Болки в кръста и гърба по време на бременност

Обновена: 14.03.2024|
Болки в гърба и кръста по време на бременност.

Вероятно няма жена, която да не се е сблъсквала с болки в кръста и гърба по време на бременност.

Този период на радост и трепетно очакване на бебето е съпроводен и с промени в женското тяло, като често те водят не просто до дискомфорт, а до сериозна болка. Тъй като повечето медикаменти са противопоказни, е добре да се потърсят алтернативни начини за облекчаване.

 

Болки в кръста и гърба по време на бременност – защо се случват?

Наред с гадене, умора и подути крака, повечето жени изпитват неприятни болки в кръста и гърба по време на бременност. Според статистиката този проблем засяга повече от две трети от жените по време на бременност.

Болката може да възникне в поясната част на гръбначния стълб, която лекарите определят като лумбална, а също и по-ниско, в опашната кост. Най-често засегнатата зона е в точката, където тазът се среща с гръбнака, а именно – в сакроилиачната става.

Много фактори, включително хормонални и постурални (отклонения от нормалната
телесна позиция ) промени
, допринасят за мъчителните на моменти болки в кръста и гърба по време на бременност.

Причините варират при жените и могат да зависят от етапа на бременността. В тази статия ще обсъдим тях, както и начините за лечение и предотвратяване на тези проблеми.

 

Причини в първия триместър

Двете черти от теста са факт, а щастливите емоции вземат връх. Понякога обаче не очакваме, че на толкова ранен етап можем да изпитаме болки в кръста и гърба по време на бременност.

Факторите, които могат да доведат до тях през първия триместър, включват хормонални промени и стрес, както ще обсъдим по-долу.

 

Хормонални промени

 

Хормонални промени през бременността.

 

През първия триместър нивата на прогестерон в тялото се увеличават бързо. Високите нива на този хормон помагат за отпускане на мускулите и връзките в близост до таза, което може да повлияе на стабилността и подравняването на ставите.

Друг хормон, който лекарите наричат релаксин, помага на яйцеклетката да се имплантира в стената на матката и също така предотвратява контракциите по време на ранните етапи на бременността. С наближаването на раждането релаксинът стимулира шийката на матката да омекне и да се отвори в подготовка за появата на малкия човек.

Освен това той отпуска връзките и ставите в областта на таза, така че родовият канал да може да се разшири по време на раждането.

Не на последно място релаксинът засяга връзките, стабилизиращи гръбначния стълб, което причинява нестабилност, промяна в стойката и болка в кръста.

 

Стрес

Въпреки че бременността е вълнуващо житейско събитие, изпълнено с промени и очаквания, тя въвежда и нови източници на стрес. Той може да причини физически симптоми, като например умора, главоболие, скованост и мускулни болки.

 

Причини през втория и третия триместър

През втория и третия триместър матката продължава да се разширява, тъй като плодът се развива бързо.

Центърът на тежестта на бъдещата майка се измества към предната част на тялото, докато бебето расте и това е сред главните причини за дискомфорта.

Постуралните промени, наддаването на тегло, разтягането и разделянето на мускулите допринасят за по-късните болки в кръста и гърба по време на бременност.

 

Покачване на теглото

 

Отслабване на кето режим-колко време отнема

 

Теглото, което жената наддава, допринася за болки в кръста и гърба по време на бременност, както и за скованост в ставите.

Броят на килограмите, качени в този период, може да повлияе на цялостното здраве на майката и бебето.

Здравните експерти препоръчват жените, носещи един плод, да наддават според следните приблизителни стойности:

 • 13–18 кг при поднормено тегло
 • 11–16 кг при здравословно тегло
 • 7–11 кг при наднормено тегло
 • 5–9 кг при затлъстяване

 

Разделяне на мускулите

Коремът се състои от: прав коремен мускул, вътрешни и външни коремни мускули и дълбоко разположен напречен мускул. Тези мускули помагат за стабилизиране на гръбначния стълб и поддържат гърба.

По време на бременност растящият плод се притиска към коремните мускули, което ги кара да се разтягат и в някои случаи да се отделят. Това налягане може да доведе до състояние, наречено диастаза – раздалечаване на двете вертикални половини на правия коремен мускул. Причината е разтягане на т.нар. бяла линия – сухожилие, което свързва лявата и дясната част на правия коремен мускул.

По време на втория и третия триместър някои жени може да развият изпъкналост в тази област. Това е знак, че техните коремни мускули се разделят, за да осигурят място за нарастващата матка.

Разтягането обаче ги прави по-слаби, а това увеличава риска от по-сериозни болки в кръста и гърба по време на бременност с напредване на времето.

 

Как да намалим риска от болки в кръста и гърба по време на бременност?

 

Хормонални промени през бременността.

 

Важно е всяка жена да разбере, че в този период трябва да се пази и щади повече. Дейности, които преди сме изпълнявали с лекота, сега може да не бъдат съвсем безобидни.

 • Опитайте се да не вдигате нищо, което тежи повече от няколко килограма.
 • Не сядайте и не стойте дълго време в една поза. Раздвижвайте се често, особено ако работите в офис.
 • Използвайте ергономични столове с поддържащи облегалки или поставете малка възглавница в долната част на гърба си. И се опитайте да стоите изправени.
 • Поставете затоплена кърпа, бутилка с топла вода или нагревателна подложка на мястото на болката.
 • Носете дреха за поддържане на корема или панталони за бременни с широки еластични ленти, които пасват добре, без да стягат.
 • Не носете високи токчета, тъй като те допълнително изменят стойката. Обувки с ниски токчета и добра опора на свода са правилният избор.
 • Спете на една страна. Опитайте да използвате възглавница за бременни, за да направите съня по-удобен, или поставете възглавница между коленете и друга под корема. Задължително избягвайте спането по корем. По възможност изберете по-твърд матрак.
 • Не приемайте никакви лекарства, без първо да се консултирате със своя лекар.

 

Витамини и минерали срещу болки в кръста и гърба по време на бременност

За да функционират мускулите правилно, са необходими различни витамини и минерали. Ако има дефицит на определено вещество, това може да доведе до болки в гърба и мускулите.

Ето и най-важните от тях при болки в кръста и гърба по време на бременност.

 

Витамин D

Известен още и като „слънчев витамин“, той играе централна роля в костния метаболизъм. В случай на дефицит, твърде малко калций може да се абсорбира от червата и да се съхранява в костите.

Резултатът е порести кости, които губят стабилност и плътност, а това с времето води до развиването и на остеопороза при някои хора.

При бременност той също е от голяма важност, особено при доказано ниски нива в организма.

 

Магнезий

 

Магнезиев цитрат. Видове магнезий.

 

Един от най-важните минерали за нашия организъм. Той участва в стотици реакции в тялото, а дефицитът му води до крампи, болки в мускулите и други проблеми.

Магнезият стабилизира клетъчната мембрана и по този начин регулира нейната пропускливост. Така осигурява електролитния баланс в мускулите и има релаксиращо действие.

Минералът може да е от полза при болки в кръста и гърба по време на бременност.

 

Калций

Този минерал играе специална роля, когато става дума за болки в гърба. Той е най-важният в цялото тяло по отношение на количеството и е от решаващо значение за здрави и стабилни кости. Калцият се абсорбира чрез храната и достига до тях през тънките черва.

Минералът е най-важният компонент на костите и зъбите. Без калций нашите мускули не биха могли да се свият. Нервната система също разчита на този минерал, който е един от масовите елементи.

 

Калий

Калият е също толкова важен за нашите мускули, колкото и магнезият. Тялото не може да произвежда минерала само и зависи от приема му чрез храната.

От съществено значение е за предаването на стимули в мускулните и нервните клетки, клетъчния растеж и образуването на протеини. Допринася за правилната мускулна работа, а приемът му предпазва от схващания и умора.

Хапвайте повече храни, богати на калий, ако страдате от болки в кръста и гърба по време на бременност. Такива са, например, зеленолистните храни, банани, бобови растения и др.

 

Упражнения при болки в кръста и гърба по време на бременност

 

Болки в кръста и гърба при бременност.

 

С двигателната активност също трябва да сте внимателни през тези 9 месеца. Избирайте по-леки упражнения, с чиято помощ да подпомогнете укрепването на коремните мускули.

Това е важно за облекчаване на неприятните болки в кръста и гърба по време на бременност.

 1. Застанете на четирите си крайници, с колене под бедрата, ръце под раменете, пръсти на ръцете обърнати напред и стегнати коремни мускули, за да поддържате гърба изправен.
 2. Повдигнете гърба си нагоре към тавана, оставяйки главата и таза да се отпуснат леко надолу – не позволявайте на лактите да се заключат и движете гърба си само доколкото ви е удобно.
 3. Задръжте гърба нагоре за няколко секунди, след което бавно се върнете в началната позиция. Внимавайте да не изкривите гърба си, той винаги трябва да се връща в права, неутрална позиция.
 4. Направете това бавно и ритмично 10 пъти, като внимателно движите гърба си.

Защо се появяват болки в кръста и гърба по време на бременност?

В този период тялото на жената се променя. Много фактори, включително хормонални и постурални промени, допринасят за появата им. Качването на килограми също допринася за това.

Как да намалим риска от появата им?

Не вдигайте тежко, не се претоварвайте и избягвайте високите токчета, както и стоенето дълго време в една позиция. Правете леки и щадящи упражнения, за да заздравите мускулатурата си.

Кои витамини и минерали помагат срещу болки в кръста и гърба?

Витамин Д, магнезий, калций и калий са свързани със здравето на костите и мускулите. Уверете се, че приемате достатъчно от тях.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 02.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:04 | Публикувана: 2 ноември 2022 в 17:20 | Категория: Бременност и женско здраве