Хрупкав авокадо чипс

Обновена: 29.03.2024|
Авокадо чипс.

Днешната рецепта за авокадо чипс може да бъде здравословна алтернатива на картофения чипс. С нея може да задоволим желанието си за похапване на снакс, без да се чувстваме виновни, че ще навредим на хранителния си режим.

Това е изключително важно, защото спазването на диета често звучи като наказание, а това не е нужно да бъде така. Голяма част от любимите ни храни можем да адаптираме към кето режима, променяйки съставките и размера на порциите, така че да не попречат на целта ни за отслабване или поддържане на желаното тегло.

Здравословната алтернатива може дори да се окаже по-вкусна и да намери място в списъка на любимите ни рецепти.

 

Авокадо чипс

Авокадото е един от любимите кето продукти, които намират приложения в най-различни рецепти – от гуакамоле до салати, сандвичи, смутита и по-сложни ястия.

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Неговият дискретен вкус и здравословните мазнини, които съдържа, са отговорни за широкото му разпространение и вдъхновението зад рецептата за авокадо чипс.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 мин. 6 2 нетни въглехидрати,  8 г мазнини, 104 калории,

 

Необходими продукти:

  • 1 голямо узряло авокадо
  • 95 г сирене пармезан на прах
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. смлян бял пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната си до 180C°. Постелете блат с хартия за печене и оставете настрана.
  2. Поставете всички съставки в купа за смесване и пасирайте заедно.
  3. Вземете около 2 супени лъжици от сместа от авокадо и натиснете, оформяйки тънък кръг върху хартията за печене.
  4. Повторете с останалата част от сместа.
  5. Когато приключите, запечете за 10-15 минути, докато краищата станат златисто кафяви.
  6. След това оставете да престои в тавата за 10 минути.
  7. Насладете се на вашия авокадо чипс, гарниран с любимото ви сирене или го комбинирайте с някои от подходящите за кето режима сосове.

Можете да съхранявате вашия кето авокадо чипс в херметически затворен контейнер до 3 дни, само първо се уверете, че той е напълно изсушен. Не е подходящ обаче за замразяване.

Някои от диповете, които се съчетават добре с авокадо чипс, включват гуакамоле, заквасена сметана и див лук, салса, халапеньо и песто.

Можете също така да опитате уникални комбинации като:

  • спанак и артишок
  • бекон и чедър
  • кориандър и лайм

Тези дипове са вкусни гарнитури с ниско съдържание на въглехидрати за вашия кето авокадо чипс.

Ако решите да закупите от магазина, не забравяйте да проверите етикета, за да сте сигурни, че това, което подбирате, е съвместимо с кето диетата.

Може да намерите още разнообразни кето рецепти в 2-те части на книгата ни – Кето фантазии.

 

Как чипсът добива такава популярност?

 

Авокадо чипс.

 

Измислянето на картофения чипс се приписва на Джордж Крум. Той е афроамерикански готвач, който работи в курорт в Саратога Спрингс, Ню Йорк, през 1850-те години.

Когато клиент се оплаква от дебелината на пържените картофи на Крум, готвачът решава да нареже картофите на невероятно тънки филийки, да ги запържи, докато станат хрупкави, и след това силно да ги осоли.

Резултатът е създаването на първия картофен чипс, първоначално известен като „чипс Саратога“. Той бързо придобива популярност в курорта и други заведения също започват да го сервират. Често се продава в хартиени торби или като гарнитура.

Чипсът постепенно се разпространява в други части на Съединените щати. В края на 19-ти и началото на 20-ти век той добива масовост. Подобрените техники за опаковане, които компаниите използват, позволяват по-дълъг срок на годност и разпространение в цялата страна.

С течение на времето картофеният чипс се появява в различни вкусове и разновидности. Соленият чипс остава класически избор, но барбекюто, заквасената сметана и лука, и други вкусове също придобиват популярност.

Въпреки че картофеният чипс е обичан заради вкуса си, той е изправен пред критики поради високото си съдържание на мазнини и калории. В отговор компаниите започват да произвеждат алтернативни чипсове като например от кореноплодни зеленчуци, за да достигнат и до потребителите, които се грижат за здравето си.

Различните страни създават свои собствени вариации, които отразяват местните вкусове и използват традиционни за региона подправки – например британския чипс и индийската „пакора“.

 

От какво можем да направим чипс?

Въпреки че картофеният чипс до ден днешен продължава да е най-популярен и консумиран, чипс може да бъде направен от различни продукти:

  • Сладки картофи
  • Царевични или пшенични тортили
  • Корен от таро
  • Живовляк
  • Ориз
  • Авокадо
  • Банани
  • Маниока
  • Морски водорасли
  • Зеленчуци – цвекло, моркови, тиквички и пащърнак
  • Скариди
  • Ябълки
  • Патладжан
  • Говеждо
  • Пиле
  • Сирене
  • Чушки

 

Това са само няколко примера, а възможностите за производство на чипсове са почти безкрайни.

Както видяхме и с рецептата за авокадо чипс, можете да бъдете креативни с избора си на продукти и подправки, за да създадете здравословен снакс, който да отговаря на вашите вкусови предпочитания и на хранителния ви режим.

 

Заключение

 

Здравословен чипс.

 

Ако сте харесали тази кето рецепта за авокадо чипс, можете да се запознаете с други вариации на този снакс, подходящи за кето режима, в материала 5 рецепти за здравословен чипс, който можем да си направим у дома.

Можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:07 | Публикувана: 5 октомври 2023 в 16:00 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф