Често забравяне – причини и лечение

Обновена: 27.02.2024|
Често забравяне.

Случайното забравяне е често срещано явление. Всички сме преживели моменти, в които име, дата или някои подробности ни се изплъзват.

Но когато забравянето започне да се случва често, това поражда опасения относно потенциалните причини, криещи се зад него.

В тази статия ще изследваме различните причини за често забравяне, от основите на човешката памет до потенциалните лечения.

 

Какво е човешка памет?

Човешката памет е сложна система, която ни позволява да съхраняваме, извличаме и използваме информация от нашите минали преживявания.

Това е сложна когнитивна функция, която включва кодиране, съхранение и извличане на информация, характерна за висшите животни, достигаща своя връх при хората.

Паметта не е просто архив, в който съхраняваме информацията, а по-скоро динамичен процес, който се развива и усъвършенства през целия ни живот.

Според модела на паметта, предложен от психолозите Ричард Аткинсън и Ричард Шифрин през 1968 г., ние имаме сензорна, краткосрочна и дългосрочна памет.

Сензорната памет улавя незабавни сетивни преживявания, краткосрочната памет съхранява информация временно, а дългосрочната памет съхранява информация за дълго време.

Сензорна памет (Sensory Memory)

Това е първият етап, в който влиза входящата сензорна информация. Тя се съхранява много кратко, обикновено за няколко секунди, и, ако не бъде обработена, изчезва.

Краткосрочна памет (Short-Term Memory)

Ако информацията се засече и изпрати към краткосрочната памет, тя се запазва за по-дълъг период от време, но все още е временна. Краткосрочната памет има ограничена продължителност.

Дългосрочна памет (Long-Term Memory)

Информацията, която е от значение и която е повторно засечена и обработена в краткосрочната памет, може да бъде предадена към дългосрочната памет. Този етап е свързан с по-стабилното запазване на информацията и продължава за дълъг период от време.

 

Какво се случва в мозъка, когато забравим?

 

често забравяне

 

Забравянето, освен че е нормална функция на паметта, също така може да бъде полезно и дори необходимо за оптималното функциониране на нервната система и когнитивните процеси.

То помага на мозъка да филтрира и отделя важната информация от тази, която не е от значение. Ако запомняхме всяка детайлна информация, щеше да ни бъде изключително трудно да се справяме с огромното количество данни, с които боравим ежедневно.

Когато забравяме, това може да се дължи на грешки в кодирането, смущения в извличането или постепенно разпадане на спомените с течение на времето.

Процесът на забравяне в мозъка е сложен и все още не е напълно разбран, но има няколко теории и аспекти, които могат да обяснят феномена на забравата.

Ето някои от възможните причини за забравянето.

Неформиране на дългосрочна памет

Ако информацията не бъде внимателно обработена или свързана с вече съществуващи познания в дългосрочната памет, тя може лесно да се загуби.

Интерференция

Забравянето може да настъпи поради интерференция, когато нова информация се конкурира или заменя старата. Пример за това е противоречива информация, която може да доведе до замъгляване или изтриване на предишни запомнени факти.

Синаптични връзки

Свързванията между невроните, наречени синапси, се променят с времето. Ако дългосрочните синаптични връзки не се поддържат или не се активират редовно, те могат постепенно да отслабнат или да бъдат пренаписани, което води до забравата на информация.

Процеси на подаване на сигнали и преработка

Ако информацията не се повтаря или не се използва редовно, мозъкът може да „реши“ да я изтрие.

 

Има ли предупредителни симптоми и какви са те?

Докато случайните пропуски са нормални, постоянните симптоми на често забравяне могат да са признаци на по-сериозни проблеми и заболявания:

 • Често забравяне на обичайни неща – забравянето на ежедневни събития, като например имена на близки хора, ключове, ежедневни ангажименти и други обичайни дейности.
 • Трудности с ориентацията във времето и пространството – затруднения в определянето на текущата дата, деня от седмицата или дори местоположението.
 • Проблеми с концентрацията и вниманието – трудност в запазването на вниманието за продължителни периоди от време.
 • Понижена способност за учене и запомняне – затруднения в усвояването и запазването на нова информация, дори ако се прилагат усилия.
 • Често загубване на предмети – загубване на предмети и трудности в намирането им, дори след интензивно търсене.
 • Трудности със задачите на ежедневния живот – затруднения в изпълнението на обичайни дейности, като готвене, обличане или самостоятелно придвижване.

 

7 причини за често забравяне

 

често забравяне

 

Сред причините за често забравяне могат да бъдат следните.

Стрес и интензивни емоции

Високите нива на стрес оказват въздействие върху функциите на мозъка. Стресът затруднява концентрацията и способността за запаметяване и може да се окаже причина за често забравяне.

Липса на сън

Недостатъчният сън също може да доведе до проблеми с когнитивните функции, включително паметта.

Препоръчително е възрастните да получават между 7 и 9 часа сън на нощ.

Депресия и други психични заболявания

Някои психични заболявания и депресията могат да влияят на когнитивните функции и да доведат до забравяне.

Неправилно хранене

Диетата играе роля във функциите на мозъка. Недостигът на определени хранителни вещества, като например дефицитът на някои витамини и минерали, може да влияе на паметта.

Витамините B12, D и E са от решаващо значение за паметта.

 

Възраст

Със стареенето мозъчните функции постепенно се променят. Старческата деменция и други форми на когнитивно увреждане водят до често забравяне.

Прием на определени лекарства

Някои лекарства могат да имат страничен ефект върху паметта и когнитивните функции.

 

Кога трябва да потърсим специалист?

Консултирането със специалист е препоръчително, ако забравянето на информация става често и влияе значително на ежедневието. Може да е необходим преглед от невролог, за да се идентифицира и адресира основната причина за проблемите на паметта.

Ако имате фамилна история на болести като Алцхаймер, трябва да бъдете особено внимателни. Ранната намеса е от решаващо значение за ефективното лечение и управление.

 

Превенция и мерки

За да поддържате здравословната функция на мозъка и да предотвратите често забравяне, можете да предприемете редица превантивни мерки. Ето някои от тях.

Физическа активност

Редовната физическа активност подпомага кръвообращението и мозъчната функция.

Питателна храна

Диетата е от решаващо значение за здравето на мозъка ни. Стремете се да приемате достатъчно витамин В1, В2, В6, В9 (фолиева киселина ), магнезий, желязо, цинк и омега-3 мастни киселини.

 

Задържайте умствената активност

Упражнения за мозъка, като решаването на кръстословици, четене, пъзели, усвояване на нови умения и учене на нови неща, поддържат умствената острота.

Управлявайте стреса

Техники за управление на стреса, като медитация, йога и дълбоко дишане, могат да помогнат да се намали вредното му въздействие върху когнитивните функции.

Редовен сън

Осигурявайте си здравословен и пълноценен сън, като опитвате да спите в рамките на препоръчителните 7-9 часа на нощ.

Поддържайте социални връзки

Активното участие в социални дейности може да подобри умствената активност и емоционалното благополучие.

Избягвайте алкохола 

Прекомерната консумация на алкохол има негативен ефект върху когнитивните функции и може да е свързана с често забравяне.

 

Интересни факти за паметта

 

често забравяне

 

Паметта е наистина удивителен процес. Ето някои интересни факти:

 • Невероятен капацитет: Мозъкът на човека има потенциала да съхранява около 2 500 000 гигабайта данни информация, което е приблизително равно на 3 милиона часа видеозапис.
 • Невроните се преобразуват: Когато учим нещо ново, невроните в мозъка променят своята структура и се образуват нови синапси.
 • Паметта се формира през целия живот: Мозъчната пластичност позволява на човешката памет да се формира и променя през целия живот.
 • Информацията се обработва паралелно: Мозъкът обработва информацията паралелно, което позволява бързо и ефективно обучение.
 • Забравянето е полезен еволюционен механизъм. Способността да забравяме несъществени детайли помага за запомнянето на важната и полезната информация.
 • Значение на хипокампа: Хипокампът, част от лимбичната система в мозъка, е ключов за преобразуване на краткосрочната памет в дългосрочна.
 • Емоционално въздействие върху паметта: Емоционално натоварените събития е по-вероятно да бъдат запомнени поради участието на амигдалата в процесите на формиране на паметта. Амигдалата е част от мозъка, свързана с емоциите, паметта и регулацията на поведението.
 • Музиката стимулира паметта: Слушането на музика може да подобри когнитивните функции и да помогне при възпроизвеждането на спомени.

 

Заключение

 

често забравяне

 

Възприемането на холистичен подход, който съчетава промени в начина на живот, умствена стимулация и професионални медицински насоки, може да се освети пътя към подобрена когнитивна функция и един по-запомнящ се живот.

Какво представлява паметта?

Паметта е сложна когнитивна функция, която включва кодиране, съхранение и извличане на информация, характерна за висшите животни, достигаща своя връх при хората.

Колко вида памет има?

Според модела на паметта, предложен от психолозите Ричард Аткинсън и Ричард Шифрин през 1968 г., ние имаме сензорна, краткосрочна и дългосрочна памет.

Какви са превантивните мерки при често забравяне?

Превантивните мерки при често забравяне включват: физическа активност, здравословна диета, редовен сън, техники за управление на стреса, когнитивни упражнения за мозъка, участие в социални дейности и други.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 18.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 12:13 | Публикувана: 18 декември 2023 в 16:36 | Категория: Здраве, Любопитно