„Всичко хубаво на този свят или е забранено,

 или е аморално,

или от него се пълнее.“

 

Тази мисъл на френския писател Андре Мороа е особено актуална по време на Коледните и Новогодишни празници, които по традиция са свързани със струпване на хора и обилно хранене. Срещата с любими хора поддържа добро състояние на духа.

Обикновено до преяждане по празниците се стига по един и същ начин: всички сядат пред трапеза, отрупана с вкусотии и неусетно увлечени в разговори, поглъщат необичайно количество ястия и напитки.

 

Внезапна свръхконсумация – как се отразява на тялото ни?

Ако преди подобно преяждане и препиване даден човек е бил на пости и е приемал само растително-млечни продукти, внезапната свръхконсумация създава значителен стрес за неговата обмяна.

Организмът, който е свикнал с ензимна система за по-леки храни, изведнъж се изправя пред остра нужда от допълнително ускоряване на биохимичните си процеси. Тогава потърпевшият изпитва общ дискомфорт.

Усеща тежест, подуване и болки в стомаха, които понякога изискват лекарска намеса.

В други случаи – при нормално, смесено хранене, преяждането веднъж в месеца не е толкова неприятно. Според неотдавнашни проучвания на австралийски и американски диетолози, човешкото тяло е склонно да „прощава“ еднократния хранителен маратон.

Практиката показва, че рисковете за здравето са в правопропорционална зависимост от продължителността и вида на хранителната злоупотреба.

При неразумна консумация, когато в кръвта се повишават прекомерно липопротеините с ниска плътност (т.е. лошият холестерол), се създават условия за образуване на атеросклеротични плаки и възникване на свързаните с тях сърдечно-съдови увреждания. След преяждане се повдига диафрагмата и това също влошава сърдечната дейност.

Изключително много се натоварва черният дроб, който е жизненоважен за нормалното протичане на обменните процеси. Затрудняват се всички органи, които са засегнати от някакво хронично заболяване. Тялото не може да се преработва пълноценно поетата храна, която започва да вреди.

 

Начини за профилактика при преяждане по празниците

 

Преяждане по празниците. Жена, която гледа броколи и избира здравословен режим за отслабване. Ранната вечеря.

 

Ако вкусотиите ви примамват неустоимо, яжте ги в светлите часове на денонощието, когато е по-активна обмяната на веществата и освен това има условия за раздвижване. Например, през деня може да се занимавате с гимнастика, да се разхождате в парка. Не бива да оставате дълго време в затворено, задимено помещение, като непрекъснато консумирате нещо.

Много важно е как започвате храненето. Най-добре е предястието да бъде обилна салата от пресни зеленчуци. Тя е богата на фибри, витамини и микроелементи и бързо води до засищане. Може да я поръсите със смлени или ситно нарязани ядки. От тях е добре да похапвате до 30 г на ден.

Ядките са полезни, защото съдържат ненаситени мастни киселини и редица биологично активни вещества, но натоварват организма с много калории.

И още – приемайте достатъчно вода. Тя помага да се поддържа в тялото балансът на течности, отговорни за множество жизнени функции – от храносмилане до транспорт и усвояване на полезните вещества.

Хубаво е да опитвате от всичко, но по-малко, дори само по хапка, както се казва в известната източна мъдрост:

“Изяждай всеки ден по една хапка от четиридесет вида храни и ще бъдеш здрав и силен”.

На празнични обеди и вечери тази максима идеално се съчетава с римското правило, че мярката стои в основата на всеки успех.

 

Преяждане по празниците – какво да правим, ако надхвърлим нормата?

В случаите на преяждане по празниците не се препоръчват ензимни препарати, които могат да ускорят храносмилането. Грубото вмешателство в обмяната често води до нежелани усложнения. Ако човек усети дискомфорт в стомаха, добре е да поеме една чаша кисело мляко. То нормализира чревната микрофлора. Млечните лактобацили са истински войни срещу токсините.

Помага и сок от ябълка. Той е богат на пектин – вещество, което, образно казано, хваща холестерола и го извлича от организма. Народната медицина препоръчва запарки от джоджен, копър, анасон или кимион (една супена лъжица от подправката се запарва в 500 мл вряла вода).

При препиване класическо средство е зелевият сок (т.нар. бульон трезве), заради многото млечнокисели бактерии. По същата причина помага и голяма чаша боза (около 500 мг) или марина от стерилизирани краставички, но разредена с достатъчно вода.

 

Как да не се напиваме?

Житейският опит показва, че поносимостта към спиртни напитки е различна за мъжете и жените, възрастните и по-младите, здравите и болните. Доказано е, че тя зависи от количеството на специален ензим (алкохолна дехидрогеназа), отговорен за обмяната на алкохол в организма.

„При обилни обеди и вечери едно питие не може да навреди на здравето, ако се приема в подходяща доза“, категорични са експерти от СЗО. Те са въвели понятието стандартна доза за здравите хора в активна възраст, която е равна на 10 г чист алкохол.

Ето примери за количеството на чистия алкохол в различни напитки:

  • В едно кенче бира с обемно алкохолно съдържание от 5% има 13 г чист алкохол.
  • В чаша вино от 12%, чистият алкохол е 13,3 г.
  • В един шот концентрат от 40% се съдържат 12,6 г чист алкохол.

Смята се, че дневната горна граница за консумация на спиртни напитки е не повече от две стандартни дози за жени и не повече от три за мъже.

 

Внимание – ментета!

В суетнята по празниците никак не е изключено, вместо изискана напитка или вкусно лакомство, да си купите нещо с изтекъл срок на годност, и още по-лошо – продуктът да съдържа токсични вещества.

Какво ще последва, ако консумирате т.нар. менте? Първо ще усетите гадене. После ще ви се повръща. Може да получите разстройство. Във всички случаи ще почувствате неразположение и отпадналост. Не е изключено да ви сполетят неврологични, сърдечно-съдови и други оплаквания, дори да загубите съзнание.

При съмнение за отравяне от храна или напитка трябва да предизвикате повръщане.

Добре е още при първите признаци да изпиете няколко чаши с топла вода или чаши с вода, и разтворен в нея медицински въглен. Дозировката е по една чаена лъжичка въглен в 250 мл вода.

След това потърпевшият с пръст може да дразни гърлото си, докато повърне. Когато не е изяснена причината за отравянето, не се препоръчва пиене на прясно мляко. То ускорява всмукването на мастноразтворимите отрови и засилва опасното им действие върху организма.

При алкохолно отравяне е правилно да се поемат подсладени течности, но не силни чайове или кафе. Кофеинът в тези напитки обикновено засилва увреждащото действие на вече приетия фалшив алкохол.

Нужни са повече калиеви и магнезиеви соли, които пострадалият най-лесно ще си набави от натурални сокове и компоти. Освен чрез състава си, естествените сокове помагат и като намаляват концентрацията на алкохола. Задължително е да се търси помощ от лекар токсиколог. Без отлагане!

 

Здравословно разтоварване след преяждане по празниците

 

Преяждане по празниците.Диабет и затлъстяване. Пропускливи черва. Диета без въглехидрати и захар.

 

Естествено, при подготовка на празнична трапеза, трябва да спазвате изискванията за лична и обществена хигиена. Добре е да пазарувате от реномирани магазини, където са поставени уреди за дезинфекция и редовно се контролира качеството на храните.

Следете сроковете за годност на всичко, което купувате. Повишено внимание налагат продуктите с месо. Не бива да консумирате пресни колбаси, защото в тях може да са останали вредни микроорганизми. Например, ако една луканка е мека при рязане, значи не е узряла и крие рискове.

След кулинарен маратон много благоприятно ще ви подейства т.нар. разтоварителен ден. Най-безпроблемно е през този ден да поемате много течности и до килограм и половина зеленчуци, без друга храна. Фибрите в тях ще притъпят чувството на глад, а разнообразните витамини и микроелементи ще ви укрепят и тонизират.

Всичко това не означава отказ от вкусотиите, с които свързваме Коледа и Нова година, а само повишено внимание и разумен подход към празничното хранене.

Как се отразява на тялото ни системното преяждане по празниците?

Ако преди подобно преяждане и препиване даден човек е бил на пости и е приемал само растително-млечни продукти, внезапната свръхконсумация създава значителен стрес за неговата обмяна.

Какви са начините за профилактика при преяждане по празниците?

Яжте в светлите часове на денонощието, когато е по-активна обмяната на веществата. Започвайте менюто с богата на фибри салата. Приемайте достатъчно вода.

Как да не прекаляваме и с алкохола?

Смята се, че дневната горна граница за консумация на спиртни напитки е не повече от две стандартни дози за жени и не повече от три за мъже. При обилни обеди и вечери едно питие не може да навреди на здравето, ако се приема в подходяща доза.