Сезонни плодове и зеленчуци и какво означава сезонно хранене
Всеки сезон предоставя възможност за производство на разнообразни плодове и зеленчуци, които процъфтяват при различни условия. Наличието на сезонна храна варира в зависимост от климата, географията и земеделските практики в даден регион. Например в Северното полукълбо през пролетта и лятото обикновено има голям избор от плодове и зеленчуци като горски плодове, пъпеши, домати, краставици и тиквички. Есента и зимата са сезоните за по-богати култури като тикви, ябълки и кореноплодни (моркови, картофи и ряпа).Няма нужда от транспортиране на сезонната храна, съответно тя не е запазена чрез пестициди, восъци и консерванти както е при храните, които са извън сезон.
Ползи от сезонно хранене
Сезонното хранене е по-здравословно
Яденето на храна, която не е толкова обработена, не само радва повече сетивата ни, но и подпомага здравето ни. Съдържанието на хранителни вещества в сезонните плодове и зеленчуци е по-високо, защото са имали възможност да развият напълно своя хранителен профил. Вместо да зреят изкуствено, те се радват на точното количество слънчева светлина, вода и хранителни вещества от почвата.Продукцията е по-малко обработена с химикали
Сезонната храна не е изложена на толкова химикали, колкото храната извън сезон. Това е така, защото обикновено се отглежда на местно ниво и в по-малки ферми, където земеделството е устойчив процес. Намалено е третирането на храната с химикали, защото не се налага нейното транспортиране, както е при вноса на извънсезонни продукти.Имаме по-голямо разнообразие
Поддържането на разнообразна и балансирана диета може да бъде улеснено чрез преминаването към сезонно хранене. Този хранителен режим позволява консумирането на разнообразни хранителни вещества и антиоксиданти и така поддържа цялостното здраве на организма.Подпомага околната среда
Придържането към сезонно хранене подпомага местното селско стопанство и намалява въглеродния отпечатък, свързан с транспортирането на храна на дълги разстояния. Това може да помогне за опазването на природните ресурси и екосистемите и да ги направи по-устойчиви.Финансово по-изгодна храна
Храните, които са в сезон, са по-евтини, защото продукцията им е по-голяма. Местните зеленчуци не се нуждаят от съхранение и пътните разходи са ниски.Недостатъци при сезонно хранене
- Ограничено разнообразие – в зависимост от местоживеенето и сезона е възможно определени храни изобщо да не са налични и това да се отрази върху разнообразието на избора, с който разполагаме.
- Разходи – сезонната храна не винаги е по-евтина от храната извън сезон. Когато определена култура е засегната от времето или болестта, тя понякога е по-скъпа от обикновено. Освен това някои видове сезонни храни, като например уловена риба, може да са по-скъпи поради ограничената им наличност.
- Достъпност – достъпността на определени видове сезонна храна може да бъде трудна в зависимост от местоживеенето.
- Кратък срок на годност – сезонните храни често имат по-кратък срок на годност от продуктите извън сезона. Те се развалят по-бързо, което може да доведе до хранителни отпадъци, ако не се консумират навреме.
Сезонни плодове и зеленчуци през пролетта
Тялото се нуждае от разнообразни хранителни вещества през цялата година, но за всеки сезон има определени храни, които могат да подсилят организма и различните функции на тялото.Плодове | Зеленчуци |
---|---|
Ягоди | Маруля |
Череши | Спанак |
Ранни малини | Лапад |
Коприва | |
Репички | |
Зелен лук | |
Чесън | |
Аспержи | |
Броколи | |
Тиквички | |
Пресни картофи | |
Грах |
- Витамин C – този антиоксидант подпомага имунната система и предпазва тялото от увреждане от свободните радикали. Богати на витамин C са ягодите, кивитата, чушките, броколите и спанака.
- Фибри – те са важни за здравето на храносмилането и могат да съдействат за превенция на сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.
- Омега-3 мастни киселини – помагат за поддържане на здравето на мозъка, здравето на сърцето и намаляването на възпалението в тялото. В мазната риба се съдържа омега-3 – сьомга и риба тон. Може да се набави и чрез семена от чиа, ленени семена и орехи.
- Пробиотици – тези полезни бактерии подпомагат здравето на червата и имунната функция. Добри източници на пробиотици са ферментирали храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и комбуча.
- Зелени храни – листни зеленчуци са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Те също са добър източник на фибри и могат да помогнат за поддържане на здравето на храносмилането.
Сезонни плодове и зеленчуци през лятото
Плодове | Зеленчуци |
---|---|
Круши | Домати |
Ябълки | Пипер/Чушки |
Сини сливи | Краставици |
Малини | Тиквички |
Ягоди | Марули |
Къпини | Патладжан |
Праскови | Грах |
Кайсии | Зелен фасул |
Диня | Царевица |
Пъпеш | Моркови |
Грозде | Копър |
Боровинки | Магданоз |
Смокини | Босилек |
- Богати на вода плодове и зеленчуци – през горещите летни месеци е важно да сме хидратирани и консумацията на богати на вода плодове и зеленчуци може да помогне. Храни като диня, краставици, домати, ягоди са с високо съдържание на вода и осигуряват на тялото необходимата хидратация.
- Постни протеини на скара – печенето на постни протеини на скара като пиле, риба и тофу може да осигури на тялото добър източник на протеини, които са необходими за поддържане и възстановяване на мускулите. Печенето на скара също може да бъде здравословен метод за готвене, тъй като не изисква добавяне на допълнителни мазнини или масла.
- Пълнозърнести храни – някои пълнозърнести храни, например кафевият ориз, киноата и пълнозърнестият хляб носят на тялото продължителна енергия и фибри. С тях можем да регулираме нивата на кръвната захар и да предотвратим енергийни сривове в летните жеги.
- Здравословни мазнини – консумирането на здравословни мазнини като авокадо, ядки и зехтин може да осигури на тялото постоянна енергия и да подпомогне работата на мозъка и сърцето.
Сезонни плодове и зеленчуци през есента
През есента тялото се нуждае от различни хранителни вещества и храни, за да поддържа променящите се нужди.Плодове | Зеленчуци |
---|---|
Круши | Домати |
Ябълки | Зеле |
Праскови | Зелен фасул |
Грозде | Зрял фасул |
Дюли | Картофи |
Тиква | Моркови |
Киви | Лук |
Смокини | Чесън |
Дюли | Червено цвекло |
Нар | Ряпа |
Мушмули | Чушки |
Кестени |
- Кореноплодни зеленчуци – имат високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Консумират се печени, пасирани или добавени към яхнии и супи за топла и успокояваща храна.
- Плодове – богати на фибри и антиоксиданти, те могат да се консумират като лека закуска или да се добавят към печива като пайове и мъфини.
- Кръстоцветни зеленчуци – източници на много витамини, минерали и фибри. Те могат да бъдат печени, приготвени на пара или сотирани за питателна и засищаща храна.
Сезонни плодове и зеленчуци през зимата
През зимата тялото може да изисква различни хранителни вещества и храни, за да поддържа променящите се нужди.Плодове | Зеленчуци |
---|---|
Круши | Зеле |
Ябълки | Карфиол |
Грозде | Брюкселско зеле |
Портокали | Праз |
Мандарини | Лук |
Лимони | Чесън |
Грейпфрут | Картофи |
Дюли | Моркови |
Нар | Ряпа |
Червено цвекло | |
Тиква | |
Алабаш |
- Зимна тиква – късен сорт тип „цигулка“, е добър източник на фибри, витамини и минерали. Може да бъде печена, изпечена или добавена към супи и яхнии за топла и утешителна храна.
- Цитрусови плодове – съдържат витамин С и други антиоксиданти.
- Мазна риба – яденето на сьомга, риба тон и сардини, които са източници на омега-3 мастни киселини, помага за поддържането на мозъчните и сърдечните функции и за намаляване на възпалението в тялото. Могат да се консумират като основна храна и да се добавят към салати.
- Кореноплодни зеленчуци – те ни осигуряват фибри, витамини и минерали. Могат да бъдат печени, пасирани или добавени към яхнии и супи за топла и утешителна храна.
- Ядки и семена – бадемите, орехите и слънчогледовите семки могат да ни съдействат да си набавим здравословни мазнини, протеини и фибри. Могат да бъдат лека закуска или добавка към овесени ядки, кисело мляко или салати.
Заключение
Сезонно хранене представлява хранителен режим, който се базира на яденето на сезонни плодове и зеленчуци. Освен че е здравословно, то носи ползи за околната среда и подкрепя местните производители. Преминаването към режим на сезонно хранене спомага за поддържането на цялостното благосъстояние на организма. Придържането към сезонно хранене позволява на тялото да си набави най-нужните хранителни вещества за съответния сезон и намалява риска от консумиране на храна, обработвана с пестициди и други химикали.Често задавани въпроси
Сезонно хранене - що е то?
Сезонно хранене се нарича храненето с храни, които са естествено достъпни през определен сезон от година, когато качеството и вкусът им са най-добри.
Какви са ползите от придържането към сезонно хранене?
Този хранителен режим ни осигурява по-голямо разнообразие на храненето и по-голяма свежест и по-приятен вкус на храната. Самата храна е не само по-питателна, но и по-здравословна. Ползи от сезонното хранене има и за околната среда и за местните производители.
Какви са недостатъците от режима на сезонно хранене?
Сезонното хранене в някои региони може да доведе до ограничено разнообразие и трудна достъпност на някои от храните в сезон. Краткият срок на годност на тази храна също може да бъде проблем.
Източници
- Macdiarmid, JI. . Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability? Proc Nutr Soc. 2014 Aug
- Haas, S.. What Is Seasonal Food? Your Complete Guide to Shopping, Growing, and Cooking Seasonally, Reviewed by Jared Meacham, Ph.D., RD, CSCS, Published on August 8, 2022
Свързани публикации
Риба през зимата – лесен начин да оптимизираме цялостното си здраве, като в същото време галим вкусовите си рецептори.
Знаем ли как плодовете влияят на тялото ни, въпреки че на всички ни е известно, че са много
Слънчице, топлина и много настроение се зараждат в нас през пролетта. Идва ред и на кулинарния шеф, скрит