Каква е разликата между телешки и натурален колаген

Обновена: 13.03.2024|
Богати на колаген храни. Образуване на колаген. Телешки и натурален колаген

От десетилетия знаем, че колагенът е изключително важен за нашето тяло. Той помага ставите ни да бъдат по-здрави, а кожата ни да бъде по-красива и по-дълго време без бръчки.  Има толкова силни свойства, че действа добре дори при образуването на белези и целулит, и предотвратява тяхната поява. За да знаем обаче от кой тип се нуждае тялото ни, е важно да имаме представа за разликите върху различните видове.

Днес ще обърнем внимание на тези между телешки и натурален колаген.

 

Каква е разликата между телешки и натурален колаген?

Основната разлика между телешки и натурален колаген се крие в техния произход и по-точно – начина, по който тялото ни си ги набавя. Има три основни начина, по които това се случва – естествен синтез, прием чрез храна и набавяне чрез хранителни добавки под формата на прах, хапчета или течност. И трите метода имат еднакво добър ефект върху тялото и му дават нужните дози колаген при правилен и балансиран начин на живот.

 

kurk pep 400
malinovi 01 600
kurk pep 400
malinovi 01 600

От една страна, натуралният колаген е този тип колаген, който тялото ни произвежда по естествен път. Това се случва чрез взаимодействието на различни типове аминокиселини в организма и сложни биохимични реакции. Синтезираме този вид колаген през целия си живот в по-големи или по-малки количества. Производството му обаче зависи от много фактори – както в самия организъм, така и извън него.

Телешкият колаген, от друга страна, е вид колаген, който попада в тялото ни с помощта на храната или хранителни добавки, които приемаме. Той е с животински произход, като може да го срещнете още с името говежди колаген. Това е и основната разлика между двата типа колаген, които разглеждаме днес.

На синтеза и количеството колаген в тялото силно влияят околната среда и вредните ни навици. В този списък можем да включим чистотата на въздуха и водата, тютюнопушенето, алкохола, но и силната слънчева светлина, която попада върху незащитената ни кожа.

UV лъчите са враг номер едно на колагена и еластина – двете вещества, които поддържат кожата ни красива и еластична.

Не може да пропуснем да споменем сред тези елементи и прекомерното количество захар.

 

Откъде си набавяме телешки колаген?

 

Телешки и натурален колаген.

 

Както вече споменахме, телешкият колаген е тип протеин с животински произход. Затова и може да го срещнете с още едно име: говежди колаген. Този тип колаген дава на тялото ни колаген тип 1 и тип 3, които са в най-голямо количество в тялото ни.

Телешкият колаген се извлича по специална технология от костите, кожата, сухожилията или мускулите на крави.

Добре е, ако решите да приемате телешки колаген, да проучите предварително произхода на животните, от които е извлечен. Желателно е той да е добит от животни, отгледани без излишни добавки и антибиотици, в максимално естествени и свободни условия.

Един от недостатъците на телешкия колаген е, че той се усвоява малко по-трудно от останалите видове колаген (рибен, например). Затова и е хубаво да изберете хидролизиран телешки колаген, който тялото приема по-лесно.

Телешкия колаген, приет под избрана от вас форма, помага да се попълнят запасите от протеина в тялото ни, като ни помага да имаме:

  • По-красива и свежа кожа
  • По-здрави стави за по-дълго време и регенериране на ставния хрущял
  • По-добър и спокоен сън
  • По-добро храносмилане и чревно здраве
  • Подпомага зарастването на рани по кожата
  • Помага на кръвоносната ни система да бъде по-здрава, като поддържа еластичността на кръвоносните съдове

Твърди се, че телешкият колаген помага при възпалителни процеси, свързани с кожата – като акне, например. Някои специалисти твърдят, че облекчава и хемороидите.

 

Какво още е добре да знаем за колагена

 

Синтез на колаген. Телешки и натурален колаген.

 

През първите 20 години от живота ни производството на натурален колаген е най-интензивно, тъй като тялото ни се развива много и постоянно – през детските години и юношеството растат нашите мускули, кости, стави. Оттам и кожата ни е подложена на стрес и растеж също толкова интензивно. Нуждата от колаген е голяма, а с нея – и синтезът му.

Когато достигнем зрялост, което според учените е между 20-тата и 25-тата ни година, този вътрешен синтез започва да се забавя. Затова и постепенно в следващите 10 години започваме да забелязваме следите на времето върху кожата си – леки бръчки, целулит при липса на движение или рязка промяна в килограмите, отпускане на кожата на места и липса на еластичност.

В следващите десетилетия от живота ни тези промени започват да се забелязват все повече и повече, тъй като синтеза на колаген по естествен път все повече намалява. Освен тях обаче започваме да изпитваме болки в ставите, износване в тях и ставните връзки, по-тънка коса и още много последици от недостига на протеина в тялото.

Затова и е добре да приемаме колаген под формата на хранителна добавка, за да помогнем на тялото ни да навакса с нужните количества и да успее да поддържа достатъчно количество за всички системи, на които колагенът е необходим.

Любопитен факт е, че колагенът помага много на спортистите. Той е чудесен източник на протеин и можете спокойно да го приемате преди или след тренировка. Така ще се възстановите по-бързо и ще намалите риска от по-бързо износване на ставите. В този смисъл колагенът действа много добре при остеоартрит или друг тип артритни заболявания.

Факт е още, че има общо 29 вида колаген, като най-разпространените в тялото ни са колаген тип I и тип III. Именно те имат най-голямо влияние върху всички наши тъкани.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 10.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:26 | Публикувана: 10 декември 2021 в 14:00 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни