за хляб. Разбъркайте добре и потопете в течността памучни тампони. Изцедете ги и си направете с тях компрес върху клепачите. Процедурата се прилага веднъж дневно, в продължение на две седмици.
 • Чай от лайка. Потопете в топла вода две чаени торбички с лайка. Така намокрените торбички оставете за малко в хладилник. След като изстинат, наложете ги върху затворените си клепачи за около 10 минути.
 • Отвара от пшенични зърна. Две супени лъжици добре измити пшенични зърна изсипете в литър вряща вода. Оставете сместа да ври 5 минути, прецедете я. След като изстине, я приберете в хладилник. С тампони, напоени в така приготвената течност, правете компреси върху клепачите веднъж дневно, за 10 минути.
 • Билкови отвари. Добре ще ви подействат компреси със следните отвари: семена от копър; цветове от момина сълза; листа от мента. Те облекчават очното раздразнение и зачервяване, които обикновено съпътстват обилното сълзене. Курсът на лечение е 14 дни.
 • Сок от алое вера. Пригответе с помощта на блендер сок от алое вера. Смесете го с малко студена вода. Потопете в получената течност тампони и с тях си направете компрес върху клепачите.
 • Кръгчета от краставица. Изрежете тънки кръгчета от свежа, добре измита и обелена краставица. Поставете ги върху клепачите за около 15 минути. Краставицата съдържа вода, соли и противовъзпалителни съставки, които ще ви донесат облекчение.
 • Масаж около очите. Нежно масажирайте околоочната област. Така може да стимулирате дренажа на сълзите.

 

Помнете, че алтернативните средства имат различен ефект върху отделните хора и невинаги са научно потвърдени.

Ако състоянието на обилно сълзене се задържа или става все по-често, незабавно се консултирайте с лекар.

 

Как да се предпазваме от обилно сълзене на очите?

 

Сълзене на очите, преглед.

 

Препоръчителни са следните 5 превантивни мерки:

1. Хранете се разнообразно, като наблягате на ястия, полезни за очите

Консумирайте повече продукти, богати на провитамин А (например – моркови, тиквички, спанак, кайсии, яйчен жълтък), както и на омега-3 мастни киселини (присъстват в мазни риби, орехи, семена). В организма провитамин А се трансформира във витамин А, който укрепва очите и подобрява зрението, включително при слаба светлина. А омега-3 мастните киселини защитават здравината на клетките, допринасят за еластичността на съдовете чрез намаляване на възпаленията и лошия холестерол.

2. Очите трябва да отпочиват

Редувайте правилно часовете на труд с активна почивка и си осигурявайте пълноценен сън. Не забравяйте, че преумората и заседяването влошават общото здравословно състояние и водят до напрежение в очите.

3. Елиминирайте дразнителите

Избягвайте всичко, което дразни и уврежда зрението. Грижете се за комфорта на очите си по време на работа. Не стойте в прашни помещения, сред облаци от тютюнев дим. При силно слънце носете качествени защитни очила.

4. Обръщайте внимание на хигиената

Не докосвайте лицето си с немити ръце. Отървете се от навика да търкате очите си. В противен случай сами може да си причините възпаление и обилно сълзене на очите.

5. Правете профилактични прегледи

Проверявайте периодично очите си. Редовните посещения при оптометрист (специалист по оценка и корекция на зрението) и офталмолог (лекар – специалист в областта на очните заболявания), ще ви помогнат да следите състоянието на очите си и своевременно да прилагате необходимите предпазни средства.

Какво предизвиква обилно сълзене на очите?

рекомерното сълзене или епифора може да бъде причинено от различни фактори, като алергии, инфекции, сухота в очите или запушени слъзни канали.

Възможно ли е алергиите да са причината за сълзенето на очите ми?

Да, алергиите са честа причина за прекомерно сълзене. Алергените от околната среда като цветен прашец или прах могат да накарат очите да произвеждат повече сълзи.

Има ли специфични фактори на околната среда, които допринасят за обилно сълзене?

Вятър, дим или ярки светлини могат да раздразнят очите и да доведат до сълзене. Идентифицирането и избягването на тези причини може да помогне за облекчаване на проблема.

Кога трябва да потърся медицинска помощ при обилно сълзене?

Ако сълзенето продължава, е придружено от болка, промени в зрението или други тревожни симптоми, препоръчително е да се консултирате с офталмолог.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 ноември 2023 в 14:00 | Категория: Здраве