Кокосово къри със скариди

Обновена: 15.05.2025|
кокосово къри със скариди.

Това къри съчетава деликатния кокосов вкус с приятен доматен сос и сочни скариди. Ястието се различава от нашите традиционни рецепти, но пък винаги е хубаво да опитаме нещо ново. Това е възможност да се докоснем до индийската култура през нейната храна. 

 

Рецепта за кокосово къри със скариди

Рецептата за кокосово къри със скариди използва някои класически индийски подправки, тъй като ястието се среща предимно в индийската кухня. Това къри е също познато под името „чингри малай“, а в някои региони на Индия се добавят и подходящи зеленчуци. Сосът може да се направи по-рядък или по-гъст в зависимост от личните ни предпочитания.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция:
30 минути 4 384 калории
8 г нетни въглехидрати
32 г белтъчини
25 г мазнини

Необходими продукти

За скаридите:

  • 500 г изчистени скариди
  • 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
  • 1 ч. л. гарам масала
  • 1 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. къри на прах
  • Сол на вкус

 

За соса:

  • 300 мл доматен сос без захар
  • 300 мл кокосово мляко, консерва
  • 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 ч. л. гарам масала
  • 1 ч. л. кимион на прах
  • 1 ч. л. лют червен пипер (по желание)
  • 1 брой дафинов лист
  • 4 стръка пресен кориандър
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне

На скаридите:

  1. В подходящ съд смесете скаридите с подправките. Оваляйте ги добре, за да се покрият от всички страни.
  2. В тиган загрейте краве маслото Гхи.
  3. Добавете скаридите и ги запържете по 2 минути от всяка страна.
  4. Изсипете ги в отделен съд, докато приготвяте соса.

 

На соса:

  1. Загрейте супената лъжица краве масло Гхи в дълбок тиган.
  2. Добавете подправките към горещото масло.
  3. Бъркайте за 1 минута.
  4. Добавете доматения сос към тигана и бъркайте за 10 минути, докато започне да се сгъстява.
  5. Прибавете към тигана кокосовото мляко.
  6. Разбъркайте добре и оставете да къкри на слаб огън за още 10 минути.
  7. Добавете скаридите и бъркайте за 2-3 минути.
  8. Свалете от котлона и гарнирайте със ситно нарязан кориандър.
  9. Сервирайте кокосово къри със скариди топло в комбинация с кето хляб или кето ориз.

 

За кърито и хляба на Индия

 

кокосово къри със скариди. пилешко къри и наан

 

Индийската кухня е изключително разнообразна поради големия размер на страната и достъпа до различни продукти и съставки. Индийската храна е известна с богатството си от вкусове и ароматни подправки. Голяма част от ястията им са вегетариански, което естествено намалява приема на месо, тъй като не бива ежедневно да го консумираме.

Хапването само на 1 порция кокосово къри със скариди ще зареди тялото ни с енергия и полезни съединения, тъй като в нея се съдържат:

  • 106% селен
  • 78% витамин Б12
  • 75% мед
  • 57% манган
  • 50% фосфор

*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.

Малки количества други витамини и минерали, които откриваме в това ястие, са калий, цинк, магнезий, витамин А, витамин Б3 и Б6.

Разнообразни техники за готвене се използват за приготвянето на индийски ястия – пържене, сотиране, печене и варене на бавен огън. В рецептата за кокосово къри със скариди ние използваме две от тези техники – запържване и готвене на слаб огън.

Специфични за индийската кухня са типичните наан хлебчета, които се комбинират с различни кърита. Те представляват тънко разточено тесто, което се прави от брашно, мая, масло, мляко и яйце. Те се изпичат в специална пещ, наречена тандур, която изглежда като висок цилидър или глинена делва. Тънките хлебчета се залепят на стените на пещта, в чийто център се поддържа активна жар. След това се вадят с дълга пръчка.

Обикновено наан хлебчетата се намазват отгоре с разтопено масло и се добавят подправки. Може също между слоевете на хляба да се напълни с картофи, сирене, чушки, подправки и други съставки по избор. 

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Пилешки рулца със зелеви листа. Постен кето хляб.

 

Рецептата за кокосово къри със скариди предоставя вкусно и бързо основно ястие. Както индийската кухня диктува, може да го комбинираме с подходящ кето хляб или карфиолен ориз:

 

За пълна трапеза може да добавите подходящо предястие и десерт към готовото кокосово къри със скариди. Предлагаме ви рецепти, с които да се потопите напълно в екзотичната кухня на далечна Индия:

 

Следването на кето режима не бива да ограничава нашето кулинарно любопитство. Храните по света са изключително интересни и са удоволствие за всички сетива. Поради това си заслужава да опитате нашето кокосово къри със скариди, като след това може да споделите своите впечатления в нашата споделена кухня във Фейсбуккъдето обменяме опит и кулинарни идеи за всеки вкус.

А пък във Вайбър групата ни всяка седмица може да откриете безплатно кето меню, което да направи следването на кетогенния режим лесно като детска игра.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар