Немска яйчена салата
Немска яйчена салата е чудесна добавка към всяко хранене и ни помага да сме една стъпка по-далеч от горещата печка в топлите дни. Може да приготвите по-голямо количество немска яйчена салата и да подсигурите вкусна гарнитура към обяда си за няколко дни напред.
Рецепта за немска яйчена салата
За да приготвите немска яйчена салата, не са ви нужни много съставки или екзотични подправки. С нея спокойно може да оползотворите останалите великденски яйца например или да се наслаждавате на нейния вкус в парка или на пикник с близките ви хора.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 4 | 296 калории 4 г нетни въглехидрати 10 г белтъчини 26 г мазнини |
Необходими продукти:
- 6 броя твърдо сварени яйца
- 100 г домашна майонеза
- 6 стръка копър (~1,2 г)
- 5 броя кисели краставички (~180 г, консервирани без захар)
- 3 стръка зелен лук, пера (~35 г)
- 2 с. л. кисело мляко (~50 г)
- 1 ч. л. дижонска горчица
- прясно изстискан сок от половин лимон
- 1 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете яйцата и краставичките на еднакви кубчета.
- Нарежете на ситно зеления лук и копъра.
- Смесете съставките.
- Добавете майонезата, киселото мляко, горчицата и подправките.
- Разбъркайте добре.
- Хубаво е да оставим салатата в хладилник за поне 30 минути, за да може вкусовете на различните съставки да се смесят напълно.
- Немска яйчена салата сервираме охладена в компанията на друго подходящо ястие.
Съвет: Ако имате възможност да направите домашна кето майонеза, ще получите много по-вкусна немска яйчена салата.
Използваме 2 лъжици кисело мляко за тази салата, за да олекотим вкуса и да намалим консумацията на майонеза.
Хранителни стойности
В тази салата се съдържат ценни витамини и минерали, които е важно да си набавяме чрез храната. В 1 порция немска яйчена салата се откриват:
- 82% витамин К
- 40% селен
- 38% витамин Б2
- 33% витамин Б12
- 25% витамин Б5
- 21% фосфор
- 19% витамин А
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Други предложения от немската кухня
Немската салата с варени яйца е любима гарнитура към други типично немски ястия. Германия е известна с разнообразието си от рецепти, които обикновено варират спрямо географския район. Например могат да се открият около 1500 различни видове немска наденичка, по-известна като вурст.
В Германия особено популярни са белите аспержи, като средно се изяждат по 1,5 килограма на глава на населението. Сезонът на аспержите в Германия се нарича Spargelzeit и продължава от април до средата на юни.
В някои ресторанти се откриват и интересни менюта, в които всички ястия съдържат аспержи, докато тече сезонът на любимия зеленчук.
С яйца и брашно се правят традиционни макаронени изделия, които са доста по-различни от италианската паста. В югозападната част на страната особено популярни са дребните парченца тесто, наречени Spätzle (шпецле – показано на снимката по-горе). Те са били част от немското ежедневно меню още през 18. век, но са се приготвяли предимно от спелта, която растяла в изобилие в иначе бедната почва.
Шпецле се открива и в други страни като Унгария, Австрия, Словения, Швейцария. То се хапва в комбинация с месни и вегетариански яхнии.
Немците обичат да хапват месо – средно се изяждат около 60 кг на човек годишно. Най-популярни са свинското, пилешкото и телешкото месо. Приготвя се по различен начин, като често се превръща във вкусна наденичка. В много ресторанти може да се открие любопитната Вурстсалата (Wurstsalat), която традиционни се състои от салам или наденица, лук и кисели краставички.
Още от нашата здравословна кухня
Немска яйчена салата може да се партнира с подходящо месо или наденичка. Заедно с нея може да поднесем и ароматна супа, също почерпила от интереса към Германия:
- Немска супа с праз и кайма
- Крехко и ароматно свинско месо
- Телешко задушено с алабаш
- Киш със сьомга и любимите на немците аспержи
Ако искате да хапнете като истински немец, може да си приготвите вкусен кето хляб и да сервирате с него охладената салата.
Приготвянето на немска яйчена салата отваря вратите към кулинарията на още един народ, който хапва доста по-различни ястия от нас. За още кулинарни пътешествия ви каним да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея ще имате възможност да обмените опит и идеи с кето съмишленици и да споделите своите впечатления.
А в нашата Вайбър група може да се възползвате от безплатно седмично меню, с чиято помощ кето режимът става лесен като детска игра.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Може да приготвим кето хапки с бекон за предястие, на което никой не може да устои.
Понякога, във вълнението си около празника, приготвяме доста повече от необходимото великденски яйца. Приятното
За любителите на бързата, лесна и вкусна кухня сме приготвили една интересна рецепта. Разбира