Оризова вода – какви ползи има?

Обновена: 06.03.2024|
Оризова вода.

Оризова вода е нещо, което изхвърляме по навик, без да осъзнаваме, че изсипваме в канала течност със страхотни и полезни свойства за здравето и красотата.

Може да наречем оризовата вода “тайната съставка на Рапунцел“. Има твърдения, че тя е и главната причина за това защо азиатките са толкова младолики.

 

Какво представлява оризовата вода?

Оризовата вода произхожда от Азия. Не е тайна, че местните там имат специална връзка и отношение към ориза, смятат го за продукт на дълголетието и младостта.

Според изследователи, използването на оризова вода датира в Япония още от периода Хейан, 794-1185 г. Тогава жените са имали изключително дълга коса, която поддържали здрава чрез оризовата вода.

husk 400
husk 600
husk 400
husk 600

Сравнение с употребата й от Хейан периода към днешна дата може да се направи с жените Яо от Хуанлуо, Китай. Те са известни с дългата си коса, която достига 2 метра. Освен за растеж, те я използват и за запазване на цвета. Не могат да се оплачат от бели коси до почти 80-годишна възраст.

Китайците пият оризова вода всяка сутрин, за да прочистят организма си и да се ободрят.

Оризовата вода е чудесна алтернатива на тониците или маските за лице. Компаниите, занимаващи се с козметика, все повече започват да добавят продукти към портфолиото си, съдържащи оризова вода.

 

Химичен състав и свойства

Оризът е обявен за диетичен продукт от диетолозите, твърди се, че това е една от причините азиатките да са толкова слаби и нежни. Следователно на оризовата вода също се преписват тези свойства.

В състава си има любими и необходими на организма елементи:

  • Минерали – селен, йод, магнезий, калий, цинк, манган
  • Фибри
  • Витамини В1, В2, В3, В9, Е, С
  • Антиоксиданти
  • Аминокиселини

Оризовата вода е “златна мина“, източник на много полезни и хранителни вещества, които правят чудеса със здравето, кожата, косата ни и дори чистотата.

Може да се направи по няколко начина, които ви споделяме в следващите редове.

С варене

Измиваме ориза, изцеждаме го, прибавяме вода 1 към 4, разбъркваме и оставяме на котлона да заври. Когато е готов, го махаме от котлона и притискаме с лъжица, за да освободи всичките си полезни и противовъзпалителни свойства.

Прецеждаме ориза и съхраняваме водата в затворен съд за около седмица. Преди употреба разреждаме с малко обикновена вода.

Чрез накисване

Изплакваме, добавяме вода 1 към 4 и оставяме ориза да се накисне за 30 минути, след което прецеждаме, охлаждаме и използваме.

Ферментирала оризова вода

 

Оризова вода - приготвяне

 

Тук повтаряме процеса на накисване, но вместо да я охлаждаме, затваряме топлата течност в буркан за 2 дни на стайна температура, когато започне да придобива кисел аромат, поставяме в хладилник.

Преди употреба разреждаме оризовата с малко обикновена вода.

 

Къде намира приложение?

Както към нея, така и оризовата вода може да се добави към други продукти, с които резултатът да се засили и подобри.

Намира приложение в следните случаи:

  1. Може да я използваме за почистване на кухненски съдове, плотове или за омекотяване на спалното си бельо.
  2. Добавката на етерично масло към нея ще усили действието върху краищата на косата и корените, и ще подобри аромата.
  3. За домашно приготвяне на шампоан към ферментиралата оризова вода добавяме течен кастилски сапун и чай от лайка, алое или малко етерично масло.
  4. За да увеличим приятното усещане от накисването във ваната, може да прибавим естествен сапун, витамин Е и оризова вода.
  5. Домашен скраб за тяло се получава като миксираме оризовата вода с етерично масло, цитруси и морска сол. Желателно е да го съхраним в буркан за 1-2 седмици преди употреба.
  6. За слънцезащита може да си купим продукт, съдържащ оризова вода, директно от магазина или да я добавим към такъв без.

Оризовата вода намира приложение и в лечението и предотвратяването на всеразлични здравословни проблеми.

 

Какви ползи има?

 

Оризова вода - приготвяне и ползи

 

Може да си направим пикантна или отвара от оризова вода, с която да засилим процеса на горене на мазнини:

  • Единият вариант е да смелим на едро кимион, сушен джинджифил и дълъг черен пипер, които да добавим към ориза за варене.
  • Другият вариант е азиатската рецепта, при която към една чаша измит ориз се добавят 4 чаши вода. Оставяме го на бавен огън за 2-4 часа без капак. След като кипне може да го оставите цяла нощ на нагорещена плоча или на изключително слаб огън.

Течностите се консумират сутрин вместо закуска. При нужда може да овкусите “супата“ с малко сол. Освен за свалянето на килограми, има още няколко плюсове, които може да си вземем от оризовата вода.

Оризова вода за повече енергия

Оризовата вода е богат източник на въглехидрати, а те даряват много енергия на организма. Това е една от причините да се препоръчва консумацията й сутрин. Полезно е да я пием в моментите, в които чувстваме немощ и умора.

Предотвратяване на запек и дехидратация

Нишестето, което се съдържа в оризовата вода, подпомага развитието на полезни бактерии в стомаха, а фибрите стимулират изхождането.

В случаи на дехидратация, особено лятото, когато се потим, губим хранителни вещества. Оризовата вода е богата на тях, затова е много полезна за консумация през това време от годината.

 

Против вирусни инфекции и диария

При трески и инфекции оризовата вода възвръща хранителните вещества и течности на организма, които сме загубили. Също така забързва оздравяването.

Установено е, че домашната отвара помага и в случаи на диария. Ако имаме по-раздразнителен стомах, това е едно страхотно естествено решение. Използва се както при възрастни, така и при малчугани.

Предотвратява Алцхаймер и рак

Доказано е, че кафявият ориз е богат на хранителни вещества, стимулиращи растежа на невротрансмитерите, които предпазват от Алцхаймер.

Има видове див ориз, които потискат действието на свободните радикали и следователно предпазват организма от развитието на рак.

Оризова вода при гастрит

Има много фактори като редовен прием на алкохол, много горещи напитки, люта или мазна храна, стрес, хронични или автоимунни заболявания, които подпомагат развитието на възпалението на стомашната лигавица – гастрит.

Оризовата вода създава защитен слой около стомашната лигавица и успява да я защити от влиянието на храносмилателните сокове.

Предпазва от вредни лъчи

Оризовата вода съдържа оризанол, който естествено абсорбира вредните лъчи. Това го прави супер добавка към продуктите за защита от слънце, тъй като, конкретно в този случай, е по-скоро подпомагащо средство.

Охлаждащият и успокояващ ефект, които има, я правят отговарящ на нуждите продукт при възникване на зачервявания, по-леки слънчеви изгаряния или сърбежи.

Ползи за красотата

 

Оризова вода в полза на красотата

 

Споделяме няколко трика за използване на оризова вода в грижата за косата и кожата:

  • Тоник – с напоен в оризова вода тампон избърсваме лицето. Тя има стягащото действие и свива порите. По този начин обираме излишния себум и почистваме мръсотиите.
  • Маска за лице – изрязваме необходимите дупки за лицето от хартиена салфетка, която след това накисваме в оризова вода и я поставяме за интервал между 15 и 20 минути.
  • За измиване – много хора използват куп продукти за грижа за кожата вечерно време преди лягане. Повечето от тях може без проблем да заменим с оризова вода, която по естествен начин успява да осигури необходимите грижи за лицето ни.
  • Срещу акне – процедурата тук е много проста, нанасяме оризовата вода върху лицето и го оставяме да изсъхне, без да изплакваме за вечерта.
  • Маска за коса – изплакваме косата си с оризова вода и я оставяме така за 20 минути. Измиваме с шампоан, нанасяме балсам и след няколко процедури ще имаме възможността да се похвалим с бляскава коса.

 

Безопасна ли е ?

Това, че продуктът е естествен, не елиминира възможността от странични ефекти.

Увреждане на корените на косата

След нанасяне, нишестето може да увреди корените и скалпа. Когато е ферментирала, оризовата вода е киселинна. Възстановява и балансира pH-то на косата, но когато се използва прекомерно, може да увреди цялостното й състояние.

Пренасищане с протеини

Протеините са основни хранителни вещества, необходими както за тялото, така и за косата ни. Когато се прекали с тях, могат да имат обратен ефект.

Ако косата ни има ниски нива на порьозност, протеините в оризовата вода ще образуват допълнителен слой върху скалпа ни, вместо да бъдат абсорбирани от тялото. В тези случаи трябва да се внимава с честотата на употребата.

Изсушава скалпа

Твърдите природни протеини, съдържащи се в оризовата вода, могат значително да изсушат скалпа. Те са много големи, за да проникнат в косъма и само го обхващат.

Това може да увреди скалпа до такава степен, че да е необходима медицинска помощ за справяне с проблема. Случва се в моменти, в които прекаляваме с употребата на оризова вода и я оставяме да действа прекалено дълго върху главата.

Така че, ако имаме проблеми със скалпа или пърхот, най-добре е да ограничим ползването на оризовата вода с до 2 пъти седмично.

Неприятна миризма

Ферментиралата оризова вода може да предизвика неприятна миризма, която трудно да отстраним. Решаването на този проблем обаче е доста лесен.

За избягване на лошата миризма трябва да използваме водата веднага и студена. Въпрос на желание е дали ще добавим и етерично масло за хубав аромат.

 

Заключение

Оризовата вода е изключително популярна днес, използва се все по-често и се добавя към все повече продукти. Има няколко начина за това как да си приготвим оризова вода и за тях не се изискват почти никакви усилия.

Въпреки, че е натурален и естествен начин за грижа, това не означава, че сме застраховани от появата на странични ефекти, прекалявайки с употребата.

Полезна ли е оризовата вода?

Оризовата вода е “златна мина“, източник на много полезни и хранителни вещества, които правят чудеса със здравето, кожата, косата ни и дори чистотата.

Странични ефекти при оризовата вода?

Оризовата вода може да причини неприятна миризма, пренасищане с протеин, изсушаване на скалпа и увреждане на корените на косата.

Отслабва ли се с оризова вода?

Оризът е обявен за диетичен продукт от диетолозите, твърди се, че това е една от причините азиатките да са толкова фини. Следователно на оризовата вода също се преписват тези свойства

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 20.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 11:18 | Публикувана: 20 април 2023 в 16:04 | Категория: Kрасота и грижа за тялото