Кето шоколадов мус с авокадо

Обновена: 26.02.2024|
Кето шоколадов мус с авокадо - рецепта.

Кето шоколадов мус с авокадо е още един пример за това как може да се възползваме от уникалните качества на авокадото, използвайки го като основа в този десерт.

Авокадото в тази рецепта служи като естествен заместител на маслото и сметаната, които обичайно се използват за направата на мус.

 

Рецепта за кето шоколадов мус с авокадо

От шоколадовия мус с авокадо може да се възползваме от хранителните стойности на екзотичния плод, тъй като десерта е суров – без никакви термични обработки.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 минути 4 3 г нетни въглехидрати, 171,3 калории

 

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Необходими продукти:

  • 2 бр авокадо, големи и узрели
  • 3 с. л. неподсладено какао на прах
  • 4 с. л. еритритол
  • 2 ч. л. стевиола с ванилия
  • щипка сол

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо взимаме авокадото, разрязваме го на половина и махаме костилката. След което го обелваме, нарязваме и поставяме в блендър или в купа, в която да пасираме авокадото до гладкост.
  2. Добавяме останалите съставки и продължаваме да блендираме/пасираме. Ако сместа ни се струва прекалено гъста, може да добавяме по една лъжица вода, докато не постигнем желаната от нас консистенция.
  3. Важно е да смесим всичко хубаво, до получаването на едноцветен и гладък кето шоколадов мус с авокадо. Ако обичаме повече сладко, може да добавим по малко от стевията с ванилия или еритритола.

 

Авокадо, защо е толкова популярно?

 

Кето шоколадов мус с авокадо и сандвич.

 

Популярността на авокадото се дължи на няколко фактора, които са го превърнали в обичан и търсен плод.

Авокадото е богат на хранителни вещества екзотичен плод, който предлага широк спектър от ползи за здравето. Той е страхотен източник на полезни за сърцето мононенаситени мазнини, за които е известно, че влияят положително на нивата на холестерола.

Авокадото също съдържа витамини, като витамин К, С, Е и витамини от В-комплекс, минерали, като калий и магнезий и диетични фибри.

В комбинация със състава си, то има кремообразна текстура, която го прави подходящо за различни кулинарни приложения. То е универсално, може да се добави към сладко и солено – салати, сандвичи, разядки, дори таратор и, както вече разбрахме – кето шоколадов мус с авокадо.

Кремообразното му качество го прави отлична алтернатива на масло, майонеза или млечни продукти в много рецепти.

 

Още:

  • Съдържа здравословни мазнини
  • Подходящо за диети на растителна основа
  • Намаля ситостта
  • Помага за контрол на теглото

Именно поради по-горе изброените фактори, десерта кето шоколадов мус с авокадо е поредната рецепта, която добавяме към менюто си, съдържаща екзотичния плод.

Може да прочетете повече за плода и полезните му свойства в статията ни за Авокадо – суперхрана, бореща се с килограмите.

История на шоколадовия мус

 

Кето шоколадов мус с авокадо - приготвяне.

 

След като шоколадът, само по себе си, става по-широко достъпен, готвачи и любители кулинари започнали да експериментират с него и да сътворяват всевъзможни рецепти.

Първата записана рецепта за шоколадов мус се появява във Франция в началото на 19-ти век. Приписва се на френския готвач Франсоа Масиало, който включва рецептата за шоколадов мус в своята книга, публикувана през 1961 г.

Шоколадовият мус от по-ранните години е доста по-различен от този, които познаваме днес. Тогава той е бил плътен десерт, подобен на пудинг, приготвен чрез комбиниране на шоколад със сметана или мляко и разбит яйчен белтък.

Смята се, че въздушната и лека версия на шоколадовия мус, както я познаваме днес е популяризирана в средата на 20-ти век.

Модерната версия на шоколадов мус, която се прави с разтопен шоколад, бита сметана и разбит белтък, се приписва на френския готвач Реймънд Оливър. Той е бил виден готвач и собственик на ресторант в Париж.

Твърди се, че през 50-те години на миналия век Оливър е създал по-лекия и ефирен шоколадов мус, който мигновено се превръща в хит сред клиентите на заведенията и се харесва до днес.

През годините започнали да се появяват различни интерпретации и вкусове на десерта, какъвто е и нашия кето шоколадов мус с авокадо.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки джоб с броколи.

 

Колкото и да ни се иска да хапнем първо сладкия кето шоколадов мус с авокадо, трябва да го изпреварим с едно основно ястие. Предлагаме ви това да бъде Пилешки джоб с броколи и сирене. Леко месо с питателна и кремообразна плънка, подходящи за „загрявка“ преди вкусния кето шоколадов мус с авокадо.

 

Ако рецептата за нашия кето шоколадов мус с авокадо ви е харесал, ви предлагаме да разгледате още няколко рецепти, включващи екзотичния плод:

И това е само част от колекцията ни, съдържаща зеления плод, към която ще добавим и рецептата ни за кето шоколадов мус с авокадо.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти. Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.

Разгледайте нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

 

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 15:19 | Публикувана: 8 август 2023 в 15:32 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти