Йога при диабет – как помага?

Обновена: 02.07.2024|
Йога при диабет.

Йога при диабет може да има позитивно въздействие, като помогне за регулиране и отслабване на симптомите на това здравословно състояние. Как се случва това и кои йога пози са най-полезни при диабет – ще научим в следващите редове.

 

Каква е ползата от йога при диабет?

Животът с диабет може да бъде предизвикателство, но включването на йога в ежедневието на засегнатите от болестта може облекчи симптомите и да подобри състоянието. Практикуването потенциално води до намаляване на нивата на стрес, подобряване на сърдечното здраве, балансиране нивата на кръвната захар и улеснено управление на теглото.

folieva 02 400
keto banner site 01
folieva 02 400
keto banner site 01

 

Намаляване на стреса

При хората с диабет стресът е един от факторите, които се отразяват на нивата на кръвната захар, затова регулирането му е от съществено значение за диабетиците.

В йога се преплитат многобройни дихателни и медитативни техники и движения, които спомагат релаксацията и успокояването на ума и тялото. Йога при диабет и още много здравословни състояния може да служи като невероятно ефективен антидот за стреса.

Сърдечно-съдово здраве

Редовната физическа активност, каквато е йогата, помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и насърчава цялостното сърдечно-съдово здраве.

Регулиране на кръвната захар

Една от най-важните ползи от йога при диабет е, че тя може да има положително въздействие върху нивата на кръвната захар.

Някои йога пози стимулират панкреаса, който е отговорен за производството на инсулин, и помагат за подобряване на метаболизма на глюкозата.

Регулиране на теглото

Поддържането на здравословно тегло е важно за хората с диабет. Редовното изпълняване на йога при диабет може да допринесе за поддържане на тегло или отслабване.

Някои йога стилове могат да бъдат физически натоварващи и могат да помогнат за изгарянето на калории и изграждането на чиста мускулна маса.

Добро кръвообращение

Определени йога пози и практики могат да подобрят кръвообращението и лимфния поток, което е от полза за хора с диабет, които могат да имат проблеми с кръвообращението.

Подобряване на хранителните навици

Йога практиката често включва осъзнаване и внимание, фокусирано върху настоящия момент.

Тази философия се отнася и за хранителните навици. Тя насърчава практикуващите да изградят и поддържат по-съзнателен и балансиран подход към избора на храна.

Научавайки се да разпознават сигналите за глад и да взимат добре премислени решения по отношение на храните, които консумират, и размера на порциите, хората с диабет ще поемат активна роля в управляването на своя диабет.

Йога при диабет може да помогне на хората да постигнат по-добро разбиране за нуждите на тялото си и да усещат фините промени във физическото и емоционалното си състояние, което им позволява да реагират незабавно на колебанията в нивата на кръвната захар.

 

Диабет – какво представлява?

 

Йога при диабет.

 

Диабетът е хронично здравословно състояние, което се характеризира с високи нива на захар (глюкоза) в кръвта. При това състояние тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или не може ефективно да използва този, който произвежда.

Хормонът инсулин отговаря за регулиране на нивата на кръвната захар и позволява на клетките да абсорбират и използват глюкозата за енергия.

Има два основни типа диабет.

Диабет тип 1

Този тип се появява, когато имунната система на тялото погрешка атакува и унищожава клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса.

Хората с диабет тип 1 се нуждаят от инсулинови инжекции или използването на инсулинова помпа, за да поддържат нивата на кръвната си захар в норма.

Диабет тип 2

Този тип е по-често срещан и обикновено се наблюдава, когато тялото развие резистентност към ефектите на инсулина или не произвежда достатъчно инсулин.

Диабет тип 2 често възниква в резултат от нездравословен начин на живот. До него може да се стигне заради затлъстяване, заседнал начин на живот, лоша диета и др. Съответно може да се регулира чрез промени в навиците, перорални лекарства или инсулинова терапия, ако е необходимо.

Продуктите със стевия могат да бъдат полезна алтернатива за хора с диабет, които искат да намалят приема си на захар. Стевия е естествен подсладител, извлечен от растението Stevia rebaudiana и е известен със своята интензивна сладост, без добавяне на калории или въглехидрати. 

 

Какви са симптомите при диабет?

Симптомите на диабета могат да включват:

 • Често уриниране
 • Силна жажда
 • Загуба на тегло
 • Умора
 • Замъглено зрение
 • Бавно зарастващи рани и повишена чувствителност към инфекции

 

Какви могат да бъдат усложненията?

Когато не се регулира или се регулира зле, диабетът може да доведе до няколко сериозни здравословни състояния. Някои от потенциалните усложнения, свързани с диабета, включват:

 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Бъбречно заболяване или дори до бъбречна недостатъчност
 • Увреждане на очите (ретинопатия)
 • Увреждане на нервите (невропатия)
 • Кожни заболявания, суха кожа и сърбеж
 • Повишен риск от инфекции
 • Проблеми със зъбите – например пародонтит

 

 

Кои йога пози се препоръчват при диабет?

Ето няколко йога пози, които могат да бъдат полезни за хора с диабет.

 

Поза мост

 

Йога при диабет.

 

Тази поза, подходяща за йога при диабет, помага за разтягане на гърдите, врата и гръбнака, стимулира коремните органи и засилва кръвообращението.

Поза мост стимулира панкреаса, което помага поддържане на оптимално производство на инсулин и улеснява контрола на кръвната захар.

Още една причина тя да е полезна при диабет, е фактът, че активира щитовидната жлеза, която играе решаваща роля в регулирането на метаболизма. Това подпомага управлението на диабета.

За да изпълните позата, следвайте стъпките:

 1. Започнете легнали по гръб със свити колене и стъпала на пода, разтворени на ширината на бедрата. Дръжте ръцете си отпуснати отстрани, дланите – обърнати надолу.
 2. Натиснете стъпалата си в пода, като ангажирате седалищните мускули. Докато издишвате, бавно повдигнете бедрата си от пода, като се стремите да създадете права линия от коленете до раменете.
 3. Дръжте бедрата и стъпалата си успоредни едно на друго и избягвайте да стискате седалищните мускули твърде силно. Вместо това се съсредоточете върху използването на мускулите на краката и корема, за да поддържате позата.
 4. Ако ви е удобно, можете да преплетете пръсти под гърба си и леко да приближите раменете си, но не забравяйте да държите врата и главата си отпуснати.
 5. Задръжте позата за няколко дълбоки вдишвания, усещайки разтягането в гърдите и бедрата. Уверете се, че поддържате равномерно дишане през цялото време.
 6. За да освободите позата, бавно спуснете бедрата обратно на пода, прешлен по прешлен, и се отпуснете.

 

Поза лък

 

Йога при диабет.

 

Тази поза укрепва коремните мускули, разтяга цялата предна част на тялото и стимулира храносмилателната система. Може също така да помогне за подобряване на кръвообращението и да стимулира панкреаса.

Позата се изпълнява по следния начин:

 1. Легнете по корем с изпънати крака и стъпала на ширината на бедрата.
 2. След това поставете ръцете до тялото с дланите, обърнати надолу.
 3. Свийте коленете и протегнете ръцете назад към краката в опит да хванат глезените или друга част на краката.
 4. Поемете дълбоко дъх и докато издишвате, повдигнете гърдите, главата и краката си от земята едновременно. Докато повдигате, стремете се да създадете лека арка в гърба си, позволявайки на краката ви да се издигнат по-високо. Погледът трябва да е отправен напред, а вратът – отпуснат.
 5. Задръжте позата за 20 до 30 секунди, като дишате дълбоко и равномерно.
 6. Издишайте и леко освободете позата, спускайки гърдите, главата и краката си обратно към земята.

 

Докато сте в позата, съсредоточете се върху удължаването на гръбначния стълб и поддържането на удобно разтягане. Избягвайте прекомерно напрежение или преразтягане. Дръжте задните части отпуснати, за да избегнете ненужно напрежение в долната част на гърба.

 

Поза за усукване наполовина на гръбначния стълб

 

Йога при диабет.

 

Тази поза за усукване в седнало положение помага за стимулиране на панкреаса и подобряване на храносмилането. Освен това разтяга гръбначния стълб и подобрява гъвкавостта.

Ето и как се изпълнява:

 1. Започнете, като седнете на пода с изпънати крака пред вас.
 2. Свийте дясното коляно и поставете десния си крак на пода извън лявото коляно. Дръжте левия си крак изпънат и стъпалото сгънато.
 3. Вземете лявата си ръка и я прекарайте през дясното коляно, като поставите лявата си ръка на пода до дясното бедро.
 4. Вдишайте и изпънете гръбнака си, седнали изправени.
 5. Докато издишвате, завъртете торса си надясно, като използвате лявата си ръка срещу дясното коляно като лост. Можете също така да поставите дясната си ръка зад себе си за опора.
 6. Дръжте гръбнака си издължен, а раменете – отпуснати. Избягвайте да напрягате или насилвате усукването. Вместо това се съсредоточете върху използването на дъха си, за да задълбочите леко усукването с всяко издишване.
 7. Погледнете през дясното си рамо или, ако ви е удобно в позата, направо обърнете главата си в тази посока.
 8. Задръжте за няколко вдишвания, усещайки усукването през гръбначния стълб и торса. След това освободете позата, бавно се отпуснете и се върнете в центъра.

 

Съображения за практикуването на йога при диабет

От съществено значение е диабетиците да информират своя инструктор по йога за състоянието си, за да могат да получат персонализирани насоки кои йога практики са най-подходящи и безопасни за техните нужди. Инструкторът може също така да им покаже вариации на позите, съобразени с техните конкретни оплаквания.

Йога при диабет трябва да бъде комбинирана с изпълняване на останалите здравни предписания за управление на състоянието, включително лекарства, диета и редовно наблюдение от специалист.

Важно е да започнете да практикувате бавно, да слушате тялото си и постепенно да увеличавате интензитета и продължителността на йога практиката. Ако имате някакви притеснения или специфични здравословни проблеми, не се колебайте да се консултирате със здравен специалист.

 

Заключение

Йога при диабет е една от най-добрите физически активности за подобряване на състоянието. Тя помага за справяне със стреса, подобрява храносмилането и кръвообращението, които могат да представляват проблем за диабетиците. По-активните йога практики могат да подпомогнат поддържането на тегло или отслабването.

Освен това практикуването на йога при диабет стимулира хората да се хранят по начин, който да бъде съобразен със здравословното им състояние и да бъде в полза на стабилизирането на нивата на кръвна захар.

 

Често задавани въпроси

Какво е диабет?

Диабетът е хронично здравословно състояние, характеризиращо се с високи нива на захар (глюкоза) в кръвта. При диабет тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или не може ефективно да използва инсулина, който произвежда.

До какви усложнения може да доведе диабетът?

Ако не се контролира, може да доведе до сериозни усложнения, засягащи различни органи и системи в тялото, включително сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

Как йога при диабет може да е от полза за подобряване на състоянието?

Практикуването на йога при диабет подобрява кръвообращението и храносмилането, намалява нивата на стрес и улеснява управлението на кръвната захар и поддържането на здравословно тегло.

Какво е диабет?

Диабетът е хронично здравословно състояние, характеризиращо се с високи нива на захар (глюкоза) в кръвта. При диабет тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или не може ефективно да използва инсулина, който произвежда.

До какви усложнения може да доведе диабетът?

Ако не се контролира, може да доведе до сериозни усложнения, засягащи различни органи и системи в тялото, включително сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

Как йога при диабет може да е от полза за подобряване на състоянието?

Практикуването на йога при диабет подобрява кръвообращението и храносмилането, намалява нивата на стрес и улеснява управлението на кръвната захар и поддържането на здравословно тегло.

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 юли 2024 в 10:47 | Публикувана: 22 юни 2023 в 15:29 | Категория: Йога и медитация, Холистика и практики, Холистично здраве