Инка – алтернатива на кафето

Обновена: 28.11.2024|
Кафе инка.

Кафето инка изплува от миналото и набира все по-широка популярност днес, заради липсата на кофеин в съдържанието си. Инката дава възможност да се насладим на друг вид топла и енергизираща напитка.

Какво е инка?

Инка е ободрителна напитка, която се приготвя от изпечените и смлени корени на растението цикория. Тя е натурален и безкофеинов заместител на кафето, а вкусовете им са почти неразличими. Може да се консумира и в комбинация с кафе, за да подобри хранителните му качествата и вкуса му.

Коренът от цикория е основната съставка в кафето инка. За да се направи, суровият корен от цикория се смила, изпича се и се сварява във вода. Отстраняват се сварените парченца корен и е готова за консумация. Течността има кафеникав цвят и богат горчив вкус също като добре познатото ни кафе.

История на инката

Коренът цикория е култивиран още в Древен Египет. Историята на кафето инка, обаче започва през 1800 г. във Франция, когато е въведено от М. Орбан и М. Жиро. По това време има недостиг на кафе и се търси негов заместител. 

Научаваме за историята на кафето инка от писателя от 19-ти век Питър Симъндс в неговия труд “Кафе и цикория: култура, състав, търговия и консумация.”

Хората започват да добавят корен от цикория в кафето си, за да увеличат количеството на запасите си. По този начин откриват, че инката подобрява вкуса на кафето.

Симъндс пише: „В някои части на Германия, кафето от цикория се превръща в ежедневна женска напитка. То става важна част от ежедневния хранителен ритуал.“

Години по-късно, по време на Гражданската война, кафето инка става популярно в Ню Орлиънс. Причината там е същата – недостиг на кафе. Военноморските сили на Съюза блокират пристанищата им и търговията на кафе е замразена. 

Днес кафето от цикория може да се намери в много части на света и се използва като безкофеинова алтернатива на обикновеното кафе.

Кафето инка е познато у нас и като “детско кафе”, поради липсата на кофеин. 

 

Какви са предимствата на инката пред кафето?

 

чаша с инка кафе

 

Кафето инка има някои предимства за здравето ни, поради които може да предпочетем да заменим нормалното си кафе с него.

Коренът от цикория има лечебни свойства и традиционно се използва самостоятелно като запарка или в медицински препарати при лечение на жълтеница, подагра, уголемяване на черния дроб и ревматизъм.

Важно е да се уточни, че най-полезните съединения са в утайката на кафето инка. 

Безкофеинова алтернатива

Кафето от корен от цикория може да бъде особено полезно за хора, които искат да избегнат кофеина и не харесват вкуса на безкофеиновото кафе. Вкусът на инката е доста подобен на истинското кафе – горчив и наситен

При хора с непоносимост към кофеин също е добра алтернатива.

Богато на нутриенти

Коренът от цикория, от който се приготвя инката, съдържа манган и витамин B6, две хранителни вещества, свързани със здравето на мозъка. Манганът и витамин B6 подобряват притока на кръв към мозъка.

Имайте предвид, че количествата на тези хранителни вещества в кафето от цикория са сравнително ниски, тъй като напитката се приготвя с много малко количество от растението. 

Може да понижи кръвната захар

Коренът от цикория съдържа 68% инулин. Инулинът е вид пребиотични фибри, за които е доказано, че помагат за контролиране на нивата на кръвната захар

Този вид фибри забавят усвояването на въглехидрати и по този начин, кръвната захар се покачва по-плавно. Поради тази причина инулинът може да помогне за регулацията на кръвната захар и да намали инсулиновата резистентност.

Може да намали апетита, което да помогне със сваляне на теглото в дългосрочен план. 

Може да подобри функцията на храносмилателния тракт 

Вече споменатият инулин, с неговите пребиотични функции, помага на добрите бактерии в стомаха ни и поддържа храносмилателната ни система здрава. 

Този вид фибри, съдържащи се в кафето инка, подобряват здравето на червата, като намаляват възпалението, подсилват микробиома и стимулират храносмилателния тракт да усвоява повече хранителни вещества.

Друго благоприятно действие е, че намалява шансовете за запек. Редовното консумиране на кафе от цикория спомага за редовното изхождане. 

Понижава холестерола

Коренът от цикория увеличава количеството на адипонектин, хормонът, който помага за предпазване от натрупване на мазнини по стените на артериите. При ежедневна консумация на кафе инка може да регулираме нивата на холестерола. 

Хранителни стойности

 

инка, корен от цикория

 

Суров корен от цикория (100 г) съдържа следните хранителни вещества:

 

Калории 72 kcal
Белтъчини 1.4 г
Въглехидрати 18 г
Фибри 10 г
Захари 0.2 г
Мазнини 0.2 г
Калий 290 мг
Калций 41 мг
Магнезий 22 мг
Фосфор 61 мг
Витамин Ц 5 мг
Витамин Е 0.3 мг

 

Знаейки ползите и хранителните стойности на корена от цикория и кафето, което се приготвя в него, можем да опитаме да си приготвим кафе инка у дома. 

 

Как да консумираме?

Обикновено се препоръчва да се използват около 2 с. л. (11 г) смлян корен от цикория на 1 ч. ч. (240 мл) вода. Напитката инка може да се консумира чиста, но за любителите на сладкия вкус може да се прибави подсладител. В зависимост от личните предпочитания може да подсладим с еритритол или стевия.

Предлагаме ви една лесна рецепта на тази ободряваща напитка, която да опитате. 

Рецепта за инка с ядково мляко и канела

 

инка, рецепти с ниски нетни въглехидрати

 

Време за приготвяне Порции Хранителна информация за порция с кокосово мляко Хранителна информация на порция с бадемово мляко
10 минути 1 33 калории
0.44 г протеин
0.8 г нетни въглехидрати
2.4 г мазнини
21 калории
0.64 г протеин
0.5 г нетни въглехидрати
1.1 г мазнини

 

Необходими съставки: 

  • 1 с. л. корен от цикория
  • 1 ч. ч. вода (240 мл)
  • 1/2 ч. ч. кокосово или бадемово мляко (120 мл)
  • 1 ч. л. стевия и еритритол
  • канела за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте млякото на пара, но внимавайте да не заври. Почти всички кафе машини имат дюза за пяна (стиймър).
  2. Сварете корена от цикория във водата и прецедете, ако нямате специална цедка за билки.
  3. Добавете разпененото мляко към кафето от цикория.
  4. Подсладете с желания подсладител, спрямо личния ви вкус. 
  5. Поръсете с щипка канела.

Ако обичате вкуса на кафето и искате да консумирате по-често напитка с подобен наситен вкус и аромат, но да не прекалявате с кофеина, може да опитате инка. 

 

Заключение

Инка кафето може да бъде алтернатива за ободряваща напитка, която да опитаме. Тя е алтернатива на нормалното кафе, може да се приема и в комбинация с него. 

Кафето от цикория не носи нежелани реакции при повечето хора. Ако все пак се притеснявате, че може да сте алергични към съставката в инката, коренът от цикория, е добре да се консултирате с лекар преди да консумирате тази напитка. 

 

 

Често задавани въпроси

Можем ли изцяло да заменим кафето с инка?

Можем да заменим кафето с инка без да се притесняваме. Съдържанието на кафето инка е с изцяло натурален характер, защото се приготвя от сушени корени цикория. 

Кой не трябва да консумира кафе инка? 

Кафето от цикория не бива да се консумира от бременни жени и кърмачки. Хората с алергия към цикория и синдром на раздразнените черва не трябва да пият кафе инка. 

Помага ли при отслабване?

Кафето инка забързва метаболизма и поддържа чревната флора добре функционираща. Засиленият метаболизъм помага на тялото да изхвърля ненужните вещества и да поддържа тонуса на тялото, което може да благоприятства отслабването.

Категории: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни|Публикувана: 15.11.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

478a693c5e3c6e7d8930f30107424ec9?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар