Немска яйчена салата

Обновена: 17.05.2024|
немска яйчена салата

Немска яйчена салата е чудесна добавка към всяко хранене и ни помага да сме една стъпка по-далеч от горещата печка в топлите дни. Може да приготвите по-голямо количество немска яйчена салата и да подсигурите вкусна гарнитура към обяда си за няколко дни напред.

 

Рецепта за немска яйчена салата

За да приготвите немска яйчена салата, не са ви нужни много съставки или екзотични подправки. С нея спокойно може да оползотворите останалите великденски яйца например или да се наслаждавате на нейния вкус в парка или на пикник с близките ви хора.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 минути 4 296 калории
4 г нетни въглехидрати
10 г белтъчини
26 г мазнини

Необходими продукти:

  • 6 броя твърдо сварени яйца
  • 100 г домашна майонеза
  • 6 стръка копър (~1,2 г)
  • 5 броя кисели краставички (~180 г, консервирани без захар)
  • 3 стръка зелен лук, пера (~35 г)
  • 2 с. л. кисело мляко (~50 г)
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • прясно изстискан сок от половин лимон
  • 1 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете яйцата и краставичките на еднакви кубчета.
  2. Нарежете на ситно зеления лук и копъра.
  3. Смесете съставките.
  4. Добавете майонезата, киселото мляко, горчицата и подправките.
  5. Разбъркайте добре.
  6. Хубаво е да оставим салатата в хладилник за поне 30 минути, за да може вкусовете на различните съставки да се смесят напълно.
  7. Немска яйчена салата сервираме охладена в компанията на друго подходящо ястие.

Съвет: Ако имате възможност да направите домашна кето майонеза, ще получите много по-вкусна немска яйчена салата.

Използваме 2 лъжици кисело мляко за тази салата, за да олекотим вкуса и да намалим консумацията на майонеза.

Хранителни стойности

В тази салата се съдържат ценни витамини и минерали, които е важно да си набавяме чрез храната. В 1 порция немска яйчена салата се откриват:

  • 82% витамин К
  • 40% селен
  • 38% витамин Б2
  • 33% витамин Б12
  • 25% витамин Б5
  • 21% фосфор
  • 19% витамин А

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Други предложения от немската кухня

 

немска яйчена салата, шпецле

 

Немската салата с варени яйца е любима гарнитура към други типично немски ястия. Германия е известна с разнообразието си от рецепти, които обикновено варират спрямо географския район. Например могат да се открият около 1500 различни видове немска наденичка, по-известна като вурст.

В Германия особено популярни са белите аспержи, като средно се изяждат по 1,5 килограма на глава на населението. Сезонът на аспержите в Германия се нарича Spargelzeit и продължава от април до средата на юни.

В някои ресторанти се откриват и интересни менюта, в които всички ястия съдържат аспержи, докато тече сезонът на любимия зеленчук.

С яйца и брашно се правят традиционни макаронени изделия, които са доста по-различни от италианската паста. В югозападната част на страната особено популярни са дребните парченца тесто, наречени Spätzle (шпецле – показано на снимката по-горе). Те са били част от немското ежедневно меню още през 18. век, но са се приготвяли предимно от спелта, която растяла в изобилие в иначе бедната почва.

Шпецле се открива и в други страни като Унгария, Австрия, Словения, Швейцария. То се хапва в комбинация с месни и вегетариански яхнии.

Немците обичат да хапват месо – средно се изяждат около 60 кг на човек годишно. Най-популярни са свинското, пилешкото и телешкото месо. Приготвя се по различен начин, като често се превръща във вкусна наденичка. В много ресторанти може да се открие любопитната Вурстсалата (Wurstsalat), която традиционни се състои от салам или наденица, лук и кисели краставички.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Немска супа с праз и кайма.

 

Немска яйчена салата може да се партнира с подходящо месо или наденичка. Заедно с нея може да поднесем и ароматна супа, също почерпила от интереса към Германия:

 

Ако искате да хапнете като истински немец, може да си приготвите вкусен кето хляб и да сервирате с него охладената салата.

Приготвянето на немска яйчена салата отваря вратите към кулинарията на още един народ, който хапва доста по-различни ястия от нас. За още кулинарни пътешествия ви каним да се присъедините към нашата споделена кухня във ФейсбукВ нея ще имате възможност да обмените опит и идеи с кето съмишленици и да споделите своите впечатления.

А в нашата Вайбър група може да се възползвате от безплатно седмично меню, с чиято помощ кето режимът става лесен като детска игра.

 

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 май 2024 в 13:42 | Публикувана: 17 април 2024 в 11:26 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф