Как се прави сладко от касис?

Обновена: 28.06.2024|
5 мин. четене
Сладко от касис.

Предлагаме ви рецепти, която ще ви помогнат да се научите как се прави сладко от касис без захар.

Подготовка

Важна част от подготовката на плодовете е да премахнем дръжките на дребните зрънца и да измием добре касиса.

Ако имаме готварски термометър, можем много лесно да проверяваме степента на готовност на врящите плодове. Ако обаче не разполагаме с такъв, слагаме една чиния в хладилника, която ще ни помогне за целта.

Метод на чинията: след като варим плодовете за 15 минути, слагаме една лъжица от сладкото върху студената чиния и връщаме в хладилника. След няколко минути прокарваме пръст върху охладената плодова смес. Ако повърхността е започнала да става солидна и се набръчква от допира, сладкото е готово за поставяне в бурканите.  

Как се прави сладко от касис без захар?

  как се прави сладко от касис   Кето режимът не би трябвало да ни спира да хапваме любимите си храни. Домашното сладко е един от тези продукти, от които не бива да се лишаваме.  
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 100 грама
30 минути 2 буркана по 150 мл 32 калории 1 г белтъчини 7 г нетни въглехидрати
  Необходими продукти:
  • 500 г касис
  • 3 ч. л. стевиола сироп
  • Сокът на половин лимон
  Начин на приготвяне:
  1. Изсипваме плодовете в тенджера и заливаме със 100 мл вода.
  2. Слагаме тенджерата на котлона на средна степен. След като сместа заври, оставяме да къкри за 5-6 минути.
  3. На този етап плодът започва да се разпада.
  4. Добавяме стевиолата и лимоновия сок.
  5. Бъркаме добре, за да се смесят съставките.
  6. Продължаваме да варим за още 10 минути. Температурата на сместа трябва да бъде 105 градуса, ако имаме термометър. Ако нямаме термометър, използваме метода на чинията.
  7. Ако по повърхността на сместа се появява пяна, хубаво е да я премахнем с лъжица.
  8. След като сладкото ни премине температурния тест, го сваляме от котлона и го оставяме да изстине за 10 минути без капак.
  9. Изсипваме го внимателно в предварително стерилизираните буркани, затваряме капачките и оставяме няколко часа да се охлади.
 

Има и други видове сладко, които можем да приготвим без захар:

Съвет: Не бива да приготвяме твърде много буркани от това сладко, тъй като поради липсата на захар няма да издържи за месеци напред. Препоръчва се да държим готовите буркани със сладко в хладилника за не повече от един месец.

За по-специално сладко от касис можем да изберем стевиола с добавен вкус.

Как се прави сладко от касис с еритритол?

  как се прави сладко от касис   Сладкото от касис може да се направи с различни подсладители – в зависимост от това какви продукти имаме у дома. Предлагаме ви още една класическа рецепта, в която ще заместим захарта с еритритол.
Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 100 г
30 минути 2 буркана по 250 мл 32 калории 1 г белтъчини 7 г нетни въглехидрати
 

Необходими продукти:

  • 500 г плодове касис
  • 350 г еритритол
  • Сок от половин лимон
 

Начин на приготвяне:

  1. Подготвяме плодовете и ги слагаме в тенджера със 100 мл вода.
  2. Поставяме тенджерата на загрят котлон и чакаме сместа да заври. След като започне да ври, оставяме за още 5 минути.
  3. С постоянно бъркане добавяме еритритола и лимоновия сок.
  4. Варим още 10-15 минути на същата температура.
  5. Проверяваме готовността на сместа чрез метода на чинията или с помощта на термометър.
  6. Премахваме пяната от повърхността, ако се е появила, и премахваме тенджерата от котлона.
  7. Можем да изчакаме 10 минути, за да изстине готовото сладко, преди да го прехвърлим в бурканите.
  Съвет: За допълнителен вкус можем да прибавим към врящото сладко пръчка канела и няколко звездички анасон. Преди сипване в бурканите премахваме добавките и от тях остава само приятният вкус и аромат.  

Как се прави сладко от червен касис със стевиола?

  сладко от червен касис  
Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 2 буркана по 250 мл 56 калории 10 г нетни въглехидрати 1 г белтъчини <1 г мазнини

Необходими продукти:

  • 500 г плодове червен касис
  • 300 г стевиола на прах
  • 1 ч. л. лимонена киселина на прах
 

Начин на приготвяне:

  1. Подготвяме плодовете, като ги изчистваме от дръжки, листа и други неядливи части.
  2. Поставяме ги в подходяща тенджера и изсипваме върху тях стевиолата.
  3. Бъркаме за 10 минути, докато плодовете започнат да пускат вода и се разтопи цялата стевиола.
  4. След като заври течността от плодовете, бъркаме  за още 12-15 минути.
  5. Добавяме лимонената киселина.
  6. Бъркаме за още няколко минути.
  7. Сваляме от котлона и пълним подготвените бурканчета със сладкото.
 
 

Какво представлява касисът?

  как се прави сладко от касис  

Суровите плодове са със силен и тръпчив вкус. Лесно можем да превърнем касиса във вкусен продукт като се научим как се прави сладко от касис.

Хранителна стойност за 100 г касис:

  • 29 калории
  • 1 г белтъчини
  • 7 г нетни въглехидрати
  В 100 г от плодовете се откриват някои полезни витамини и минерали:
  • 267% витамин Ц спрямо препоръчителната дневна доза
  • 17% манган1 спрямо препоръчителната дневна доза
  • 16% мед спрямо препоръчителната дневна доза
  • 14% калий спрямо препоръчителната дневна доза
 

Полезни свойства на касиса

От семената на касиса се извлича масло, което е богато на полезни ненаситени мастни киселини, както и витамин Е. Това масло често се използва в козметични продукти, както и в медикаментни лосиони и кремове за облекчаване на псориазис.

Касисът е богат на витамин Ц, който действа като антиоксидант и е от изключителна важност за здравето на тялото ни – без него организмът ни не може да функционира правилно. Този важен витамин има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Листата на касиса се използват за чай, който помага за подобряване на имунната система и укрепване на кръвообращението. Касисът подобрява еластичността на кръвоносните съдове и премахва плаката, която често е причина за сърдечно-съдови заболявания.  

Популярни рецепти със сладко от касис

  как се прави сладко от касис   Сладко от касис можем да хапваме самостоятелно, с кисело мляко и плодове, с палачинки или да го добавим към други вкусни десерти:   Освен в десерти сладкото от касис е особено подходящо за меса като патешко, говеждо и свинско, както и в компанията на сирена като бри и камемберт. Ако ви харесват нашите кулинарните предложения, ще се радваме да споделите впечатленията си с нас в споделената ни кухня във Фейсбук.   

Заключение

Приготвянето на домашно сладко не е трудно начинание, но резултатът може да бъде повод за гордост. Домашното сладко е за предпочитане, тъй като в него не се съдържат изкуствени консерванти и можем да сме сигурни, че съставките му са най-доброто за нас и близките ни.  

Често задавани въпроси

Как се прави сладко от касис?

Подобно на другите сладка трябва да сварим плодовете за известно време, да добавим подсладител и лимонов сок и да затворим в стерилизирани буркани.

Можем ли да се приготви сладко от касис без захар?

Можем да заместим захарта с 1 ч. л. стевиола сироп за всеки 100 г захар. Също толкова вкусно се получава с еритритол или стевиола на прах.

Полезно ли е сладкото от касис?

Касисът е богат на витамин Ц, манган, мед и калий. Плодовете са полезни за сърцето и имунната система.

Как да хапваме сладкото от касис?

Можем да го ядем самостоятелно, в кисело мляко, върху палачинки, гофрети и филийки хляб. Това сладко е перфектна добавка за пайове, по-сухи кексове и торти.

 
Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 21.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар