Искате да приготвите вкусна пъстърва в средата на седмицата, за да разнообразите менюто си? Ние ще съдействаме с оригинална рецепта за пъстърва с гъби.
Избрали сме гъбите като пълнеж и гарнитура, тъй като те са зеленчука, изключително подобен по съдържание на местото – богати са протеини и важни за организма елементи.
Пъстърва с печурки на фурна
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 2 | 3 г |
Необходими продукти:
- 1 кг пъстърва
- 250 г гъби печурки
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 50 г пресен магданоз (около 10 стръка)
- 1 лимон
- 1/2 ч. л. смлян черен пипер
- сол за овкусяване
Начин на приготвяне:
- Започнете с почистването на рибата, след което я осолете и омазнете с масло Гхи.
- За приготвянето на пълнежа са нужни гъби, магданоз, сол и черен пипер.
- Измийте и нарежете на ситно гъбите. Запържете ги в масло, което ще им придаде още по-добър вкус. Не забравяйте да разбърквате, за да не загорят.
- След като омекнат, добавете наситнения пресен магданоз, подправете със сол и черен пипер.
- Свалете от котлона приготвения пълнеж и напълнете пъстървата с него.
- Увийте рибата в предварително намазнена хартия за печене и поставете в загрята до 180 градуса фурна. Изпечете до готовност.
- Пригответе соса, като загреете 2 с. л. масло Гхи и запържите в него наситнения пресен магданоз и лимоновия сок при непрекъснато разбъркване.
- Залейте изпечената пъстърва с готовия сос и поднесете.
Ще се радваме да споделите и вашите резултати в коментар под рецептата, след като приготвите рецептата за пъстърва с печурки на фурна.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение “Кето фантазии 2“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Полезни свойства на гъбите
Благодарение на високо съдържание на протеини и фибри гъбите са предпочитан зеленчук в много хранителни режими. Освен нискокалорийни, те са и много засищащи. Интересни са витамините и минералите, които се съдържат в тях. На тях ще обърнем малко повече внимание.
Витамин D в гъбите
Всички знаем, че това е витаминът, който не може да бъде набавен с храната. При хората той се набавя единствено чрез слънчевите лъчи, като не се синтезира в организма.
Тук правим малка скоба – витамин D се съдържа и в гъбите, тъй като те го произвеждат при наличие на пряка слънчева светлина. Това ги отделя от останалия растителен свят, тъй като:
Гъбите са единственото растение, което има способността да синтезира в себе си витамин D чрез слънцето.
Гъбите са богати на антиоксиданти
Гъбите са изключително богати на селен, който действа облекчаващо на хроничните заболявания. Той спомага и нормалното функциониране на щитовидната жлеза и се бори със заболяванията, свързани с нея.
Освен на селен, гъбите са богати на различни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма. Освен тях, те съдържат и вещества, които се борят успешно с раковите образования и предпазват клетките от тях (тук акцентираме върху борбата с рака на простатата и млечните жлези).
Благодарение на производството на протеини, гъбите засилват имунитета и са подходящи за всякакви хранителни режими, тъй като са с много ниско съдържание на калории. Именно поради тези им свойства те ще са част от нашето меню не само днес, но и в следващи вкусни предложения.
Още от здравословната ни кухня
Опитайте още едно предложение за ястие с морски продукти – нисковъглехидратни рибни кюфтета.
Ако тази рецепта за пъстърва с печурки на фурна ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар