Хрупкав авокадо чипс
Днешната рецепта за авокадо чипс може да бъде здравословна алтернатива на картофения чипс. С нея може да задоволим желанието си за похапване на снакс, без да се чувстваме виновни, че ще навредим на хранителния си режим.
Това е изключително важно, защото спазването на диета често звучи като наказание, а това не е нужно да бъде така. Голяма част от любимите ни храни можем да адаптираме към кето режима, променяйки съставките и размера на порциите, така че да не попречат на целта ни за отслабване или поддържане на желаното тегло.
Здравословната алтернатива може дори да се окаже по-вкусна и да намери място в списъка на любимите ни рецепти.
Авокадо чипс
Авокадото е един от любимите кето продукти, които намират приложения в най-различни рецепти – от гуакамоле до салати, сандвичи, смутита и по-сложни ястия.
Неговият дискретен вкус и здравословните мазнини, които съдържа, са отговорни за широкото му разпространение и вдъхновението зад рецептата за авокадо чипс.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 мин. | 6 | 2 нетни въглехидрати, 8 г мазнини, 104 калории, |
Необходими продукти:
- 1 голямо узряло авокадо
- 95 г сирене пармезан на прах
- 1 ч.л. лимонов сок
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. смлян бял пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната си до 180C°. Постелете блат с хартия за печене и оставете настрана.
- Поставете всички съставки в купа за смесване и пасирайте заедно.
- Вземете около 2 супени лъжици от сместа от авокадо и натиснете, оформяйки тънък кръг върху хартията за печене.
- Повторете с останалата част от сместа.
- Когато приключите, запечете за 10-15 минути, докато краищата станат златисто кафяви.
- След това оставете да престои в тавата за 10 минути.
- Насладете се на вашия авокадо чипс, гарниран с любимото ви сирене или го комбинирайте с някои от подходящите за кето режима сосове.
Можете да съхранявате вашия кето авокадо чипс в херметически затворен контейнер до 3 дни, само първо се уверете, че той е напълно изсушен. Не е подходящ обаче за замразяване.
Някои от диповете, които се съчетават добре с авокадо чипс, включват гуакамоле, заквасена сметана и див лук, салса, халапеньо и песто.
Можете също така да опитате уникални комбинации като:
- спанак и артишок
- бекон и чедър
- кориандър и лайм
Тези дипове са вкусни гарнитури с ниско съдържание на въглехидрати за вашия кето авокадо чипс.
Ако решите да закупите от магазина, не забравяйте да проверите етикета, за да сте сигурни, че това, което подбирате, е съвместимо с кето диетата.
Може да намерите още разнообразни кето рецепти в 2-те части на книгата ни – Кето фантазии.
Как чипсът добива такава популярност?
Измислянето на картофения чипс се приписва на Джордж Крум. Той е афроамерикански готвач, който работи в курорт в Саратога Спрингс, Ню Йорк, през 1850-те години.
Когато клиент се оплаква от дебелината на пържените картофи на Крум, готвачът решава да нареже картофите на невероятно тънки филийки, да ги запържи, докато станат хрупкави, и след това силно да ги осоли.
Резултатът е създаването на първия картофен чипс, първоначално известен като „чипс Саратога“. Той бързо придобива популярност в курорта и други заведения също започват да го сервират. Често се продава в хартиени торби или като гарнитура.
Чипсът постепенно се разпространява в други части на Съединените щати. В края на 19-ти и началото на 20-ти век той добива масовост. Подобрените техники за опаковане, които компаниите използват, позволяват по-дълъг срок на годност и разпространение в цялата страна.
С течение на времето картофеният чипс се появява в различни вкусове и разновидности. Соленият чипс остава класически избор, но барбекюто, заквасената сметана и лука, и други вкусове също придобиват популярност.
Въпреки че картофеният чипс е обичан заради вкуса си, той е изправен пред критики поради високото си съдържание на мазнини и калории. В отговор компаниите започват да произвеждат алтернативни чипсове като например от кореноплодни зеленчуци, за да достигнат и до потребителите, които се грижат за здравето си.
Различните страни създават свои собствени вариации, които отразяват местните вкусове и използват традиционни за региона подправки – например британския чипс и индийската „пакора“.
От какво можем да направим чипс?
Въпреки че картофеният чипс до ден днешен продължава да е най-популярен и консумиран, чипс може да бъде направен от различни продукти:
- Сладки картофи
- Царевични или пшенични тортили
- Корен от таро
- Живовляк
- Ориз
- Авокадо
- Банани
- Маниока
- Морски водорасли
- Зеленчуци – цвекло, моркови, тиквички и пащърнак
- Скариди
- Ябълки
- Патладжан
- Говеждо
- Пиле
- Сирене
- Чушки
Това са само няколко примера, а възможностите за производство на чипсове са почти безкрайни.
Както видяхме и с рецептата за авокадо чипс, можете да бъдете креативни с избора си на продукти и подправки, за да създадете здравословен снакс, който да отговаря на вашите вкусови предпочитания и на хранителния ви режим.
Заключение
Ако сте харесали тази кето рецепта за авокадо чипс, можете да се запознаете с други вариации на този снакс, подходящи за кето режима, в материала 5 рецепти за здравословен чипс, който можем да си направим у дома.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Знаете ли кое е уникалното на този домашно изпечен на фурна хрупкав чипс от кейл? Това, че можете
Днес приготвяме две рецепти за ароматен и хрупкав чипс от тиквички. Перфектната алтернатива на картофения чипс, тъй като
Многобройни изследвания показват, че авокадо има мощни ползи за здравето и за никого днес не е тайна колко полезно е всъщност.