Капсаицин – лютото съединение с лечебно действие

Обновена: 28.07.2025|
5 мин. четене
капсаицин

Задавали ли сте си въпроса „Защо има чушки с лютив вкус?“?! Причината за този вкус и изтръпването на езика ни след тяхната консумация е съединението капсаицин.

Какво е капсаицин?

Капсаицин е активното вещество в лютите чушки и причината за техния вкус и парещ ефект върху езика ни. Той има дразнещо действие при контакта с тъкани, най-вече с лигавицата при всички бозайници. Химическото му наименование е 8-метил-N-ванилил-6-ноненамид. Съдържа се в най-големи количества в ципите на вътрешността на чушката около семките.

 

Интересното е, че в самите семки на чушката няма капсаицин и е популярен мит, че семките на чушката са най-лютиви. Просто те са в непосредствена близост до наистина лютивите ципи. Това вещество се произвежда като вторичен метаболит най-вероятно като защитна реакция към животни и гъби. Според учени естественият подбор е довел до повишаване на производството на капсаицин у лютите чушки като защитен механизъм, който не позволява да бъдат консумирани от животни, които не могат да помогнат на растението да се размножава.

Любопитно: Птиците не усещат лютия вкус, за разлика от бозайниците и поради тази причина семената на някои видове люти чушки в природата се разпространяват от птици. Семената остават непокътнати, преминавайки през храносмилателната система на птиците, тъй като не могат да ги сдъвчат, за разлика от бозайниците.

 

В какво се съдържа капсаицин?

 

Капсаицин в лютите чушки

 

Лютивото съединение капсаицин можем да открием в няколко доста популярни храни и подправки. Те включват:

  • Люти чушки (напр. хабанеро, кайен, чили, пири-пири)
  • Лют червен пипер
  • Кайенски пипер
  • Сосове и пасти, направени от люти чушки

 

В сравнение с другите подправки капсаицинът в лютите чушки е в най-голямо количество. Има и хранителни добавки, съдържащи капсаицин, които се приемат за намаляване на апетита и сваляне на теглото. Смята се, че те изгарят мазнините и могат да повишат енергията.

 

Употреба на лютото съединение

 

Употреба на капсаицин

 

Екстрактът от пипер е природен източник на бета каротин, витамини B, Е, биофлавоноиди и витамин Ц, който е незаменим при колагенообразуването.

Капсаицин може да се употребява в различни форми, в зависимост от целта – лечебна, козметична или хранителна. Най-често се среща под формата на кремове, гелове и мехлеми за локално приложение при болки в ставите, мускулите и невралгии. В хранителната индустрия се използва като подправка най-вече чрез пресни люти чушки, смлени прах или екстракти. Като хранителна добавка капсаицин се предлага в капсули или таблетки за стимулиране на метаболизма, отслабване и поддържане на сърдечно здраве.

В козметиката екстракт капсаицин се влага в антицелулитни кремове, затоплящи гелове и дори балсами за устни с „плъмпинг“ ефект. В медицината се използва и като трансдермален пластир, който се залепя на места с хронична болка. Важно е да се следват указанията за дозировка и приложение, тъй като капсаицинът може да причини раздразнение при свръхчувствителни хора или при контакт с лигавица и очи.

 

Здравни ползи

Освен че капсаицинът се използва като средство за отслабване и забързване на метаболизма, той има и други ползи за здравословното състояние.

Облекчаване на болка

Капсаицинът действа като естествен аналгетик, особено при локално приложение чрез кремове и гелове. Той блокира веществото P – невротрансмитер, който е отговорен за предаване на болезнените сигнали към мозъка.

При редовна употреба нервните окончания намаляват чувствителността си, което води до притъпяване на болката и дълготрайно облекчение. Така постепенно може да се намали усещането за болка при състояния като артрит, невропатия, мускулни болки и херпес зостер. Затова капсаициновите кремове се използват клинично за лечение на хронична болка.

Подобряване на метаболизма и отслабване

 

Капсаицин за отслабване

 

Капсаицинът стимулира термогенезата – процесът, при който тялото изгаря калории, произвеждайки топлина. Освен това потиска апетита и води до намаляване на глада и по този начин може да се намали приема на калории. Тези ефекти го правят популярен компонент в добавки за отслабване и забързване на метаболизма. Редовният прием, в разумни дози, подпомага метаболитната активност и подобрява изгарянето на мазнини, особено, когато е комбиниран с физически тренировки и балансирана хранителна диета.

Поддържане на сърдечно-съдово здраве

Капсаицинът допринася за понижаване на нивата на лошия холестерол и повишаване на добрия. Употребата му може да нормализира кръвното налягане и също така да подсили кръвоносните съдове, увеличавайки еластичността на стените им.

Благодарение на на антиоксидантните си и противовъзпалителните свойства, капсаицинът предпазва артериите от увреждане и атеросклероза. Тези му свойства го правят полезен в превенцията на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт.

Противовъзпалително действие

 

Капсаицин при възпаления

 

Капсаицинът потиска активността на възпалителни ензими (катализатори на реакциите) и медиатори (самите сигнали, предизвикващи възпаление), като по този начин намалява възпалението в тъканите. Това го прави ценен при състояния като артрит, псориазис и други хронични възпалителни заболявания.

Редовният му прием или външна употреба може да допринесе за облекчаване на симптоми като оток, зачервяване и болка, в проблемната област, без агресивното действие на синтетичните противовъзпалителни медикаменти.

Антиоксидантна защита и противораков потенциал

Капсаицинът действа като мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали в тялото и предпазва клетките от оксидативен стрес. Изследвания показват, че може да забави растежа на ракови клетки, най-вече при рак на простатата, рак на гърдата и рак дебелото черво. Механизмът, по който капсаицина работи, представлява създаване на ситуация, в която злокачествените клетки са подложени на „клетъчна смърт“(апоптоза), без да се засягат здравите клетки.

Макар да са нужни още клинични доказателства, капсаицинът се проучва активно като част от бъдещи антиракови терапии.

Може ли да бъде опасен?

 

Опасен ли е капсаицина?

 

Капсаицин въпреки многото си ползи може да бъде опасен или неподходящ за употреба в определени ситуации и при хора с конкретни здравословни състояния. Поради силното си дразнещо действие той може да причини локално парене, зачервяване, обриви и дори алергични реакции при хора с чувствителна кожа. При поглъщане във високи дози особено под формата на екстракти или капсули може да доведе до раздразнение на стомашната лигавица, киселини и гастрит. Ако са налични симптоми на гастрит или язва, е по-добре да не се приема, ако не е консултирано с лекар, тъй като може да влоши тези състояния.

Хора със заболявания на храносмилателната система като синдром на раздразненото черво и рефлукс трябва да избягват капсаицин или да го приемат само след консултация с лекар. Пациенти, свръхчувствителни към люто или с кожни заболявания като екзема и розацея, също не бива да го използват локално.

Не се препоръчва и за хора със сърдечни аритмии или високо кръвно налягане. Ако продуктът съдържа високи концентрации на капсаицин може да предизвика повишаване на сърдечната честота.

Също така продукти, съдържащи капсаицин не бива да се прилагат в никакъв случай върху отворени рани, лице, очи или лигавици. Винаги трябва да се спазват дозировките и указанията за употреба дори когато говорим за балсам за устните, съдържащ това вещество.

 

Заключение

Капсаицин е активно вещество, съдържащо се в лютите чушки, отговорно за характерния им пикантен вкус. Той притежава мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Помага за стимулиране на метаболизма, подпомага отслабването, облекчава болки в ставите и подобрява кръвообращението. Използва се в хранителната, медицинската и козметичната индустрия.

Въпреки ползите може да предизвика раздразнение на стомаха, кожата и лигавиците особено при чувствителни хора или при предозиране. Умерената употреба е препоръчителна за безопасни резултати.

 

Често задавани въпроси

Вреден ли е капсаицинът за децата?

Децата не бива да приемат капсаицин под никаква форма – нито пикантни храни, нито като хранителна добавка, тъй като стомахът им е много по-чувствителен и има сериозен шанс да се раздразни от лютивото вещество. Освен това децата може да се травмират и да изпитват страх от храната, ако ядат нещо люто в ранна възраст.

В кои храни се съдържа капсаицин?

Капсаицин в най-голяма степен се съдържа в жилките на лютите чушки като чили, кайенски пипер, халапеньо, хабанеро, серрано, поблано и табаско, но има и в канелата, кориандъра и риган.

Какъв ефект създава съединението капсаиниц в продукти като червила и гланцове за устни?

Ефектът, който козметичните продукти с капсаицин създават, е така наречения „плъмпинг“ ефект или с други думи – по-пухкави, набъбнали устни. Затова той се използва в продукти, които предлагат натурален хиалуронов ефект на устните.

Категории: Здраве, Пълноценно хранене|Публикувана: 01.06.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Проверено от
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. ВМА - гр. София
dr.vanya sh

Блог

Рецепти

Популярни продукти

84b0d9718f97ecd590622ac66a21c5bdfa8cb27339245d7c9e6067d46b19ea20?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар