Сигурно ви се е случвало: отивате в ресторант, похапвате и за финал – си поръчвате десерт, за да се поглезите. Пред вас сервират сладкото изкушение, декориран с красиви цветя – не се изненадвайте: това са ядливи цветя и ако сте от хората, които обичат да правят кулинарни магии у дома: са абсолютно позволени като украса и на кето десерти.

 

Кои цветя са ядливи?

Обикновено сме свикнали цветята да бъдат декорация на двора и дома ни. Обичаме да ги виждаме и да усещаме аромата им в помещенията и навън, в горите и по поляните. Рядко обаче ги виждаме на трапезата си, като част от сервиран десерт.

Можете да промените това у дома лесно и да внесете тази многовековна традиция и във вашите рецепти. В действителност днес тя преживява втори златен век и е изключително популярен подход на най-големите готвачи по света при съблазняването на сетивата на техните гости.

 

И все пак – както предполагате, не всяко цвете е ядливо и може да бъде поднесено с всеки десерт. Специалистите по декорации в сладкарството твърдят, че най-подходящи за целта са следните ядливи цветя.

 

  • Хибискус

Цветето има красив цвят и може да се превърне в център на внимание при всеки десерт.

Хранителните сортове са Roselle и Hibiscus sabdariffa.

Има тръпчив, леко кисел вкус, както и много ползи за здравето. Затова и екстрактът и чаят от хибискус са високо ценени по целия свят.

 

  • Лавандула

Ароматна, нежна и красива – цветовете на лавандулата могат да се превърнат в красива декорация на всеки десерт. Заради обема си обаче обикновено се използва основно при украса на торти, например.

Лавандулата успокоява сетивата. Вкусът и обаче е леко пикантен, до горчив в зависимост от условията на отглеждане.

Затова и трябва да се използва пестеливо, ако наистина е предвидена за изяждане, а не само за декорация.

 

  • Люляк

 

Ядливи цветя, люляк.

 

Люляковите цветчета са прекрасен начин да украсите деликатно и въпреки това – ароматно, своите кето десерти през пролетта. Насладете се на изящността им и само внимавайте да не ги нараните.

Съчетават се добре с десерти с леки аромати и текстури, тъй като самите те имат силна миризма. Вкусът му е леко пикантен.

 

  • Мента

 

Ядливи цветя, мента.

 

Огромно предимство на ментата като растение е, че тя е много разпространена, отглежда се лесно, и се използват както листенцата, така и цветовете. Това важи както за чай, отвари и тинктури, така и за декорация на десерти и ястия.

Затова и заслужено намира място в нашия списък с ядливи цветя, с които можете да декорирате своите кето рецепти. Успокоява, освежава и придава неповторим аромат.

 

  • Теменужки

Има много видове теменужки и за съжаление не всички от тях са ядливи и стават за декорация.

Съветваме ви да изберете цветовете на трицветната теменуга. Тя има свеж и лек, деликатен флорален аромат.

Вкусът и обаче все пак си зависи и от вида и е добре да пробвате, преди да поставите на десерта. Съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни вещества.

 

  • Виолетки

 

Ядливи цветя, виолетки.

 

Едно от любимите ядливи цветя на кулинарите за декорации, виолетките са издигнати на пиедестал не само заради нежния си външен вид и разкошния си аромат, но и заради вкуса си.

Сладки на вкус, те допълват прекрасно по-леки и кисели десерти, кремове и други изкушения – в кето или нормален вариант.

 

Роза

Не е изненадващо, че царицата на цветята намира място и в този списък. В зависимост от сорта тя може да бъде с по-силен или по-лек аромат на листенцата, но едно е сигурно – вкусът й няма да разочарова. Особено в комбинация с тъмен шоколад, например.

 

Десерти, за които може да използвате ядливи цветя

 

Ядливи цветя. Кето сладкиш с извара без брашно.

 

Ето някои предложения от нашата кето кухня, за които можете да приложите наученото и да създадете картина в чиния:

И още много ще откриете в кулинарния ни раздел “Кето десерти“.

 

Съвети за безопасност и употреба на ядливи цветя

 

Ядливи цветя, мента.

 

Както при всеки друг продукт, и при консумацията на ядливи цветя има няколко универсални правила, които е важно да спазвате, независимо дали ги добавяте към кето десерти или не.

Винаги се уверявайте, че цветята, които поставяте, са наистина са годни за консумация – особено в сурово състояние.

Много е важно да знаете какъв е произходът на ядливите цветя, които ще използвате. Най-добре се доверете на тези от собствената си градина или пък от доверен доставчик.

В противен случай рискувате те да имат в състава си пестициди, да са пръскани с отровни вещества или да съдържат токсини. В този смисъл никога не използвайте за декорация ядливи цветя, набрани от обществени паркове и градини или крайпътни отсечки.

Причината за всичко това: ядливите цветя не бива да се мият преди декорация, тъй като може да се развали видът им, да се смачкат и да изгубят своята форма и естествен аромат. Единствено може да ги изплакнете и то, ако ще ги съхранявате за по-дълго време преди използване.

Когато декорирате с ядливи цветя, уверете се, че поставяте само венчелистчетата. Премахвайте плодника и тичинките преди консумация.

Заедно с това имайте предвид, че има цветя, които се употребяват в рецепти и такива, с които се декорира. И двата типа са ядливи, но е важно да проучите добре видовете, подходящи за вашите цели.

В противен случай рискувате да се получи дисонанс във вкуса на десерта и съответното цвете.

Хубаво е, ако вие или хората около вас имат алергии, да избягвате конкретните цветя. Ако алергията е от по-общ тип, въведете постепенно ядливите цветя в менюто, за да може тялото да свикне с тях и да не се предизвика остра алергична реакция.

Въпреки това, съветваме ви да се консултирате със специалист преди да пристъпите към използването на ядливи цветя, дори само за декорация, към десертите си.

Добре е да използвате ядливи цветя максимално свежи за най-добър ефект и вкус и най-високо ниво на хранителни вещества.