Кофта къри – ароматни индийски кюфтенца
Кофта къри, традиционно ястие от индийската кухня, е възхитителна комбинация от сочни кюфтенца, обвити в ароматен сос. Изпъстрено с набор от подправки и вкусове, кофта къри е любимо ястие, както сред местните жители, така и в международната кухня.
Кофтите се приготвят обикновено от агнешко или говеждо смляно месо, смесено с ароматни подправки. Те са крехки, сочни и идеални за задоволяване на апетита.
Рецепта за кофта къри
Добре дошли в индийското кулинарно приключение, специално приготвено за вас и вашето кето пътешествие! Предложението ни за тези неустоими кюфтенца е съчетано по начин, който да отговори на изискванията на вашата кето диета.
Да потегляме!
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 4 г нетни въглехидрати, 607 калории |
Необходими продукти:
За кофтите:
- 1 кг кайма по избор (говежда, агнешка, свинска, телешка)
- 2 с. л. пресен джинджифил, настърган
- 2 с. л. нарязан кориандър (листа кориандър)
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 1/2 ч. л. гарам масала
- 1/4 ч. л. куркума
- 1/4 ч. л. червено чили на прах
- 2 с. л. бадемово брашно
- сол на вкус
За соса:
- 3 домата, пасирани
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 пръчка канела
- 2-3 шушулки зелен кардамон
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. семена от кимион
- 1 с. л. паста от джинджифил
- 1/2 ч. л. куркума
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. гарам масала
- 1/2 ч. л. червено чили на прах
- 200 г кисело мляко, разбито
- сол на вкус
- нарязан кориандър за украса
Начин на приготвяне:
За кофтите:
- В голяма купа смесете каймата, настъргания джинджифил, нарязания кориандър, смления кимион, смления кориандър, гарам масалата, куркумата, червеното чили, бадемовото брашно и сол.
- Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят равномерно, и оформете от сместа малки кръгли кюфтета (кофти).
- Сложете ги в хладилника, докато приготвяте соса, за да стегнат.
За соса:
- В дълбок тиган или тенджера с дебело дъно загрейте кравето масло Гхи на среден огън.
- Добавете пръчката канела, зелените шушулки кардамон, дафиновия лист и семената от кимион. Запържете, докато подправките пуснат аромата си.
- Прибавете пастата от джинджифил и запържете за още една минута.
- Добавете куркумата, смлян кориандър, смлян кимион, гарам масала и червеното чили на прах. Разбъркайте добре и гответе няколко минути.
- Изсипете пасираните домати и гответе, докато сосът се сгъсти.
- Намалете котлона и добавете разбитото кисело мляко към соса, като бъркате непрекъснато.
- След като сосът достигне гладка консистенция, добавете внимателно кофтите в соса и сол на вкус.
- Задушете кофта кърито на слаб огън за около 15-20 минути, оставяйки вкусовете да се смесят и кофтите да се сготвят добре.
- Украсете вашето кето кофта къри с нарязан кориандър преди сервиране.
И така, нашето приключение в света на индийската кухня е не само вкусно, но и, разбира се, в съответствие с кето диетата. Насладете се на това сочно ястие и позволете на ароматите и вкусовете му да ви завладеят с всяка хапка.
Бон апети!
Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.
Кратка история на кофта къри
Кофта къри има корени в Близкия изток, където koftas (кюфтетата) са замислени за първи път. С разширяването на търговските пътища това ястие достига и до Индийския субконтинент.
Думата „kofta“ произлиза от персийската „kufta„, което означава „смилам“, което се отнася до смилането на месото, с което се правят кофтите.
С течение на времето това персийско ястие става популярно в Индия, където претърпява трансформация, за да се адаптира към местните вкусове и предпочитания.
Днес кофта къри е неразделна част от индийската, пакистанската и бангладешката кухня, като всеки регион прибавя своя отличителна нотка към рецептата.
Кофта къри е повече от ястие, то носи културно значение и често се сервира по време на фестивали, сватби и специални поводи. Ястието обединява семейства и общности, празнуващи радостта от споделените преживявания и насладата от автентичната храна.
Истинската тайна на незабравимото кофта къри се крие не само в прецизното смесване на подправките и съставките, но и в любовта на готвача към храната.
Търпението е от съществено значение по време на процеса на готвене, позволявайки на вкусовете да се смесят и да образуват гастрономическа симфония от аромати.
Универсалността му позволява различни интерпретации, което го прави подходящ както за вегетарианци и вегани, така и за месоядни.
Докато традиционното кофта къри се състои от агнешко или говеждо месо, вегетарианските алтернативи от панир или смесените зеленчукови кофти също са невероятно популярни.
Със своята богата история и културно значение, кофта къри продължава да пленява любителите на гастрономията по целия свят. Разкошните кюфтета, потопени в пикантен сос, представят душата на индийската кухня, отразявайки любовта на страната към подправките и разнообразните вкусове.
Независимо дали се наслаждавате на традиционните агнешки кофти или експериментирате с вегетариански алтернативи, кофта къри обещава едно наистина възхитително пътешествие през очарователния свят на индийската кухня.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за тези крехки и сочни кюфтенца, подходяща за кето режим, ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеленчукови кюфтета и сос от синьо сирене - как да ги приготвим и защо са толкова добра комбинация?
Рецептите, които познаваме от детството, са ни любими – като кюфтета по чирпански. Не
https://www.youtube.com/watch?v=D38Piv8Jp9c Има дни, в които имаме нужда от нещо малко и вкусно