Рак на жлъчния мехур – симптоми и лечение

Обновена: 29.02.2024|
Рак на жлъчния мехур.

Рак на жлъчния мехур и жлъчните пътища се срещат рядко и причината за тях все още не е напълно ясна. Има съмнения за връзка с жлъчнокаменна болест. Обсъжда се и наследствен компонент.

Тъй като симптомите на карциномите на жлъчния мехур и жлъчните пътища се появяват късно, обикновено заболяването е вече напреднало, когато се поставя диагнозата.

 

Каква е функцията на жлъчния мехур?

Жлъчният мехур е с дължина около 10 см, разполага се непосредствено под черния дроб, и служи като място за съхранение на жлъчката, която той произвежда.

Тази жлъчка напуска черния дроб чрез общия чернодробен канал, който след това се разклонява: единият клон (наречен жлъчен канал) води до жлъчния мехур, а другият клон (големият жлъчен канал, ductus choledochus) – до дванадесетопръстника.

При повечето хора общият жлъчен канал се съединява с панкреатичния канал (ductus choledochopancreaticus) малко преди да навлезе в дванадесетопръстника. При някои хора големият жлъчен канал и отделителният канал на панкреаса влизат в червата отделно, един до друг.

Функцията на жлъчния мехур е да съхранява и концентрира жлъчката, произведена в черния дроб. Капацитетът му за съхранение е максимум 40-100 ml.

Мускулен пръстен (сфинктер) при устието на жлъчния канал в дванадесетопръстника регулира притока на жлъчка в червата. Когато сфинктерът е затворен, жлъчният мехур се напълва поради обратната вода с жлъчка, идваща от черния дроб, която след това се сгъстява до около една десета от обема си поради обезводняване.

Когато човек се храни с високо съдържание на мазнини, в тънките черва се стимулира производството на хормона холецистокинин. Този хормон кара жлъчния мехур да се свива, като по този начин изтласква жлъчката в големия жлъчен канал.

Мускулите около устието на жлъчния канал в дванадесетопръстника се отпускат едновременно, за да може жлъчката да потече в червата.

 

Какво представлява ракът на жлъчния мехур?

 

Рак на жлъчния мехур.

 

Ракът на жлъчния мехур е рядко срещано новообразувание, което се наблюдава по-често при жените (съотношение 3-4:1 жени/мъже). Средната възраст на поява на заболяването е 65 години. Повечето пациенти са безсимптомни, докато заболяването не напредне.

Симптомите включват:

 • болки в корема – обикновено в горния десен квадрант, където се разполагат черният дроб, жлъчката, главата на панкреаса, част от дванадесетопръстника, и десният бъбрек
 • замайване
 • повръщане
 •  жълтеница
 • анорексия и загуба на тегло
 • при пациентите с рак на жлъчния мехур често се наблюдават камъни в жлъчката

Карциномът е изключително агресивен, като в много случаи има инвазия на лимфните възли, черния дроб и други органи.

 

Какви са причините за поява на рак на жлъчния мехур?

Етиологията не е точно известна. Обсъжда се наследствено предразположение в съчетание с хронично възпаление на жлъчния мехур, което води до дисплазия и злокачествена трансформация.

Рисковите фактори, свързани с карцинома, включват холелитиаза – жлъчнокаменна болест, порцеланов жлъчен мехур, бактериална инфекция, диета. Фамилната история също е рисков фактор, което подкрепя хипотезата, че както генетичните фактори, така и факторите на околната среда играят роля за податливостта към заболяването.

Над 90 процента от хората, които развиват тумор на жлъчния мехур, преди това са имали проблеми с камъни в жлъчката.

Все пак трябва да се отбележи, че повечето хора, които имат или са имали камъни в жлъчката, никога не развиват тумор в тази област.

 

Какви са симптомите на рак на жлъчния мехур?

В началото ракът на жлъчния мехур може да не предизвиква никакви симптоми.

В много случаи ракът на жлъчния мехур се открива неочаквано, когато:

 • Лекарят изважда жлъчния мехур, за да лекува симптоми, за които се смята, че са причинени от камъни в жлъчката (камъните в жлъчката могат да причинят симптоми, подобни на тези на рака на жлъчния мехур).
 • Лекарят прави образни изследвания на корема по друга причина. Образните изследвания създават снимки на вътрешността на тялото.

 

Когато ракът на жлъчния мехур причинява симптоми, те могат да включват:

 • Болка в корема, особено в горната дясна част или в горната средна част на корема
 • Загуба на апетит
 • Гадене или повръщане
 • Загуба на тегло
 • Жълтеница, при която кожата и бялата част на окото пожълтяват

Всички тези симптоми могат да бъдат причинени и от състояния, които не са рак на жлъчния мехур. Но при наличие на тези симптоми, е желателно човек да се обърне към своя лекар.

 

Как се поставя диагнозата?

 

Рак на жлъчния мехур.

 

Диагнозата се поставя въз основа на лабораторни и образни изследвания. Кръвните изследвания дават информация за нивата на чернодробните ензими и туморните маркери.

Често се наблюдава повишаване на туморните маркери CEA и CA 19-9, особено в напредналите стадии.

Ултразвуковото изследване и компютърната томография (КТ) показват образувания или уголемяване на жлъчния мехур.

За определяне на стадия на пациентите се използва класификацията TNM на Международния съюз за борба с рака. Т означава тумор, N – лимфни възли (от англ. node – възел), а М обозначава метастази. Използва се за описване на прогресията на рака (стадиране) и за оценка на индивидуалната прогноза.

Хистопатологично повечето  са аденокарциноми с различни хистопатологични подтипове. По-рядко се срещат плоскоклетъчни карциноми, саркоми, лимфоми.

 

Как се лекува ракът на жлъчния мехур?

Лечението на рака на жлъчния мехур зависи от степента на развитие на заболяването. В ранните етапи, когато туморът все още е ограничен, лечението се състои в отстраняване на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

Карциномите в жлъчните пътища могат бързо да се разпространят в черния дроб, така че често се налага да се отстрани и тази част от черния дроб.

В зависимост от това докъде се е разпространил туморът, преди операцията се препоръчва лъчетерапия или химиотерапия, за да се намали размерът на тумора.

Рак на жлъчния мехур, който вече се е разпространил (метастазирал), има малък шанс за излекуване. В този случай лечението се фокусира главно върху облекчаване на дискомфорта и осигуряване на добро качество на живот за възможно най-дълъг период от време.

Като част от тази палиативна терапия на пациента може да бъде поставен стент в жлъчните пътища. Това е малка тръбичка, през която жлъчката може да изтече отново, ако туморът блокира оттичането й.

Важно е да се следват указанията на лекаря относно посещенията и изследванията. Също така е важно да се говори за всички странични ефекти или проблеми, които има по време на лечението.

Лечението на рак на жлъчния мехур включва вземането на много решения, като например какво лечение да се проведе. Винаги информирайте лекарите и медицинските сестри за това как се чувствате по отношение на дадено лечение.

Болният може да пита:

 • Какви са ползите от това лечение? Има ли вероятност то да ми помогне да живея по-дълго? Ще намали ли или предотврати симптомите?
 • Какви са недостатъците на това лечение?
 • Има ли други възможности освен това лечение?
 • Какво ще се случи, ако не ми бъде приложено това лечение?

 

Може ли заболяването да бъде предотвратено?

 

Рак на жлъчния мехур. Полови хормони. Маркетингът и затлъстяването. Гликемичен индекс, гликемичен товар. Колко калории на ден. Здравословни ползи от кето диетата. Менопауза - килограми.

 

Ракът на жлъчния мехур може да бъде предотвратен до някаква степен. Прилагат се общите препоръки за здравословен начин на живот: балансирана, по-скоро нискомаслена диета не натоварва жлъчката и предотвратява затлъстяването.

Избягването на никотина и умерената консумация на алкохол са полезни за общото здраве, а оттам и за здравето на жлъчния мехур. Съществуващите камъни в жлъчката трябва да бъдат отстранени, за да се избегнат усложнения, които в крайна сметка могат да доведат до хронично възпаление на жлъчния мехур.

Тези, които принадлежат към рисковата група (фамилно обременените и засегнатите от продължително възпаление на жлъчния мехур), трябва задължително да проверяват внимателно състоянието на жлъчния мехур и жлъчните пътища, за да могат да реагират своевременно в случай на злокачествени изменения.

Какво представлява рак на жлъчния мехур?

Ракът на жлъчния мехур е рядко срещано новообразувание, като в много случаи има инвазия на лимфните възли, черния дроб и други органи.

Какви са симптомите?

Симптомите включват болки в корема (обикновено в горния десен квадрант), замайване, повръщане, жълтеница, анорексия и загуба на тегло. При пациентите с рак на жлъчния мехур често се наблюдават камъни в жлъчката.

Какви са причините за поява на камъни в жлъчката?

Етиологията не е точно известна. Обсъжда се наследствено предразположение в съчетание с хронично възпаление на жлъчния мехур, което води до дисплазия и злокачествена трансформация.

Как се лекува?

В ранните етапи, когато туморът все още е ограничен, лечението се състои в отстраняване на жлъчния мехур и жлъчните пътища. В зависимост от това докъде се е разпространил туморът, преди операцията се препоръчва лъчетерапия или химиотерапия, за да се намали размерът на тумора.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.02.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5e17a6da2049e7215ffd2f855426a390?s=96&d=mm&r=g

Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 12:59 | Публикувана: 24 февруари 2023 в 13:59 | Категория: Здраве