Храни, причиняващи целулит – 4 основни групи

Около 85% от хората, които страдат от целулит, са жени. Целулитът най-често е концентриран в бедрата, дупето и понякога дори стомаха. Появата на целулит не е задължително да се свързва с наднормено тегло, защото и слаби хора понякога имат целулит. Диетата ни е от ключово значение.
Кои са причините за поява на целулит?
Причината за поява на целулит все още е неясна. Той се формира, когато тъканта, свързваща кожата и мускула (колагенови влакна), се стяга неравномерно. Това рязко стягане придърпва кожата надолу и слоят мазнини се избутва нагоре. Кожата на повърхността изглежда неравна и набръчкана.
Но защо дамите имат повече? Под 10% от мъжете имат целулит. Причината вероятно се крие в колагеновите влакна в двата пола. При жените те са разположени паралелно, а при мъжете са кръстосани. Паралелните връзки се изпъват по-лесно и така по-лесно се появява целулитът.
Кой би предположил, че храната, която приемаме, е толкова важна за здравето на тези връзки? Някои храни, причиняващи целулит, пряко влияят върху колагеновата структура и еластичността на кожата. Прекомерният прием на захар, сол и трансмазнини стимулира възпалителни процеси, което отслабва влакната. Излишната сол води до задържане на течности и подуване на тъканите, а захарта допринася за натрупването на мазнини и загубата на еластичност. В комбинация тези фактори нарушават кръвообращението и лимфния дренаж, засилвайки ефекта „портокалова кора“.
Групи храни, причиняващи целулит
Групи храни, причиняващи целулит, често присъстват в ежедневното ни меню, без дори да осъзнаваме ефекта им върху кожата. Макар целулитът да е естествено състояние, някои продукти могат да го засилят, като влияят на обмяната, задържането на течности и еластичността на тъканите.
Пармезан и солени сирена

Сирена като фета, халуми, пармезан и чедър са богати на протеин и калций, но и изненадващо солени – само 100 г халуми покриват 60% от препоръчителната дневна доза сол. Прекомерната консумация на такива храни, причиняващи целулит, води до възпаление и задържане на вода, което прави кожата подпухнала. Проучвания показват, че жените са по-чувствителни на сол. СЗО препоръчва до 6 г сол на ден за мъжете и 3-5 г за жените.
Доста по-малко солени са сирена като моцарела, рикота, котидж и швейцарско сирене. Пакетираният хлаб, който масово се продава по магазините, съдържа голямо количество сол – близо 1,5 г на 100 г продукт.
Консервиран сос за паста
Въпреки че са предназначени за солено ястие, повечето сосове за паста са пълни със захар. Диета, богата на захар, задейства оксидативен стрес и възпаление, което пречи на синтеза на колаген. Кожата става по-тънка и слаба, а целулитът по-видим. Някои бурканчета с доматени сосове съдържат повече захар от шоколадова бисквитка.
По същата логика, захарните напитки (студени чайове, газирани питиета, сокове) също са сред храни, причиняващи целулит – едно кенче съдържа 25–30 г захар, а дневният лимит е около 30 г.
Протеинови заместители на хранене
Много марки за хранителни добавки и магазини за фитнес хранене рекламират все повече нови продукти на пазара, рекламирани като “едно хранене на ден”. Според маркетинговите обещания на тези продукти, те съдържат всички необходими вещества, които едно нормално хранене през деня би доставило. Но това често е лъжливо. Според специалистите, хората, които ги приемат набързо с цел да заменят едно хапване, се лишават от много важни фибри.
В протеинът, който се продава на прах, няма фибри. Фибрите са важни за живота на добрите бактерии в стомаха ни, но много хора не успяват да си ги набавят ежедневно. На човек са необходими около 30 г фибри на ден.
Ако нямаме фибри, които да отвеждат храната през храносмилателния тракт, то тя се задържа в тялото, където отделя токсини (липополизахариди). Могат да попаднат в системата, където причиняват целулит.
Протеинът е много важен за изграждането и възстановяването на кожата, а добрия мускулен тонус прави целулита по-малко видим. по-добре да получаваме протеин от естествени източници – пилешко, риба, котидж, тофу – вместо да разчитаме на такива храни, причиняващи целулит.
Колбаси

Колбасите съдържат много наситени мазнини, които се натрупват и водят до възпаление и липополизахариди, които допринасят за целулит. В това число са мазни червени меса, обработени меса като бекон, кюфтета за бургери и т. н.
В ограничени количества наситените мазнини не са толкова опасни и дори са важни за някои функции (като напр. производството на хормони). Когато в менюто има много такива храни, причиняващи целулит и малко зеленчуци, рискът от видим целулит се повишава. По-добрият избор са непреработени меса – например говежда пържола в умерени количества.
С какво да се храним при целулит?
Храната може да бъде наш съюзник в поддържането на по-гладка и стегната кожа. Изборът на богати на антиоксиданти, фибри и полезни мазнини продукти не само подпомага метаболизма, но и подобрява микроциркулацията и еластичността на тъканите.
Храни, богати на фибри
Фибрите подпомагат здравето на храносмилателната система и стимулират изхвърлянето на токсини и излишни отпадни вещества от организма. Те предотвратяват задържането на храна в червата, което намалява образуването на липополизахариди – вещества, свързвани с възпаление и целулит. Редовният прием на фибри също така стабилизира нивата на кръвната захар, което предпазва колагена от гликация (увреждане от захар).
Пресни плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти
Антиоксидантите, като витамин С, витамин Е и бета-каротен, неутрализират свободните радикали, които увреждат колагеновите влакна. Витамин С е особено важен, защото участва директно в синтеза на колаген – протеинът, който поддържа кожата стегната и еластична. Зеленчуците с високо съдържание на вода (краставици, целина) също допринасят за хидратацията на кожата.
Храни, богати на омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастните киселини имат мощни противовъзпалителни свойства, които намаляват отока и подпомагат здравето на клетъчните мембрани. Те също подобряват кръвообращението, което помага на тъканите да получават повече кислород и хранителни вещества, а това намалява видимостта на целулита.
Храни, богати на калий
Калият регулира водния баланс в организма и подпомага изхвърлянето на излишния натрий, който води до задържане на течности. Когато подуването в тъканите намалее, кожата изглежда по-гладка и целулитът е по-малко забележим.
Зелени чайове

Зеленият чай съдържа катехини – антиоксиданти, които подобряват метаболизма на мазнините и стимулират микроциркулацията. Билките с диуретичен ефект, като глухарчето, помагат за намаляване на задържането на течности, което е свързано с по-малко видим целулит.
Още съвети за борба с целулита
Борбата с целулита не се изчерпва само с ограничаване на вредните храни. Малките промени в начина на живот – от движение и хидратация до масажи и правилна грижа за кожата – могат да направят голяма разлика във външния вид и тонуса на кожата.
Значение на хидратацията
Освен избора на правилните храни, адекватната хидратация е ключов фактор в борбата с целулита. Когато тялото е дехидратирано, кожата губи своята еластичност, а мастните натрупвания под нея стават по-забележими. Достатъчният прием на вода – около 1,5–2 литра дневно – спомага за изхвърлянето на токсини, подобрява лимфния дренаж и поддържа колагеновите влакна в по-добро състояние. Подходящи са и напитки като билкови чайове без захар или вода с резенчета лимон и краставица.
Влияние на алкохола
Алкохолните напитки, особено коктейлите и ликьорите, често са натоварени с високи количества захар и „празни“ калории. Алкохолът води до дехидратация, забавя метаболизма и стимулира възпалителни процеси. Редовната му консумация може да ускори разрушаването на колагена и еластина, което допринася за появата или задълбочаването на целулита. Ограничаването до 1–2 питиета седмично или замяната с по-леки варианти като сухо вино и сода е по-благоприятно за кожата.
Движение и кръвообращение

Макар храненето да е основен фактор, редовната физическа активност е също толкова важна. Упражненията, които комбинират кардио и силови тренировки, подобряват кръвообращението, засилват метаболизма и укрепват мускулите под слоя мазнини. По-добрият мускулен тонус „избутва“ кожата нагоре, намалявайки видимостта на целулита. Особено ефективни са упражнения като клекове, напади, планк и тренировки с ластици.
Заключение
Борбата с целулита е комбинация от правилно хранене, активен начин на живот и поддържане на добра хидратация. Ограничаването на храни, причиняващи целулит – като силно солени сирена, захарни продукти, обработени меса и готови сосове – в съчетание с повече фибри, антиоксиданти, полезни мазнини и калий, може да направи значителна разлика. Резултатите не идват мигновено, но с постоянство и балансиран подход кожата става по-гладка, по-еластична и здрава.
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Борбата при премахване на целулит – този кошмар засяга повече от 85% от жените над 21-годишна възраст. За
Комбинацията от магнезиево олио и вендузи за премахване на целулит възстановява кръвообращението в засегнатите зони.
Чували ли сте за билки против целулит и как те помагат за справяне с неприятния проблем? Разбира се,







