Популярни нездравословни храни и техните последици

Обновена: 12.01.2024|

В днешното забързано ежедневие все по-малко внимание отделяме на качеството на нашата храна. Хранителните ни навици са в пряка връзка с нашето здраве, за това е важно да обърнем внимание на въпроса какво ядем всъщност.

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните нездравословни храни и защо трябва да се откажем от тях.

 

Коя храна се класифицира като нездравословна?

Нездравословни храни са тези, на които им липсват нужните хранителни вещества за тялото. Силно преработените продукти са изгубили много от хранителната си стойност и полезни вещества като витамини и минерали.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Ако даден хранителен продукт не ви помага да поддържате здравословно тегло, той се счита за нездравословен.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Например някои нездравословни храни включват високо съдържание на частично хидрогенирани масла, добавена захар, нездравословни мазнини и др.

Освен това, поради индустриалната революция, в днешно време с храната си поемаме и бонус пестициди, инсектициди, хормони, антибиотици и хранителни добавки, които са от синтетичен произход.

Химикалите се използват във всеки етап от процеса, докато храната стигне до масата ни – от производството през прибиране на реколтата и обработката до опаковането и транспорта.

За да запазят дълго време срока си на годност, както и да се възпрепятства образуването на микроорганизми, пакетираните храни са пълни с множество консерванти, които най-често са от изкуствен произход.

Използването на тези хранителни консерванти започва около 30-те години на миналия век, когато се въвеждат различни техники за обработка на храни, тъй като производството става по-механизирано.

В храната ни се съдържат цели химични коктейли, които предизвикват хаос в телата ни. Освен за консервиране, се добавят и още много хранителни добавки за подобряване на вкусовите характеристики или оцветители, които са геннотоксични, невротоксични и канцерогенни.

Сред най-често използваните са:

 • изкуствени оцветители
 • изкуствени аромати
 • изкуствени подсладители
 • подобрители на вкуса

 

Защо е препоръчително да ги избягваме?

 

нездравословна храна

 

Консумацията на нездравословни храни предизвиква химичен дисбаланс в тялото. По-голямата част от използваните днес консерванти са по-скоро изкуствени, отколкото естествени. Няколко от тях са доказано токсични, а повечето от останалите имат потенциално животозастрашаващи странични ефекти.

Учените съобщават, че изкуствени консерванти като нитрати, бензоати, сулфити, сорбати, парабени, BHT (butylated hydroxy-toluene/бутил хидрокси толуен), BHA (бета хидрокси киселини) могат да причинят сериозни опасности за здравето като:

 • алергия
 • астма
 • хиперактивност
 • неврологични увреждания
 • рак

 

През годините се натрупват доказателства, че преработените меса причиняват рак. По-конкретно – има три химикала, които са свързани с колоректален рак.

Един от тези химикали се среща естествено в месото, а другите се развиват или се добавят като част от процеса за производство на тези меса:

 • Хем-желязото, намиращо се предимно в червеното месо, се разгражда в червата до нитрозамини и е установено, че те увреждат клетките, които покриват червата, което може да доведе до рак.
 • Нитрати и нитрити – добавят се, за да се запази свежестта на обработеното месо по-дълго време, но се превръщат в организма до канцерогенни нитрозамини.
 • Антибиотици – след 40-те години на миналия век започват да се дават антибиотици на селскостопанските животни.

Масовата употреба на нездравословни храни дори може да причини трайни промени в генома ни, които да се предават на следващите поколения.

Някои риби или морските дарове съдържат токсични вещества, наречени перхлорирани бифенили или тежки метали като живак.

Перхлорираните бифенили са индустриални химикали, създадени от човека, които са били забранени през 70-те години в САЩ.

 

Кои са най-вредните Е-та?

За съжаление, има доказателства, че дългосрочната консумация на обработените нездравословни храни може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Сред най-често срещаните хранителни добавки са:

 • Натриев бензоат (Е211) – консервант и микробен агент, който обикновено се използва в сосове, пюрета, конфитюри, плодови сладкиши, мариновани кисели краставички и някои месни и птичи продукти. Уврежда структурите на ДНК и има потискащо действие върху клетките.
 • Бутилиран хидрокси анизол (BHA) – Международната агенция за изследване на рака класифицира BHA като възможен човешки канцероген. Европейската комисия за ендокринни смущения също е посочила BHA като вещество от категория 1, въз основа на доказателства, че пречи на хормоналната функция.
 • Бутилиран хидрокситолуен (BHT) – проучвания сочат, че високите дози BHT могат да имитират естроген и да предотвратят експресията на мъжките полови хормони, което води до неблагоприятни репродуктивни ефекти.
 • Мононатриев глутамат (Е621) – среща се в полуготовите замразени храни, консерви, кренвирши, луканки, чипсове, солети, пуканки и други. Счита се за невротоксин, който може да предизвика алергии, болки в гърдите, сърцебиене и кожни проблеми.
 • Калциев пропионат (Е282) – среща се в тестените изделия и повечето печива. Може да причини алергии, мигренозно главоболие и кожни обриви.
 

 

Кои са най-популярните нездравословни храни?

 

нездравословна храна

 

Колкото повече Е-та има на етикетите на продуктите, толкова по-некачествена е храната, въпреки лъскавата опаковка. Сред най-консумираните нездравословни храни са изброените в следващите редове групи.

Рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати съдържат празни калории, в които липсват полезните вещества. Повечето пакетирани сладкиши, бисквити, бонбони, бялото брашно и тестените изделия съдържат рафинирани въглехидрати и повишават нивата на кръвната захар.

Трансмазнини

Създадени са по изкуствен начин. Съдържат се в маргарина, чипсове, готови баници, тесто за пици, растителна сметана, царевични пръчки, крекери и други. Изкуствените трансмазнини могат да доведат до висок холестерол и по-висок риск от инфаркт, инсулт и дори диабет.

Безалкохолни напитки

В безалкохолните напитки също се съдържат много добавена захар и изкуствени подсладители.

Изследванията доказват, че сладките напитки са един от основните причини за затлъстяването и диабета.

Новопоявилите се доказателства показват, че високата консумация на сладки напитки увеличава риска от сърдечни заболявания.

Преработени меса

Пакетираните колбаси, наденици, шунка, бекон са с добавени химически консерванти, които се считат за канцерогенни и увеличават рисковете от рак.

Световната здравна организация класифицира преработените меса като канцерогени от група 1.

 

Какви са последиците от тяхната консумация?

Консумацията на нездравословни храни може да причини множество проблеми и да повиши рисковете от:

 • Сърдечно-съдови  и онкологични заболявания – в днешно време все повече нарастват сърдечните проблеми и раковите заболявания и то сред младото население.
 • Висок холестерол – прекомерната употреба на трансмазнини води до отлагането на мастни плаки по съдовете и тяхното стесняване, което може да повиши рисковете от инфаркт и инсулт.
 • Диабет – простите захари се разграждат много бързо в организма и повишават нивата на кръвната захар.
 • Затлъстяване – наднорменото тегло е не само естетичен проблем, но и води със себе си редица рискове за здравето.
 • Кожни проблеми – рискът от акне се увеличава при консумация на нездравословни храни, които са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и наситени мазнини, но с ниско на полезни фибри и полиненаситени мазнини.

 

 

Как да изградим полезни навици относно храненето?

 

нездравословна храна

 

Стремете се да избягвате заведенията за бързо хранене и да се храните на крак. Приготвяйте сами храната си, доколкото е възможно, и включвайте в менюто си най-разнообразна храна, като дадете предимство на плодовете, зеленчуците, ядките, билките и подправките.

Откажете се от преработената храна и полуфабрикатите

Както казахме, преработената храна е изгубила хранителната си стойност и освен, че не носи ползи за организма му вреди.

Яжте плодове и зеленчуци според сезона

Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на фибри, които не се разграждат толкова бързо, колкото простите захари.

Тъй като повечето плодове и зеленчуци се внасят от други страни, за да запазят свежестта си и търговски вид, те също са обработени с потенциално токсични вещества.

Най-сигурният начин да консумираме необработени плодове и зеленчуци, е като ги подбираме според сезона.

Търсете местна ферма и се стремете да си ги набавяте директно от производителите, като по този начин, освен че ще се храните здравословно, ще подкрепите и родните фермери.

Използвайте букет от пъстри подправки и билки

Билките са чудесен начин да подобрим вкуса на ястията си по един здравословен начин. Освен това изследванията доказват, че няколко естествени консерванта, получени от растения, животни, микроорганизми и минерали, притежават антиоксидантни и антимикробни свойства.

Екстрактите от босилек, карамфил и розмарин са обещаващи алтернативи на техните изкуствени аналози.

Консервирайте сами храната си

В миналото нашите предци сами са си осигурявали зимнината, като са използвали за консервиране на храната си захар и сол, билки, подправки и методите на ферментация, при които се образуват пробиотици по естествен път.

Солта се използва като консервант от незапомнени времена и въпреки лошата й репутация в днешно време, тя е необходима за поддържането на електролитния баланс.

Освен това изследванията доказват, че естествените консерванти, получени от растения, животни, микроби и минерали, притежават антиоксидантни, антимикробни и още множество полезни свойства.

Не преяждайте

Обикновено тялото ни се нуждае от много по-малко количество храна, отколкото умът ни казва. За да избегнете преяждането, разпределяйте храната си на по-малки порции, по-често през деня.

 

Заключение

Бичът на нашето време са сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания както и наднорменото тегло, които са резултат от лошите хранителни навици, които имаме. Затова е време да ги променим!

Може да ви изглежда трудно, но със сигурност не е невъзможно – все пак ние го правим за себе си и телата си!

Коя храна се класифицира като нездравословна?

Нездравословни храни са тези, на които им липсват нужните хранителни вещества за тялото. Силно преработените продукти са изгубили много от хранителната си стойност и полезните вещества като витамини и минерали.

Защо е препоръчително да избягваме нездравословните храни?

Учените съобщават, че изкуствени консерванти като нитрати, бензоати, сулфити, сорбати, парабени, BHT, BHA могат да причинят сериозни опасности за здравето като: алергия, астма, хиперактивност, неврологични увреждания, рак.

Кои са най-вредните Е-та?

След най-често срещаните хранителни добавки са Натриев бензоат (Е211), Бутилиран хидрокси анизол (BHA), Бутилиран хидрокситолуен (BHT), Мононатриев глутамат (Е621), Калциев пропионат (Е282).

Кои са най-популярните нездравословни храни?

В тази категория влизат познатите рафинирани въглехидрати, трансмазнини, безалкохолни напитки, преработени меса.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 14.03.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 14 март 2023 в 10:31 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни