Главоболие през бременността – на какво се дължи?

Обновена: 15.03.2024|
Главоболие през бременността.

За съжаление, при някои жени главоболието през бременността може да продължи и след раждането.

Интересното е, че това главоболие има няколко разновидности според причината за появата му и други фактори. Ще ги разгледаме подробно в следващите редове. Няма да пропуснем да дадем и няколко полезни съвета за облекчаването му.

 

Видове главоболие през бременността

За да знаете как да облекчите неприятното главоболие в този така специален период, е добре да можете да разпознаете неговия вид:

 • Тензионното главоболие е най-честият тип главоболие при бременни жени. В повечето случаи е породено от стрес – ако сте под напрежение, гладни сте или чувствате болка във врата или раменете, можете да получите главоболие. Болката е тъпа, лека до умерена.
 • Цервикогенно главоболие – то възниква при дисфункция или възпаление на мускулно-скелетните структури на горната шийна част на гръбначния стълб при бременност. Проявява се в една или повече области на главата и/или лицето.
 • Клъстерно главоболие – то се изразява със силна, пронизваща болка, обикновено от едната страна на главата, в слепоочието и около окото. Често е придружено от други симптоми, като запушен нос, сълзене на очите или подуване.
 • Мигрена – ако страдате от мигрена по принцип, можете да очаквате умерена до силна болка, която пулсира и продължава часове или дори дни и през бременността. Замъглено зрение, светлинни проблясъци, изтръпване и гадене също са възможни симптоми.
 • Синусово главоболие – усещането за натиск около очите, бузите и челото плюс запушен нос може да сигнализира за синусово главоболие. Те обикновено се появяват при инфекция на синусите, но също така често се бъркат с мигрена. И в двата случая болката може да се влоши, когато се наведете напред или легнете.

 

 

Причини за главоболие по време на бременност

 

Главоболие през бременността. Бременност и тромбофилия. Физически упражнения по време на бременност.

 

Главоболието може да се проявява различно и през отделните етапи на бременността, защото му влияят определени фактори. Ето какво да очаквате през всеки триместър.

Главоболие през първи триместър

Главоболието, причинено от стрес на организма, е често срещано явление през първия триместър на бременността. Това е така, защото тялото претърпява няколко основни промени: висок кръвен обем, хормонални промени, промени в теглото.

Причините за главоболие през първия триместър могат да включват и:

Някои храни също могат да причинят главоболие през бременността, дори ако досега не сте имали проблеми с тях. Обичайните храни, които действат така при някои хора, включват:

 • Млечни продукти, включително сирене и кисело мляко
 • Шоколад
 • Домати
 • Фъстъци
 • Консервирани меса

Главоболие през втори и трети триместър

С напредването на бременността важат някои от гореспоменатите причини, като напълняване и безсъние, и се добавят още няколко – мускулно напрежение и стягане, високо кръвно налягане и гестационен диабет.

Независимо от вида главоболие през този период, общ фактор е, че то обикновено е свързано с чувствителност на врата или раменете, или болка. С други думи, най-често говорим за цервикогенно главоболие. Тук най-много би помогнал физиотерапевт.

Цервикогенното главоболие може да имитира мигрена, така че понякога е трудно да се разграничи от него. Основната разлика е, че мигренозното главоболие се корени в мозъка, а цервикогенното главоболие – в шийния отдел на гръбначния стълб или в черепната основа.

Допълнителни симптоми, които могат да съпътстват цервикогенното главоболие:

 • Болка от едната страна на главата или лицето.
 • Болка около очите.
 • Главоболие при определени пози или движение на врата.
 • Постоянна непулсираща болка.
 • Болка в главата при кашляне, кихане или поемане на въздух.
 • Пристъп на болка, който може да продължи часове или дни.
 • Схванат врат.

 

Главоболие през бременността и хормонални промени – къде е връзката?

 

Главоболие през бременността. Стъпки преди забременяване.

 

Естрогенът, прогестеронът и релаксинът са трите основни хормона на бременността, които осигуряват безпроблемна и здравословна бременност.

Нивата на естроген се повишават по време на бременност при всички жени. За съжаление, те могат да станат токсични (твърде високи) или дефицитни при някои жени. Главоболието и мигрената са често срещани странични ефекти на по-ниски от средните нива на естроген по време на бременност.

Повишените нива на хормоните прогестерон и релаксин засягат тъканите и ставите в цялото тяло, а не само матката, както погрешно смятат някои хора. Това се случва включително с основата на черепа, горната част на врата и челюстните стави.

Действието най-вече на релаксина може да бъде виновник за развитието на главоболие през бременността.

 

Какво да направите, за да облекчите главоболието по време на бременност?

 

Главоболие през бременността. Калории през бременността.

 

Обещахме и полезни съвети за справяне с главоболие през бременността, затова направо пристъпваме към тях. Знаем, че те ще са ви от огромна полза:

 • Избягвайте причините за главоболие – ако определени храни или миризми са предизвиквали главоболието, избягвайте ги. Воденето на дневник може да ви помогне да идентифицирате причинителите.
 • Повече физическа активност – ежедневна разходка или друго умерено аеробно упражнение.
 • Контролирайте стреса – намерете здравословни начини за справяне със стресовите фактори – опитайте дълбоко дишане, масаж и визуализация.
 • Редовно хранене – храненето по график и поддържането на здравословна диета може да помогне за предотвратяване на главоболие през бременността. Не забравяйте и да пиете много течности.
 • Качествен сън – липсата на сън повишава риска от влошаване на главоболието по време на бременност.
 • Поддържайте правилна стойка – опитайте се да не се прегърбвате и да не стоите наведени за дълъг период от време.
 • Вземете душ – за хора, страдащи от мигрена, хладният душ води до бързо, макар и временно, облекчение на главоболието. Ако не можете да вземете душ, напръскайте лицето си с хладка вода. Топъл душ или вана пък могат да успокоят главоболието, причинено от стрес.

Физиотерапия при главоболие през бременността

Ако горепосочените съвети не помагат, можете да се консултирате с физиотерапевт. Той няма как да повлияе на химическия дисбаланс в тялото, но ще помогне за намаляване на другите източници на главоболието.

Физиотерапевтичните техники могат да укрепят и разтегнат мускулите на врата и гърба. Когато тези мускули са напрегнати от лоша стойка или излишно тегло, те могат да причинят главоболие през бременността.

То се лекува чрез:

 • Разтягания
 • Укрепващи упражнения
 • Коригиране на стойката
 • Сензорно-моторно обучение
 • Упражнения за мобилност, сила и стабилност.

Всъщност много хора изпитват облекчение точно след прилагането на тези методи, така че си струва да опитате.

Позволени лекарства за главоболие при бременност

Винаги се консултирайте със своя лекар, преди да приемате каквито и да било лекарства, докато сте бременна! За най-безопасни и ефективни при главоболие през бременността се смятат лекарствата с активна съставка ацетаминофен (известен още като парацетамол ). Това са болкоуспокояващи, които можете да вземете без рецепта.

Внимание! Не превишавайте препоръчителната дневна доза, тъй като ацетаминофенът може да не е безопасен при предозиране и продължителна употреба.

Приемайте го само когато е крайно необходимо. Това препоръчва международна коалиция от експерти, цитирана от „London Evening Standard“. Тяхното становище е, че при неправилен прием парацетамолът може да влияе негативно върху развитието на бебето в майчината утроба и да увеличи рискът от аутизъм, както и разстройство с хиперактивност и дефицит на вниманието.

Ако главоболието ви не се подобрява, вашият гинеколог може да предложи други безопасни опции. Това се отнася най-вече за дамите, които и преди бременността са страдали от тежки мигрени.

Въпреки всичко, най-добре е да се опитате да преборите главоболието без лекарства, ако това е възможно.

 

Кога трябва незабавно да потърсите лекарска помощ при главоболие през бременността?

 

Главоболие през бременността.

 

Свържете се с лекуващия лекар незабавно, ако:

 • Сте във втория или третия триместър и имате силно главоболие или главоболие за първи път. То може да бъде придружено от промени в зрението, остра болка в горната част на корема или гадене, подуване на ръцете или лицето. Проверете и кръвното! Всичко това може да бъде сигнал за прееклампсия.
 • Имате главоболие през бременността (дори леко) и много високо кръвно налягане.
 • Имате внезапно „пулсиращо“ главоболие. Този тип главоболие е силна болка, която може да ви събуди от сън, не изчезва или я чувствате различно от всичко, което някога сте изпитвали.
 • Главоболие през бременността, придружено от треска или схванат врат.
 • Главоболието се влошава и имате други проблеми, като зрителни смущения, неясна реч, сънливост, изтръпване.
 • Имате запушен нос, както и болка и натиск под очите или друга част на лицето или зъбите. Това може да е инфекция на синусите, която изисква прием на антибиотици.

Не се колебайте да се обърнете към специалист и във всеки друг случай, когато се притеснявате за главоболие през бременността. Няма значение, че и преди да сте имали главоболие, дори малък разговор, а някой, който разбира, ще ви бъде от полза, за да сте сигурни, че нищо не застрашава Вас или бебето.

Това е от нас! Запазете тази статия, със сигурност ще ви бъде полезно да се върнете към нея, ако се сблъскате с главоболие през бременността – настояща или бъдеща. Бъдете здрави!

Нормално ли е главоболието през бременността?

Между 40% и 50% от жените страдат от главоболие през бременността. За съжаление, при някои от тях главоболието може да продължи и след раждането.

Какви са причините за главоболие през бременността?

Причините за главоболие могат да бъдат дехидратация, гадене и повръщане, безсъние, спиране на кофеина, ниски нива на кръвна захар, лошо хранене, твърде малко физическа активност и др.

Предизвикват ли главоболие хормоните по време на бременност?

Естрогенът, прогестеронът и релаксинът са трите основни хормона на бременността, които осигуряват безпроблемна и здравословна бременност. При твърде високи нива или дефицит те могат да предизвикат главоболие и мигрена.

Как да облекчим главоболие по време на бременност?

Ако страдате от главоболие по време на бременност, облекчете стреса, хранете се редовно и пийте много течности, спете спокойно, движете се повече и поддържайте правилна стойка.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 30.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:39 | Публикувана: 30 ноември 2022 в 14:20 | Категория: Бременност и женско здраве