Празничният сезон може да ни сблъска със стреса и депресията по редица причини. Ако не успеем да се приберем у дома, за да го прекараме със семейството си или сме в затруднено финансово положение. Ако преминаваме през труден емоционален момент, също може и по-трудно да забележим красотата на празниците и да им се насладим.

Ако изпитваме подобни чувства, не трябва да се тревожим, това не е толкова рядко срещано явление. Приблизително 14% от населението в света всяка година се чувства по същия начин.

Освен всичко това Коледните и Новогодишните празници често предизвикват и огромни нива на стрес с безбройните задължения около подаръците, партитата, семейните задължения и финализирането на работните задачи. Важно е да разберем, че това положение няма да продължи вечно, а и има начини да разпознаете симптомите и да се справите с тях бързо и лесно.

Така че празниците не са изгубени, само продължете да четете.

 

zdrav sun 400
zdrav sun 600

Какви са симптомите?

Едни от признаците на стреса и депресията е, ако чувстваме извършването на прости дейности по-трудно от обикновеното. Това включва ставане от леглото, приготвяне на вечерята и разходка на домашния любимец. С една дума – чувстваме се депресирани.

И това може да се случи както на хора, които вече са се сблъсквали с депресията, така и на такива, които за пръв път си имат работа с нея. Никой не е застрахован. Други симптоми могат да включват силна умора, загуба на интерес към неща, които преди са ни носили радост, проблеми с концентрацията, липса на съпричастност към целия празничен дух.

 

Как да преборим стреса и депресията?

Има много неща, които можем да направим, за да се отървем от мрачните мисли. Прилагайки тези идеи със сигурност ще усетим разликата и може би успешно ще преборим чувствата си и ще отворим сърцето си за едни нови и по-красиви празнични усещания.

  • Ограничаване на алкохола

Необходимо е да ограничим приема на алкохол и да не го внасяме вкъщи. Може да си мислим, че той помага да се отпуснем, но всъщност е точно обратното – той помага, но в полза на депресията. Ако ще присъстваме на парти и знаем, че няма как да го избегнем, можем да се ограничим до една или две чаши.

Неконтролируемото пиене може да повлияе на настроението ни и да усили всички негативни чувства, които имаме.

  • Осигуряване на достатъчно сън

 

Млада красива жена, която е заспала в легло с бели чаршафи. Сън срещу стреса и депресията.

 

Знаем, че депресивните мисли могат да ни налегнат точно преди заспиване, необходимо е да се стараем да ги отпратим. Или още по-добре – да ги заместим с позитивни. Фактор е и лягането по едно и също време всяка вечер.

Ако сме добре отпочинали, това може да подобри настроението ни и да ни помогне да преминем по-леко през деня.

Важно е да не пренебрегваме този фактор, който е от изключително значение за нашето ментално и физическо здраве.

 

  • Разтоварване на графика

Както вече споменахме, времето преди празниците може да бъде доста натоварено. Трябва да се стараем да намалим задълженията си. Да се научим да казваме „не“ на допълнителните задачи в работата. Пренатоварването и липсата на време за себе си със сигурност може да ни докара до сблъсък със стреса и депресията, особено ако вече са ни налегнали депресивни мисли.

Помислете за себе си, недовършената работа може да почака и догодина.

  • Създаване на нови традиции

Вероятно сме свикнали празниците да протичат по един и същи начин и ако нещо не стане по определеното статукво, това причинява стрес. Така че вместо да държим на това, което според нас би трябвало да е празникът, нека се отворим за нови традиции.

Смисълът на Коледа не е в усилената подготовка, перфектната вечеря и педантично подредения дом, а в близките, с които я прекарваме, независимо как и къде.

  • Прекарване на време с близките ни хора

 

Време с близките срещу стреса и депресията.

 

В този смисъл е следващият ни съвет. Вместо да прекарваме празниците сами вкъщи или на работа, да съберем приятелите или семейството си на вечеря у дома. Колкото повече хора, толкова по-весело, а за стреса и депресията няма да остане място! Да забравим за перфектната украса, а просто да се насладим на вкусната храна и да се забавляваме, всички останали притеснения и стрес са излишни.

  • Редовни тренировки срещу стреса и депресията

За връзката между стреса и депресията, и липсата на физическа активност ще споменем за пореден път. Тук дори няма да се потим във фитнеса. А ще сложим слушалките, ще пуснем  любимата си музика и ще потичаме в парка.

Дори само 10-минутната обиколка на квартала веднъж дневно ще окаже благоприятен ефект. За по-големите ентусиасти ще препоръчаме и сутрешната гимнастика, която зарежда с положителна енергия за целия ден. Важното е да останем активни, защото мързелът е най-добрият приятел на стреса и депресията.

  • Да не прекаляваме с храната

Преди да се отправим към социални събития, е добре да хапнем плодове и зеленчуци. Можем дори да похапнем лека закуска по път в колата, така ще сме поне наполовина заситени и няма да посягаме към всяко вкусно изкушение, което видим.

Празничните трапези са прекрасни, но често могат да доведат до преяждане, което може да повлияе на настроението ни и цялостното ни здраве. Достатъчно е да опитаме от всичко по малко.

Да не забравяме, че връзката между стреса и напълняването е много силна, а нещото, от което най-малко се нуждаете в момент на депресия, е да се отчаете и от стрелките на кантара.

Докато бяхме малки всичко беше една красива зимна приказка, изпълнена с веселие и подаръци. Но празниците понякога могат да бъдат особено труден момент за нас като възрастни.

Ако не можем да бъдем с приятели или семейство си на Коледа и не сме способни да изпълним което и да е от предложенията в горния списък – чудесна възможност е доброволческата дейност.

Тя ще ни даде възможност да подарим малко топлина на нуждаещите се – това ще бъде най-добрият лек за стреса и депресията, защото най-голямо удовлетворение получаваме, когато даваме.

Какви са симптомите на стрес и депресия около празниците?

Едни от признаците на стреса и депресията е, ако чувстваме извършването на прости дейности по-трудно от обикновеното. Това включва ставане от леглото, приготвяне на вечерята и разходка на домашния любимец. С една дума – чувстваме се депресирани.

Как да преборим стреса и депресията около празниците?

Вариантите са няколко – да намалим алкохола, да олекотим графика си, да прекарваме повече време с близките си хора, да сме физически активни и др.