Кокосов орех – безброй приложения и полезни свойства

Обновена: 02.04.2024|
Кокосов орех.

Кокосов орех или другото име на екзотиката. Обича крайбрежните ивици и нежните пръски солена вода. И кой би го упрекнал? Символ на слънчеви дни, летни коктейли и далечни пътешествия, той радва душата и дарява грижа за тялото. Всяка част от кокоса намира разнообразно приложение и смайва със здравословните си ползи.

 

Малко предистория

Плод-пътешественик е чудесно определение за кокосовия орех. Преплувал хиляди километри океанска шир, за да открива чужди брегове и да покорява света.

Обикновено зрелият кокосов орех пада върху пясъчните дюни, преди да бъде притеглен от морските вълни. В океанската вода той може да престои повече от 3 месеца, преди да акостира на ново място и да пусне корени.

Поради това и до днес не се знае дали вкусният кокосов орех е разпространен от хората или е феномен на естествена миграция. Някои истории приписват на Марко Поло заслугите за откритието му. Предполага се, че тъкмо той, при една от експедициите си, открива екзотичния плод и му дава името „орехът на фараона„. Съблазнен от сладкия като захар кокосов орех, решава да го представи в Европа.

Каквато и да е истината, кокосовото дърво вирее в различни части на света и допринася за развитието на местните икономики и индустрии.

 

Културни вярвания

В полинезийската култура кокосовата палма се приема за дърво-покровител, което подхранва, приютява и защитава. Символ на въздигането до Бога, носител на свещени вибрации, за здраве, мир и просперитет.

За индусите пък ценният кокосов орех е носител на дълбока обредност и свещен смисъл. В него припознават триединството на човешката същност: тяло, дух и съзнание. Според техните вярвания всеки кокосов орех олицетворява:

  • Чистота, недокосната от човешка ръка, идваща от сърцевината на дървото до висотата на неговите плодове.
  • Човешки пороци като ревност, егоизъм, алчност, пресъздадени от твърдата му черупка и преплетени влакна.
  • Триединството на житейския цикъл: Създаване, Съхраняване и Разпадане, вложено в трите вдлъбнатини на черупката му.

 

С дълбоките си философски символики, този плод ни приканва да достигнем вътрешния си извор на чистота, да овладеем вътрешните си демони и да пречупим твърдите си и, често пъти, погрешни убеждения.

Тъкмо заради тези си качества в Индия кокосовият орех се поднася на боговете по време на молитва и се раздава на хората като благословена храна.

 

Как се отглежда кокосов орех?

 

Кокосов орех на палма

 

Кокосовият орех е плод на палмата Cocos nucifera. Палмовите дървета обичат тропичен климат и устремени към топлина и светлина достигат различни размери. Кокосовите орехи растат сгушени между листата, на върха на палмата.

По-голямата част от гигантските кокосови дървета са креолски. Листата им достигат до 6 м дължина, а самата палма се извисява до 30 м височина. Кокосовите орехи зреят за около година, а беритбата им е целогодишна. Зрелият кокосов орех е траен и при правилно съхранение издържа над 100 седмици.

Кокосовите орехи са зелени, противно на това, което сме свикнали да виждаме в супермаркетите. Това е тяхната естествена обвивка, под която се крие добре познатата ни кафява, обвита с влакна ядка. Ядката е пълна с непрозначна течност, която постепенно се сгъстява и втвърдява, докато се образува пулпата на плода. Все още прясна, тази фина и мека каша може да се консумира с чаена лъжичка, а сокът й утолява всяка жажда.

Здравият и годен за консумация кокосов орех е цял, без пукнатини. Трите му вдлъбнатини трябва да са твърди и без петна от плесен. При разклащането му се чува звукът от плискащата се кокосова вода.

 

Хранителна стойност на кокосовия орех

Богат на микроелементи и минерали, кокосовият орех е предпочитан плод и заради ниското си съдържание на захар. Ето защо се препоръчва на хора с диабет или наднормено тегло, тъй като е засищащ и нискокалоричен плод.

Една чаша пресен настърган кокосов орех съдържа следните хранителни вещества.

Енергийна стойност 283 калории
Протеин  2,66 г
Мазнини 26,8 г
Въглехидрати 12,2 г
Фибри 7,2 г
Захар 4,98 г
Витамин C 2,64 г

 

 

Приложение на кокосовите орехи

 

Кокосов орех на палма

 

Неслучайно жителите на Шри Ланка казват, че кокосовият орех има толкова приложения, колкото са дните в годината. И наистина, ако се замислим, трудно можем да се сетим за друг плод, който да има такава разнообразна употреба. 

Кокосовият орех е ценна суровина в земеделието и градинарството:

  • Кокосовите градини са източник на доходи
  • Използва се като материал за производство на кашпи и саксии
  • Използва се кокосов торф – коир
  • Служи за органичен пестицид

 

Ето и някои приложения на кокосовия орех в строителството:

  • Надежден материал за покриви и заслони
  • Здрава и ефективна изолация за повърхности
  • Материал, устойчив на влага, мухъл или насекоми
  • Устойчив и екологичен материал, годен за рециклиране

 

Откриваме го и в козметичната индустрия:

  • Заздравява ноктите и омекотява кожата
  • Балсам за коса и устни
  • Лекува кожни заболявания
  • Ароматна съставка в парфюми

 

Заложен е като материал и в текстилната промишленост и предмети за бита:

  • Производство кокосови етажерки и аксесоари
  • Изработване на въжета, матраци, четки
  • Килими и изтривалки
  • Кокосов восък и ароматни свещи

 

Енергийна промишленост

В енергийната промишленост кокосовият орех се използва за производство на биогориво. Кокосовото масло може да се използва като суровина за производството на биодизел за производство на електричество.

Хранителна промишленост

Кокосовият орех се използва за приготвяне на различни видове сладкиши, торти, сладоледи, печива и екзотични рецепти. Той допринася за уникалния вкус и текстура на множество ястия и добавя гурме акцент към всяко блюдо. Кокосовата вода е предпочитана напитка за освежаване и  хидратация.

 

Продукти от кокосов орех

 

Кокосов орех ръка и ренде

 

Кокосовият орех е широко застъпен в индийската, индонезийската, африканската и южноамериканската кухни. Ценно допълнение към много ястия и десерти, на които придава деликатен вкус.

Млякото от кокосов орех и неговият крем успешно заместват млечни продукти от животински произход.

Истински дар за вегани и хора с непоносимост към лактоза.

Кокосова пулпа

Пулпата или месестата част на кокосовия орех е бялата част, намираща се вътре в плода. Съдържа между 60 до 70% липиди. Кокосовата пулпа е богата на фибри и също така съдържа хранителни вещества като калий, желязо, манган и магнезий. Може да се консумира в суров вид или да се изсуши и настърже. Под формата на кокосови стърготини се влага в ястия или сладки изкушения.

Кокосово масло

За производството му са нужни зрели плодове. Извлечената пулпа се настъргва ситно, накисва се във вода и се пресова до пълното отделяне на млякото. От така добитото мляко следва отделяне на водната от органичната фаза. Финално се филтрира и е налице напълно органично кокосово масло.

Има свойството да се втвърдява под 25°C. Ароматът му е много сладък. Използва се успешно в кулинарията, тъй като е трайно и устойчиво на високи температури.

Друга разновидност на кокосово масло е кокосово масло Гхи. Освен екзотично име, притежава много ценни съставки и деликатен вкус. Технологията му на приготвяне не го лишава от съдържанието на омега-3- мазнини, конюгирана линолова киселина и мастноразтворимите витамини A, D и K2. Това, което не притежава, е казеин и лактоза. И тъкмо това прави кокосовото масло Гхи чудесна алтернатива при лактозна непоносимост.

Кокосова захар

Направата на кокосовата захар, или по-скоро на захар от кокосов цвят, изисква термична обработка. Събраният сок от цветята се нагрява, за да се изпари излишната вода и да се получи гъста течност, наричана още кокосов нектар. За да се превърне в кристална захар, нектарът преминава механична обработка. Следва сушене и опаковане. Вкусът й е близък до този на кафявата захар.

Това е една от най-добрите естествени захари, тъй като се отличава с:

  • Нисък гликемичен индекс
  • Голямо богатство на антиоксиданти и минерални соли
  • Много приятен вкус
  • Лесна употреба

 

Кокосово брашно

Има две технологии за производство на кокосово брашно – сух и мокър процес. При сухия процес брашното е продукт от студена екстракция на необработено кокосово масло. Полученото брашно е богато на протеини и успешен заместител на пшеничното брашно. Мокрият процес на производство използва пресовани остатъци от производството на кокосово мляко. Брашното, добито по този начин, е богато на фибри и с по-слабо доловим кокосов вкус.

Кокосовото брашно притежава ценни характеристики, сред които:

  • Нисък гликемичен индекс
  • Богато е на селен, фибри и аминокиселини
  • Идеално за безглутенови рецепти и гурме напитки
  • Отлична база за ястия, сосове, сладкиши и десертни кремове
  • Чудесен заместител на бадемово брашно или овесени трици

 

Кокосовото брашно е силно абсорбиращо. Използвано в рецепти, се спазва съотношението
¼ ч.ч. кокосово брашно при 1 ч.ч. бяло брашно.

 

 

Кокосово мляко

 

Кокосов орех жена държи орех и бутилка

 

Кокосовото мляко се извлича от обелени кокосови ядки. Пулпата се настъргва механично, смесва се с вода и се пресова, за да се получи мляко, което се филтрира, за да се отстранят едрите частици. Наситено бяло и копринено нежно, кокосовото мляко придава кремообразна консистенция и мекота на ястията.

Богато на цинк, фибри, антиоксиданти и желязо, кокосовото мляко е идеално за екзотични ястия. Отлично допълнение и към рецепти за смути и десерти.

Кокосов крем

Кокосовият крем е гъста бяла течност с високо съдържание на мазнини, получена от първото пресоване на кокосова пулпа. Различава се от кокосовото мляко по своята консистенция. Кокосовият крем е по-богат, по-мазен и с лекота замества течната животинска сметана.

Отлична добавка в къри, тайландски супи и разнообразни сосове. Разбит с миксер позволява употребата му като растителна бита сметана за плодови мусове, сладоледи или чийзкейк.

 

В заключение

Тези са само част от многобройните начини, по които кокосовият орех се използва в различни отрасли. Възможностите за употреба на кокосови продукти продължават да се разширяват, особено с нарастването на интереса към естествените и устойчиви ресурси.

Какви продукти се произвеждат от кокосов орех?

Зрелият кокосов орех служи за приготвяне на вкусни и диетични продукти. Сред тях са кокосово масло, кокосово мляко, кокосово брашно, кокосова вода и дори кокосова захар.

Как да познаем узрелия кокосов орех?

Здравият и годен за консумация кокосов орех е цял, без пукнатини. Трите му вдлъбнатини трябва да са твърди и без петна от плесен. При разклащането му се чува звукът от плискащата се кокосова вода.

Какви са предимствата на млякото от кокосов орех?

Млякото от кокосов орех е богато на цинк, фибри, антиоксиданти и желязо. Отлично допълнение към рецепти за смути, десерти и екзотични ястия.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 01.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Анелия Калчева
Анелия Калчева е магистър педагог с дългогодишен академичен опит. Автор на научни публикации в реферирани издания. Развива интересите си в областта на творческото писане, медицината и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 1 април 2024 в 13:50 | Категория: Хранене и видове храни