Звукът Ом се счита за звук, обхващащ всички други звуци във Вселената. Той е свещен в различни религии и традиции. Правилното му произнасяне по време на медитация може да донесе неочаквано ползи за физическото и психичното ни здраве.

Практикуването на звука, правилното хранене и осигуряването на необходимите на организма витамини и минерали може да ни накара да се почувстваме като “нови хора“ за отрицателно време – позитивни, отпуснати и заредени с енергия.

 

Какво е звукът Ом?

Аум или Звукът Ом е свещен звук, визуален символ () или мантра в различни религии и традиции, особено в индуизма, будизма и джайнизма. Смята за първичния звук на Вселената – представлява създаването й и всичко в нея. Често се пее или повтаря по време на медитация, молитви и духовни практики.

Традиционно в Индия Аум се пее три пъти. Една от причините е, за да се призоват благословиите към трите вселени или трите “тела“, в които е обвита душата – физическа, астрална, каузална.

vitc 400 1
vit e 600

За звука Ом се смята, че е същността на върховния Абсолют, съзнанието, космическия свят и не само.

Аум, известен също като звука Ом, има богата история и произход, дълбоко вкоренен в религиозните и философски традиции на древна Индия. Тази свещена сричка има голямо значение в индуизма, будизма и джайнизма.

Тъй като звукът предшества писмената история, е трудно да се проследи точния му произход, но за пръв път е представен в свещените индуистки текстове.

 

Звукът Ом – ползи

Това е свещен звук, който се използва от векове в различни духовни практики без известни вредни ефекти.

Твърди се, че звукът Аум може да предложи различни потенциални ползи за нашето здраве. Съществуват много практики, които използват звуците като метод на лечение за настройване на съзнанието към позитивизъм и спокойствие.

В съчетанието с добър хранителен режим и приемане на подходящите добавки – витамини и минерали, които ни липсват, може да извлечем съответните ползи.

 

Релаксация и освобождаване на стреса

 

Звукът Ом за релаксация в офиса.

 

Реакцията на тялото за релаксация може да се активира чрез практикуването на звука Ом –пеенето или слушането му. Ритмичните вибрации могат да ни помогнат да влезем в състояние на дълбока релаксация, да забавят дишането, да понижат кръвното ни налягане, напрежението в мускулите и да облекчат безпокойствието.

Фокусирайки се върху звука и вибрациите, които създаваме, вниманието ни бива отклонявано от факторите на стреса и ежедневните тревоги. Така, пренасочвайки фокуса си, умът ни се освобождава от безпокойството, правейки място за спокойствието.

И въпреки че само по себе си не е лечение, определено практикуването на звука на Вселената има способността да облекчи признаците на безсъние.

 

Фокус и умствена яснота

Редовното практикуване на Ом – пеене или медитация, заедно с наличието на необходимите ни хранителни вещества, като витамин Д3, може да подобри умствената яснота, концентрацията и фокуса.

Звуковите вибрации имат способността да съдействат за успокояване на ума, да облекчат умственото бърборене и да насърчат състояние на вътрешна тишина, което, от своя страна, може да подобри когнитивната функция, паметта и цялостното психично здраве.

„Цялата ни биологична система, мозъкът и самата Земя работят на една и съща честота“

Никола Тесла

Докато вокализираме звука, ние естествено поемаме бавно и дълбоко въздух. Тази техника на дълбоко дишане помага за увеличаване на притока на кислород към мозъка, като насърчава бдителността и умствената острота. Разчиства мозъчната мъгла и ни позволява да се чувстваме “по-присъстващи“ и фокусирани.

 

Респираторно здраве

 

Звукът Ом - медитация на плажа.

 

Също като при пеенето на песни, за вокализацията на звука Ом се изисква дълбоко дишане и контрол на диафрагмата. Това може да увеличи капацитета на белите дробове, да укрепи дихателните мускули и да подобри цялостното респираторно здраве.

Ритмичното скандиране на звука може да бъде от полза на хора със заболявания като астма.

Също така звукът Ом може да засили връзката ни с Вселената и да помогне за вътрешния ни растеж, отваряйки ни път за самоизследване, себеосъществяване и по-дълбоко разбиране на истинската природа.

Важни нутриенти за доброто състояние на белите дробове са витамини А, С и Е, цинк, калий, магнезий, селен. Освен като добавки, може да си ги набавим от ядки, спанак, ябълки – особено за пушачите, боровинки, грозде и други.

Важно е да споменем, че звуколечението с Ом може да варира при различните хора, така че е важно да намерим практика, която резонира лично с нас. Освен това, ако имаме някакви специфични здравословни проблеми, е най-добре да се консултираме с лекар и да интегрираме Ом практиките в холистичен подход към здравето и благополучието ни.

 

Емоционален баланс

Има твърдения, че звукът Ом прилага хармонизиращ ефект върху емоциите. Пеенето или медитацията на звука може да помогне за освобождаване на емоционални блокажи, да насърчи усещането за вътрешен мир и да предизвика положителни емоции като удовлетворение и радост.

Друга полза се явява способността му да управлява и регулира емоциите ни. Може да намали проявата на чести промени в настроението ни и да подобри цялостното ни емоционално благополучие.

 

Какви са различните части на Аум?

 

Звукът Ом символ.

 

Мъдрецът, който е написал и преподавал първите и най-изчерпателни йога писания, е тълкувал трите части на звука Аум като начало, среда и край на всички други звуци във Вселената

 • А – първият звук в Ом се произнася ах
 • У – у или оо е естествено продължение на звука ах
 • М – този звук се издава чрез запечатване на устните, за да се завърши устната част на мантрата

Според древни индуски писания тишината след М е известна като “чиста тишина“. Някои учения определят тази част като нещо отвъд звуковото или словесното разбиране, докато други заявяват, че тя представлява спокойно състояние на съзнанието.

 

С какво да се съобразим?

Практикуването на Ом не се води опасна дейност. Въпреки това, както при всяка друга практика, е важно да се подхожда с разбиране, уважение и умереност.

Ето няколко съображения, които трябва да имаме предвид:

 • Гласово напрежение
 • Лични ограничения
 • Психологически съображения
 • Културни и религиозни различия

Ако скандираме прекалено силно и често Ом, също като всяко друго подобно действие, това може да навреди на гласните ни струни, затова трябва да е умерено. Също така, ако имаме някакви по-сериозни здравословни проблеми, било то физически или психични – най-добре да се консултираме преди това със здравен специалист.

 

Как звукът Ом се свързва с йогата?

 

Звукът Ом на пясъка.

 

Ом е включен в йога културата, индивидуалните йога и медитативни практики по няколко начина:

 • Да символизира философията на йога – символът Ом (ॐ) на санскрит обикновено се вижда нарисуван на стените в йога студия, като декорация на йога постелки, татуси и дори често се носи като висулка.
 • За да свърже всички различни неща в едно – йогите пеят звука Ом, за да започнат или завършат йога практика и е обичайно да повтарят звука, от един до три пъти, заедно, като група – винаги в координация с дишането.
 • За повишаване качеството на медитацията – фокусирането навътре и нагоре към чакрата на третото око със затворени очи, докато изричаме Ом, може да ни помогне да задълбочим състоянието си на медитация.
 • За хармонизиране на системите на тялото – свещеният звук също балансира и хармонизира нервната система чрез енергийни вибрации, създадени от звука.
 • За формиране на по-сложни мантри – можем да добавим Аум към други санскритски думи, за да създадем по-сложни, напреднали мантри.

 

Заключение

Аум или звукът Ом се счита за звукът на Вселената. Скандирайки го, в комбинация с подходящ диетен режим и необходимите хранителни вещества, може да извлечем няколко от най-важните ползи за психичното ни състояние, което да повлияе и на доброто ни физическо здраве.

Звукът Ом често се практикува в йогата, разделен е на три части, които се произнасят по специфичен начин. Въпреки че е скандиране, има някои малки неща, с които би трябвало да се съобразим.

 

Какво е звукът Ом?

Звукът Ом е свещен звук, визуален символ () или мантра в различни религии и традиции, особено в индуизма, будизма и джайнизма. Смята за първичния звук на Вселената – представлява създаването й и всичко в нея.

С какво ни помага звукът Ом?

Звукът Ом може да ни помогне да подобрим респираторното ни здраве, да постигнем емоционален баланс, фокус и още.

Има ли връзка между звука Ом и йогата?

Звукът Ом е включен в йога културата, индивидуалните йога и медитативни практики по няколко начина – хармонизиране на системите в тялото, повишаване качеството на медитация, за да свърже всички неща в едно и още.

Публикувана: 21 септември 2023 в 10:30 | Категория: Здраве, Любопитно