Цикория – какво трябва да знаем за свойствата на билката?

Обновена: 18.01.2024|

Цикория е растение с богата история като лечебно средство и като здравословен заместител на кафето, който не съдържа кофеин. Използва се от хиляди години, както в аюрведическата медицина, така и в западното билколечение.

Днес ще ви разкажем повече за цикорията или позната още у нас като „синя жлъчка“ и какво може да направи тя за човешкото тяло. Няма да пропуснем да обясним и как да си приготвите чаша ароматно билково кафе.

 

Какво представлява цикорията?

Цикорията е широко разпространена в Европа и Северна Америка, може да се открие и в диво състояние, като често се бърка за плевел. Тя е от едно семейство с други много полезни билки – глухарче, лайка и ехинацея и споделя някои от техните свойства.

Хората я използват предимно заради корена, който е дълъг и бял. Цветовете на най-популярната – обикновена цикория, са синьо-лилави. Листата също са ядливи, дребни и крехки – подходящи за салата.

Дебелият корен от цикория се изпича и стрива на прах, за да се приготви кафе с вкус, наподобяващ шоколад. Всъщност тази му употреба започва още през 15-и век. Традицията първоначално се разпространява сред французите и става често срещана в повечето части от Европа, където кафето не може да се отглежда или е твърде скъпо.

 

Колко вида цикория има?

 

Цикория, видове, ползи, употреба..

 

Растението има много разновидности, но като лековита билка най-често се използва обикновената цикория (Cichorium Intybus). Именно от нея се прави и кафето.

Салатни версии обаче има много под формата на различни широколистни и къдраволистни сортове. Листата на тези видове са леко горчиви отвън, към вътрешността стават по-меки на вкус, като маруля.

Ето и най-разпространените салатни сортове:

  • Chioggia Radicchio – най-често срещаният вид радичио, който прилича на малко, меко, червено-бяло зеле.
  • Белгийска ендивия – характеризира се с малки продълговати глави и твърди бледожълти и бели листа.
  • Червена белгийска ендивия – с малки продълговати глави и плътни, пурпурни и бели листа.
  • Къдрава ендивия – къдрава, светлозелена до жълтеникава зеленина.
  • Ескарол – голяма глава с плътни листа, наподобява маслена маруля, но с леко горчив вкус.

Специално заради корена се отглеждат френска и белгийска цикория, които се характеризират с по-големи коренови глави. Тяхно предимство е, че, ако се съхраняват в хладилник, могат да останат свежи до няколко месеца.

 

7 лечебни качества на растението

 

Цикория. Топене на коремните мазнини. Фибри. Цьолиакия. Глутенова ентеропатия. Лек за хемороиди. Вратига. Диета след празниците. жена и схема на чревната флора

 

Цикорията е богата на фибри, бедна на калории и с ниско съдържание на мазнини. Редовната й консумация увеличава приема на много витамини и минерали, като калций, фосфор, калий и фолат.

Смята се, че билката има няколко ползи за здравето, за които е отговорно съединението инулин, което се съдържа в големи количества в корена на растението. Инулинът има предимно пробиотична функция.

Ето и кои са конкретните здравословни ползи на билката.

 

1. Подпомага храносмилателното здраве

Да започнем с най-важното – цикорията е естествен източник на диетични фибри като инулин и фруктан (в по-малки количества), които са пробиотици. Те подобряват функцията на червата, като насърчават растежа на добри бактерии.

Следователно растението се понася много добре от хора със стомашно-чревни симптоми.

Допълнително, специално инулинът може да помогне за:

  • облекчаване на запека
  • да успокои възпалението на червата
  • да инхибира на растежа на вредните чревни бактерии

 

2. Поддържа здравето на черния дроб

Всъщност цикорията се счита за билка, поддържаща черния дроб и дори й е дадено името „приятел на черния дроб“.

Коренът на билката съдържа съединения, които естествено стимулират производството на жлъчка. Правилното производство на жлъчка е важно както за здравословното храносмилане, защото помага за разграждането на мазнините, така и за детоксикацията, защото помага за извеждането на отпадъчните продукти и токсините от тялото.

Съвременните изследвания също показват, че екстрактът от корена може да помогне за намаляване на оксидативния стрес и защита на клетките от увреждане в черния дроб.

 

3. Полезна за превенция и лечение на диабет

Проучванията показват, че екстрактът от корена на билката повишата нивата на адипонектин – протеин, който регулира нивата на кръвната захар. Това може да помогне за забавяне или предотвратяване на диабет.

Цикорията може да предложи ползи специално за хора с диабет тип 2. Например, изглежда, че тя подобрява стабилността на глюкозата и калция, намалява кръвното налягане и подпомага здравата чернодробна функция. Тези ползи обаче се наблюдават предимно при жени.

 

4. Подпомага отслабването

 

Цикория. Кето храни в борбата с коремните мазнини.

 

Храните, които съдържат инулин, имат по-ниско съдържание на калории и мазнини. Тези храни позволяват на хората да хапват добре, като същевременно намаляват общия прием на калории, което улеснява отслабването, без да се чувстват лишения. Именно затова цикорията е важен елемент от много хранителни режими.

Допълнително, тъй като може да допринесе за усещането за ситост, режимните протеинови прахове и блокчета за леки закуски обикновено съдържат екстракт от растението.

 

5. Полезна при лечение на артрит

Екстрактът от цикория има благоприятно въздействие при лечението на остеоартрит. Смята се, че полифенолите, които растението съдържа, се борят с възпалението.

Приемът на билката подобрява притока на кръв и функционирането на червените кръвни клетки. Именно това може да помогне в борбата с възпалението и да помогне при лечението на артрит. Коренът от цикория се оказва полезен и при възпаление на ставите от подагра, но са необходими повече изследвания по този въпрос.

 

6. Подобрява мозъчната функция

Коренът от цикория е много богат на манган и витамин B6, които играят роля в здравето на мозъка. Манганът е вазодилататор с антиоксидантни свойства, който подпомага кръвния поток към мозъка, както и борбата със свободните радикали. Витамин В6 пък подпомага определени синапси в мозъка.

Всичко това е много важно, особено за възрастните хора, на които може да им е по-трудно да се концентрират или да имат проблеми със запомнянето на определена информация. Цикорията може да намали тези симптоми, подобрявайки цялостната функция на мозъка.

 

7. Помага при лечени на кожни проблеми

Екстрактът от корен на цикория може да подобри функцията на кожната бариера. Полезен е при сухота, която често придружава процеса на стареене. Активните съставки в него ефективно поддържат хомеостазата и предотвратят кожни промени.

Същевременно цикорията е полезна и при много кожни проблеми. Установено е, че тя има противогъбични свойства, които могат да помогнат при лечението на определени форми на кандида и екзема. Лечението се прилага локално.

За целта ще ви трябват 2 с. л. смлян корен от цикория и чаша вряща вода. Оставете сместа да престои 30 минути. Потопете марлени бинтове в течността и ги наложете върху засегнатите места. Можете да покриете превръзката и да я оставите да действа около 30 минути. Повтаряйте всяка сутрин и вечер в продължение на една седмица.

 

Има ли странични ефекти от консумацията на билката?

 

Цикория. Проблеми с жлъчката, камъни в жлъчката.

 

За цикорията има, макар и малко, предпазни мерки, с които трябва да се съобразявате при употреба. Ето най-важното, което трябва да знаете.

Може да причини алергия

Ако сте алергични към невен, маргаритки, хризантеми и др., консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате цикория. Макар и рядко, тя има потенциал да предизвика реакция. Коренът може да реагира кръстосано с брезовия прашец и да причини свързания орален алергичен синдром.

Може да причини усложнения при камъни в жлъчката

Цикорията може да стимулира производството на жлъчка и да причини проблеми при хора с камъни в жлъчката. Ето защо е наложително да се консултирате с вашия лекар преди да я консумирате.

Може да предизвика разстроен стомах

Имайте предвид, че растението помага на тялото ви да се детоксикира и има леки слабителни свойства. Ако приемете твърде много от нея наведнъж, може да предизвикате симптоми на разстроен стомах.

Не се препоръчва по време на бременност и кърмене

Цикорията може да предизвика менструация и спонтанен аборт. Поради това не се препоръчва по време на бременност! За ваша и на бебето безопасност избягвайте употребата на билката и по време на кърмене.

 

Как да добавите цикорията към менюто си няколко примерни рецепти

 

Цикория, видове, ползи, употреба..

 

Когато се консумира като храна, корените на цикорията могат да се варят, а листата (на салатни сортове), пъпките и корените могат да се консумират като обикновен зеленчук. Има много начини, по които да консумирате билката и да се възползвате от чудесните й предимства.

Кафе от цикория

Няма нищо по-лесно от това да превърнете корен от растението в чаша алтернативно кафе! Преди това се уверете, че коренът е добре изпечен. Можете просто да купите печен корен или да го изпечете сами бавно във фурната, докато стане тъмнокафяв и ароматен.

Съставки:

  • 1 с. л. печен корен от цикория (стрит на прах)
  • 200 мл вода
  • Добавки по избор като мляко, подсладител, канела на прах и др.

Инструкции:

  • Загрейте водата до кипене.
  • Поставете изпечения корен във френска преса, чайник или чаша и го залейте с гореща вода.
  • Покрийте и оставете да кисне поне 5-10 минути. Накиснете по-дълго за по-богат и по-горчив вкус.
  • Прецедете.
  • Добавете подсладител по желание и всякакви други добавки.

Коренът от цикория има земен вкус, донякъде подобен на кафето или шоколада, но не съдържа кофеин.

Това е най-добрата напитка за хора, които се опитват да премахнат или намалят приема на кафе.

*Забележка: Можете да регулирате колко силно е вашето „кафе“, като добавите повече или по-малко корен от цикория. Някои хора също обичат да използват равни части от  него и корен от глухарче за силен детоксикиращ ефект.

 

Корен от цикория на скара

Нарежете корена и намажете страните му със зехтин. Разполовените или на четвъртинки глави цикория се приготвят най-добре на скара. Приготвянето отнема около 10 минути. Можете да хапнете така или да поръсите с малко лимонов сок.

Задушена

Този метод включва и листата. Задушете листата заедно с корена на водна пара за около 5 минути. Можете да ги добавите към салати или паста.

Лодки от ендивия

За чудесно предястие опитайте да напълните листа от ендивия по избор с нарязани на кубчета зелени ябълки, натрошено сирене горгонзола и запечени орехи.

Печено радичио 

Опитайте парчета радичио, поръсени със зехтин и изпечени до леко златисто, завършени със струйка отлежал балсамов оцет и настърган пармезан.

Независимо дали искате да замените навика си да пиете кафе или търсите естествена подкрепа за здравето, цикорията определено е билка, която да опитате. За ползите ви обяснихме, а дали ще се възползвате от тях зависи от вас и препоръките на вашия лекар.

Бъдете здрави!

Какво представлява цикорията?

Цикория е растение с богата история като лечебно средство и като здравословен заместител на кафето, който не съдържа кофеин.  Тя е от едно семейство с други много полезни билки – глухарче, лайка и ехинацея и споделя някои от техните свойства.

Колко вида цикория има?

Като лековита билка най-често се използва обикновената цикория (Cichorium Intybus). Именно от нея се прави и кафето. Съществуват различни салатни видове, широколистни и къдраволистни сортове.

Какви ползи има от употребата на цикория?

Цикория подпомага храносмилателното здраве, полезна е за черния дроб, при отслабване, подобрява мозъчната функция и т.н.

Как се консумира цикория?

Корените на цикорията могат да се варят, а листата да се използват като обикновен зеленчук. От печения и стрит на прах корен се прави кафе от цикория.

Категории: Билки|Публикувана: 25.08.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 18 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 25 август 2022 в 15:26 | Категория: Билки