Капсаицин – лютото съединение с лечебно действие

Задавали ли сте си въпроса „Защо има чушки с лютив вкус?“?! Причината за този вкус и изтръпването на езика ни след тяхната консумация е съединението капсаицин.
Интересното е, че в самите семки на чушката няма капсаицин и е популярен мит, че семките на чушката са най-лютиви. Просто те са в непосредствена близост до наистина лютивите ципи. Това вещество се произвежда като вторичен метаболит най-вероятно като защитна реакция към животни и гъби. Според учени естественият подбор е довел до повишаване на производството на капсаицин у лютите чушки като защитен механизъм, който не позволява да бъдат консумирани от животни, които не могат да помогнат на растението да се размножава.
Любопитно: Птиците не усещат лютия вкус, за разлика от бозайниците и поради тази причина семената на някои видове люти чушки в природата се разпространяват от птици. Семената остават непокътнати, преминавайки през храносмилателната система на птиците, тъй като не могат да ги сдъвчат, за разлика от бозайниците.
В какво се съдържа капсаицин?

Лютивото съединение капсаицин можем да открием в няколко доста популярни храни и подправки. Те включват:
- Люти чушки (напр. хабанеро, кайен, чили, пири-пири)
- Лют червен пипер
- Кайенски пипер
- Сосове и пасти, направени от люти чушки
В сравнение с другите подправки капсаицинът в лютите чушки е в най-голямо количество. Има и хранителни добавки, съдържащи капсаицин, които се приемат за намаляване на апетита и сваляне на теглото. Смята се, че те изгарят мазнините и могат да повишат енергията.
Употреба на лютото съединение

Екстрактът от пипер е природен източник на бета каротин, витамини B, Е, биофлавоноиди и витамин Ц, който е незаменим при колагенообразуването.
Капсаицин може да се употребява в различни форми, в зависимост от целта – лечебна, козметична или хранителна. Най-често се среща под формата на кремове, гелове и мехлеми за локално приложение при болки в ставите, мускулите и невралгии. В хранителната индустрия се използва като подправка най-вече чрез пресни люти чушки, смлени прах или екстракти. Като хранителна добавка капсаицин се предлага в капсули или таблетки за стимулиране на метаболизма, отслабване и поддържане на сърдечно здраве.
В козметиката екстракт капсаицин се влага в антицелулитни кремове, затоплящи гелове и дори балсами за устни с „плъмпинг“ ефект. В медицината се използва и като трансдермален пластир, който се залепя на места с хронична болка. Важно е да се следват указанията за дозировка и приложение, тъй като капсаицинът може да причини раздразнение при свръхчувствителни хора или при контакт с лигавица и очи.
Здравни ползи
Освен че капсаицинът се използва като средство за отслабване и забързване на метаболизма, той има и други ползи за здравословното състояние.
Облекчаване на болка
Капсаицинът действа като естествен аналгетик, особено при локално приложение чрез кремове и гелове. Той блокира веществото P – невротрансмитер, който е отговорен за предаване на болезнените сигнали към мозъка.
При редовна употреба нервните окончания намаляват чувствителността си, което води до притъпяване на болката и дълготрайно облекчение. Така постепенно може да се намали усещането за болка при състояния като артрит, невропатия, мускулни болки и херпес зостер. Затова капсаициновите кремове се използват клинично за лечение на хронична болка.
Подобряване на метаболизма и отслабване

Капсаицинът стимулира термогенезата – процесът, при който тялото изгаря калории, произвеждайки топлина. Освен това потиска апетита и води до намаляване на глада и по този начин може да се намали приема на калории. Тези ефекти го правят популярен компонент в добавки за отслабване и забързване на метаболизма. Редовният прием, в разумни дози, подпомага метаболитната активност и подобрява изгарянето на мазнини, особено, когато е комбиниран с физически тренировки и балансирана хранителна диета.
Поддържане на сърдечно-съдово здраве
Капсаицинът допринася за понижаване на нивата на лошия холестерол и повишаване на добрия. Употребата му може да нормализира кръвното налягане и също така да подсили кръвоносните съдове, увеличавайки еластичността на стените им.
Благодарение на на антиоксидантните си и противовъзпалителните свойства, капсаицинът предпазва артериите от увреждане и атеросклероза. Тези му свойства го правят полезен в превенцията на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт.
Противовъзпалително действие

Капсаицинът потиска активността на възпалителни ензими (катализатори на реакциите) и медиатори (самите сигнали, предизвикващи възпаление), като по този начин намалява възпалението в тъканите. Това го прави ценен при състояния като артрит, псориазис и други хронични възпалителни заболявания.
Редовният му прием или външна употреба може да допринесе за облекчаване на симптоми като оток, зачервяване и болка, в проблемната област, без агресивното действие на синтетичните противовъзпалителни медикаменти.
Антиоксидантна защита и противораков потенциал
Капсаицинът действа като мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали в тялото и предпазва клетките от оксидативен стрес. Изследвания показват, че може да забави растежа на ракови клетки, най-вече при рак на простатата, рак на гърдата и рак дебелото черво. Механизмът, по който капсаицина работи, представлява създаване на ситуация, в която злокачествените клетки са подложени на „клетъчна смърт“(апоптоза), без да се засягат здравите клетки.
Макар да са нужни още клинични доказателства, капсаицинът се проучва активно като част от бъдещи антиракови терапии.
Може ли да бъде опасен?

Капсаицин въпреки многото си ползи може да бъде опасен или неподходящ за употреба в определени ситуации и при хора с конкретни здравословни състояния. Поради силното си дразнещо действие той може да причини локално парене, зачервяване, обриви и дори алергични реакции при хора с чувствителна кожа. При поглъщане във високи дози особено под формата на екстракти или капсули може да доведе до раздразнение на стомашната лигавица, киселини и гастрит. Ако са налични симптоми на гастрит или язва, е по-добре да не се приема, ако не е консултирано с лекар, тъй като може да влоши тези състояния.
Хора със заболявания на храносмилателната система като синдром на раздразненото черво и рефлукс трябва да избягват капсаицин или да го приемат само след консултация с лекар. Пациенти, свръхчувствителни към люто или с кожни заболявания като екзема и розацея, също не бива да го използват локално.
Не се препоръчва и за хора със сърдечни аритмии или високо кръвно налягане. Ако продуктът съдържа високи концентрации на капсаицин може да предизвика повишаване на сърдечната честота.
Също така продукти, съдържащи капсаицин не бива да се прилагат в никакъв случай върху отворени рани, лице, очи или лигавици. Винаги трябва да се спазват дозировките и указанията за употреба дори когато говорим за балсам за устните, съдържащ това вещество.
Заключение
Капсаицин е активно вещество, съдържащо се в лютите чушки, отговорно за характерния им пикантен вкус. Той притежава мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Помага за стимулиране на метаболизма, подпомага отслабването, облекчава болки в ставите и подобрява кръвообращението. Използва се в хранителната, медицинската и козметичната индустрия.
Въпреки ползите може да предизвика раздразнение на стомаха, кожата и лигавиците особено при чувствителни хора или при предозиране. Умерената употреба е препоръчителна за безопасни резултати.
Децата не бива да приемат капсаицин под никаква форма – нито пикантни храни, нито като хранителна добавка, тъй като стомахът им е много по-чувствителен и има сериозен шанс да се раздразни от лютивото вещество. Освен това децата може да се травмират и да изпитват страх от храната, ако ядат нещо люто в ранна възраст. Капсаицин в най-голяма степен се съдържа в жилките на лютите чушки като чили, кайенски пипер, халапеньо, хабанеро, серрано, поблано и табаско, но има и в канелата, кориандъра и риган. Ефектът, който козметичните продукти с капсаицин създават, е така наречения „плъмпинг“ ефект или с други думи – по-пухкави, набъбнали устни. Затова той се използва в продукти, които предлагат натурален хиалуронов ефект на устните.Често задавани въпроси
Вреден ли е капсаицинът за децата?
В кои храни се съдържа капсаицин?
Какъв ефект създава съединението капсаиниц в продукти като червила и гланцове за устни?
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Италианският салам за мазане Ндуя има много прост метод на приготвяне, който се предава от поколение на поколение.
Консумацията на люти чушки може да спомогне за доброто здраве на сърцето и да предотврати образуването на кръвни съсиреци.
Процесите на пречистване на организма и отслабване вървят ръка за ръка, а разбирането е първата стъпка към добрите резултати.







