Кето баклава

Обновена: 27.02.2024|

Едва ли има някой, който да не обича сладка и сочна баклава. Този така изкушаващ сладкиш, има богата история, обхващаща векове и култури. Но за тези, които следват кето режима на хранене за жалост е забранена.

Защо обаче да се лишавате от този любим на всички ни десерт, когато можете да опитате нашето предложение за кето баклава, напълно съвместима с нисковъглехидратен режим на хранене.

 

Рецепта за кето баклава

Рецептата за кето баклава е с някои модификации, за да отговаря на изискванията на кето диетата, но въпреки това тя предоставя аромат и вкус, които по нищо не отстъпват на класическата баклава и то без излишни въглехидрати.

bademovo brashno 400
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час и 30 минути 12 порции по (2 парчета) 3,91 нетни въглехидрати, 213 калории

Необходими продукти:

bademovo brashno 400
keto 01

За тестото:

  • 100 г бадемово брашно
  • 50 г кокосово брашно
  • 9 г ксантанова гума
  • 100 г масло Гхи
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол

 

За плънката:

  • 70 г шам фъстък
  • 50 г орехи
  • 10 г еритритол
  • 1 жълтък (за намазване)

 

За сиропа:

  • 5 мл течна стевиола сироп
  • 150 мл вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете бадемовото и кокосовото брашна.
  2. Добавете ксантановата гума, солта, маслото, яйцето и разбийте всичко в блендер.
  3. Замесете полученото тесто с ръце и го нарежете на 5 равни части.
  4. Покрийте ги със стреч фолио и поставете в хладилника за 30 минути.
  5. Смелете 50 шам фъстък 50 г орехи и 10 г еритритол в блендер.
  6. Вземете формичка, намазана с масло.
  7. Разточете всяко парче тесто между два листа кухненска хартия с диаметър от 15 см.
  8. Поставете първия слой във формата и поръсете със смлените ядки.
  9. Повторете с останалите парчета тесто.
  10. С помощта на нож нарежете баклавата на ромбоидни парчета.
  11. Намажете баклавата с жълтъка и поставете в предварително загрята фурна на 180° за 35 минути.
  12. Докато баклавата се пече, пригответе сладкия сироп, като смесите стевиолата с водата.
  13. След като баклавата е готова, залейте я равномерно с него.
  14. Смелете останалия шам фъстък в блендер и го поръсете върху баклавата.

 

Тази рецепта за кето баклава ви предоставя възможността да се насладите на неустоимия й вкус, без да нарушавате своя нисковъглехидратен режим, независимо дали на празничната вечеря или просто когато искате да се поглезите.

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

blank”

 

Историята на баклавата – от Месопотамия до днес

 

кето баклава

 

Баклавата не е просто сладкиш, тя е екзотична приказка, разказана чрез вкусовете и ароматите на миналото и една удивителна история за вълнуващите пътища, през които е преминала, от древността до съвремието.

Историята на баклавата започва още в Месопотамия, люлката на цивилизацията, преди хиляди години. Десертът, който се е приготвял там, се състоял от точени кори, мед и счукани ядки, като с времето рецептата се развива и еволюира.

През средновековието баклавата достига до Византия. С течение на времето рецептата преминава и през Османската империя, където става популярен десерт в палата на султаните.

Там баклавата започва да се залива със захарен сироп, което не само обогатява вкуса на десерта, но и му позволява да издържа на горещия климат по тези територии.

В дворцовата кухня на турския султан се създават невероятни вариации на баклавата. Сладкарите трябвало да поднасят този десерт по различен начин на падишаха всеки ден, което води до създаването на разнообразни рецепти за баклава.

С възхода на Османската империя, баклавата се разпространява и в арабския свят. Там кулинарният аромат придобива различни нюанси, като се добавят подправки като розова вода и кардамон.

Баклавата се превръща в арабски символ на гостоприемството и лукса. С търговския обмен между Изтока и Запада, баклавата пътува по целия свят.

С времето тя придобива различни форми и вариации в различни кулинарни традиции, от Гърция и Ливан до Сърбия и България.

Днес баклавата е почитана в цял свят като един от най-изисканите сладкиши. Със своята сладка, сочна и хрупкава комбинация, баклавата представлява традиционен символ на празничните трапези.

Този десерт играе ключова роля по време на Рамазан или Рамадан – светият месец на постене в исляма. Според ислямската традиция, Рамазан е време за обръщане навътре, духовно израстване и пречистване.

За завършек на този период, баклавата се сервира след постите като сладка награда и символ на радостта. Вторият по важност ислямски празник, Курбан Байрам, също се отбелязва с участието на баклавата.

Християните пък пекат баклава по време на Великия пост, използвайки до 33 слоя кори, представяйки годините от Христовия живот.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето реване. Пилешко филе ала Строганов. Кюнефе.

Опитайте и още един сиропиран десерт, подходящ за кето режим – кюнефе.

 

Ако това предложение за кето баклава ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 12:11 | Публикувана: 18 декември 2023 в 16:22 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти