Тази рецепта за кимчи е невероятно вкусна, леко пикантна и изключително лесна за приготвяне. Състои се от семпли съставки, които в комбинация се превръщат в така любимата и популярна корейска туршия.

Има много ползи от консумацията на кимчи – подсилва имунитета, помага за контрола на кръвната захар, диетично е. А нашата рецепта е и нисковъглехидратна, което я прави подходяща за кето режим на хранене.

Нека видим как се приготвя това вкусно ястие.

 

Рецепта за нисковъглехидратно кимчи

keto baner 011
keto banner site 01
Време за готвене Време за ферментация Порции Хранителна стойност в 1 порция
 1 час и 45 минути 2-3 дни 4 5,38 г нетни въглехидрати
2,15 г фибри

 

Необходими продукти:

  • 500 г китайско зеле
  • 1 с.л. джинджифил, на прах
  • 1 чили чушка, без семената
  • 1 с.л. чесън на прах
  • 1 с.л. лют червен пипер
  • 1 с. л. сол
  • 1 ч.л. еритритол
  • 1 ч.л. рибен сос
  • 1 с.л. сусамово масло
  • 3 стръка зелен лук (около 15 г)

 

Приготвяне:

  1. Нарежете на квадрати с големината на хапка листата на зелето. Измийте ги в голяма купа и отцедете добре. Поръсете с 1/3 от солта и масажирайте с ръце.
  2. Оставете го в купата за поне час и половина, за да омекне и да се отцеди излишната вода.
  3. През това време в купичка смесете останалите подправки, като нарежете на ситно чушката и зеления лук.
  4. Когато зелето е готово, изсипете микса подправки в него и масажирайте с ръце няколко минути, за да попият добре и да отпуснат ароматите си.
  5. Прехвърлете вашето кимчи в буркан и го затворете.
  6. Оставете го на стайна температура за 2-3 дни, като всеки ден отваряте, за да освобождавате въздуха, който се получава при ферментацията.
  7. Когато вашето кимчи е с приятен, пикантен, леко кисел вкус, е готово за консумация.

Приберете в хладилник, в който можете да го съхранявате от 3 до 6 месеца.

Оригиналната рецепта включва и специално корейско чили на прах, наречено гочугаро (gochugaru). То е с лек до умерен пикантен вкус и с нотка на сладост.

При сервиране можете да поръсвате вашата порция кимчи със запечен сусам.

Интересни рецепти за нисковъглехидратно хранене, без захар и глутен ще откриете и в нашата кулинарна поредица от 2 части – „Кето фантазии“.

Кето фантазии 31.62лв.
Кето фантазии 2 31.62лв.
Еритритол - 500г15.00лв.

 

С какво да сервирам кимчи?

Корейската туршия може да се хапва без нищо, защото е с наситени вкусове, сочна и ароматна.

Все пак можете да я комбинирате с други ястия, за да създадете завършено основно хранене.

Например:

 

И още много предложения – достъпни за всички в категорията „Кето рецепти“ в нашия сайт.

 

Какво да добавим към нашата кимчи рецепта, ако не сме на кетогенен режим?

Нашите рецепти са насочени към хората на кето, но вероятността и други хора да открият предложението ни за корейска туршия не е никак малка.

Затова ще  споделим именно с вас как да обогатите рецептата и така да се приближите до оригинала:

  • Чесън на скилидки – можете да го настържете, за още по-силен аромат и сочност.
  • Ряпа дайкон – бялата и нежна структура придават приятна текстура на кимчито, като поема и от цвета на подправките. Препоръчително е също да се настърже.
  • Моркови – много хора добавят и настърган морков – хранителната стойност на цялото ястие значително се повишава.
  • Червен лук – нарязан на тънки ивички.

Можете да експериментирате и с други зеленчуци, по ваш вкус – някои хора добавят ситно нарязан спанак, кисело зеле, цвекло и т.н.

 

Още от здравословната ни кухня

 

зимнина без захар, кимчи

Другите ни предложения за ферментирали храни ще откриете в рецептите ни за зимнина – кисело зеле, краставички и др.

 

Ако рецептата за кимчи ви е харесала, вдъхновете се и от кулинарните ни видеа, които ви очакват в Youtube канала ни.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Обновена: 27 октомври 2023 в 11:16 | Публикувана: 23 октомври 2023 в 15:59 | Категория: Рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф