Диабетът според традиционната китайска медицина

Обновена: 27.02.2024|

Диабетът е хронично заболяване, което засяга милиони хора по света. В днешно време той се е превърнал в социално значим проблем. Според Световната Здравна Организация (СЗО), през последните десетилетия е имало изключително стремително увеличение на диагностицирането и предразположеността към диабет.

Докато конвенционалните терапии се фокусират основно върху регулирането на кръвната захар чрез модификации на диетата, инжектиране на инсулин и прием на фармакологични агенти, източната медицина разглежда диабета през една холистична призма, предоставяйки различна перспектива.

В статията изследваме какво представлява диабетът според традиционната китайска медицина.

 

berb 02 400 02
berb 02 600 02

Основни принципи на традиционната китайска медицина

Традиционната китайска медицина (ТКМ) има хилядолетна история, която е залегнала във философията на даоизма. В тази древна лечебна система подходът към разбирането на човешкия организъм се простира отвъд физическите аспекти, като обхваща взаимосвързаността между тялото, ума и духа.

berb 02 400 02
berb 02 600 02

TКM разглежда човешкото тяло като микрокосмос, отразяващ макрокосмоса в природата и тази перспектива е фундаментална за нейните диагностични и лечебни принципи.

Тя черпи вдъхновение от природата, разглеждайки ритмите и циклите на тялото като отражение на естествения свят. В основата й стои вярването, че тялото на човек е в хармония, когато двете противоположни, но взаимодействащи си енергии – Ин и Ян, са в баланс.

Това са двата аспекта на всичко в природата. Ин представлява пасивния принцип, докато Ян е активният. Тази концепция е вградена във всичко – от елементите и сезоните до органите и функциите в човешкото тяло.

 

Трите съкровища в ТКМ

В традиционната китайска медицина, здравето се разглежда не просто като отсъствие на болест, а като хармоничното и съгласувано взаимодействие на трите основни аспекта на човешкото същество, наричани трите съкровища – Дзин, Чи и Шен.

Дзин (Същност)

Дзин се описва като основополагащата субстанция на живота, представляваща същността, наследена от нашите предци. Дзин е най-осезаемото и материално въплъщение на физическите аспекти на живота като генетиката и репродуктивен потенциал. Тя е основният ни енергиен резерв, като нейното седалище в тялото са бъбреците.

Чи (Жизнена енергия)

Чи е жизнената енергия, която протича през всички живи същества и виталната сила, която поддържа живота, намираща се в далака и черния дроб. Чи циркулира през енергийни канали или меридиани, осигурявайки хармоничното функциониране на тялото, ума и духа.

Шен (Дух)

Шен обхваща духовния и трансцендентен аспект на човек. Превежда се „Дух“ и представлява висшето съзнание в индивида. Шен се свързва със сърцето, което се счита за резиденцията на духа в китайската медицина.

 

Диабетът според традиционната китайска медицина

 

диабетът според традиционната китайска медицина

 

Диабетът според традиционната китайска медицина се дължи на нарушение в протичането на жизнената енергия Чи, дисхармония на силите Ин и Ян и органите, свързани с храносмилането и елиминирането.

В ТКМ диабетът се свързва с понятието „Xiao Ke“, което означава отслабване и жажда.

Това състояние се разглежда като физическото проявление на енергийните дисбаланси в далака, стомаха и бъбреците, повишена вътрешна топлина, както и нарушения в циркулацията на виталната сила и кръвообращението. 

Вместо да се фокусира единствено върху симптомите и метаболитните нарушения, TКM идентифицира моделите на дисхармония, които обхващат физическите, емоционалните и психологическите аспекти на състоянието. 

Често срещаните модели, наблюдавани при диабет според традиционната китайска медицина, включват дефицит на Чи на далака, дефицит на Ин в бъбреците и стагнация на Чи в черния дроб. Далакът и стомахът са основни органи за трансформирането на храната в Чи.

В ТКМ далакът играе ключова роля в трансформирането на храната в енергия, която организмът може да използва. След това тази енергия се изпраща към белите дробове, където се разпределя в цялото тяло, осигурявайки необходимото гориво за функционирането на органите. Бъбреците, от своя страна, се свързват със съхранението на дзин – основния енергиен резерв.

Когато далакът и бъбреците не функционират правилно, то продуктите от обмяната на веществата се натрупват в меридианите и се блокира енергийният поток, което предизвиква непроходимост в кръвоносните съдове и това довежда до различни метаболитни нарушения и здравословни проблеми.

 

Терапия на диабет в ТКМ

 

диабетът според традиционната китайска медицина

 

Диабетът според традиционната китайска медицина се дължи на три основни фактора: неправилна диета, емоционален дисбаланс и конституционен дефицит на Ин.

Акцентът в ТКМ е върху премахването на първопричината, а не единствено върху овладяването на симптомите. Това се постига чрез регулиране на енергийните потоци, възстановяване на баланса между Ин и Ян, и поддържане на хармонията с околната среда.

Акупунктура

Акупунктурата включва стимулирането на определени точки по меридианите на тялото с игли, за да се регулира потокът на Чи. При диабет акупунктурата е насочена към точките, свързани с инсулиновата чувствителност и функцията на органите, които отговарят за преобразуването на храната в енергия.

Терапията с игли допринася за подобряване на циркулацията, което е от съществено значение при лечението на диабета. Добрата циркулация е свързана с по-доброто усвояване на глюкоза и по-ефективно функциониране на клетките.

Изследвания, публикувани  в „Journal of Acupuncture and Meridian Studies“,“ Journal of Аlternative and Complementdry Medicine“ и други издания за алтернативно лечение показват, че акупунктурата спомага за регулирането на нивата на глюкоза в кръвта чрез стимулиране на нервната система, която участва в контрола на глюкозата.

Освен това акупунктурата допринася за намаляване на стреса и предотвратяване на някои неврологични усложнения, свързани с диабета.

Билкова медицина

TКM разчита на богата гама от билки за справяне с диабета. Билковите формулировки са съобразени с индивидуалното състояние на индивида, предлагайки персонализиран подход към лечението.

Билките се категоризират въз основа на техните функции, природа (хладни, студени, топли и горещи) и вкус (сладки, пикантни, горчиви, кисели и солени). Тази класификационна система формира основата за създаване на ефективни билкови формули.

Билковите формули на TКM обикновено се състоят от четири компонента, всеки от които служи за различна цел. Главната съставка е билката, която се насочва към основния дисфункционален модел на заболяването.

При диабета основната съставка се съсредоточава върху първопричината, като стимулирането на Ин-аспекта, подхранването на жизнената енергия и намаляването на топлината.

Работейки в тандем с основната съставка, втората, която е заместваща, помага при лечението на основния синдром или действа като основна съставка срещу съпътстващ синдром.

Третата помощна билка засилва ефектите на основната съставка, като смекчава или елиминира токсичността, допринасяйки за общата ефикасност и безопасност на билковата формула.

Четвъртата съставка се фокусира върху определени меридиани и области на тялото. Тя хармонизира и интегрира действието на останалите съставки, осигурявайки балансиран и целенасочен подход при лечението на диабет.

Huang Lian, известен като китайска златна нишка, с научно наименование Coptis chinensis, е една от основните билки в TКM в управлението на диабет. Тя има охлаждащ характер, което я прави подходяща за почистване на топлина и влага. Huang Lian съдържа алкалоида берберин, който допринася за регулирането на нивата на кръвната захар.

Има изследвания, които показват, че берберинът стимулира секрецията на инсулин и потиска апоптозата на бета-клетките на панкреаса при пациенти с диабет тип 2.

 

Диетична терапия

TКM признава дълбокото въздействие на диетата върху здравето. Храните са категоризирани въз основа на техните енергийни качества и са направени препоръки за балансиране на силите Ин и Ян.

В традиционната китайска медицина храните се оценяват въз основа, не просто на техния химичен състав, а от гледна точка на техните енергийни свойства.

За справяне с дефицита на Ин и излишната вътрешна топлина, свързани с диабет, TКM препоръчва специфични храни с охлаждащи свойства.

Диетата се определя въз основа на отчитането на различни фактори, сред които:

  • Тип тяло и възраст: Уникалната конституция и възрастта на индивида играят роля при определяне на хранителните нужди.
  • Жизненост: Общата жизненост или енергийните нива на индивида се вземат в предвид при създаването на подходящ диетичен план.
  • Географско местоположение: Околната среда и климатът на географското местоположение също оказват влияние върху диетичните препоръки.
  • Сезонни влияния: TКM разпознава влиянието на сезонните промени върху здравето и препоръчва съответно коригиране на диетата.

 

Чигун 

Чигун е медитативна практика, която подчертава връзката между ума и тялото. Тази древна техника включва дихателни упражнения и координирани движения на тялото за регулиране и подобряване на Чи-то.

Въпреки че не е основно лечение за диабет, чигун се счита за ценна допълнителна терапия. Специфичните чугун упражнения, пригодени за диабет, могат да помогнат за подобряване на цялостното благосъстояние, намаляване на стреса и подпомагане на естествените лечебни процеси на тялото.

Редовната практика помага да се управляват както физическите, така и емоционалните аспекти на състоянието.

Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да направите промени в диетата или плана си за лечение.

 

 

Заключение

 

диабетът според традиционната китайска медицина

 

Холистичният подход на традиционната китайска медицина надхвърля редукционисткия възглед на западната. Като разглежда тялото като сложна, взаимосвързана система, повлияна от вътрешни и външни фактори, TКM предоставя цялостна рамка за насърчаване на здравето, предотвратяване на заболявания и справяне с дисбалансите в техния корен.

Тази перспектива продължава да предлага ценни прозрения и допълващи се подходи към здравеопазването, насърчавайки идеята, че истинското благополучие възниква от поддържането на вътрешната хармония и тази с външния свят.

Какво представлява диабетът според традиционната китайска медицина ТКМ?

Диабетът според традиционната китайска медицина се разглежда като дисбаланс в жизнената енергия Чи, силите Ин и Ян и органите, свързани с храносмилането и елиминирането.

Какъв е акцентът в ТКМ?

Традиционната китайска медицина се стреми към премахване на първопричината за дисбаланса, а не само върху овладяването на симптомите.

Какви терапии прилага ТКМ при диабет?

ТКМ прилага билкова и диетична терапия, акупунктура, чигун упражнения и други.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 15:13 | Публикувана: 26 януари 2024 в 17:15 | Категория: Здраве