Немска яйчена салата
Немска яйчена салата е чудесна добавка към всяко хранене и ни помага да сме една стъпка по-далеч от горещата печка в топлите дни. Може да приготвите по-голямо количество немска яйчена салата и да подсигурите вкусна гарнитура към обяда си за няколко дни напред.
Рецепта за немска яйчена салата
За да приготвите немска яйчена салата, не са ви нужни много съставки или екзотични подправки. С нея спокойно може да оползотворите останалите великденски яйца например или да се наслаждавате на нейния вкус в парка или на пикник с близките ви хора.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 4 | 296 калории 4 г нетни въглехидрати 10 г белтъчини 26 г мазнини |
Необходими продукти:
- 6 броя твърдо сварени яйца
- 100 г домашна майонеза
- 6 стръка копър (~1,2 г)
- 5 броя кисели краставички (~180 г, консервирани без захар)
- 3 стръка зелен лук, пера (~35 г)
- 2 с. л. кисело мляко (~50 г)
- 1 ч. л. дижонска горчица
- прясно изстискан сок от половин лимон
- 1 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете яйцата и краставичките на еднакви кубчета.
- Нарежете на ситно зеления лук и копъра.
- Смесете съставките.
- Добавете майонезата, киселото мляко, горчицата и подправките.
- Разбъркайте добре.
- Хубаво е да оставим салатата в хладилник за поне 30 минути, за да може вкусовете на различните съставки да се смесят напълно.
- Немска яйчена салата сервираме охладена в компанията на друго подходящо ястие.
Съвет: Ако имате възможност да направите домашна кето майонеза, ще получите много по-вкусна немска яйчена салата.
Използваме 2 лъжици кисело мляко за тази салата, за да олекотим вкуса и да намалим консумацията на майонеза.
Хранителни стойности
В тази салата се съдържат ценни витамини и минерали, които е важно да си набавяме чрез храната. В 1 порция немска яйчена салата се откриват:
- 82% витамин К
- 40% селен
- 38% витамин Б2
- 33% витамин Б12
- 25% витамин Б5
- 21% фосфор
- 19% витамин А
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Други предложения от немската кухня
Немската салата с варени яйца е любима гарнитура към други типично немски ястия. Германия е известна с разнообразието си от рецепти, които обикновено варират спрямо географския район. Например могат да се открият около 1500 различни видове немска наденичка, по-известна като вурст.
В Германия особено популярни са белите аспержи, като средно се изяждат по 1,5 килограма на глава на населението. Сезонът на аспержите в Германия се нарича Spargelzeit и продължава от април до средата на юни.
В някои ресторанти се откриват и интересни менюта, в които всички ястия съдържат аспержи, докато тече сезонът на любимия зеленчук.
С яйца и брашно се правят традиционни макаронени изделия, които са доста по-различни от италианската паста. В югозападната част на страната особено популярни са дребните парченца тесто, наречени Spätzle (шпецле – показано на снимката по-горе). Те са били част от немското ежедневно меню още през 18. век, но са се приготвяли предимно от спелта, която растяла в изобилие в иначе бедната почва.
Шпецле се открива и в други страни като Унгария, Австрия, Словения, Швейцария. То се хапва в комбинация с месни и вегетариански яхнии.
Немците обичат да хапват месо – средно се изяждат около 60 кг на човек годишно. Най-популярни са свинското, пилешкото и телешкото месо. Приготвя се по различен начин, като често се превръща във вкусна наденичка. В много ресторанти може да се открие любопитната Вурстсалата (Wurstsalat), която традиционни се състои от салам или наденица, лук и кисели краставички.
Още от нашата здравословна кухня
Немска яйчена салата може да се партнира с подходящо месо или наденичка. Заедно с нея може да поднесем и ароматна супа, също почерпила от интереса към Германия:
- Немска супа с праз и кайма
- Крехко и ароматно свинско месо
- Телешко задушено с алабаш
- Киш със сьомга и любимите на немците аспержи
Ако искате да хапнете като истински немец, може да си приготвите вкусен кето хляб и да сервирате с него охладената салата.
Приготвянето на немска яйчена салата отваря вратите към кулинарията на още един народ, който хапва доста по-различни ястия от нас. За още кулинарни пътешествия ви каним да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея ще имате възможност да обмените опит и идеи с кето съмишленици и да споделите своите впечатления.
А в нашата Вайбър група може да се възползвате от безплатно седмично меню, с чиято помощ кето режимът става лесен като детска игра.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Може да приготвим кето хапки с бекон за предястие, на което никой не може да устои.
Понякога, във вълнението си около празника, приготвяме доста повече от необходимото великденски яйца. Приятното е, че можем да
За любителите на бързата, лесна и вкусна кухня сме приготвили една интересна рецепта. Разбира се, чували сте за