Кимион – подправка за вкусни ястия със 7 ползи за организма

Обновена: 02.04.2024|
Домашни средства срещу повръщане.

Познаваме кимиона предимно като подправка – под формата на семена или смлян на прах. Той придава на храната земен и пикантен вкус с нотка на горчивина, като допълнително отделя остър аромат. Но знаете ли, че можете да го използвате и като лек?

Днес ще си говорим за здравословните ползи на подправката, която облекчава проблеми, свързани с храносмилането, кожата, респираторната система и още много, за които ще разберете в следващите редове.

 

Кимион – какво представлява?

Кимионът е популярно листно растение. Семената всъщност са плодовете му, които се използват широко в индийската, азиатската, африканската кухня и др.

Освен семена от кимион и смлян прах, етеричното му масло също се използва в рецепти поради силния му аромат. Той има доста силен вкус и затова само малко количество е достатъчно, за да подправи ястието. И семената от кимион, и етеричното масло съдържат важни хранителни вещества.

Семената от растението могат да бъдат добър източник на желязо, манган, магнезий, калций и фосфор. Други витамини, присъстващи в него, могат да включват тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин А, С, Е, К. Може да съдържа също минерали като мед, цинк и калий.

Важно е да не бъркаме кимион и ким. Макар и двете да са подправки, близки по звучене, вкусовите им качества са напълно различни, както и приложението им.

Кимът има силен анасонов аромат и се използва най-често в скандинавската кухня.

 

Здравословни ползи

 

Кимион, ползи от подправката.

 

Сега нека разгледаме по-подробно някои от най-важните ползи от кимиона, за да можете да го използвате не само като подправка, но и като лек.

 

  1. Кимионът е богат на антиоксиданти

Семената на растението могат да съдържат растителни съединения като флавоноиди, алкалоиди, феноли, които са известни със своите потенциални ползи за здравето. Тези антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на щетите от свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес. Той може да доведе до сърдечни блокажи, диабет и други заболявания.

 

  1. Подобрява храносмилането

Кимионът може да бъде полезен за облекчаване на храносмилателните проблеми. Той е натурален карминатив, което означава, че решава проблема с газовете. Семената на растението съдържат богато количество магнезий и натрий, за които е известно, че стимулират храносмилането и облекчават стомашните болки.

Семената и екстрактът от кимион могат да бъдат много ефективни и за подобряване на симптомите на синдрома на раздразнените черва като спазми, гадене, подуване на корема. Традиционно е използван и за облекчаване на диария.

Отличителният аромат на растението се дължи на органично съединение, известно като кимион алдехид. Известно е, че той задейства слюнчените жлези в устата, които активират процеса на храносмилане.

Тимолът (друго активно съединение в кимиона) пък съживява жлезите, които отделят киселини, жлъчка и ензими.

 

  1. Богат на желязо

Вече споменахме, че кимионът може да бъде добър източник на желязо – минерал, който помага за повишаване нивата на хемоглобина, подобряване на притока на кръв и също така насърчава редовния менструален цикъл. Подправката може да съдържа до 66 мг желязо на всеки 100 г.

Следователно подправката може да бъде хранително допълнение към ежедневната диета за хора с анемия. Той помага за облекчаване на симптомите на заболяването като умора, тревожност и когнитивни нарушения.

 

  1. Облекчава дихателни нарушения

Наличието на кофеин (стимулиращ агент) и ароматните етерични масла могат да направят кимиона идеална превенция срещу респираторни заболявания като астма и бронхит.

Допълнително той действа като отхрачващо средство, което означава, че разхлабва натрупаната слуз в дихателните пътища и улеснява елиминирането й от системата чрез кихане и кашляне.

Така се инхибира образуването на допълнителни храчки и се подпомага по-бързото възстановяване.

 

  1. Увеличава лактацията

 

Кимион. Диета след раждане. Следродилна депресия. Симптоми и лечение.

 

Тъй като кимионът е богат на желязо, той може да бъде полезен за кърмещи майки или бременни жени. Подправката помага за увеличаване на отделянето на мляко при кърмещи жени поради наличието на тимол.

Кимионът има забележително количество калций, което може да представлява огромен процент от дневните нужди от калций. Калцият е важна съставка на млякото и затова е много добър за кърмачките.

 

  1. Може да подобри когнитивните процеси

Диета, включваща семена от кимион или екстракт, може да помогне за стимулиране и активиране на централната нервна система и да й помогне да работи по-ефективно. Той помага за изостряне на паметта и за постигане на по-добър контрол върху крайниците. Затова е полезен за пациенти с болестта на Паркинсон.

Освен това може да има способността да помага на тялото да се справя със, а в някои случаи дори да намали, стреса. Тези ползи са най-забележими при използване на екстракт от растението.

 

  1. Кимионът може да помогне за справяне със зависимостта от наркотици

Съединенията, присъстващи в подправката, могат да помогнат за намаляване на пристрастяващото поведение и симптомите на отнемане на опиоидни наркотици. Необходими са повече изследвания, за да се определи по-добре обхвата на това действие. Със сигурност обаче няма да навреди употребата му като подкрепящо лечение.

 

Употреба на подправката

 

Кимион, употреба и ползи от подправката.

 

Като се имат предвид здравословните ползи, отличителния му вкус и аромат, кимионът под формата на семена, смлян или като етерично масло може да се използва по различни начини.

На първо място се използва като подправка. Той е основен компонент при приготвянето на къри, яхнии, супи и други ястия. Може да се добави и като аромат към алкохолни напитки и десерти.

Полученото от семена от кимион етерично масло може да се използва като аромат в козметиката за кремове, парфюми и лосиони. Същевременно можем да го открием в състава на много лекарства, които помагат за лечение на проблеми като диария, колики, възпаления, спазми на червата и газове.

За лек в домашни условия можете да си направите чай от кимион.

Необходими съставки:

  • 1 ч. л. семена от кимион
  • 250 мл вода
  • ½ ч. л. стевиола на прах или еритритол (по избор)

 

Начин на приготвяне:

Сложете семената от кимиона в съд. Загрейте ги за около 5-6 секунди на слаб огън. След това изсипете водата върху семената и оставете да заври. Покрийте съда с капак и оставете за 3-5 минути.

Прецедете и сервирайте в чаша. Ако желаете, можете да добавите подсладител. За най-добри резултати консумирайте чая рано сутрин. Тази полезна нискокалорична напитка не само ще ви послужи за лек, но би могла да бъде страхотно допълнение към вашата диета за отслабване.

 

Може ли кимионът да има странични ефекти?

Прекомерният прием на подправката, както прекаляването с всяко нещо, може да доведе до някои странични ефекти.

Хипогликемия

Кимионът може да понижи нивата на кръвната захар. Избягвайте употребата, ако сте подложени на операция, тъй като това може да повлияе и на нивата на кръвната захар. Типичната доза като билкова добавка е 300 до 600 мг на ден.

Пречи на съсирването на кръвта

Кимионът може да забави процеса на съсирване на кръвта, поради което хората с нарушения на кръвосъсирването трябва да избягват приема.

Киселини и увреждане на черния дроб

Прекомерният прием на кимион може да причини киселини или дори увреждане на бъбреците или черния дроб.

Безплодие и спонтанен аборт

Кимионът може да потисне нивата на тестостерон и да намали плодовитостта при мъжете. Също така е известно, че може да предизвика спонтанен аборт, така че е важно да говорите с медицински специалист, преди да го консумирате по време на бременност.

Стомашно-чревни проблеми

Подправката може да играе важна роля за намаляване на риска от проблеми, свързани с храносмилането, но твърде много от него често може да доведе до гадене, болки в стомаха, замаяност и оригване.

Това е всичко, което трябва да знаете за ползите и ефекта на кимиона. Сега спокойно можете да посегнете към рафта с подправките и да си направете чай от семената.

Но преди това, ако страдате от някакви здравословни проблеми, ви съветваме да се консултирате със специалист.

Бъдете здрави!

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 25.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 12:15 | Публикувана: 25 октомври 2021 в 15:34 | Категория: Билки, Здраве