Рак на дебелото черво и ректума – лечение и превенция

Обновена: 04.01.2024|

Ракът на дебелото черво и ректума са заболявания, които засягат най-долната част на храносмилателната система.

Тестовете, които следят или правят скрининг за рак на дебелото черво, са важни инструменти за откриване на рак на дебелото черво и ректума в ранен стадий.

 

Фактори за развитие на рак на дебелото черво

Ето какви могат да бъдат причините или предразполагащите фактори за появата на рак на дебелото черво и ректума:

 • Неправилно хранене (малко фибри, много месо и мазнини)
 • Липса на физически упражнения
 • Затлъстяване
 • Алкохол
 • Никотин
 • Генетични фактори – вероятността човек да се разболее от колоректален рак е по-голяма, ако някой от родителите, братята и сестрите имат заболяването
 • Хронични възпалителни заболявания на червата – хроничните възпалителни заболявания на дебелото черво и ректума, като улцерозен колит и болест на Крон, увеличават риска от рак на дебелото черво
 • Възраст
 • Диабет като придружаващо заболяване

 

Редовната консумация на зеленчуци и плодове, диетата с ниско съдържание на мазнини и месо, но високо съдържание на фибри, и редовните физически упражнения намаляват риска от рак на дебелото черво и ректума.

 

Какви са симптомите?

Най-често срещаните симптоми на рак на дебелото черво и ректума включват:

 • Болки в стомаха или чести газове
 • Запек или диария
 • Кръв в изхожданията
 • Усещане за слабост или умора
 • Ниско ниво на желязото в кръвта, често с анемия (желязодефицитна анемия)
 • Черни или тъмно оцветени изпражнения

 

Как се поставя диагнозата?

 

Рак на дебелото черво и ректума.

 

Лекарят може да се опасява за рак на дебелото черво или ректума при наличие на един или повече от горепосочените симптоми. В този случай често се използва колоноскопия, за да се огледа вътрешността на ректума и дебелото черво.

Така могат да се видят ракови образувания, растящи в дебелото черво и ректума, и да се направи биопсия (отстраняване на тъкан за изследване), която да потвърди наличието на рак.

Често колоноскопията е просто част от скрининга за ранно откриване, без да има оплаквания. По време на процедурата визуално, на монитор, се изследва цялото дебело черво.

Червата трябва да се изпразнят колкото е възможно повече, така че лекарят да има ясен поглед върху лигавицата. Затова се препоръчва да избягвате тежка храна в продължение на една седмица преди изследването. Обикновено се препоръчва прием на слабително средство в деня преди прегледа.

Клизма непосредствено преди изследването трябва да се направи само ако червата все още не са напълно празни. Ако пациентът желае, преди изследването може да му се даде успокоително.

Самото изследване се извършва с помощта на колоскоп: тънка, гъвкава тръба, която се вкарва в ануса и постепенно се придвижва към дебелото черво. На върха му има малка камера, която предава изображения от вътрешността на червата на монитор.

С помощта на малка примка или пинсета, която също е прикрепена към върха на тръбата, лекарят може да вземе тъканни проби (биопсии) от подозрителни участъци на лигавицата и след това да ги изследва под микроскоп за злокачествени изменения. Това му позволява да отстрани и подозрителни участъци от лигавицата, като например аденоми.

Ако колоноскопията не може да бъде извършена – за това има различни здравословни и други причини – и има съмнение, че в ректума е проблемът, са възможни по-малко обширни колоноскопии:

 • Сигмоидоскопия (малка колоноскопия), при която се изследват последните 30-40 см от червата, т.е. сигмата и ректума.
 • Ректоскопия, при която с твърдо огледало се изследва само ректумът.

 

По време на тези два прегледа лекарят може да вземе тъканни проби от подозрителните области (биопсия) и да отстрани аденомите.

 

Определяне на стадия

 

Рак на дебелото черво и ректума.

Стадии I, II, III, IV на колоректален рак (отляво-надясно) и разпространението му в съседните тъкани (със зеления цвят).

 

След като ракът на дебелото черво е диагностициран, следващата стъпка е да се определи неговият стадий.

Стадирането е система, която се използва за описване на агресивността и разпространението на рака.

Стадият на колоректалния рак се определя въз основа на това:

 • Дали има признаци на разпространение на рака при физическия преглед, компютърната томография (КТ) или магнитния резонанс (МРТ) на гръдния кош, корема и таза, рентгенографията на гръдния кош или други образни изследвания.
 • Вида на пробата при преглед под микроскоп.

 

Стадиите на колоректалния рак включват:

 • Карцином in situ – установени са анормални клетки в лигавицата на чревната стена, които имат потенциал за злокачествено израждане.
 • Стадий I – образували са се ракови клетки в чревната стена.
 • Стадий II – злокачественият процес е поразил всички слоеве на чревната стена и пълзи към съседни тъкани.
 • стадий III – ракът се е разпространил в близките лимфните възли, независимо от засягането на чревната стена.
 • стадий IV – ракът е метастазирал в отдалечени органи, като черния дроб или белите дробове.

 

Лечението зависи от стадия на заболяването.

По-ранните стадии на заболяването (стадии I до III) се наричат локализиран колоректален рак и обикновено се лекуват с операция, с или без химиотерапия.

Ракът в стадий IV се нарича напреднал колоректален рак и обикновено се лекува с химиотерапия. Някои пациенти могат да имат полза от операция на първичния тумор преди лечението на метастатичното заболяване, особено ако първичният тумор причинява симптоми.

 

Какво е лечението?

Лечението на колоректалния рак често включва комбинация от терапии. Ако е възможно, раковите клетки се отстраняват по хирургичен път. След операцията може да се използват други лечения като химиотерапия и лъчетерапия, за да се унищожат всички останали ракови клетки и да се намали рискът от връщане на рака.

Ако хирурзите се опасяват, че ракът не може да бъде напълно отстранен, без да се увредят близките органи и структури, лекарят може да препоръча като първо лечение комбинация от химиотерапия и лъчетерапия.

Тези комбинирани лечения могат да свият рака и да улеснят отстраняването му по време на операция.

Коя операция е най-подходяща за даден пациент, зависи от конкретната ситуация, като например местоположението и стадия на рака, агресивността на раковите клетки, общото здравословно състояние.

 

Колоректален рак в семейството

 

Рак на дебелото черво и ректума.

 

Ако имате един родител, брат, сестра или дете с рак на дебелото черво или полипи в млада възраст (преди 60-годишна възраст) или двама роднини, диагностицирани на всякаква възраст, трябва да започнете скрининг за рак на дебелото черво по-рано, обикновено на 40-годишна възраст.

Някои генетични състояния увеличават риска от рак на дебелото черво. Най-често срещаните състояния включват синдрома на Линч (наричан още наследствен неполипозен рак на дебелото черво) и фамилна аденоматозна полипоза.

Ако имате силна фамилна обремененост с рак на дебелото черво (двама или повече близки роднини), говорете с лекаря си за необходимостта от генетично консултиране и евентуално генетично изследване.

Въпреки че идеята за генетично изследване може да бъде плашеща, резултатите от генетичните тестове могат да помогнат да се определи дали дадено семейство се нуждае от допълнително лечение, изследване или по-строго наблюдение.

 

Протичане и прогноза

Колкото по-напреднал е ракът, толкова по-лоша е прогнозата: шансовете за излекуване намаляват, а рискът от рецидив се увеличава с размера и разпространението на тумора.

Това може да се заключи от наблюдаваните нива на преживяемост. Пет години след диагностицирането на рак на ректума в I стадий 95% от лекуваните пациенти са все още живи, а в IV стадий – само пет процента.

Затова се възползвайте от скрининговите прегледи за рак! Колкото по-рано се открие ракът, толкова по-добра е прогнозата.

По този начин ракът на дебелото черво и ректума често може да се открие рано и да се лекува навреме. Също така поговорете с роднините си за злокачествени заболявания в семейството. Това ще ви помогне да оцените по-добре своя риск, както и този на вашите роднини.

Здравословният начин на живот също намалява риска от рак. Първите важни стъпки са да се движите достатъчно, да се храните с високо съдържание на фибри и да избягвате никотина и целия коктейл от химикали, който се поглъща при тютюнопушене.

Ако сте имали рак на дебелото черво и ректума в миналото, е важно да посещавате редовни контролни прегледи дори след успешното лечение. По този начин евентуален рецидив може да бъде открит и лекуван на ранен етап.

Какво е рак на дебелото черво е ректума?

Това са заболявания, които засягат най-долната част на храносмилателната система.

Какви са причините за развитие на рак на дебелото черво?

Причините варират от неправилно хранене (малко фибри, много мазнини), липса на физическа активност и затлъстяване до генетични фактори и хронични възпалителни заболявания на червата.

Какво е лечението на рак на дебелото черво и ректума?

Лечението на колоректалния рак често включва комбинация от терапии. Ако е възможно, раковите клетки се отстраняват по хирургичен път. Ако хирурзите се опасяват, че ракът не може да бъде напълно отстранен, лекарят може да препоръча като първо лечение комбинация от химиотерапия и лъчетерапия.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.04.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Петя Маркова
Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 4 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 24 април 2023 в 11:02 | Категория: Здраве