Рибен и телешки колаген – какви са разликите?

Обновена: 02.01.2024|

Рибен и телешки колаген – вероятно сте чували и за двата, или дори сте приемали един от тях. Но какви са основните разлики?

Колагенът е един от протеините в тялото ни, който има повече ползи, отколкото мнозина подозират. Неслучайно той е и едно от веществата от този тип, които са най-разпространени и най-важни за организма ни.

Как обаче да изберем, когато се окаже, че на тялото му е нужен повече колаген, отколкото може да синтезира или да приема чрез дневното си меню? Ще ви помогнем с избора между рибен и телешки колаген.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600

Каква е разликата между рибен и телешки колаген

Една от основните разлики между рибен и телешки колаген се крие в това какъв точно тип от протеина осигуряват на тялото ни. 

В единия случай, при рибния колаген, става дума само за колаген тип I. Той е в най-голямо количество в тялото ни, спрямо останалите типове колаген: около 90%. Именно затова колагенът от тип I e сред най-важните вещества в тялото ни.

Друга много голяма разлика се корени в степента на усвояване на колагена. При рибния колаген говорим за много голяма степен на бионаличност или усвояване от организма, независимо от начина, по който той попада там – чрез прием на храна, хранителна добавка, в течна форма, на прах и т.н. Причината е, че от биологична гледна точка структурата му е близка до редица от изграждащите тялото ни вещества. Затова и той се приема много по-бързо и лесно от тялото, и попада директно в системите, които имат нужда от него.

За разлика от него, телешкият колаген ни доставя протеин от тип I, но и от тип III. Структурата на телешкия колаген е по-сложна, отколкото на рибния, затова и е трудно да се усвои от тялото, ако не е хидролизиран. При този процес по-дългите вериги от аминокиселини се раздробяват, така че организмът по-лесно да се справи с прииждащите в него вещества и да ги насочи към местата, които имат най-много нужда от тях.

Заради разликите в типовете колаген, рибният и телешкият се различават и по начина, по който помагат на тялото ни. Именно за тях разкриваме подробности в следващите редове.

 

Какви ползи ни носи рибният колаген?

 

Рибен и телешки колаген.

 

По своята същност той е колаген от тип I – един от най-разпространените в тялото ни. 

Можем да срещнем рибния колаген и с името морски колаген заради произхода му. Той се извлича от морски обитатели, като най-хубавото в този случай е, че има огромно количество животни, от които може да бъде придобит.

Колагенът от този тип се извлича основно от частите на рибата, които не се използват за храна: кожата, перките, люспите, костите. Смята се, че колагенът, извлечен от рибната кожа, е много по-полезен и богат на полезни вещества, отколкото този, който е придобит от други части на океанските и морските обитатели, заради начина на екстракция.

Едни от най-ценните свойства на рибния колаген са, че се усвоява много бързо от тялото. Заедно с това, той е много познат като средство за красива и здрава кожа, тъй като я заздравява, хидратира, прави я по-гладка и еластична. 

Проучвания установяват, че рибният колаген е прекрасен начин да запазите както външния си вид, така и вътрешните си системи, млади и да забавите стареенето им. Той доказано намалява бръчките. Помага и в борбата с едно от най-омразните образувания, свързани с тялото: упоритият целулит.

Не е за подценяване и влиянието му при борбата с белезите. Наблюдения са доказали, че рибният колаген влияе върху зарастването на рани върху кожата и това да не се образуват белези или те да изчезнат по-бързо във времето.

Този вид колаген е много важен и поради друга причина. В състава му има две изключителни аминокиселини: глицин и пролин. Глицинът има роля при РНК и ДНК веригите, докато пролинът спомага за естественото образуване на колаген от самото ни тяло. 

Други много полезни свойства на рибния колаген са борбата със загубата на костна маса с възрастта, както и заздравяването на костите, ефективната борба с различни възпаления, включително и на ставите, както и стабилизиране на нивата на кръвната захар и още много.

 

Особености и позитиви на телешкия колаген

 

Рибен и телешки колаген.

 

Както вече споменахме, телешкият колаген може да донесе на тялото ни както колаген от тип I, така и такъв от тип III. Защо тогава не го считаме дори за по-добър от рибния колаген?

Причината е, че начинът, по който е изграден той, е много труден за разграждане и усвояване от тялото ни. Затова и колагенът, който можем да открием в момента под формата на добавки, който е с такъв произход, е предимно хидролизиран. Иначе казано – структурата му е опростена, така че тялото ни все пак да може да я възприеме. При този процес не се губят полезни вещества.

Телешкият колаген, още известен и като говежди колаген, се извлича, както предполага и името му, от животни. По-точно: от кожата, мускулите, костите или сухожилията на кравите – продуктите, които предимно не се консумират. 

В състава на този вид колаген се съдържат голямо количество аминокиселини от различен тип.

Към момента в него са открити 19 аминокиселини, като 8 от тях са от незаменимите за тялото и не се синтезират самостоятелно от организма.

Приликата му с рибния колаген е, че в този смисъл също съдържа и много глицин и пролин. 

Полезните свойства на говеждия колаген включват:

  • Облекчаващо и лечебно действие на възпаления на ставите, включително и остеоартрит.
  • По-добре работеща храносмилателна система – говеждият колаген е незаменим за здравето на червата, като се бори ефективно и с редица инфекции в тях.
  • По-красива и здрава, еластична кожа – все пак той съдържа и колаген тип I, на който дължим това.
  • По-добър сън – глицинът в състава му спомага за това.

Някои изследвания твърдят, че телешкият колаген има добро действие и срещу хемороиди

Независимо какъв тип от протеина изберете да приемате – рибен или телешки колаген, той ще бъде незаменим помощник на организма ви. Не забравяйте преди покупка да проучите внимателно произхода му обаче! Желателно е, ако решите да приемате рибен колаген, той да е извлечен от диво живеещи риби, за да избегнете евентуални неприятни странични ефекти от натрупани излишни вещества в организма. Освен това в рибния колаген, придобит от риба, живееща в естествена среда, можем да добием още полезни елементи: Омега-3, например.

В този смисъл, при избор на телешки колаген е за предпочитане, ако той е извлечен от животни, отгледани в максимално чисти условия. 

Категории: Здраве|Публикувана: 25.01.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 25 януари 2022 в 15:00 | Категория: Здраве