Кофта къри – ароматни индийски кюфтенца

Обновена: 26.02.2024|
кофта къри

Кофта къри, традиционно ястие от индийската кухня, е възхитителна комбинация от сочни кюфтенца, обвити в ароматен сос. Изпъстрено с набор от подправки и вкусове, кофта къри е любимо ястие, както сред местните жители, така и в международната кухня.

Кофтите се приготвят обикновено от агнешко или говеждо смляно месо, смесено с ароматни подправки. Те са крехки, сочни и идеални за задоволяване на апетита.

 

Рецепта за кофта къри

Добре дошли в индийското кулинарно приключение, специално приготвено за вас и вашето кето пътешествие! Предложението ни за тези неустоими кюфтенца е съчетано по начин, който да отговори на изискванията на вашата кето диета.

Да потегляме!

biotin 02 400
creatine 01 600
biotin 02 400
creatine 01 600
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 4 4 г нетни въглехидрати, 607 калории

Необходими продукти:

За кофтите:

  • 1 кг кайма по избор (говежда, агнешка, свинска, телешка)
  • 2 с. л. пресен джинджифил, настърган
  • 2 с. л. нарязан кориандър (листа кориандър)
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 1/2 ч. л. гарам масала
  • 1/4 ч. л. куркума
  • 1/4 ч. л. червено чили на прах
  • 2 с. л. бадемово брашно
  • сол на вкус

 

За соса:

  • 3 домата, пасирани
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 пръчка канела
  • 2-3 шушулки зелен кардамон
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. семена от кимион
  • 1 с. л. паста от джинджифил
  • 1/2 ч. л. куркума
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. гарам масала
  • 1/2 ч. л. червено чили на прах
  • 200 г кисело мляко, разбито
  • сол на вкус
  • нарязан кориандър за украса

 

Начин на приготвяне:

За кофтите:

  1. В голяма купа смесете каймата, настъргания джинджифил, нарязания кориандър, смления кимион, смления кориандър, гарам масалата, куркумата, червеното чили, бадемовото брашно и сол.
  2. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят равномерно, и оформете от сместа малки кръгли кюфтета (кофти).
  3. Сложете ги в хладилника, докато приготвяте соса, за да стегнат.

 

За соса:

  1. В дълбок тиган или тенджера с дебело дъно загрейте кравето масло Гхи на среден огън.
  2. Добавете пръчката канела, зелените шушулки кардамон, дафиновия лист и семената от кимион. Запържете, докато подправките пуснат аромата си.
  3. Прибавете пастата от джинджифил и запържете за още една минута.
  4. Добавете куркумата, смлян кориандър, смлян кимион, гарам масала и червеното чили на прах. Разбъркайте добре и гответе няколко минути.
  5. Изсипете пасираните домати и гответе, докато сосът се сгъсти.
  6. Намалете котлона и добавете разбитото кисело мляко към соса, като бъркате непрекъснато.
  7. След като сосът достигне гладка консистенция, добавете внимателно кофтите в соса и сол на вкус.
  8. Задушете кофта кърито на слаб огън за около 15-20 минути, оставяйки вкусовете да се смесят и кофтите да се сготвят добре.
  9. Украсете вашето кето кофта къри с нарязан кориандър преди сервиране.

 

И така, нашето приключение в света на индийската кухня е не само вкусно, но и, разбира се, в съответствие с кето диетата. Насладете се на това сочно ястие и позволете на ароматите и вкусовете му да ви завладеят с всяка хапка.

Бон апети!

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Кратка история на кофта къри

 

кофта къри

 

Кофта къри има корени в Близкия изток, където koftas (кюфтетата) са замислени за първи път. С разширяването на търговските пътища това ястие достига и до Индийския субконтинент.

Думата „kofta“ произлиза от персийската „kufta„, което означава „смилам“, което се отнася до смилането на месото, с което се правят кофтите.

С течение на времето това персийско ястие става популярно в Индия, където претърпява трансформация, за да се адаптира към местните вкусове и предпочитания.

Днес кофта къри е неразделна част от индийската, пакистанската и бангладешката кухня, като всеки регион прибавя своя отличителна нотка към рецептата.

Кофта къри е повече от ястие, то носи културно значение и често се сервира по време на фестивали, сватби и специални поводи. Ястието обединява семейства и общности, празнуващи радостта от споделените преживявания и насладата от автентичната храна.

Истинската тайна на незабравимото кофта къри се крие не само в прецизното смесване на подправките и съставките, но и в любовта на готвача към храната.

Търпението е от съществено значение по време на процеса на готвене, позволявайки на вкусовете да се смесят и да образуват гастрономическа симфония от аромати.

Универсалността му позволява различни интерпретации, което го прави подходящ както за вегетарианци и вегани, така и за месоядни.

Докато традиционното кофта къри се състои от агнешко или говеждо месо, вегетарианските алтернативи от панир или смесените зеленчукови кофти също са невероятно популярни.

Със своята богата история и културно значение, кофта къри продължава да пленява любителите на гастрономията по целия свят. Разкошните кюфтета, потопени в пикантен сос, представят душата на индийската кухня, отразявайки любовта на страната към подправките и разнообразните вкусове.

Независимо дали се наслаждавате на традиционните агнешки кофти или експериментирате с вегетариански алтернативи, кофта къри обещава едно наистина възхитително пътешествие през очарователния свят на индийската кухня.

 

Още от здравословната ни кухня

 

 

Кюфтета на фурна с кашкавал и сос Маринара

Предлагаме ви да опитате и тези неустоими нисковъглехидратни кюфтета в сос Маринара.

 

Ако нашето предложение за тези крехки и сочни кюфтенца, подходяща за кето режим, ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 11:43 | Публикувана: 30 август 2023 в 11:19 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф