Как се прави сладко от касис?

Предлагаме ви рецепти, която ще ви помогнат да се научите как се прави сладко от касис без захар.
Подготовка
Важна част от подготовката на плодовете е да премахнем дръжките на дребните зрънца и да измием добре касиса.
Ако имаме готварски термометър, можем много лесно да проверяваме степента на готовност на врящите плодове. Ако обаче не разполагаме с такъв, слагаме една чиния в хладилника, която ще ни помогне за целта.
Метод на чинията: след като варим плодовете за 15 минути, слагаме една лъжица от сладкото върху студената чиния и връщаме в хладилника. След няколко минути прокарваме пръст върху охладената плодова смес. Ако повърхността е започнала да става солидна и се набръчква от допира, сладкото е готово за поставяне в бурканите.Как се прави сладко от касис без захар?
Кето режимът не би трябвало да ни спира да хапваме любимите си храни. Домашното сладко е един от тези продукти, от които не бива да се лишаваме.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 100 грама |
|---|---|---|
| 30 минути | 2 буркана по 150 мл | 32 калории 1 г белтъчини 7 г нетни въглехидрати |
- 500 г касис
- 3 ч. л. стевиола сироп
- Сокът на половин лимон
- Изсипваме плодовете в тенджера и заливаме със 100 мл вода.
- Слагаме тенджерата на котлона на средна степен. След като сместа заври, оставяме да къкри за 5-6 минути.
- На този етап плодът започва да се разпада.
- Добавяме стевиолата и лимоновия сок.
- Бъркаме добре, за да се смесят съставките.
- Продължаваме да варим за още 10 минути. Температурата на сместа трябва да бъде 105 градуса, ако имаме термометър. Ако нямаме термометър, използваме метода на чинията.
- Ако по повърхността на сместа се появява пяна, хубаво е да я премахнем с лъжица.
- След като сладкото ни премине температурния тест, го сваляме от котлона и го оставяме да изстине за 10 минути без капак.
- Изсипваме го внимателно в предварително стерилизираните буркани, затваряме капачките и оставяме няколко часа да се охлади.
Има и други видове сладко, които можем да приготвим без захар:
Съвет: Не бива да приготвяме твърде много буркани от това сладко, тъй като поради липсата на захар няма да издържи за месеци напред. Препоръчва се да държим готовите буркани със сладко в хладилника за не повече от един месец.
За по-специално сладко от касис можем да изберем стевиола с добавен вкус.
Как се прави сладко от касис с еритритол?
Сладкото от касис може да се направи с различни подсладители – в зависимост от това какви продукти имаме у дома. Предлагаме ви още една класическа рецепта, в която ще заместим захарта с еритритол.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 100 г |
|---|---|---|
| 30 минути | 2 буркана по 250 мл | 32 калории 1 г белтъчини 7 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 500 г плодове касис
- 350 г еритритол
- Сок от половин лимон
Начин на приготвяне:
- Подготвяме плодовете и ги слагаме в тенджера със 100 мл вода.
- Поставяме тенджерата на загрят котлон и чакаме сместа да заври. След като започне да ври, оставяме за още 5 минути.
- С постоянно бъркане добавяме еритритола и лимоновия сок.
- Варим още 10-15 минути на същата температура.
- Проверяваме готовността на сместа чрез метода на чинията или с помощта на термометър.
- Премахваме пяната от повърхността, ако се е появила, и премахваме тенджерата от котлона.
- Можем да изчакаме 10 минути, за да изстине готовото сладко, преди да го прехвърлим в бурканите.
Как се прави сладко от червен касис със стевиола?
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
|---|---|---|
| 30 минути | 2 буркана по 250 мл | 56 калории 10 г нетни въглехидрати 1 г белтъчини <1 г мазнини |
Необходими продукти:
- 500 г плодове червен касис
- 300 г стевиола на прах
- 1 ч. л. лимонена киселина на прах
Начин на приготвяне:
- Подготвяме плодовете, като ги изчистваме от дръжки, листа и други неядливи части.
- Поставяме ги в подходяща тенджера и изсипваме върху тях стевиолата.
- Бъркаме за 10 минути, докато плодовете започнат да пускат вода и се разтопи цялата стевиола.
- След като заври течността от плодовете, бъркаме за още 12-15 минути.
- Добавяме лимонената киселина.
- Бъркаме за още няколко минути.
- Сваляме от котлона и пълним подготвените бурканчета със сладкото.
Какво представлява касисът?
Суровите плодове са със силен и тръпчив вкус. Лесно можем да превърнем касиса във вкусен продукт като се научим как се прави сладко от касис.
Хранителна стойност за 100 г касис:
- 29 калории
- 1 г белтъчини
- 7 г нетни въглехидрати
- 267% витамин Ц спрямо препоръчителната дневна доза
- 17% манган1 спрямо препоръчителната дневна доза
- 16% мед спрямо препоръчителната дневна доза
- 14% калий спрямо препоръчителната дневна доза
Полезни свойства на касиса
От семената на касиса се извлича масло, което е богато на полезни ненаситени мастни киселини, както и витамин Е. Това масло често се използва в козметични продукти, както и в медикаментни лосиони и кремове за облекчаване на псориазис.
Касисът е богат на витамин Ц, който действа като антиоксидант и е от изключителна важност за здравето на тялото ни – без него организмът ни не може да функционира правилно. Този важен витамин има противовъзпалителни и антибактериални свойства.
Листата на касиса се използват за чай, който помага за подобряване на имунната система и укрепване на кръвообращението. Касисът подобрява еластичността на кръвоносните съдове и премахва плаката, която често е причина за сърдечно-съдови заболявания.Популярни рецепти със сладко от касис
Сладко от касис можем да хапваме самостоятелно, с кисело мляко и плодове, с палачинки или да го добавим към други вкусни десерти:
- Кето чийзкейк без печене
- Испанска бадемова торта
- Кето тарталети с домашно сладко вместо шоколад
- Бързи гофрети
Заключение
Приготвянето на домашно сладко не е трудно начинание, но резултатът може да бъде повод за гордост. Домашното сладко е за предпочитане, тъй като в него не се съдържат изкуствени консерванти и можем да сме сигурни, че съставките му са най-доброто за нас и близките ни.Често задавани въпроси
Как се прави сладко от касис?
Подобно на другите сладка трябва да сварим плодовете за известно време, да добавим подсладител и лимонов сок и да затворим в стерилизирани буркани.
Можем ли да се приготви сладко от касис без захар?
Можем да заместим захарта с 1 ч. л. стевиола сироп за всеки 100 г захар. Също толкова вкусно се получава с еритритол или стевиола на прах.
Полезно ли е сладкото от касис?
Касисът е богат на витамин Ц, манган, мед и калий. Плодовете са полезни за сърцето и имунната система.
Как да хапваме сладкото от касис?
Можем да го ядем самостоятелно, в кисело мляко, върху палачинки, гофрети и филийки хляб. Това сладко е перфектна добавка за пайове, по-сухи кексове и торти.
Източници
- Tabart, J., et al. Antioxidant Capacity of Black Currant Varies with Organ, Season, and Cultivar, ACS Publication, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 17, 6271–6276
- Viberg, U., et al. A Study of Some Important Vitamins and Antioxidants in a Blackcurrant Jam with Low Sugar Content and Without Additives, Taylor & Francis, International Journal of Food Sciences and Nutrition Volume 48, 1997 - Issue 1
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Вкусната синя боровинка произхожда от Северна Америка, където консумацията й от индианските племена е била широко разпространена.
Черна боровинка - Vaccinium myrtillus, е изключително предпочитан плод. Освен че е много вкусна, е също и толкова полезна.
В тези дребни плодове се крият множество полезни елементи, които подпомагат здравето ни.







