Избелването на зъби е нещо, към което почти всеки човек се е стремил в желанието си да има бяла, грабваща вниманието перфектна холивудска усмивка.

Всъщност около 10 милиона американци харчат над 1,7 милиарда долара за избелващи продукти и манипулации на година. Оказва се, че Европа не изостава в тези класации. Все повече хора прибягват към избелването на зъби, за да подобрят своята усмивка.

Избелването на зъби е най-честата козметична процедура, извършвана от зъболекарите. Днес ще ви разкажем какво точно представлява тя и защо се превръща във все по-желана процедура.

 

Какво са зъбните оцветявания?

Преди да продължим в детайли по темата с избелването на зъби, нека отделим минута, за да се запознаем с “врага”, каращ ни да прибягваме до различни процедури, а именно – оцветяванията.

calc magn 400
vitd3 600

Всеки наш зъб е изграден от вътрешен слой – дентин и външен твърд слой – емайл, който защитава зъбите.

През продължителността на живота ни, с постоянния прием на различни храни и напитки, а при пушачите – и цигари, постепенно се оформя още един слой върху емайла – чуждите елементи се натрупват и оформят пеликуларен филм върху него.

Той може да бъде почистван чрез редовно премахване на зъбния камък и последващо полиране. Съчетано с добра устна хигиена, зъбите ще бъдат защитени и за по-дълъг период от време.

Миенето на зъбите с абразивни пасти сваля от тях налепите, като до голяма степен това повлиява и по-нататъшното нежелано оцветяване на зъба.

Популярните избелващи пасти за зъби, от своя страна, са разработени да действат дори още по-агресивно. Освен почистващите препарати обаче, е нужно и почистването на зъбния камък поне веднъж годишно.

 

Как възниква проблемът с неприятните зъбни оцветявания?

 

Избелването на зъби-цигари.

 

Макар да полагаме усилия, за да поддържаме устната кухина и зъбите си в перфектно състояние, редовната консумация на кафе, вино, безалкохолни напитки, различни храни, както и тютюнопушенето позволяват на пеликуларния слой да се натрупва върху зъбите с годините.

В крайна сметка, когато се задържи се върху повърхността, успява да навлезе в емайла на зъбите.

Той е изграден от кристална решетка наречена хидроксиапатит (или хидроксиапатитни кристали), които изграждат микроскопични хексагонални “пръчки”.

Това означава, че на микроскопично ниво, оцветяващите агенти могат да пробият своя път в зъба, където ние не можем да достигнем с обикновено почистване.

Добрата новина е, че дълбоките оцветявания на практика са безобидни, но много хора ги намират за неприятни и непривлекателни.

 

Какво представлява избелването на зъби?

След като изяснихме как се оцветява зъба е време да разясним и какво точно представлява избелването на зъби.

Най-общо избелващите продукти използват избелващи (в смисъла на белината) химикали, които да достигнат дълбоко в емайла и да предизвикат химична реакция. Тези реакции се наричат оксидационни и именно те разграждат оцветяващите агенти.

Най-често използваните избелващи агенти са карбамиден пероксид или водороден пероксид – вторият е така познатият ни агент за изрусяване или обезцветяване на косата, а именно кислородна вода.

Използвани като избелващи агенти за зъбите, карбамидният пероксид се разпада до водороден пероксид и урея, а именно водородният пероксид е активната част.

 

Видове избелване

Избелването на зъби варира от професионално, извършвано под контрола на стоматолог, до непрофесионално, извършвано в домашни условия с помощни средства.

В първия случай специалистът може да извърши процедурата в кабинета или да изработи системи за избелване в домашни условия.

При непрофесионалното избелване човек сам избира средството, с което да постигне желаната бяла усмивка.

 

Професионално избелване на зъби

В първия случай се използва карбамид или водороден пероксид, приспособен за конкретния пациент. Преди да бъдат избелени зъбите, те трябва да бъдат почистени много добре.

Изключително важно е зъбите да бъдат напълно здрави и в добро състояние. При наличие на кариеси, избелващата процедура може да доведе до сериозни проблеми. Същото се отнася и за нелекувани венци.

Зъболекар и пациент. Безопасно ли е избелването на зъби.

След като зъбите са добре почистени и от зъболекар, се поставя предпазител на венците и едва след това се нанася водордния пероксид гел (паста) за няколко минути. Веднага след това се измива и процедурата се повтаря още няколко пъти. С този вид избелване се постигат от 4 до 6 нюанса само за 40 минути.

 

Домашни системи при избелването на зъби

Домашното избелване на зъби се осъществява посредством избелващи продукти. Най-често те съдържат 10-20% кармадинев пероксид гел, глицерин карбомер, натриев хидроксид, вода и овкусители. Някои продукти могат да съдържат и натриев флуорид, за да намалят чувствителността да заздравят зъбите.

Тук също има намеса на зъболекар специалист – той трябва да изработи меки индивидуални шини. Именно в тях се поставя избелващия гел. Шините се носят 2 часа или една нощ. В повечето случаи процедурата е нужно да се повтаря в продължение на 2 до 6 седмици.

И в двата случая консултацията със специалист е задължителна. На първо място прегледът за състоянието на зъбите е от изключително голямо значение. Както споменахме и по-горе, не добре излекувани зъби, подложени на избелващи процедури, може да доведат до сериозни проблеми.

И в двата случая на избелване, процедурите е нужно да бъдат следени от специалист, който да определи по кой начин на избелване ще се постигне желаният ефект, но и не само.

Зъболекарят е важно да следи процеса, за да помогне при възникнала чувствителност по време на избелващите процедури. Много от продуктите не дават информация за концентрацията и силата на активните агенти и така пациентът не може да модулира сам гела, за да получи по-добри резултати или да намали чувствителността.

В някои случаи при продуктите, включващи шини или лентички, е възможно непасването им адекватно по зъбите, което води до не добри резултати.

 

Какво трябва да знаем за избелването на зъбите в домашни условия?

Избелване на зъби в домашни условия също е доста предпочитано и популярно. Много хора залагат именно на този метод, тъй като е значително по-изгоден и се използват продукти, които всеки има в кухнята.

Този подход за домашно избелване в някои случаи е ефективен, но в други случаи може да доведе до проблеми, например прекомерна чувствителност на зъбите.

Правилната хигиена, включваща редовно миене на зъбите и употребата на конец за почистването им, е сред главните фактори за красива и бяла усмивка. Важно е да си набавяте и достатъчно калций, който е от критично значение за здравината на зъбите, а също и витамин Д.

В следващите редове ще ви представим някои от най-разпространените естествени начини за избелване в уюта на дома.

 

Топ 5 натурални средства за избелване на зъби

Естественото избелване може да се случи и безопасно, стига да не прекалявате и да спазвате някои правила. В противен случай е възможно да се стигне до разрушаване на зъбния емайл. Това отслабва защитата на зъбите и ги прави по-чувствителни и податливи към проблеми.

 

1. Сода за хляб и водороден пероксид (кислородна вода)

 

Средства за избелване на зъби.

 

Паста, направена от сода за хляб и кислородна вода, премахва натрупването на плака и бактериите, като отстранява петната по зъбите. Смесете 1 супена лъжица сода за хляб с 2 супени лъжици водороден пероксид, за да направите паста, след което изчеткайте зъбите с нея.

Изплакнете устата си обилно с вода след процедурата и я прилагайте не повече от 3 пъти седмично, за да не увредите емайла.

 

2. Активен въглен

Активен въглен може да помогне за избелване на зъби в домашни условия. Той се бори с пигментирането и петната, тъй като е силно абсорбиращ. Освен това неутрализира бактериите и токсините в устната кухина, допринасящи за кариеси и проблеми.

Този продукт, който е достъпен във всяка аптека, се използва лесно. Просто поставете малко върху четката си за зъби. Внимателно ги измийте с кръгообразни движения в продължение на 2 минути. Бъдете особено внимателни в областта около венците, тъй като може да бъде абразивна. След това изплюйте. Не четкайте твърде агресивно.

 

3. Кори от цитрусови плодове

Някои хора твърдят, че търкането на кори от лимон, портокал или мандарина помага за избелването на зъби. Смята се, че лимонената киселина, която се съдържа в тях, помага за това.

Внимателно разтрийте корите на плодовете върху зъбите си за около 2 минути. Не забравяйте да изплакнете старателно устата си и да измиете след това.

Според едно изследване екстрактът от кора на мандарина постига най-добри резултати. Бъдете внимателни, когато използвате тази стратегия, защото плодовете са киселинни, което може да ерозира и износи емайла.

 

4. Жабурене с кокосово масло

 

Напукани пети. Употреба на кокосово масло. Кето пай. Органично пресовано кокосово масло.

 

Тази техника е популярна в аюрведическата медицина. Жабурете се със супена лъжица кокосово масло за няколко минути, за да елиминирате бактериите. Това помага за предотвратяване на кариесите и може да има лек полиращ ефект върху зъбите.

 

5. Мляко на прах и паста за зъби

Въпреки че звучи странно, всъщност това помага за избелването на зъби у дома. Млякото на прах е добър начин да направите зъбите си бели и да ги поддържате здрави.

Всичко, което трябва да направите, е да поставите обикновената паста за зъби върху четката си и да добавите малко количество мляко на прах върху нея, след което да измиете, както обикновено. 

 

Безопасно ли е избелването на зъби?

Официалното становище е, че избелването е напълно безопасна процедура, ако е съблюдавана от специалист. Продуктите с концентрация 10% карбамиден пероксид (около 3.6% водороден пероксид) не показват негативно влияние върху емайла. По-високите концентрации могат да наранят емайла – в тези случаи се изписват флуоридни реминарализиращи гелове.

Естетичните процедури са все по-желани сред хората, а това увеличава и търсенето. На пазара има разнообразие от продукти за избелване на зъбите, но голяма част от тях могат да се окажат подвеждащи и дори опасни. Ето защо от съществено значение е консултацията със специалист, който може да предложи адекватно и професионално решение, според нуждите на пациента.

Зъболекарят може да помогне на пациента да разгледа и други козметични дентални опции като порцеланови фасети, естетични пломби, модифициране на венеца. С помощта на зъболекаря естетичните цели на пациента ще бъдат постигнати сигурно и лесно.

Избелването на зъби – какво трябва да знаем?

Избелването на зъби може да се осъществи от специалист или непрофесионално, в домашни условия. В първия случай резултатът е сигурен, а процесът по избелване на зъби е под контрола на експерт. Във втория се използват домашни средства за по-красива бяла усмивка.

Кои са най-добрите средства за домашно избелване на зъби?

Сода за хляб, кислородна вода и активен въглен са сред най-често употребяваните средства за избелване на зъбите у дома. Някои хора използват и други средства, например кори от цитруси и др.

За какво да внимаваме при избелването на зъби у дома?

Важно е да не прекаляваме с домашните средства за избелване, защото може да си причиним нежелани проблеми. Такива са, например, разрушаването на зъбния емайл и повишаване чувствителността на зъбите.