Мускулна стимулация – защо се практикува?

Обновена: 14.03.2024|
Мускулна стимулация.

Мускулна стимулация често се използва като средство за подобряване на резултатите от тренировките. Въпреки че нашумя повече с това свое приложение, тя може да има още много ползи.

 

Какво представлява?

Мускулна стимулация представлява активиране на мускулни влакна чрез използване на нискоинтензивни електрически импулси или други форми на външни стимули.

Известна също като невромускулна електрическа стимулация (NMES) или електромиостимулация (EMS). Изразява се в прилагането на електрически ток към мускула чрез електроди, което кара мускулните влакна да се свиват и отпускат ритмично.

 

Видове мускулна стимулация

Съществуват няколко вида мускулна стимулация.

 

Невромускулна електрическа стимулация (NMES)

Тя включва използването на електрически импулси за стимулиране на мускулните влакна и насърчаване на мускулните контракции. Намира приложение във физиотерапията, за да помогне на пациентите да се възстановят от наранявания или операции, които са причинили мускулна слабост или атрофия.

 

Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS)

TENS използва електрически импулси за стимулиране на сетивните нерви в кожата, за да облекчи болката. Тази техника обикновено се използва за лечение на състояния на хронична болка като болки в гърба или артрит.

 

Електростимулация (EMS)

Включва използването на електрически импулси за директно стимулиране на мускулните влакна и насърчаване на мускулните контракции. Основно се използва във фитнеса и бодибилдинга за подобряване на мускулната сила и тонус.

 

Как работи?

Обикновено тялото задейства мускулите, като изпраща електрически импулси от мозъка през централната нервна система.

Едно устройство за мускулна стимулация ви позволява да се включите в дълбоки, интензивни и пълни мускулни контракции, без реално да активирате (или натоварвате) вашата нервна система – да не говорим за вашите стави и сухожилия. Ефектът от него е много подобен на ефекта от физическа активност на мускулите.

Тялото не може да различи естествената контракция от такава, която е електрически стимулирана. То само разпознава стимула и реагира на него по съответния начин.

 

За какво се използва?

Мускулна стимулация може да се използва за разнообразни цели.

 

Стимулиране на мускулите при тренировки

 

Мускулна стимулация.

 

Електрическата мускулна стимулация (EMS) може да помогне за изграждането и укрепването на мускулите, което е от полза за спортисти или хора, които искат да подобрят физическата си форма. Тя действа за подобряване на издръжливостта на мускулите, позволявайки на хората да се занимават с физически дейности за по-дълги периоди от време.

Мускулната стимулация е начин за подобряване на мускулната сила, тонус и издръжливост. Твърди се, че тя може да осигури ползите на традиционните силови тренировки, но с по-малко натоварване на ставите и с по-кратко време за възстановяване.

Чрез стимулиране на мускулите се подобрява притокът на кръв и оксигенацията (доставянето на кислород до тъканите и използването му от клетките ), което може да помогне за ускоряване на възстановяването на мускулите след тренировка или нараняване.

EMS може да помогне и за намаляване на мускулните спазми и облекчаване на мускулната болка. Подобрява и циркулацията на кръвта в тялото, което може да помогне за поддържането на цялостно здраве.

 

Лекуване на болка или на слаби мускули

 

Мускулна стимулация.

 

Във физиотерапията се използва мускулна стимулация при лечението на болка и на наранени, слаби или болни мускули. Електрическите токове могат да помогнат за подобряване на притока на кръв и да стимулират мускулните влакна или нервите.

Мускулна стимулация може да помогне при лечението на различни състояния, които засягат мускулната сила, като например:

  • Наранявания на гръбначния мозък
  • Следоперативна мускулна слабост
  • Инсулти
  • Проблеми с мускулния контрол

Електростимулация (EMS) може да причини повтарящи се мускулни контракции, които укрепват атрофиралите или отслабени мускули и помагат за повторното обучение на мускулите след операция или нараняване.

Терапия с транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) често се препоръчва за увеличаване притока на кръв към определена област и намаляване на болката.

Тези устройства доставят електрически ток към нервите, което може да намали сигналите за болка и да ги облекчи. Те могат да предизвикат и освобождаване на ендорфини в мозъка, което помага за естественото намаляване на болката. TENS се смята за полезно лечение при болка, дължаща се на остеоартрит.

 

Отслабване

 

Мускулна стимулация.

 

Смята се, че мускулната стимулация може да допринесе за загуба на тегло, когато е комбинирана с придържане към здравословна диета и редовни тренировки.

Мускулната стимулация помага за изграждането и укрепването на мускулите, което от своя страна може да забърза метаболизма и да ни помогне да изгорим повече калории в покой.

Въпреки че с помощта на мускулна стимулация може да се отслабне, тя не е заместител на здравословното хранене и физическите упражнения, а просто допълнителен способ, който да ни помогне да достигнем целта си.

 

Безопасна ли е мускулната стимулация?

Когато се извършва правилно, мускулната стимулация е безопасна и ефективна техника, която може да се използва за различни цели. Въпреки това трябва да се консултирате с квалифициран медицински специалист, преди да започнете каквото и да е ново упражнение или режим на лечение.

Изглежда, че има малко рискове, свързани с електрическата мускулна стимулация. Най-често срещаните проблеми, които могат да възникнат, са изгаряния на тъкани и раздразнение на кожата. Могат да възникнат допълнителни усложнения, ако поставянето на електродите е твърде близо до трансдермален лекарствен пластир.

Електрическата мускулна стимулация може да не е подходяща за всеки. Тя не се препоръчва при бременност, при хора, които имат имплантирани пейсмейкъри, или такива, които имат епилепсия.

 

Заключение

 

Мускулна стимулация.

 

Придобилата особена популярност във фитнес средите мускулна стимулация може да подобри нашата издръжливост и тонус и да намали мускулните спазми, като в същото време щади ставите ни.

Тя подобрява притока на кръв и оксигенацията и така действа за ускоряване на възстановяването на мускулите след тренировка или нараняване.

Терапията с мускулна стимулация има своите ползи при рехабилитация, като се смята, че облекчава болката и помага на пациенти с мускулна слабост или атрофирали мускули.

С мускулна стимулация може и да си помогнем при свалянето на килограми. Това, естествено, трябва да бъде подкрепено със здравословна диета и редовни упражнения.

Потенциалните рискове при мускулна стимулация са изгаряния на тъкани и раздразнение на кожата. Не е препоръчително да се прилага върху бременни жени, хора, които имат имплантирани пейсмейкъри, или такива с епилепсия.

Какво е мускулна стимулация?

Мускулна стимулация представлява активиране на мускулни влакна чрез използване на електрически импулси или други форми на външни стимули.

За какво се използва?

Мускулната стимулация може да засили издръжливостта и тонуса ни по време на тренировка, както и да забърза времето за възстановяване. Помага за облекчаване на болка и лекуване на атрофирали или слаби мускули. Използва се и за отслабване.

Кога трябва да избягваме мускулната стимулация?

Не се препоръчва за бременни жени, за хора с епилепсия или такива с имплантирани пейсмейкъри.

Категории: Здраве|Публикувана: 10.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 13:08 | Публикувана: 10 май 2023 в 12:06 | Категория: Здраве