Пубертет – какви промени настъпват при момчетата и момичетата?

Обновена: 26.03.2024|
Пубертет, промени при момичета и момчета.

Пубертетът е необходим етап от развитието на човека. Това е времето, когато тялото започва да се подготвя за възпроизвеждане. За съжаление, то може да бъде объркващо и стресиращо, както за тийнейджърите, така и за техните родители.

Днес ще ви разкажем подробно за процеса, какво да очаквате и как да преминете през този период, ако сте в ролята на родителя, оказвайки помощ и разбиране на своето дете.

 

Пубертет – какво представлява?

Това е фаза на развитие, през която преминават всички хора. Важен процес, който бележи прехода от деца към млади възрастни. Този преход се осъществява чрез различни умствени, биологични и физически промени.

 

creatine 02 400
burn 01 600
creatine 02 400
burn 01 600

Ако вашите деца навлизат в юношеските си години, има вероятност да са започнали да изпитват някои от тези промени. Пубертетът е нещо ново, непознато, което не са изпитвали преди и може да им създаде повод за притеснение. И това е съвсем нормално.

Видимите промени, които настъпват по време на пубертета, които са най-забележими, включват най-вече увеличаване на ръста и развитието на вторични полови характеристики.

 

Физически промени при момчетата и момичетата през пубертета – скала на Танер

 

Пубертет, промени при момичета и момчета.

 

Пубертетът често се разделя на пет етапа (известни като скала на Танер), които се основават на проучванията на английските специалисти Маршал и Танер върху деца през 60-те години на миналия век. Ето и кои са те:

Етап 1

Този етап описва външния вид на детето, преди да се появят физически признаци, тоест тези промени не са видими. Етапът обикновено започва на около 8-годишна възраст при момичетата и 10-годишна възраст при момчетата.

Хипоталамусната жлеза освобождава гонадотропин (GnRH) – хормон, който стимулира хипофизната жлеза да секретира растежен хормон (GH), лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH).

Етап 2

При момчетата се наблюдава уголемяване на скротума и тестисите, както и растеж от 5-6 см на година. При момичетата има леко повдигане на гърдите и зърното, и уголемяване на ареолата. Те израстват на височина със 7-8 см на година.

И момчетата, и момичетата получават рядък растеж на дълги, леко пигментирани пубисни косми в основата на пениса или по протежение на срамните устни.

Етап 3

При момчетата следва уголемяване на пениса и допълнителен растеж на тестисите, а ръстът се увеличава със 7-8 см на година. При момичетата започват да растат гърдите и израстват с 8 см на година.

И при двата пола се наблюдава по-тъмно и по-грубо срамно окосмяване, което започва да се простира далеч от средната линия на тялото.

Етап 4

Вече е налице увеличен размер на пениса с нарастване в ширина и развитие на главичката. Тестисите и скротумът се увеличават и кожата на скротума става по-тъмна. Момчетата израстват с 10 см на година, а момичетата със 7 см. При момичетата ареолата и зърното образуват вторичен хълм над нивото на гърдата.

И при момчетата, и при момичета пубисното окосмяване вече е от възрастен тип, но обхваща по-малка площ.

Етап 5

И двата пола вече имат гениталии на възрастни. Окосмяването също е от такъв тип по вид и количество, с хоризонтално разпределение. Момичетата спират да растат на височина след 16-17-годишна възраст, докато момчетата могат да увеличават ръста си до 21 години.

 

Още няколко промени, свързани с организма и начина, по който той функционира

 

Пубертет, промени при момичета и момчета.

 

Ако трябва да излезем извън скалата на Танер, пубертетът предизвиква и други физически промени, които са общовалидни за всички – момичета и момчета. Да ги разгледаме подробно:

  • Мозък

Развитието на мозъка при тийнейджърите влияе върху поведението и социалните умения. Те започват да развиват самоконтрол и умения за планиране, решаване на проблеми и вземане на решения. Този процес продължава до средата на 20-те години на всеки.

  • Кости, органи и телесни системи

През пубертета много от органите на човек стават по-големи и по-силни. Работата на белите дробове се подобрява, крайниците растат, а костите се увеличават по дебелина и обем.

  • Кожа и коса

Жлезите в кожата на лицето, раменете и гърба започват да стават по-активни по време на пубертета, произвеждайки повече мазнина. Това може да доведе до акне. Децата може да открият, че косата им става по-мазна и трябва да я мият по-често. Това е нормално.

  • Физическа сила

Мускулите се увеличават по сила и размер през този период. Координацията между очите и ръцете на вашето дете ще се подобри с времето, заедно с двигателните умения.

  • Тегло

Вашето дете ще наддаде на тегло и ще се нуждае от повече здравословна храна. Стомахът и червата на тийнейджърите се увеличават, и се нуждаят от повече енергия, протеини и минерали. Храните с много калций и желязо са важни за растежа на костите и кръвообращението.

  • Телесна миризма

По време на пубертета се развива нов тип потни жлези в областта на подмишниците и гениталиите. Кожните бактерии се хранят с потта, която тази жлеза произвежда, което може да доведе до телесна миризма. Хигиената е много важна в този период.

 

Какви са емоционалните промени по време на пубертета?

Пубертет, промени при момичета и момчета.

Най-важното, което трябва да запомните, е, че пубертетът представлява вътрешно преживяване. Ето защо всички промени по време на процеса обикновено са лични и интимни. Всеки човек е склонен да изживее пубертета по уникален начин и е вероятно да излезе от него по различен начин.

Има голяма вероятност децата да изпитат различни емоции, докато преминават през тази фаза. Може да има дни, в които се чувстват мрачни и дни, в които са радостни и позитивни. Но каквото и да се случи, трябва да имате предвид, че пубертетът не е нещо, от което те или вие трябва да се страхувате.

Вместо това, използвайте възможността да изградите добра връзка помежду си. Разговаряйте, предложете подкрепа и разбиране. Ако съществува близост и доверие в семейството, преминаването през пубертета на децата ще бъде по-леко за всички. Така няма да има причина за спорове, тайни и инциденти.

 

Ранен и късен пубертет – има ли причини за притеснение?

Kакво ще стане, ако детето покаже признаци на пубертет преди типичната възраст или ако тийнейджър все още не преминава през никакви промени?

Съществуват широки вариации в нормите на пубертета – от 8 до 13 години за момичетата и от 9 до 14 години за момчетата. Прогресивният растеж на гърдите е първият надежден признак на пубертета при момичетата, а увеличаването на тестисите, последвано от нарастване на пениса, са първите признаци за момчета. За това разказахме подробно в предишните абзаци.

Окосмяване и наличието на телесна миризма не са надеждни признаци за пубертет. Хормоните, които играят роля в пубертета, са лутеинизиращият хормон (LH) и фоликулостимулиращият хормон (FSH). Както и половите стероиди естрадиол или тестостерон, които са отговорни за физическите промени и бързия растеж.

Признаците за ранно развитие включват преждевременно окосмяване по гениталиите в ранна детска възраст и преждевременно предпубертетно вагинално кървене.

Окосмяването на гениталиите се среща по-често при момичетата.

Преждевременно развитие на гърдите, което се проявява преди 2-годишна възраст, рядко прогресира до преждевременен пубертет и липсата на допълнително увеличение трябва да е успокояваща.

Вагинално кървене при момичета на възраст от 3 до 9 години, без уголемяване на гърдите, обикновено е доброкачествено, самоограничаващо се състояние. Ако продължава или се влоши, е необходима консултация с детски гинеколог.

Трябва да се подозира преждевременен пубертет, ако е имало продължително увеличение на гръдната тъкан в продължение на най-малко 4 до 6 месеца при момичетата и увеличаване както на тестисите, така и на пениса при момчетата.

В случая е необходима консултация с ендокринолог и назначаване на изследвания за LH, FSH и/или естрадиол и тестостерон. Няма нужда от изследване на щитовидната жлеза.

 

Късен пубертет

 

Пубертет, промени при момичета и момчета.

 

От друга страна, забавяне на пубертета изпитват 2-3% от децата. Най-честата форма на забавяне на пубертета е конституционалното забавяне на растежа, това е валидно най-вече при момчетата. Приблизително две трети от потърпевшите ще имат един родител, който също е преминал късно през пубертета.

Ако това е проблемът, в повечето случаи няма място за притеснение, защото младежът може да е по-нисък от връстниците си в началото на юношеството, но бързият растеж в края на гимназиалния курс ще реши проблема.

Рядко се предписва лечение с тестостерон за повишена скорост на растеж и вторични полови характеристики, което ще доведе до прогресия на пубертета в рамките на 4 месеца след приключване на лечението. Трябва обаче да се отбележи, че нелекуван пациент също ще прогресира, но по-бавно.

Синдромът на Клайнфелтер се проявява с адекватен растеж на пениса и пубисни косми за възрастта, но малък обем на тестисите. А FSH и LH ще бъдат повишени до 14-годишна възраст. Тестостеронът може да се използва за лечение, но може да не е необходим, освен ако нивото му не е наистина ниско.

При момичетата синдромът на Търнър е често срещана причина за забавяне на пубертета. Физическите характеристики включват ниско поставени уши и силно извито небце. Наблюдава се още липса на менструация и недоразвити полови жлези.

Трябва да отбележим, че двете състояния са много редки и обикновено могат да се установят чрез генетично изследване още по време на бременността.

 

Надяваме се, че статията е достатъчно изчерпателна и ще ви бъде от полза, ако децата ви преминават през пубертета в момента. Завършваме с последен съвет: когато имате добра връзка с децата си, можете да споделите опита си с тях и да намерите решение на проблемите с пубертета заедно.

Въпреки това, ако на някого от вас му е неудобно да споделя, има много полезни съвети и трикове, които можете да потърсите и използвате, както и помощта на психолог, ако се налага.

Успех!

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 31.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 март 2024 в 17:29 | Публикувана: 31 януари 2022 в 14:02 | Категория: Здраве, Любопитно