Чували ли сте, че съществуват дневна и нощна паста за зъби? Ако не сте, не се притеснявайте – далеч не сте единствени. В действителност, изследвания установяват, че устната ни кухина има нужда от различен тип грижа след ставане и преди лягане. Защо това е така? Ще ви разкажем в следващите редове.

 

Здравето на устната кухина

Вече сме говорили неведнъж за устната кухина – тя е първата спирка на всяко хранително вещество и течност по пътя към приемането им от организма ни. Много хора, обаче, неглижират грижата за нея, което води до стряскащи статистики:

  • 84% от хората имат налепи по повърхността на зъбите, венците, езика, което не само провокира появата на лош дъх, но и е рисков фактор за възникване на възпаление на венците
  • Във Великобритания най-честата причина за посещение на лекар са болни зъби
  • В САЩ проблемът с разрушаването на зъбите вследствие на кариес при децата е 4 пъти по-често срещан проблем от затлъстяването. Приблизително 78 % от американците са имали поне един кариес преди 17-годишна възраст.

В този смисъл устната кухина има далеч по-голямо значение от това, което обикновено й отдаваме. И в крайна сметка се оказва, че ако тази част от нас не функционира правилно, то и всички останали системи са застрашени. Затова е важно да полагаме правилна грижа за нея и вечер, и сутрин с избор на дневна и нощна паста в грижата за устната кухина.

 

Необходимостта от миенето на зъбите вечер

Има дни, в които сме били до късно навън и когато се приберем, сме уморени и искаме само да облечем пижамата си и да се мушнем в леглото. В такъв момент дори мисълта за миенето на зъбите изглежда твърде напрягаща. Доколко неразумно е да пропуснем тази рутина?

Ако не премахнем остатъците от храна от устната си кухина преди лягане, позволяваме на плаката да расте в устата ни. Пропускането на грижата за зъбите вечер позволява на лошите бактерии да се „хранят“ с остатъците в устната ни кухина и да отделят киселини, които причиняват разпад на зъбите и заболяване на венците.

Три са най-важните условия за подготвянето на устната кухина “за сън”. Първото е минимум 2-минутно изтъркване с четка, за да премахнем всички остатъци от храна, натрупани през деня. Подходящия избор на продукт, конкретно за нощна грижа, също е от значение. И последно – между измиването на зъбите и лягането не е препоръчително да приемаме никакви храни и напитки. Те могат да разрушат вече възстановения баланс за нощната фаза.

 

Нивата на киселинност в устната кухина

 

Зъболекар и пациент

 

Нивата на pH е другото важно нещо, на което трябва да обръщаме внимание, особено по време на сън. Нормалното ph на слюнката е между 5.5 – 7.6, като 6,7 е средната стойност на добър киселинен баланс. Слюнката играе три важни роли:

  • Гарантира неутрална среда – ако стойностите на pH паднат под 5.5, средата става киселинна и емайла започва да се отделя от зъбите.
  • Неутрализира киселините, които постъпват в устата ни чрез храни и напитки (газирано и цитруси)
  • В слюнката има естествени антибиотици, които й помагат да унищожава паразитни бактерии, развиващи се в устната кухина

По време на сън слюнката в устата ни е значително по-малко. Една от главните причини е дишането през устата. За да открият това, изследователи направили експеримент с 10 здрави доброволци, наблюдавайки оралната им хигиена през деня и по време на сън. През първата нощ били оставени да дишат нормално, а на втората – с щипка на носа.  Резултатите от първата нощ били сравнително добри – pH се запазва неутрално. Резултатите от втората нощ са драстични – при някои от доброволците нивата на киселинност падат до 3.6, което е еквивалент на някои газирани напитки. В такива случаи рискът от кариес се повишава значително.

Киселинният баланс през нощта може да се контролира с използването на нощна паста за зъби, в чийто състав за целта са включени овлажняващи масла. Те създават деликатен филм върху зъбите, който ги предпазва от деминерализация и понижени нива на pH в устната кухина.

 

Защо е важно миенето на зъбите сутрин?

Поддържането на оралната хигиена е една постоянна битка с лошите бактерии в устата – изчистваме ги вечер, а на сутринта те отново са там. Когато мием зъбите си вечер, ние изчистваме по-голяма част от остатъците от храна, както и плаката. Но през нощта слюнчените ни жлези произвеждат по-малко слюнка, което предизвиква деминерализация на зъбите. Освен това преглъщаме и движим езика си значително по-малко.

Всичко това предоставя чудесна възможност на бактериите, останали в устата ни след вечерното изчеткване. Те се размножават, прилепват към зъбите ни и дори могат да привличат други бактерии, образувайки плака. Освен това, докато спим, бактериите се размножават много по-бързо.

Правилната дневна паста постига това с внимателно подбрани съставки – хидратиращи и природни средства за почистване. Когато в състава е включен и активен въглен, той помага при избелване и дезинфекция , както и в борбата с лошия дъх. Включването на естествени съставки, съдържащи важни витамини и минерали, допринасят за допълнителното сутрешното освежаване на устната кухина и последващата няколкочасова защита до следващото измиване на зъбите.

 

Комплексна грижа

dayandnight3

Комбинацията от дневна и нощна паста за зъби с активен въглен предоставя грижата за устната кухина, от която имаме нужда.

Дневната паста включва в състава си Алое вера – растението, което съдържа гел, богат на полезни вещества. В това число влизат важни витамини,  минерали, ценни аминокиселини и протеини. Добавянето на активен въглен във формулата допринася за по-добра дезинфекция на устната кухина. А тя е необходима, тъй като заради понижените нива на pH е вероятно вредните бактерии да са се умножили. В комбинация с останалите природни средства, пастата хидратира и дезинфекцира, защитавайки зъбите до следващото измиване.

Във формулата за нощна паста, освен алое вера, е включено и масло от лавандула – екстрактът от растението има антибактериални свойства, намалява риска от кариес, плака и вредни бактерии. А както споменахме по-горе, всички тези процеси са в пъти по-силни, когато pH в устната ни кухина пада, докато спим.

Добрият подбор на продукти за дневна и нощна грижа в комбинация с добрите навици за орална хигиена ще допринесе за здравето на нашите зъби. А здравите зъби са неизменна част от красивата усмивка.

Още за правилната грижа за зъбите прочети тук.