Паниран африкански сом в бадемово брашно и пармезан
Рибата е важна част от кетогенното хранене и трябва да се включва в менюто поне два пъти седмично. Тя е богата на полезни мазнини, с ниско съдържание на въглехидрати, източник на висококачествен протеин. Освен това имаме голямо разнообразие на вкусове и текстури, от които да избираме.
За днешното ястие избрахме да направим паниран африкански сом, чиито филета имат мек и деликатен вкус, което ги прави универсални за различни методи на готвене и им позволява да поемат вкусовете на подправки и сосове.
Направихме паниран африкански сом с безглутенова панировка и вкусен айоли сос с домашна майонеза.
Да пристъпим към изпълнение на рецептата.
Рецепта за паниран африкански сом в бадемово брашно и пармезан
Към рецептата добавяме и един сос айоли с домашно приготвена майонеза, който да направи консумирането на рибата още по-сочно и вкусно.
Време за готвене | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 5 г нетни въглехидрати 3 г фибри 35 г мазнини 40 г протеин 530 калории |
Необходими продукти
За сома:
- 2 филета от африкански сом (всяко около 200 грама)
- 1 голямо яйце, разбито
- 2 с.л. краве масло гхи за пържене
За панировката:
- 2 ч.л. (5 г) чесън на прах
- 60 г бадемово брашно
- 60 г настърган пармезан
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
За айоли соса:
- 30 г майонеза
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. прясно изстискан лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
На панираната риба:
- В плитка чиния смесете съставките за панировката – чесъна на прах, бадемовото брашно, настъргания пармезан, червения пипер, солта и черния пипер.
- В друг съд сложете разбитото яйце.
- Потопете всяко филе от африкански сом в разбитото яйце, като се уверите, че е равномерно покрито.
- След това потопете покритите с яйца филета в панировката, като притиснете сместа добре към рибата, за да полепне.
- Загрейте в тигана маслото гхи на средно висока температура.
- Внимателно поставете намазаните филета от сом в сгорещената мазнина. Запържете всяко филе за около 3-4 минути от всяка страна или докато стане златистокафяво.
- След като филетата от сом станат хрупкави и златисти, извадете ги от тигана и ги поставете върху покрита с кухненска хартия чиния, за да отстраните излишната мазнина.
На айоли соса:
- Докато сомът се пържи, пригответе соса айоли.
- В малка купа смесете майонеза, чесъна на прах, лимоновия сок, солта и черния пипер. Регулирайте подправките по ваш вкус.
Сервирайте готовия паниран африкански сом горещ с айоли сос.
Разнообразни рецепти с различни риби ще откриете и сред страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Подходящи гарнитури за паниран африкански сом
Тъй като една порция паниран африкански сом съдържа само 5 г нетни въглехидрати, можем да си позволим да добавим и любимата си гарнитура към ястието.
За да направите вкуса по-богат, споделяме с вас няколко предложения за гарнитури:
- Корейска туршия кимчи
- Хрупкав авокадо чипс
- Свежа салата със спанак и рукола
- Рулца от патладжан с орехова плънка
- Пържени „картофи“ от алабаш
В секцията „Студени и топли предястия“ в нашата кулинарна секция ще откриете много варианти, от които да си изберете с какво да сервирате рибата.
Ще се радваме да споделите в коментар и вашите предложения за панировка, гарнитура или други похвати за приготвяне на африкански сом.
Какво знаем за африканския сом?
Както става ясно от името, родината на тази риба е Африка. На европейския пазар става достъпна за първи път през 1976 г. Африканският сом е сладководна риба, чието тегло варира от 8 до близо 60 кг, а дължината й стига до 2 метра.
Развъждането му е широкоразпространено, тъй като се адаптира лесно към сладководни тихи басейни, като езера и блата, но и в реки, язовири и бързеи.
Месото на африканския сом има по-наситен оттенък и по-богата текстура в сравнение с месото на типичния европейски сом. Той е ценен източник на протеини, незаменими омега-3 мастни киселини, калций, аминокиселини и витамини.
Съдържанието на омега-3 мастни киселини е значително по-високо от това в скумрията или пъстървата.
Африканският сом е изключително изгоден избор поради добре балансираната комбинация от протеини, мазнини и аминокиселини. Той също така съдържа витамини A, C и D и може да се похвали с по-малко от 100 калории на 100 грама. Месото му поразително прилича на пилешкото както по вкус, така и по консистенция и не излъчва неприятна миризма по време на готвене.
Още от здравословната ни кухня
Ако ви е харесала нашата рецепта за паниран африкански сом с бадемово брашно и пармезан, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“.
Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.
Впечатлете близките си с тази бърза рецепта за костур с кето пармезанова коричка.
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да