Кимчи – рецепта за корейска туршия

Обновена: 12.03.2024|
Кимчи.

Тази рецепта за кимчи е невероятно вкусна, леко пикантна и изключително лесна за приготвяне. Състои се от семпли съставки, които в комбинация се превръщат в така любимата и популярна корейска туршия.

Има много ползи от консумацията на кимчи – подсилва имунитета, помага за контрола на кръвната захар, диетично е. А нашата рецепта е и нисковъглехидратна, което я прави подходяща за кето режим на хранене.

Нека видим как се приготвя това вкусно ястие.

 

Рецепта за нисковъглехидратно кимчи

Време за готвене Време за ферментация Порции Хранителна стойност в 1 порция
 1 час и 45 минути 2-3 дни 4 5,38 г нетни въглехидрати
2,15 г фибри

 

Необходими продукти:

  • 500 г китайско зеле
  • 1 с.л. джинджифил, на прах
  • 1 чили чушка, без семената
  • 1 с.л. чесън на прах
  • 1 с.л. лют червен пипер
  • 1 с. л. сол
  • 1 ч.л. еритритол
  • 1 ч.л. рибен сос
  • 1 с.л. сусамово масло
  • 3 стръка зелен лук (около 15 г)

 

Приготвяне:

  1. Нарежете на квадрати с големината на хапка листата на зелето. Измийте ги в голяма купа и отцедете добре. Поръсете с 1/3 от солта и масажирайте с ръце.
  2. Оставете го в купата за поне час и половина, за да омекне и да се отцеди излишната вода.
  3. През това време в купичка смесете останалите подправки, като нарежете на ситно чушката и зеления лук.
  4. Когато зелето е готово, изсипете микса подправки в него и масажирайте с ръце няколко минути, за да попият добре и да отпуснат ароматите си.
  5. Прехвърлете вашето кимчи в буркан и го затворете.
  6. Оставете го на стайна температура за 2-3 дни, като всеки ден отваряте, за да освобождавате въздуха, който се получава при ферментацията.
  7. Когато вашето кимчи е с приятен, пикантен, леко кисел вкус, е готово за консумация.

Приберете в хладилник, в който можете да го съхранявате от 3 до 6 месеца.

Оригиналната рецепта включва и специално корейско чили на прах, наречено гочугаро (gochugaru). То е с лек до умерен пикантен вкус и с нотка на сладост.

При сервиране можете да поръсвате вашата порция кимчи със запечен сусам.

Интересни рецепти за нисковъглехидратно хранене, без захар и глутен ще откриете и в нашата кулинарна поредица от 2 части – „Кето фантазии“.

 

С какво да сервирам кимчи?

Корейската туршия може да се хапва без нищо, защото е с наситени вкусове, сочна и ароматна.

Все пак можете да я комбинирате с други ястия, за да създадете завършено основно хранене.

Например:

 

И още много предложения – достъпни за всички в категорията „Кето рецепти“ в нашия сайт.

 

Какво да добавим към нашата кимчи рецепта, ако не сме на кетогенен режим?

Нашите рецепти са насочени към хората на кето, но вероятността и други хора да открият предложението ни за корейска туршия не е никак малка.

Затова ще  споделим именно с вас как да обогатите рецептата и така да се приближите до оригинала:

  • Чесън на скилидки – можете да го настържете, за още по-силен аромат и сочност.
  • Ряпа дайкон – бялата и нежна структура придават приятна текстура на кимчито, като поема и от цвета на подправките. Препоръчително е също да се настърже.
  • Моркови – много хора добавят и настърган морков – хранителната стойност на цялото ястие значително се повишава.
  • Червен лук – нарязан на тънки ивички.

Можете да експериментирате и с други зеленчуци, по ваш вкус – някои хора добавят ситно нарязан спанак, кисело зеле, цвекло и т.н.

 

Още от здравословната ни кухня

 

зимнина без захар, кимчи

Другите ни предложения за ферментирали храни ще откриете в рецептите ни за зимнина – кисело зеле, краставички и др.

 

Ако рецептата за кимчи ви е харесала, вдъхновете се и от кулинарните ни видеа, които ви очакват в Youtube канала ни.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар