Силибин – защо е полезен за черния дроб?

Обновена: 23.02.2024|
Силибин, черен дроб.

Билковите продукти се използват все повече, особено при хронични заболявания.

А екстрактите от бял трън, известни като силимарин и силибин , са най-предписваните природни съединения при проблеми с черния дроб. Силимаринът е комплекс от биологично активни вещества, сред които е силибинът.

Ако все пак не сте чували нищичко за тях, вярваме, че следната статия ще ви бъде изключително полезна.

 

Защо точно бял трън?

Белият трън се приема най-често при чернодробни заболявания, включително:

 • Увреждане на черния дроб, причинено от химикали, алкохол и химиотерапия
 • Увреждане вследствие отравяне с гъби
 • Неалкохолна мастна чернодробна болест
 • Хронично възпалително чернодробно заболяване
 • Цироза на черния дроб
 • Хроничен хепатит

Някои хора прилагат белия трън директно върху кожата при кожни увреждания, причинени от радиация. Семената на растението защитават чернодробните клетки от токсични химикали и лекарства. Изглежда, че то има и понижаващо кръвната захар, антиоксидантно и противовъзпалително действия.

Листата и цветовете на белия трън се консумират като зеленчук за салати и заместител на спанака. Семената се пекат, за да се използват като заместител на кафето.

 

Добавки с екстракти от бял трън

Нека започнем от силимарина. Той е флавонолигнан, извлечен от белия трън (Silybum marianum). Доказано е, че притежава различни фармакологични свойства, като хепатопротективни, антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови и кардиопротективни.

Всъщност, антиоксидантният и противовъзпалителният ефект на силимарина е ориентиран към намаляване на свързаните с вируси увреждания на черния дроб. Той има и пряк антивирусен ефект, свързан с интравенозното му приложение при инфекция с вируса на хепатит С.

По отношение на злоупотребата с алкохол силимаринът е в състояние да повиши клетъчната жизненост и да намали както липидната пероксидация (процес, увреждащ клетъчните мембрани), така и клетъчната некроза (неконтролираното унищожаване на клетките).

Силибинът пък представлява около 50-70 % от екстракта на силимарин. Може да се раздели на два диастереоизомера в съотношение 1:1 – силибин А и силибин В. Освен това е възможно да присъства като изосилибин изосилибин А и изосилибин В. Концентрацията му в основните фармацевтични продукти варира от 20% до 40%.

Употребата на силимарин или силибин оказва благоприятен ефект при неалкохолна мастна чернодробна болест. Тези вещества противодействат на прогресията на състоянието, като едновременно се борят с оксидативния стресинсулиновата резистентност, натрупването на мазнини в черния дроб и митохондриалната дисфункция.

 

Какво представлява силибинът?

 

Силибин, черен дроб.

 

Силибин е именно активната съставка на белия трън, който в миналото се е използвал в китайската медицина, а в наши дни набира популярност и в западната култура като лек на чернодробни заболявания и диабет.

Той защитава черния дроб, подобрява функцията му, като предотвратява увреждането му, подпомага отделянето на жлъчка и намалява възпалението.

Предотвратява пораженията, причинени от алкохол, химически токсини, тежки метали, лекарства, хранителни токсини, замърсяване на околната среда и др.

Силибинът има забележителен ефект върху организма поради своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антифиброзни свойства. Използва се при различни чернодробни заболявания, особено хронични, цироза и хепатоцелуларен карцином.

Както пояснихме, силимаринът е съединение, извлечено от белия трън. То представлява смес от флавоноидни комплекси, които могат да бъдат допълнително разградени на много по-малки части, а една от тях е силибинът. Той има най-мощна антиоксидантна и противовъзпалителна сила. Освен това организмът ни усвоява силибина по-лесно и ето защо той действа с най-висока ефикасност.

Съединението също така демонстрира in vitro противораково действие срещу:

 • Клетки на аденокарцином на простатата
 • Естроген-зависими и независещи клетки на човешки карцином на гърдата
 • Клетки на човешки ектоцервикален карцином
 • Клетки на рак на дебелото черво
 • Клетки на малък и немалък белодробен карцином

 

Силибин при проблеми с черния дроб

 

Силибин, черен дроб.

 

Със средно тегло около 1,4 кг, черният дроб е най-големият орган в нашето тяло, който работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата като основна система за прочистване. Освен това участва и в други процеси на обмяната на веществата.

С днешния модерен начин на живот непрекъснато ни атакуват много стресови фактори, като се започне от консервантите в храните и напитките, замърсяването на околната среда, излагането на химикали, лекарства и др.

Всички те се обработват и почистват от черния ни дроб, който може да стане бавен, ако постоянно се претоварва. Освен възприемането на здравословен начин на живот, прост, безопасен и практичен подход за подпомагане на черния дроб е приемането на натурални съставки. Една от тях например е точно силибинът.

 

Странични ефекти

Като цяло е безопасно да приемаме добавки с бял трън, силимарин или силибин в препоръчаните дози. Въпреки това, при някои хора се наблюдават странични ефекти като гадене, получаване на газове, диария или загуба на апетит. Други пък съобщават за главоболие или сърбеж след приема му.

Имайте предвид, че белият трън може да предизвика дразнения, особено ако сте алергични към други растения от същото семейство. Такива например са амброзията, маргаритките, невенът и хризантемите.

Хората, които имат диабет, трябва да се посъветват с лекаря си, преди да приемат добавки с екстракти от бял трън, защото той може да понижи кръвната захар.

Също така, не приемайте билката и нейните производни, ако имате рак на гърдата, матката или яйчниците, ендометриоза или фиброми на матката, защото е възможно тя да имитира естроген.

В случай, че сте бременна или кърмите, посъветвайте се с вашия лекар, преди да приемате каквато и да е добавка или билка.

 

Как действат добавките за здравето на черния дроб?

 

Силибин, черен дроб.

 

Макар че съставките на повечето формули за чернодробно здраве често започват да помагат за прочистването на организма още след първата доза, дори най-добрите от тях не могат да осигурят незабавни резултати. Подобно на почистването на запушен филтър, е необходимо известно време, за да се изчистят вредните токсини и мазнини.

Изследванията показват, че 3 месеца ежедневна употреба спомага за значително увеличаване на вероятността за трайно подобрение. Ето един разумен срок, който можете да очаквате:

 • 1-ви месец – храносмилането се подобрява, а тежестта в корема – намалява, тъй като възпалението започва да се смекчава.
 • 2-ри месец – може да усетите повишаване на енергийното си ниво и да почувствате, че дрехите ви стоят по-добре, тъй като подуването намалява.
 • 3-ти месец – постигната е максимална подкрепа за черния дроб. Може да почувствате дълготрайно подобрение на храносмилането, стабилно регулиране на теглото и по-голяма яснота на ума.

За най-добри резултати се съсредоточете върху последователността. Добавянето на ефективна хранителна добавка за подпомагане на черния дроб към ежедневието ви ще насърчи възстановяването на органа, тъй като всяка доза надгражда ползите от последната.

 

Заключение

Черният дроб изпълнява стотици основни функции в организма. Включително съхраняване на глюкозата от храната, която приемаме, производство на жлъчка за смилане на мазнините и филтриране на вредните токсини от кръвта, преди да причинят увреждане на други жизненоважни органи.

За съжаление съвременният начин на живот с диета, богата на въглехидрати, и заседяването на едно място водят до натрупване на мастна тъкан в черния дроб. Вследствие на това се стига до възпаление, ограничаващо способността на органа да изпълнява тези важни задачи.

Комбинацията от диета, упражнения и добре подбрана добавка може да подпомогне естествената способност на черния дроб да изхвърля токсините и мазнините. Също и да спомогне за облекчаване на затлъстяването в областта на корема, повишаване на енергийните нива и подобряване на умствената дейност.

Белият трън и неговите екстракти са естествено и ефективно решение за здравето на черния дроб. Силибинът е основната активна съставка на силимарина – стандартизиран екстракт от семената на бял трън, съдържащ смес от флавонолигнани, състояща се от силибин, изосилибин, силикристин, силидианин и други.

Активната съставка в белия трън се изразходва бързо от черния дроб, поради което хората с проблеми от подобно естество трябва да приемат оптимално висока и многократна перорална доза за ефективно подобрение. Освен това те трябва да обърнат внимание на концентрацията на силибин, осигуряваща високо съдържание на екстракта – около 80%.

Какво е силибинът?

Силибин е активната съставка на растението бял трън.

Полезен ли е силибинът за черния дроб?

Той защитава черния дроб, подобрява функцията му, като предотвратява увреждането му, подпомага отделянето на жлъчка и намалява възпалението.

Колко време се приема силибин за пречистване на черния дроб?

Изследванията показват, че 3 месеца ежедневна употреба спомага за значително увеличаване на вероятността за трайно подобрение. 

Категории: Здраве|Публикувана: 21.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 17:00 | Публикувана: 21 август 2023 в 09:50 | Категория: Здраве