Кълнове от люцерна – 6 доказани ползи и 3 вкусни рецепти

Обновена: 18.04.2024|
Кълнове от люцерна.

Кълнове от люцерна се добавят към разнообразие от храни и ястия, като допринасят със своята свежест и хрупкавост. Те осигуряват някои полезни хранителни вещества, както и ценни витамини и минерали, които помагат за поддържане на цялостното здравословно състояние.

 

Какво представляват кълновете от люцерна?

Люцерната е многогодишно растение, което е от ботаническото семейство Бобови. То има десетки различни видове, но най-разпространена е обикновената люцерна, която носи латинското название Medicago sativa. Тя се използва предимно за храна на добитък, но семената се покълват за човешка храна, като предлагат ползи за здравето и съдържат полезни съединения.

Може да се открие и под името алфалфа, както растението се нарича в САЩ.

Смята се, че люцерната се е отглеждала още в Древна Гърция и Римската империя, където също се е използвала за храна на добитъка. Растението произхожда от Централна Азия. В наши дни се произвеждат повече от 500 милиона тона годишно, а в началото на 21. век люцерната е бобовата култура с най-голям добив в света.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Кълновете са ядливи семена, които тепърва започват растежа си. Те стават все по-разпространени в съвременната диета, а тези от люцерна са едни от най-достъпните, тъй като се произвеждат много лесно. Те имат свеж вкус и са много хрупкави, поради което са особено подходящи за добавяне към разнообразие от храни и ястия.

Хранителни стойности

 

кълнове от люцерна в купа

 

Кълновете са нискокалорични и съдържат някои полезни витамини и минерали. В 100 г кълнове от люцерна можем да открием:

  • 23 калории
  • 4 г белтъчини
  • <1 г въглехидрати
  • <1 г мазнини

 

Заедно с това 100 г кълнове от люцерна могат да набавят следните стойности от ПДП (препоръчителен дневен прием):

  • 34% витамин К
  • 16% омега-3 мастни киселини
  • 17% мед
  • 12% цинк
  • 11% витамин Б5
  • 11% витамин Б2
  • 11% витамин Ц
  • 10% манган
  • 10% фосфор

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Ползи за здравето от консумацията на кълнове люцерна

Смята се, че кълновете от люцерна имат някои положителни медицински свойства, като помагат за лечение на някои здравословни състояние и нарушения в организма. Използва се за терапия при диабет, артрит, различни инфекции, висок холестерол, менструални проблеми, възпаления на отделителната система и други.

1. Повишава качеството на кръвта и подобрява съсирването

В кълновете от люцерна се съдържа голямо количество витамин К, който участва в няколко важни процеса, свързани с кръвта. Това съединение стимулира производството на кръвни клетки, което е нужно при хора, които страдат от анемия. Тъй като подобрява съсирването, трябва да се внимава, ако приемате противосъсирващи медикаменти.

2. Антиоксидантни свойства

За да бъде тялото ни жизнено и здраво, трябва да го предпазваме от вредите на околната среда. Антиоксидантите имат точно тази функция в организма ни. С тяхна помощ се борим със свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес и увреждат клетъчните структури.

Повишаване на приема на антиоксиданти е нужно за намаляване на риска от появата на хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет, рак, болест на Алцхаймер и т.н.

3. Контрол на кръвната захар и холестерола

Кълновете са богати на фибри, което ги прави подходящи за регулиране на нивата на кръвната захар. С тяхна помощ се забавя усвояването на глюкоза в стомашно-чревния тракт и по този начин се предотвратяват опасните скокове на захарта веднага след хранене. С помощта на полезните кълнове от люцерна може да забавим заболяванията, свързани с висока кръвна захар, като диабет.

Други съединения в тези кълнове помагат за намаляване на нивата на LDL холестерол („лош“ холестерол). Забавя се и производството на холестерол от черния дроб. По този начин се подобрява общото състояние на кръвоносната система, което може да помогне за понижаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.

4. Укрепване на отделителната система

 

кълнове от люцерна, доктор и визуализация на отделителна система

 

Люцерната и нейните кълнове стимулират уринирането и по този начин помагат за изчистването на пикочния мехур и пикочните канали. Кълновете от люцерна не могат да лекуват инфекции на отделителната система, но редовната им консумация може да предотврати появата им.

5. Подобряване на чревната флора

Накисването на семената увеличава хранителната им стойност, тъй като активира някои съединения, които не могат да се усвоят от тялото преди покълването. Тези метаболити укрепват полезните бактерии в чревния тракт и стомаха. В кълновете от люцерна се съдържат протеинови ензими, които спомагат смилането на храната и по този начин се улеснява функцията на храносмилателната система.

Наличието на фибри в кълновете стимулира движението на червата, улеснява изхождането и подобрява цялостното състояние на стомашно-чревния тракт. Може да облекчи състояние като хроничен запек. С помощта на кълнове от люцерна може да се намалят неприятните киселини.

6. Стабилизира имунната система

Кълновете от люцерна имат известни антибактериални и антивирусни свойства, които може да помогнат в борбата с бактериите и вирусите. По този начин се предпазваме от инфекции и вредните влияния на средата около нас.

В кълновете се открива витамин C и омега-3 мастни киселини, които укрепват общото здравословно състояние и подобряват естествените защитни функции на тялото.

В кълновете от люцерна се откриват допълнителни противовъзпалителни свойства, които помагат да се намали възпалението в тялото му. По този начин може да се предотвратят някои заболявания като артрит и други ставни възпаления.

 

Как се консумират?

 

кълнове от люцерна върху авокадо с яйце

 

Кълнове от люцерна обикновено се хапват сурови, като можем да сме изключително креативни с тяхното участие в менюто. Отиват си предимно с бързи и сурови храни като салати и сандвичи, но се добавят и към супи и яхнии. Подходящи са дори за различни смутита.

Поради ползите им за здравето се откриват и добавки от кълнове от люцерна. Консумацията им в суров вариант обаче може да предложи някои плюсове, които не се откриват в хранителните добавки.

Други кълнове, които често се хапват, се покълват от семена на:

  • Броколи
  • Боб мунг
  • Леща
  • Рукола
  • Репички
  • Грах
  • Соя
  • Зеле
  • Пшеница

 

Противопоказания от консумацията

Хапването на кълнове от люцерна се отразява добре на малки и големи. Не бива да се приемат от хора, които взимат противосъсирващи медикаменти, тъй като тези кълнове може да взаимодействат с тях и да намалят ефектите им.

Възможно е по време на покълването да се развият определени бактерии, които може да навредят на здравето ни. За здрави хора това не е проблем, тъй като имунната система лесно се справя с тях. Това обаче може да е опасно за здравето на хора с отслабен имунитет или страдащи от автоимунни заболявания.

В кълновете от люцерна се съдържат естествени фитоестрогени. Поради това не се препоръчват за хора с ракови заболявания, които са чувствителни към промяна в хормоните, като рак на простата, шийката на матката, гърдата или матката. Тъй като може леко да влияят на хормоните, кълновете не бива да се консумират от бременни и кърмещи жени.

Високото съдържание на фибри може да причини газове и стомашен дискомфорт, ако не сме свикнали с повишен прием.

 

Рецепти на ястия с кълнове люцерна

Тъй като не изискват топлинна обработка, а са готови за консумация, добра идея е да имаме кутия с кълнове от люцерна в хладилника за бързо хапване. С тях обаче можем също толкова добре да приготвим някои вкусни ястия.

Тези рецепти не са съвместими с кето режима, тъй като съдържат високовъглехидратни съставки. Но самите кълнове са режимни, така че можете да посетите нашата секция „Кето рецепти“ и да се вдъхновите за някоя рецепта, в която да ги включите.

Окономияки палачинки с кълнове от люцерна

 

кълнове от люцерна, окономияки палачинка

*традиционна окономияки палачинка

 

Тези японски палачинки са солени на вкус и традиционно се приготвят със зеле и яйца. В тази рецепта обаче ще използваме вкусните кълнове от люцерна за нов интересен резултат.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути 1 276 калории
18 г белтъчини
20 г въглехидрати (3 г фибри)
15 г мазнини

Необходими продукти: 

За Окономияки палачинката:

  • 100 г кълнове от люцерна
  • 2 яйца
  • 2 с. л. брашно (~20 г)
  • 1/2 ч. л. соев сос
  • 1 стрък зелен лук, ситно нарязан
  • 1 ч. л. краве масло Гхи

 

За соса:

  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1/2 ч. л. соев сос
  • 1/2 ч. л. кленов сироп

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща купа смесете всички съставки за палачинката без маслото.
  2. Разбъркайте добре с вилица.
  3. Загрейте широк тиган и добавете към него маслото.
  4. Изсипете сместа и оформете палачинка с помощта на лъжица или завъртайки тигана във всички посоки.
  5. Гответе за 5 минути и след това обърнете от другата страна.
  6. Направете Окономияки соса, като смесите трите съставки и ги разбъркате добре с вилица.
  7. Поднесете палачинката със соса. Може да декорирате с допълнително зелен лук и кълнове от люцерна.

 

Свеж хумус с кълнове от люцерна

 

кълнове от люцерна, хумус със зеленчуци

 

Това ястие е интересна комбинация между свежа салата и кремообразен хумус. Най-добре се хапва с вкусен хляб и засища за дълго време.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути 4

493 калории
12 г белтъчини
29 г въглехидрати (10 г фибри)
40 г мазнини

 

Необходими продукти

За приготвяне на хумуса:

  • 250 г нахут
  • 100 г сусамов тахан
  • 100 мл вода от нахут
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. заатар (подправка)
  • прясно изстискан сок от 1 лимон
  • 1 ч. л. черен пипер
  • Сол на вкус

 

За поднасяне:

  • 4 стръка копър
  • 2 домата (среден размер)
  • 100 г маслини каламата
  • 100 г кълнове от люцерна
  • 50 г кедрови ядки
  • 4 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. лют пипер (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Комбинирайте съставките за хумуса в блендер.
  2. Блендирайте, докато се получи хубава фина паста.
  3. Ако пастата е твърде течна, може да я сгъстите с допълнително тахан. Ако е твърде суха, добавете още малко вода от нахут.
  4. В сух тиган запечете кедровите ядки. Отделете ги в друга купичка.
  5. В тигана загрейте зехтина и към него добавете лютия пипер. Махнете от котлона и разбъркайте добре зехтина.
  6. Сервирайте хумуса на тънък слой в плитка чиния.
  7. Посипете със заатар, ситно нарязан копър и лютия зехтин.
  8. Нарежете на кубчета доматите и разполовете маслините.
  9. Декорирайте хумуса с маслини, домати, зрънца нахут, кълнове от люцерна и кедрови ядки.
  10. Сервирайте с пръчици от краставица или морков. Подходящо е за сервиране с домашни брускети или подходящ хляб.

 

Здравословни зеленчукови мъфини с кълнове от люцерна

 

кълнове от люцерна, мъфин с тиквички

 

Тези солени мъфини са богати на витамини и полезни фибри, с чиято помощ ще ни заситят за дълго време.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 12 мъфина 177 калории
7 г белтъчини
13 г въглехидрати (1 г фибри)
11 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 200 г бадемово брашно
  • 2 броя малки тиквички
  • 1 глава жълт лук
  • 100 г кълнове от люцерна
  • 100 г консервирана сладка царевица (без захар)
  • 150 г кашкавал
  • 50 мл екстра върджин зехтин
  • 2 с. л. нарязани сушени домати
  • 1 ч. л. риган или босилек, сушени
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща купа комбинирайте яйцата и брашното. Разбъркайте добре с вилица или миксер, но не прекалявайте с бъркането.
  2. Настържете тиквичките, лука и кашкавала. Изцедете тиквичките в гевгир.
  3. Добавете всички съставки в купата и разбъркайте с вилица много добре до получаването на добра смес.
  4. Добавете солта.
  5. Изсипете равни части от сместа във форми за мъфини. Посипете с риган и малко кашкавал.
  6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  7. Мъфините са готови след около 20 минути. Проверете с клечка за зъби за готовността на вътрешността им.
  8. Може да се хапват както топли, така и охладени като бърза закуска или допълнение към вкусен обяд.

 

Как да си направим кълнове от люцерна?

 

кълнове от люцерна в буркани

 

Кълнове от люцерна се откриват в повечето магазини за здравословно хранене, както и в големите вериги. Можем обаче да покълнем семената у дома – така ще сме сигурни в чистотата на продукта и винаги ще имаме тази вкусна съставка подръка. Има специални съдове, които се използват за лесно покълване на семена, но можем да се справим само с пособия, които вече имаме у дома.

Необходими продукти и пособия:

  • Чист буркан
  • Парче тензух или муселинов плат
  • 2 с. л. семена от люцерна
  • силиконов ластик или връв

 

Подготовка и покълване:

  1. Изплакнете семената 2-3 пъти.
  2. Поставете семената в буркана. Залейте ги с вода и оставете да се киснат за 5-6 часа.
  3. Покрийте гърлото на буркана с тензуха и го закрепете с ластика или връвта.
  4. Изсипете водата през тензуха. Разклатете добре буркана и се подсигурете, че сте изсипали цялата вода.
  5. Изплаквайте семената няколко пъти на ден, като добре отцеждате водата през тензуха след това.
  6. След 3-4 дни кълновете са готови.
  7. Преди консумация внимателно изплаквайте кълновете с топла вода.

 

Съвет: След изплакване и изцеждане на водата може да поставите буркана в легнало положение, за да има пространство за всяко зрънце люцерна.

Този подход работи за повечето видове семена, които може да се покълнат. Кълновете от люцерна обаче са едни от най-лесните за покълване семена и си заслужава да започнем с тях за най-добри резултати.

 

Заключение

Човечеството се храни с кълнове от хилядолетия – по този начин се извличат полезните съставки на семената, които не са усвоими под друга форма. Кълнове от люцерна може да си направим лесно – нуждаем се само от малко търпение. Те са полезни за здравето ни и могат да подобрят вкуса на много от ястията в ежедневното ни меню.

 

Какво представляват кълновете от люцерна?

Това са покълналите семена на растението люцерна. Те се добавят към разнообразие от храни и ястия, като допринасят със своята свежест и хрупкавост. Заедно с това осигуряват някои полезни хранителни вещества, както и ценни витамини и минерали, които помагат за поддържане на цялостното здравословно състояние.

Съдържат ли витамини и минерали?

Кълновете от люцерна са нискокалорични, но крият в себе си някои полезни вещества. Те могат да добавят на тялото ни витамин К, омега-3 мастни киселини, мед, цинк, някои витамини от групата Б, фосфор и манган.

С какво може да ми помогнат кълнове от люцерна?

Редовната консумация на тези кълнове предлага редица ползи за здравето – подобрява цялостното състояние на храносмилателната и сърдечно-съдовата система, изчиства пикочните пътища, регулира кръвната захар и холестерола, стабилизира имунната система. Заедно с това предлага антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални свойства, с които помага на тялото да се бори с вредителите.

Как се ядат кълнове от люцерна?

Кълновете се хапват сурови, като можем да сме изключително креативни с тяхното участие в менюто. Отиват си предимно с бързи и сурови храни като салати и сандвичи, но се добавят и към супи и яхнии. Подходящи са за различни смутита.

Може ли да ми навредят?

Кълновете от люцерна са полезни и може да се хапват от малки и големи. Не бива да се приемат от хора, които приемат противосъсирващи медикаменти, тъй като кълновете от люцерна може да взаимодействат с този вид лекарства и да намалят ефектите им. Не бива да се консумират от бременни и кърмещи жени и хора с отслабена имунна система.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 18.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 18 април 2024 в 11:38 | Категория: Хранене и видове храни