Кимчи – рецепта за корейска туршия
Тази рецепта за кимчи е невероятно вкусна, леко пикантна и изключително лесна за приготвяне. Състои се от семпли съставки, които в комбинация се превръщат в така любимата и популярна корейска туршия.
Има много ползи от консумацията на кимчи – подсилва имунитета, помага за контрола на кръвната захар, диетично е. А нашата рецепта е и нисковъглехидратна, което я прави подходяща за кето режим на хранене.
Нека видим как се приготвя това вкусно ястие.
Рецепта за нисковъглехидратно кимчи
Време за готвене | Време за ферментация | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|---|
1 час и 45 минути | 2-3 дни | 4 | 5,38 г нетни въглехидрати 2,15 г фибри |
Необходими продукти:
- 500 г китайско зеле
- 1 с.л. джинджифил, на прах
- 1 чили чушка, без семената
- 1 с.л. чесън на прах
- 1 с.л. лют червен пипер
- 1 с. л. сол
- 1 ч.л. еритритол
- 1 ч.л. рибен сос
- 1 с.л. сусамово масло
- 3 стръка зелен лук (около 15 г)
Приготвяне:
- Нарежете на квадрати с големината на хапка листата на зелето. Измийте ги в голяма купа и отцедете добре. Поръсете с 1/3 от солта и масажирайте с ръце.
- Оставете го в купата за поне час и половина, за да омекне и да се отцеди излишната вода.
- През това време в купичка смесете останалите подправки, като нарежете на ситно чушката и зеления лук.
- Когато зелето е готово, изсипете микса подправки в него и масажирайте с ръце няколко минути, за да попият добре и да отпуснат ароматите си.
- Прехвърлете вашето кимчи в буркан и го затворете.
- Оставете го на стайна температура за 2-3 дни, като всеки ден отваряте, за да освобождавате въздуха, който се получава при ферментацията.
- Когато вашето кимчи е с приятен, пикантен, леко кисел вкус, е готово за консумация.
Приберете в хладилник, в който можете да го съхранявате от 3 до 6 месеца.
Оригиналната рецепта включва и специално корейско чили на прах, наречено гочугаро (gochugaru). То е с лек до умерен пикантен вкус и с нотка на сладост.
При сервиране можете да поръсвате вашата порция кимчи със запечен сусам.
Интересни рецепти за нисковъглехидратно хранене, без захар и глутен ще откриете и в нашата кулинарна поредица от 2 части – „Кето фантазии“.
С какво да сервирам кимчи?
Корейската туршия може да се хапва без нищо, защото е с наситени вкусове, сочна и ароматна.
Все пак можете да я комбинирате с други ястия, за да създадете завършено основно хранене.
Например:
И още много предложения – достъпни за всички в категорията „Кето рецепти“ в нашия сайт.
Какво да добавим към нашата кимчи рецепта, ако не сме на кетогенен режим?
Нашите рецепти са насочени към хората на кето, но вероятността и други хора да открият предложението ни за корейска туршия не е никак малка.
Затова ще споделим именно с вас как да обогатите рецептата и така да се приближите до оригинала:
- Чесън на скилидки – можете да го настържете, за още по-силен аромат и сочност.
- Ряпа дайкон – бялата и нежна структура придават приятна текстура на кимчито, като поема и от цвета на подправките. Препоръчително е също да се настърже.
- Моркови – много хора добавят и настърган морков – хранителната стойност на цялото ястие значително се повишава.
- Червен лук – нарязан на тънки ивички.
Можете да експериментирате и с други зеленчуци, по ваш вкус – някои хора добавят ситно нарязан спанак, кисело зеле, цвекло и т.н.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата за кимчи ви е харесала, вдъхновете се и от кулинарните ни видеа, които ви очакват в Youtube канала ни.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Предлагаме ви да опитате рецепта за семпла туршия с карфиол, с ниско съдържание на въглехидрати и хрупкава текстура.
Пригответе се за студените месеци, с нашите предложения за тези 5 рецепти за зимнина без захар.
Сега е времето за приготвяне на зимнина и освен задължителната лютеница, любимите туршии и сладка, можете да се […]