Сезонно хранене – какви са ползите от него?

Обновена: 11.06.2024|
Сезонно хранене.

Сезонно хранене е вид хранителен режим, който се ползва с голям интерес. С какво може да ни помогне обаче и заслужава ли си да се придържаме към него?

 

Сезонно хранене - какво представлява?

Сезонно хранене се нарича консумацията на продукти, които са естествено достъпни през определен сезон от година, когато качеството и вкусът им са най-добри. Тя включва не само плодове и зеленчуци, но и зърнени храни, ядки и месо. Когато продуктите са в сезон, те са по-свежи и питателни.

hialur 400
kolagen 02 600
hialur 400
kolagen 02 600

Няма нужда от транспортиране на сезонната храна, съответно тя не е запазена чрез пестициди, восъци и консерванти както е при храните, които са извън сезон.

Всеки сезон предоставя възможност за производство на разнообразни плодове и зеленчуци, които процъфтяват при различни условия.

Наличието на сезонна храна варира в зависимост от климата, географията и земеделските практики в даден регион. Например в Северното полукълбо през пролетта и лятото обикновено има голям избор от плодове и зеленчуци като горски плодове, пъпеши, домати, краставици и тиквички.

Есента и зимата са сезоните за по-богати култури като тикви, ябълки и кореноплодни (моркови, картофи и ряпа).

 

Ползи от сезонно хранене

 

Сезонно хранене

 

Придържайки се към сезонно хранене, можем да извлечен най-различни ползи.

Сезонното хранене е по-здравословно

Яденето на храна, която не е толкова обработена, не само радва повече сетивата ни, но и подпомага здравето ни. Съдържанието на хранителни вещества в сезонните плодове и зеленчуци е по-високо, защото са имали възможност да развият напълно своя хранителен профил. Вместо да зреят изкуствено, те се радват на точното количество слънчева светлина, вода и хранителни вещества от почвата.

Продукцията е по-малко обработена с химикали

Сезонната храна не е изложена на толкова химикали, колкото храната извън сезон. Това е така, защото обикновено се отглежда на местно ниво и в по-малки ферми, където земеделството е устойчив процес.

Намалено е третирането на храната с химикали, защото не се налага нейното транспортиране, както е при вноса на извънсезонни продукти.

Имаме по-голямо разнообразие

Поддържането на разнообразна и балансирана диета може да бъде улеснено чрез преминаването към сезонно хранене. Този хранителен режим позволява консумирането на разнообразни хранителни вещества и антиоксиданти и така поддържа цялостното здраве на организма.

Подпомага околната среда

Придържането към сезонно хранене подпомага местното селско стопанство и намалява въглеродния отпечатък, свързан с транспортирането на храна на дълги разстояния. Това може да помогне за опазването на природните ресурси и екосистемите и да ги направи по-устойчиви.

Финансово по-изгодна храна

Храните, които са в сезон, са по-евтини, защото продукцията им е по-голяма. Местните зеленчуци не се нуждаят от съхранение и пътните разходи са ниски.

 

Недостатъци при сезонно хранене

 

Сезонно хранене.

 

Въпреки че съществуват много предимства от режима на сезонно хранене, има и някои предизвикателства.

Ограничено разнообразие

В зависимост от местоживеенето и сезона е възможно определени храни изобщо да не са налични и това да се отрази върху разнообразието на избора, с който разполагаме.

Разходи

Сезонната храна не винаги е по-евтина от храната извън сезон. Когато определена култура е засегната от времето или болестта, тя понякога е по-скъпа от обикновено. Освен това някои видове сезонни храни, като например уловена риба, може да са по-скъпи поради ограничената им наличност.

Достъпност

Достъпността на определени видове сезонна храна може да бъде трудна в зависимост от местоживеенето.

Кратък срок на годност

Сезонните храни често имат по-кратък срок на годност от продуктите извън сезона. Те се развалят по-бързо, което може да доведе до хранителни отпадъци, ако не се консумират навреме.

 

От какво се нуждае тялото ни през различните сезони?

 

Сезонно хранене

 

Тялото се нуждае от разнообразни хранителни вещества през цялата година, но за всеки сезон има определени храни, които могат да подсилят организма и различните функции на тялото.

 

Пролет

Някои от най-важните хранителни вещества през пролетта:

 • Витамин C – този антиоксидант подпомага имунната система и предпазва тялото от увреждане от свободните радикали. Богати на витамин C са цитрусовите плодове, ягодите, кивитата, чушките, броколите и спанака.
 • Фибри – те са важни за здравето на храносмилането и могат да съдействат за превенция на сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Добри източници на фибри включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения.
 • Омега-3 мастни киселини – помагат за поддържане на здравето на мозъка, здравето на сърцето и намаляването на възпалението в тялото. В мазната риба се съдържа омега-3 – сьомга и риба тон. Може да се набави и чрез семена от чиа, ленени семена и орехи.
 • Пробиотици – тези полезни бактерии подпомагат здравето на червата и имунната функция. Добри източници на пробиотици са ферментирали храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и комбуча.
 • Зелени храни – листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле, рукола и маруля са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Те също са добър източник на фибри и могат да помогнат за поддържане на здравето на храносмилането.

 

Лято

 

Сезонно хранене

 

През лятото тялото се нуждае от храни, които да го поддържат хидратирано и да му осигуряват енергия.

Ето някои храни, които са особено полезни през лятото:

 • Богати на вода плодове и зеленчуци – през горещите летни месеци е важно да сме хидратирани и консумацията на богати на вода плодове и зеленчуци може да помогне. Храни като диня, краставици, домати, ягоди и портокали са с високо съдържание на вода и осигуряват на тялото необходимата хидратация.
 • Постни протеини на скара – печенето на постни протеини на скара като пиле, риба и тофу може да осигури на тялото добър източник на протеини, които са необходими за поддържане и възстановяване на мускулите. Печенето на скара също може да бъде здравословен метод за готвене, тъй като не изисква добавяне на допълнителни мазнини или масла.
 • Пълнозърнести храни – някои пълнозърнести храни, например кафевият ориз, киноата и пълнозърнестият хляб носят на тялото продължителна енергия и фибри. С тях можем да регулираме нивата на кръвната захар и да предотвратим енергийни сривове в летните жеги.
 • Здравословни мазнини – консумирането на здравословни мазнини като авокадо, ядки и зехтин може да осигури на тялото постоянна енергия и да подпомогне работата на мозъка и сърцето.

 

Есен

През есента тялото се нуждае от различни хранителни вещества и храни, за да поддържа променящите се нужди.

Някои от тях включват:

 • Кореноплодни зеленчуцисладките картофи, морковите и цвеклото имат високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Консумират се печени, пасирани или добавени към яхнии и супи за топла и успокояваща храна.
 • Ябълки и круши – сезонът на ябълките и крушите е през есента. Богати на фибри и антиоксиданти, те могат да се консумират като лека закуска или да се добавят към печива като пайове и мъфини.
 • Кръстоцветни зеленчуци – те включват броколи, карфиол и брюкселско зеле – източници на много витамини, минерали и фибри. Те могат да бъдат печени, приготвени на пара или сотирани за питателна и засищаща храна.

 

Зима

През зимата тялото може да изисква различни хранителни вещества и храни, за да поддържа променящите се нужди.

Ето и списък с полезни храни през този сезон:

 • Зимна тиква –  късен сорт тип „цигулка“. Тя е добър източник на фибри, витамини и минерали. Може да бъде печена, изпечена или добавена към супи и яхнии за топла и утешителна храна.
 • Цитрусови плодове – зимата е сезонът на портокалите, лимоните и грейпфрутите, които съдържат витамин С и други антиоксиданти.
 • Мазна риба – яденето на сьомга, риба тон и сардини, които са източници на омега-3 мастни киселини, помага за поддържането на мозъчните и сърдечните функции и за намаляване на възпалението в тялото. Могат да се консумират като основна храна и да се добавят към салати.
 • Кореноплодни зеленчуцикартофи, моркови и пащърнак са в сезон през зимата. Те ни осигуряват фибри, витамини и минерали. Могат да бъдат печени, пасирани или добавени към яхнии и супи за топла и утешителна храна.
 • Ядки и семенабадемите, орехите и слънчогледовите семки могат да ни съдействат да си набавим здравословни мазнини, протеини и фибри. Могат да бъдат лека закуска или добавка към овесени ядки, кисело мляко или салати.

 

Заключение

Сезонно хранене представлява хранителен режим, който се базира на яденето на плодове и зеленчуци, които са в сезон. Освен че е здравословно, то носи ползи за околната среда и подкрепя местните производители.

Преминаването към режим на сезонно хранене спомага за поддържането на цялостното благосъстояние на организма. Придържането към сезонно хранене позволява на тялото да си набави най-нужните хранителни вещества за съответния сезон и намалява риска от консумиране на храна, обработвана с пестициди и други химикали.

 

Често задавани въпроси

Сезонно хранене - що е то?

Сезонно хранене се нарича храненето с храни, които са естествено достъпни през определен сезон от година, когато качеството и вкусът им са най-добри. 

Какви са ползите от придържането към сезонно хранене?

Този хранителен режим ни осигурява по-голямо разнообразие на храненето и по-голяма свежест и по-приятен вкус на храната. Самата храна е не само по-питателна, но и по-здравословна. Ползи от сезонното хранене има и за околната среда и за местните производители.

Какви са недостатъците от режима на сезонно хранене?

Сезонното хранене в някои региони може да доведе до ограничено разнообразие и трудна достъпност на някои от храните в сезон. Краткият срок на годност на тази храна също може да бъде проблем.

Категории: Пълноценно хранене|Публикувана: 03.05.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 юни 2024 в 16:15 | Публикувана: 3 май 2023 в 11:15 | Категория: Пълноценно хранене