Какво не знаем за правилната грижа на нашите зъби?

Обновена: 11.03.2024|
Средства за избелване на зъби. Заболявания на венците. Ползи от ябълковия оцет. Млада дама, която почситва своите зъби с конец за почистване.

Те са едни от първите части на тялото ни, за които се учим да се грижим сами, като деца. Те са и сред първите визуални характеристики, които всеки вижда у нас. Те, също така, са сред най-ключовите части от тялото ни, тъй като на тях се пада ролята да раздробяват храната за всички останали части на храносмилателната ни система. Днес ще си говорим за нашите зъби и правилната грижа за тях.

Какво е хубаво да знаем за нашите зъби?

Разположени в устната кухина, те имат голяма здравина. Така без проблем служат за разкъсване и раздробяване на храната до парчета, които са подходящи за преглъщане и поемане по хранопровода. Те имат и защитна функция за езика и вкусовите рецептори на него. Без зъби не бихме могли и да изговаряме думите по същия начин.

Зъбите се делят на два вида: временни и постоянни. Временните се формират още в ембрионалната фаза, но изникват между 6 и 33 месец от детското развитие в зависимост от вида си. Постоянните зъби стават наши спътници от 6 до 13-годишна възраст. Изключение от това са мъдреците, които израстват в периода 17-21 години.

Като видове зъбите биват резци, кучешки, предкътници и кътници. На резците се пада честта да захапят и откъснат храната. Заедно с тях я поемат и кучешките зъби, които задържат здраво, за да се осъществи откъсването. Предкътниците първи раздробяват храната на по-малки частички, а след това кътниците довършват тяхната работа. Сигурно сте чували и за мъдреците и се чудите защо не ги засягаме и каква е тяхната роля. По своята същност те са кътници, но тъй като изникват късно, на тях разчитаме по-скоро само за раздробяване на храната в след юношеска възраст.

Важно е още да знаем, че видовете зъби са разположени симетрично в устната кухина. Освен това, всеки от тях има определено място и брой при всеки човек. Въпреки това, обаче, няма два еднакви отпечатъка от захапки. Затова и много пъти хора са разпознавани по зъбната си картина и се правят индивидуални заготовки при всеки, когато зъбите се износят и има нужда от протези.

Проблеми на зъбите

Зъболекар, който показва примерен макет на зъби на малко дете, като му обяснява техните проблеми.

Често не се замисляме за зъбите, докато сериозен проблем не доведе до болка и дискомфорт, а понякога и до подуване и невъзможност за приемане на храна. Ако си мислите обаче, че най-сериозният проблем на един зъб може да бъде кариесът, сте далеч от истината. Той може би е най-честно срещаният, но всъщност оплакванията и проблемите могат да бъдат много по-сериозни.

  • кариеси – сам по себе си, кариесът представлява процес на разграждане на слоевете на зъба. Дори днес, когато добрата хигиената на устната кухина е абсолютно задължителна и най-вече достъпна, над 95% от хората се оплакват от кариеси. Нелекуваният кариес може да разруши зъба до такава степен, че той да не може да бъде възстановен. Причини за появата им са най-често неправилно почистване на зъбите, генетична предразположеност, стрес, честият прием на захари и преработени храни, намалено слюноотделяне, повишено количество плака и зъбен камък и др.
  • пулпит – при ненавременно лекуване на кариес, може да се получи усложнение, познато като пулпит. Това е възпаление на пулпата на зъба, засягащо нерва. В такъв случай се налага умъртвяване на нерва.
  • зъбен камък – именно той е и друг много често срещан проблем на нашите зъби. Представлява бактериална плака, разположена от външната страна на зъбите. Тя е опасна от гледна точка на развитието на микроорганизми в устната кухина.
  • отдръпването на венците е друг проблем на устната кухина, който не трябва да пренебрегваме, защото често прераства в пародонтит. Той пък, от своя страна, е заболяване, обхващащо целия опорно поддържащ апарат на зъба с венеца, дължащо се на хронична бактериална инфекция. Той е главната причина за загубата на зъби в зряла възраст.

Поддържане на здрави зъби

За да се опитаме максимално да избегнем неприятните инфекции и възпаления на зъбите, нека да разгледаме какво включва правилната грижа за зъбите?

Ключов фактор, разбира се, е редовното им и правилно почистване. Два пъти на ден е препоръчителният брой процедури, които да осъществявате у дома. И въпреки, че звучи лесно, всъщност е важно как точно го правим. Първа стъпка към добрата грижа е изборът на правилни четка и паста за зъби.

При изборът на четката обърнете внимание на твърдостта на косъма – много твърда четка може да нарани венците ви, ако не са здрави. Особено, ако са чувствителни или отдръпващи се, изберете четка с мек косъм. Освен това, не пренебрегвайте и разположението и наклона на влакната – те могат да ви осигурят по-добро или по-лошо почистване.

Други ключови фактори са почистването с конец или воден душ. Избягвайте твърде агресивното използване на конеца, ако има наранявания на венците или нарушаване целостта на зъба. Ето защо ние препоръчваме употребата на воден душ, който почиства междузъбните пространства със силна водна струя по лесен и силно ефективен начин.

Освен това, не бива да пропускаме и редовното посещение на зъболекар и почистване на зъбен камък. Единствено така ще можем да сме напълно сигурни за здравето на зъбите и цялата устна кухина.

Правилно почистване на зъбите

dayandnight3

Замисляли ли сте се някога, че зад почистването на зъбите може да стои специфична техника, която може да вреди или носи полза на зъбите ни в зависимост от това как я прилагаме?

Изследвания твърдят, че най-добрият начин за почистване, е с четката в ъгъл 45 градуса, а почистването – в посока от венеца към върха на зъба.

Когато почиствате зъбите в задната част на устата, от друга страна, е добре да използвате кръгови движения. Така ще избегнете задържането на остатъци от храна между зъбите.

Не забравяйте и езика – той може да задържи опасни за устната кухина бактерии. Почиствайте го от основата към върха с правилните приспособления към четката.

Избор на паста за зъби

И не забравяйте: когато става дума за почистването на зъбите и устната кухина, трябва да сме безкомпромисни – ден и нощ. От изключително важно значение е правилният избор на паста за зъби. Повечето хора почистват своите зъби с една паста за зъби, която е за обща употреба. Всъщост, важно е да отбележим, че правилното почистване на зъби е свързано с отделна грижа през деня, и такава през нощта. Ето защо все повече компании разработват комплекти за дневна и нощна грижа, тъй като в двете половини на денонощието, ние поставяме зъбите си през различни изпитания.

Дневната грижа за зъбите изисква паста, която, освен да освежи дъха ни за по-дълго време, да избели и придаде чист и здрав вид на нашите зъби. Когато говорим за нощна грижа ни е нужна паста, която да почисти изключително добре нашите зъби, за да не останат остатъци от храна по тях. Хубаво е преди да започнете измиването, да почистите междузъбните пространства с конец или душ за уста. Пастата, която сте избрали за нощна грижа е важно да се грижи и за здравето на венците.

С комплект от пасти за зъби за пълна грижа, добра четка за зъби и правилна техника на измиване, зъбите ви ще бъдат в добро състояние, а това ще ви осигури по-рядко проблемни посещения при стоматолог.

Не пропускайте да проверите и най-новото от грижата за зъбите за избелване от For Life тук.

Категории: Здраве|Публикувана: 27.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Донка Хр Ангелова. 27.01.2020 at 18:19 - Отговор

    Много хубава информация най вече полезна – благодаря.

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 12:38 | Публикувана: 27 януари 2020 в 15:50 | Категория: Здраве