Кафявият, космат плод, с вкусна месеста част със сигурност ви е по-познат, но тема на днешната статия ще бъде зеленият кокосов орех. И двата идват от кокосовата палма. Единствената разлика е във възрастта на плода. Зелените кокосови орехи са млади и не напълно узрели, докато кафявите са напълно зрели. Зелените имат много по-малко месеста част, но пък са високо ценени заради освежаващата и полезна вода. Ще разгледаме и останалите предимства на зеления кокос, който не е толкова известен у нас.

Етапи на зреене на кокосовия орех

На кокосовите орехи им трябва 1 година, за да узреят напълно, но могат спокойно да се консумират след седмия месец. По време на процеса на узряване постепенно потъмяват и от зелени стават кафяви, като преминават през няколко етапа:

 • На 6 месеца кокосът е ярко зелен и съдържа само вода, без мазнини.
 • На 8–10 месеца започват да се появяват жълти и кафяви петна. Водата му става по-сладка и започва да се образува месестата част.
 • На 11-12 месеца кокосът започва да става кафяв, а месестата част става много твърда и развива високо съдържание на мазнини. Водата значително намалява.

Полезни свойства на зеления кокос

 • Изключително хранителен

Водата и месото от зеления кокос са пълни с електролити и микроелементи. По време на зреене неговото хранително съдържание се променя. Ето как стоят нещата с него – 100 мл кокосова вода осигурява:  18 калории, 1 г протеини, 0 г мазнини, 4 г въглехидрати, докато 100 г сурово кокосово месо, съответно, осигурява: 354 калории, 3 г протеини , 33 г мазнини, 15 г въглехидрати.

 • Може да предотврати дехидратиране

fresh green coconut t

Кокосовата вода има подобен захарен и електролитен състав на този на пероралните разтвори за рехидратация, така че може да се използва за възстановяване например след лека диария. Много хора го предпочитат и пред бутилираните спортни напитки за рехидратация или обикновената вода при тренировка. Това се дължи на свойствата на кокосовата вода да регулира сърдечната честота и да предпази по-добре от дехидратация.

 • Може да предотврати поява на камъни в бъбреците

Доброто хидратиране на организма е важно за профилактика на камъни в бъбреците. Въпреки че обикновената вода е чудесен избор за борба с дехидратацията, както споменахме по-горе – кокосовата вода от зеления кокос може да е още по-добра. Бъбречните камъни се образуват, когато калций, оксалат и други съединения се комбинират, за да образуват кристали в урината. Кокосовата вода обаче може да предотврати залепването на кристали върху бъбреците и други части на пикочните пътища. Освен това намалява и техния брой.

 • Полезен е за сърцето

Водата на зеления кокос може да помогне за подобряване на метаболитния синдром – група от състояния, които увеличават риска от сърдечни заболявания. Метаболитният синдром се характеризира с високо кръвно налягане, кръвна захар, триглицериди и нива на лошия холестерол и излишната мазнина в корема. Редовната консумация на зелена кокосова вода може успешно да регулира тези симптоми.

 • Богат е на антиоксиданти

И месестата част, и водата от зеления кокос са богати на фенолни съединения – антиоксиданти, които могат да намалят възпалението и да предотвратят окислителното увреждане на клетките. Витамините и микроелементите в зелените кокосови орехи, като цинк, мед, манган и селен, също спомагат за поддържането на естествената система за защита на тялото в помощ на антиоксидантите.

 • Богат е на аминокиселини

Аминокиселините са от съществено значение за възстановяването на тъканите и са градивните елементи на протеина. Зелената кокосова вода съдържа повече аланин, аргинин, цистеин и серин от краве млякото. Тези аминокиселини помагат на тялото и  да реагира на стрес.

 • Богат е на калций и магнезий

Калцият е жизненоважен не само за силни кости и зъби. Той помага на мускулите да се свиват и да работят правилно. Докато тренирате, мускулите ви се придърпват към костите и ги разграждат леко. Докато тялото ви се възстановява, костите ви използват калций, за да се укрепят и възстановят. Магнезият пък помага за пренасянето на калций и калий в мускулите, за да подпомогне свиването и релаксацията. Кокосовата вода съдържа повече калций и магнезий в сравнение с други спортни напитки или плодови сокове.

Как да го консумирате, за да се насладите на полезните му свойства?

Зелен кокосор оврех, отворен, за да се консумира кокосовата вода.

Въпреки че можете да си купите готова зелена кокосова вода много по-лесно, плодовете са много по-свеж и естествен начин да се насладите на полезните свойства. Млад зелен кокос съдържа около 300 мл вода. Водата и месестата част са стерилни, докато кокосовият орех не се отвори, така че може да сте сигурни, че няма консерванти или допълнителна обработка. Не забравяйте, че когато избирате зелен кокос, трябва да се спрете на по-тежък. Предимство е че зелените кокосови орехи имат по-мека външна и вътрешна обвивка, така че се отварят много по-лесно от зрелите.

 • За да пиете от водата:

Отделете с нож горната част на кокосовия орех, наподобяваща венчелистчета. Направете разрез на същото място и завъртете. Извадете малко от сърцевината и използвайте дупката, за да пиете водата през сламка или я изсипете в чаша.

 • За да хапнете от месестата част:

Разрежете го наполовина по дължина с много остър нож. Ако има месо, ще можете да го изстържете с лъжица, тъй като е доста по-меко от това на зрелия кокос.

Можете да консумирате зелената кокосова вода и месо веднага или да ги добавите към протеинов шейк за възстановяване след тренировка. Както и към различни видове ястия и десерти. Ако сте забравили за полезните свойства на кокосовото масло, можете да си ги припомните тук.

 

Автор: Кристина Тонева

Обновена: 12 юли 2022 в 02:29 | Публикувана: 21 октомври 2019 в 17:36 | Категория: Хранене и видове храни