Паниран африкански сом в бадемово брашно и пармезан

Обновена: 26.04.2024|
Паниран африкански сом.

Рибата е важна част от кетогенното хранене и трябва да се включва в менюто поне два пъти седмично. Тя е богата на полезни мазнини, с ниско съдържание на въглехидрати, източник на висококачествен протеин. Освен това имаме голямо разнообразие на вкусове и текстури, от които да избираме.

За днешното ястие избрахме да направим паниран африкански сом, чиито филета имат мек и деликатен вкус, което ги прави универсални за различни методи на готвене и им позволява да поемат вкусовете на подправки и сосове.

Направихме паниран африкански сом с безглутенова панировка и вкусен айоли сос с домашна майонеза.

Да пристъпим към изпълнение на рецептата.

 

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Рецепта за паниран африкански сом в бадемово брашно и пармезан

Към рецептата добавяме и един сос айоли с домашно приготвена майонеза, който да направи консумирането на рибата още по-сочно и вкусно.

Време за готвене Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 2 5 г нетни въглехидрати
3 г фибри
35 г мазнини
40 г протеин
530 калории

 

Необходими продукти

За сома:

  • 2 филета от африкански сом (всяко около 200 грама)
  • 1 голямо яйце, разбито
  • 2 с.л. краве масло гхи за пържене

 

За панировката:

  • 2 ч.л. (5 г) чесън на прах
  • 60 г бадемово брашно
  • 60 г настърган пармезан
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

 

За айоли соса:

  • 30 г майонеза
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. прясно изстискан лимонов сок
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне

На панираната риба:

  1. В плитка чиния смесете съставките за панировката ­– чесъна на прах, бадемовото брашно, настъргания пармезан, червения пипер, солта и черния пипер.
  2. В друг съд сложете разбитото яйце.
  3. Потопете всяко филе от африкански сом в разбитото яйце, като се уверите, че е равномерно покрито.
  4. След това потопете покритите с яйца филета в панировката, като притиснете сместа добре към рибата, за да полепне.
  5. Загрейте в тигана маслото гхи на средно висока температура.
  6. Внимателно поставете намазаните филета от сом в сгорещената мазнина. Запържете всяко филе за около 3-4 минути от всяка страна или докато стане златистокафяво.
  7. След като филетата от сом станат хрупкави и златисти, извадете ги от тигана и ги поставете върху покрита с кухненска хартия чиния, за да отстраните излишната мазнина.

 

На айоли соса:

  1. Докато сомът се пържи, пригответе соса айоли.
  2. В малка купа смесете майонеза, чесъна на прах, лимоновия сок, солта и черния пипер. Регулирайте подправките по ваш вкус.

 

Сервирайте готовия паниран африкански сом горещ с айоли сос.

Разнообразни рецепти с различни риби ще откриете и сред страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

Подходящи гарнитури за паниран африкански сом

Тъй като една порция паниран африкански сом съдържа само 5 г нетни въглехидрати, можем да си позволим да добавим и любимата си гарнитура към ястието.

За да направите вкуса по-богат, споделяме с вас няколко предложения за гарнитури:

В секцията „Студени и топли предястия“ в нашата кулинарна секция ще откриете много варианти, от които да си изберете с какво да сервирате рибата.

Ще се радваме да споделите в коментар и вашите предложения за панировка, гарнитура или други похвати за приготвяне на африкански сом.

 

Какво знаем за африканския сом?

 

Паниран африкански сом.

 

Както става ясно от името, родината на тази риба е Африка. На европейския пазар става достъпна за първи път през 1976 г. Африканският сом е сладководна риба, чието тегло варира от 8 до близо 60 кг, а дължината й стига до 2 метра.

Развъждането му е широкоразпространено, тъй като се адаптира лесно към сладководни тихи басейни, като езера и блата, но и в реки, язовири и бързеи.

Месото на африканския сом има по-наситен оттенък и по-богата текстура в сравнение с месото на типичния европейски сом. Той е ценен източник на протеини, незаменими омега-3 мастни киселини, калций, аминокиселини и витамини.

Съдържанието на омега-3 мастни киселини е значително по-високо от това в скумрията или пъстървата.

Африканският сом е изключително изгоден избор поради добре балансираната комбинация от протеини, мазнини и аминокиселини. Той също така съдържа витамини A, C и D и може да се похвали с по-малко от 100 калории на 100 грама. Месото му поразително прилича на пилешкото както по вкус, така и по консистенция и не излъчва неприятна миризма по време на готвене.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Бяла риба със спанак.

Друга лесна за приготвяне рецепта е тази за бяла риба със спанак.

 

Ако ви е харесала нашата рецепта за паниран африкански сом с бадемово брашно и пармезан, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“.

Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 16:13 | Публикувана: 5 декември 2023 в 12:30 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф