Някога искали ли сте бяла грабваща вниманието перфектна холивудска усмивка? Не сте само вие – около 10 милиона американци харчат над 1.7 милиарда долара за избелващи продукти и манипулации на година. Оказва се, че Европа не изостава в тези класации. Все повече хора прибягват към избелването на зъби, за да подобрят своята усмивка.

Избелването на зъби е най-честата козметична процедура, извършвана от зъболекарите. Днес ще ви разкажем какво точно представлява тя и защо то се превръща във все по-желана процедура. Преди да продължим в детайли, нека отделим минута, за да се запознаем с „врага“.

Какво са зъбните оцветявания?

Всеки наш зъб е изграден от вътрешен слой – дентин и външен твърд слой – емайл, който защитава зъбите. През продължителността на живота ни, с постоянния прием на различни храни и напитки, а при пушачите – и цигари, постепенно се оформя още един слой върху емайла – чуждите елементи се натрупват и оформят пеликуларен филм върху емайла на нашия зъб. Той може да бъде почистван чрез редовно премахване на зъбния камък и последващо полиране в зъболекарски кабинет. Съчетано с добра устна хигиена – зъбите ще бъдат защитени и за по-дълъг период от време.

Добра устна хигиена

Дете, което мие зъбите си. Безопасно ли е избелването на зъби.

Поискахме и мнение от специалист – как да почистваме правилно зъбите си. Миенето на зъбите с абразивни пасти сваля от тях налепите, като до голяма степен това повлиява и по-нататъшното нежелано оцветяване на зъба. Избелващите пасти за зъби, от своя страна, са разработени да действат дори още по-агресивно. Освен почистващите препарати обаче, е нужно и почистването на зъбния камък поне веднъж годишно.

Как възниква проблемът?

Макар да полагаме усилия, за да поддържаме зъбите си в перфектно състояние, редовната консумация на кафе, вино, безалкохолни напитки, различни храни, както и тютюнопушенето позволяват на пеликуларния слой да се натрупва върху зъбите с годините. В крайна сметка, задържал се върху зъбния емайл, той успява да навлезе в емайла.
Емайлът е изграден от кристална решетка наречена хидроксиапатит (или хидроксиапатитни кристали), които изграждат микроскопични хексагонални „пръчки“. Това означава, че на микроскопично ниво, оцветяващите агенти могат да пробият своя път в зъба, където ние не можем да достигнем с обикновено почистване. Добрата новина е, че дълбоките оцветявания на практика са безобидни, но много хора ги намират за неприятни и непривлекателни.

Какво представлява избелването на зъби?

След като изяснихме как се оцветява зъба е време да разясним и какво точно представлява избелването на зъби. Най-общо избелващите продукти използват избелващи (в смисъла на белината) химикали, които да достигнат дълбоко в емайла и да предизвикат химична реакция. Тези реакции се наричат охидационни – именно те разграждат оцветяващите агенти.
Най-често използваните избелващи агенти са карбамиден пероксид или водороден пероксид – вторият е така познатият ни агент за изрусяване или обезцветяване на косата. Използвани като избелващи агенти за зъбите, карбамидният пероксид се разпада до водороден пероксид и урея, а именно водородния пероксид е активната част.

Видове избелване

Избелването на зъби варира от професионално, извършвано под контрола на стоматолог до непрофесионално, извършвано в домашни условия с помощни средства.

Професионално избелване на зъби

В първия случай се използва карбамид или водороден пероксид, приспособен за конкретния пациент. Преди да бъдат избелени зъбите, те трябва да бъдат почистени много добре. Изключително важно е зъбите да бъдат напълно здрави и в добро състояние. При наличие на кариеси, избелващата процедура може да доведе до сериозни проблеми. Същото се отнася и за нелекувани венци.

Зъболекар и пациент. Безопасно ли е избелването на зъби.

След като зъбите са добре почистени и от зъболекар, се поставя предпазител на венците и едва след това се нанася водордния пероксид гел (паста) за няколко минути. Веднага след това се измива и процедурата се повтаря още няколко пъти. С този вид избелване се постигат от 4 до 6 нюанса само за 40 мин.

Домашни системи при избелването на зъби

Домашното избелване на зъби се осъществява посредством избелващи продукти. Най-често те съдържат 10-20 процента кармадинев пероксид гел, глизерин карбомер, натриев хидроксид, вода и овкусители. Някои продукти могат да съдържат и натриев флуорид, за да намалят чувствителността да заздравят зъбите.

Тук също има намеса на зъболекар специалист – той трябва да изработи меки индивидуални шини. Именно в тях се поставя избелващия гел. Шините се носят 2 часа или една нощ. В повечето случаи процедурата е нужно да се повтаря в продължение на 2 до 6 седмици.

Какво е важно да знам?

И в двата случая консултацията със специалист е задължителна. На първо място прегледът за състоянието на зъбите е от изключително голямо значение. Както споменахме и по-горе, не добре излекувани зъби, подложени на избелващи процедури, може да доведат до сериозни проблеми.

И в двата случая на избелване, процедурите е нужно да бъдат следени от специалист, който да определи по кой начин на избелване ще се постигне желаният ефект, но и не само. Зъболекарят е важно да следи процеса, за да помогне при възникнала чувствителност по време на избелващите процедури. Много от продуктите не дават информация за концентрацията и силата на активните агенти и така пациента не може да модулира сам гела, за да получи по-добри резултати или да намали чувствителността. В някои случаи при продуктите, включващи шини или лентички, е възможно непасването им адекватно по зъбите, което води до не добри резултати.

Безопасно ли е избелването на зъби?

Официалното становище е, че избелването е напълно безопасна процедура, ако е съблюдавана от специалист. Продуктите с концентрация 10% карбамиден пероксид (около 3.6% водороден пероксид) не показват негативно влияние върху емайла. По-високите концентрации могат да наранят емайла – в тези случаи се изписват флуоридни реминарализиращи гелове.

Естетичните процедури са все по-желани сред хората, а това увеличава и търсенето. На пазара има разнообразие от продукти за избелване на зъбите, но голяма част от тях могат да се окажат подвеждащи и дори опасни за състоянието на зъба. Ето защо от съществено значение е консултацията със специалист, който може да предложи адекватно и професионално решение, според нуждите на пациента. Зъболекарят може да помогне на пациента да разгледа и други козметични дентални опции като порцеланови фасети, естетични пломби, модифициране на венеца. С помощта на зъболекаря естетичните цели на пациента ще бъдат постигнати сигурно и лесно.

За допълнителни въпроси и информация по темата може да се свържете с д-р Евгени Райков.