Кето шоколадов мус с авокадо
Кето шоколадов мус с авокадо е още един пример за това как може да се възползваме от уникалните качества на авокадото, използвайки го като основа в този десерт.
Авокадото в тази рецепта служи като естествен заместител на маслото и сметаната, които обичайно се използват за направата на мус.
Рецепта за кето шоколадов мус с авокадо
От шоколадовия мус с авокадо може да се възползваме от хранителните стойности на екзотичния плод, тъй като десерта е суров – без никакви термични обработки.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 4 | 3 г нетни въглехидрати, 171,3 калории |
Необходими продукти:
- 2 бр авокадо, големи и узрели
- 3 с. л. неподсладено какао на прах
- 4 с. л. еритритол
- 2 ч. л. стевиола с ванилия
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- Първо взимаме авокадото, разрязваме го на половина и махаме костилката. След което го обелваме, нарязваме и поставяме в блендър или в купа, в която да пасираме авокадото до гладкост.
- Добавяме останалите съставки и продължаваме да блендираме/пасираме. Ако сместа ни се струва прекалено гъста, може да добавяме по една лъжица вода, докато не постигнем желаната от нас консистенция.
- Важно е да смесим всичко хубаво, до получаването на едноцветен и гладък кето шоколадов мус с авокадо. Ако обичаме повече сладко, може да добавим по малко от стевията с ванилия или еритритола.
Авокадо, защо е толкова популярно?
Популярността на авокадото се дължи на няколко фактора, които са го превърнали в обичан и търсен плод.
Авокадото е богат на хранителни вещества екзотичен плод, който предлага широк спектър от ползи за здравето. Той е страхотен източник на полезни за сърцето мононенаситени мазнини, за които е известно, че влияят положително на нивата на холестерола.
Авокадото също съдържа витамини, като витамин К, С, Е и витамини от В-комплекс, минерали, като калий и магнезий и диетични фибри.
В комбинация със състава си, то има кремообразна текстура, която го прави подходящо за различни кулинарни приложения. То е универсално, може да се добави към сладко и солено – салати, сандвичи, разядки, дори таратор и, както вече разбрахме – кето шоколадов мус с авокадо.
Кремообразното му качество го прави отлична алтернатива на масло, майонеза или млечни продукти в много рецепти.
Още:
- Съдържа здравословни мазнини
- Подходящо за диети на растителна основа
- Намаля ситостта
- Помага за контрол на теглото
Именно поради по-горе изброените фактори, десерта кето шоколадов мус с авокадо е поредната рецепта, която добавяме към менюто си, съдържаща екзотичния плод.
Може да прочетете повече за плода и полезните му свойства в статията ни за Авокадо – суперхрана, бореща се с килограмите.
История на шоколадовия мус
След като шоколадът, само по себе си, става по-широко достъпен, готвачи и любители кулинари започнали да експериментират с него и да сътворяват всевъзможни рецепти.
Първата записана рецепта за шоколадов мус се появява във Франция в началото на 19-ти век. Приписва се на френския готвач Франсоа Масиало, който включва рецептата за шоколадов мус в своята книга, публикувана през 1961 г.
Шоколадовият мус от по-ранните години е доста по-различен от този, които познаваме днес. Тогава той е бил плътен десерт, подобен на пудинг, приготвен чрез комбиниране на шоколад със сметана или мляко и разбит яйчен белтък.
Смята се, че въздушната и лека версия на шоколадовия мус, както я познаваме днес е популяризирана в средата на 20-ти век.
Модерната версия на шоколадов мус, която се прави с разтопен шоколад, бита сметана и разбит белтък, се приписва на френския готвач Реймънд Оливър. Той е бил виден готвач и собственик на ресторант в Париж.
Твърди се, че през 50-те години на миналия век Оливър е създал по-лекия и ефирен шоколадов мус, който мигновено се превръща в хит сред клиентите на заведенията и се харесва до днес.
През годините започнали да се появяват различни интерпретации и вкусове на десерта, какъвто е и нашия кето шоколадов мус с авокадо.
Още от здравословната ни кухня
Колкото и да ни се иска да хапнем първо сладкия кето шоколадов мус с авокадо, трябва да го изпреварим с едно основно ястие. Предлагаме ви това да бъде Пилешки джоб с броколи и сирене. Леко месо с питателна и кремообразна плънка, подходящи за „загрявка“ преди вкусния кето шоколадов мус с авокадо.
Ако рецептата за нашия кето шоколадов мус с авокадо ви е харесал, ви предлагаме да разгледате още няколко рецепти, включващи екзотичния плод:
- Кето пай с авокадо
- Кето шоколадова торта с авокадо и кокосово брашно
- Яйчена салата с авокадо
- Лодки от авокадо с бекон и яйце
- Кето крем супа от авокадо с бекон
- Кето домашен тарама хайвер – рецепта
И това е само част от колекцията ни, съдържаща зеления плод, към която ще добавим и рецептата ни за кето шоколадов мус с авокадо.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти. Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.
Разгледайте нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Чували ли сте за итън мес? Това е традиционен английски летен десерт със забавна история на създаване.
Приготвяли ли сте си някога домашно лешниково мляко за кето мус? Днес ще ви покажем как да го
Шоколадов мус – звучи като спомен от детските години. Днес обаче сме подготвили невероятна рецепта за мус, който